Ogródek AGNESS cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LILA 51
1000p
1000p
Od: 14 maja 2008, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko, nasionka dotarły do mnie dzisiaj, dziękuję. Jeśli coś wypatrzysz u mnie czego nie masz, to proszę napisz chętnie sie podzielę.
Bardzo ładny kolor mają Twoje floksy, hibiskus też .
pozdrawiam Lila
Zapraszam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś mi też bardzo się podobał,więc wybrałam go jako pierwszego , a za nim pójdą następne :wink: :lol:

Lilu bardzo się cieszę, ze paczuszka dotarła bez problemów :D mam nadzieję, że nasionka ślicznie wzejdą i że będą Ci pięknie rosły :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Mam nadzieję Agnieszko, że czujesz się coraz lepiej?
Z roślinami kwitnącymi w sierpniu nie będziesz miała problemu, bo jest ich sporo. Czytam, że szykujesz się do posadzenia dalii w donicach więc już masz zapewniony kalejdoskop sierpniowych barw. Szałwie też teraz kwitną nieustająco, a na skalniak macierzanki. I jeszcze rudbekie, bo chyba ich u Ciebie nie widziałem? Polecam zwłaszcza błyszczącą, bo tworzy zgrabną kępę.
Lilie i róże masz nieustająco piękne :!:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W związku z tym, że jestem troszkę uziemiona ze zdjęciami z ogródka pokażę kilku przedstawicieli mojej domowej wielkiej miłości :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek P.... pisze:Mam nadzieję Agnieszko, że czujesz się coraz lepiej?
Z roślinami kwitnącymi w sierpniu nie będziesz miała problemu, bo jest ich sporo. Czytam, że szykujesz się do posadzenia dalii w donicach więc już masz zapewniony kalejdoskop sierpniowych barw. Szałwie też teraz kwitną nieustająco, a na skalniak macierzanki. I jeszcze rudbekie, bo chyba ich u Ciebie nie widziałem? Polecam zwłaszcza błyszczącą, bo tworzy zgrabną kępę.
Lilie i róże masz nieustająco piękne :!:
Jacku, dziękuję :D faktycznie dużo lepiej :D
Chciałabym posadzić między innymi te roślinki o których piszesz , i liliowce, liliowce i liliowce :wink: :lol: No i jeszcze kilka hibiskusów :lol: A co do macierzanki to niby ją mam na skalniaku, ale rośnie już kilka lat i nigdy nie kwitła, a jest naprawde dużą kępą, chyba, że to nie macierzanka :roll: :oops: :lol: Jutro cyknę fotkę i poproszę o potwierdzenie :roll: :oops: :lol:
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Agnieszko ładne storczyki :D a szczególnie ten bordowy z 3 zdięcia.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja zachwyciłam się tą ostatnią odmianą.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś piękne masz storczyki, ja z nimi tak jakość bez wzajemnych względów.
Listonosz mnie dziś odwiedził i pozdrowił od Ciebie, Dziękuję i zdrówka życzę.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jakie piękne storczyki :D :D to są aktualne zdjęcia one teraz Ci tak pieknie kwitną ?? :shock: :shock: Agniesiu kiedy wysiac sasanki ??
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aguś, roślinkami w konternerach się nie martw, bo one i tak stałyby sobie w szkółce
i rosły w doniczkach, bogowie wiedzą ile jeszcze czasu, gdybyś ich nie kupiła. :lol:
U Ciebie, jesień długa i ciepła, więc zdążą zapuścić korzenie nawet we wrześniu.
A jeśli chcesz sadzić później, to doniczki możesz na zimę zadołować.
Tak lepiej zniosa mrozy, a wiosną lepiej wystartują w docelowych miejscach.

Na anginę nie lody u słabeuszy ( mnie przechodzą lody anginowe w zapalenie oskrzeli- raz próbowałam tej kuracji i nie polecam).
Natomiast najstarszy domowy sposób to pędzlowanie migdałów wodnym roztworem Pyoctaninum coeruleum, czyli pioktaniny/ fioletu ( ca 2,5zł/ buteleczka w każdej aptece, bez recepty).
Angina - bakteryjna, a miejscowe odkażenie żródeł, wydłubanie czopów,
zabija chorobę w miejscu jej powstania i ściąga rany.
I zwykle nie wymaga, żadnych OGÓLNOUSTROJOWYCH, antybiotyków.

"Fiolet gencjanowy wywiera silne działanie bakteriobójcze, zwłaszcza w stosunku do drobnoustrojów Gram-dodatnich. Działa także grzybobójczo, przeciwropnie, osuszająco. Wiąże się z białkiem wywierając efekt ściągający. W obecności surowicy wykazuje słabszą aktywność. (...)

Fiolet gencjanowy jest stosowany miejscowo jako środek antyseptyczny do odkażania ran, skóry i błon śluzowych. Znalazł także zastosowanie pomocnicze w leczeniu oparzeń (combustio), odleżyn (decubitus), liszajów (lichen), figówki (sycosis), kandydoz jamy ustnej, aphtosis, dermatitis, przewlekłych stanów zapalnych skóry, grzybicy. Ponadto może być stosowany w urologii, ginekologii i otorynolaryngologii.(...)

Pyoctaninum coeruleum jest surowcem farmaceutycznym przeznaczonym do wytwarzania preparatów leczniczych w zakresie receptury aptecznej.

Sporządza się roztwory wodne (solutiones aquosae) – stabilizowane małymi ilościami etanolu, roztwory spirytusowe (solutiones spitrituosae), roztwory kolodionowe (in collodium 4 %) w zakresie stężeń 0,01 % - 0,1 % (do płukań i przemywań); 0,5 % - 2 % (do pędzlowań). Ponadto sporządza się rzadziej inne postacie leku recepturowego: maści dermatologiczne, kremy dopochwowe, żele (unguenta, cremores vaginal., gelata) w zakresie stężeń do 2 % i inne.(...)"
http://www.pharma-cosmetic.com.pl/?stro ... 0,ant.html

To tak na przyszłośc, bys w 24 godziny, pozbyła się choróbska,
bez obciązania całego organizmu. :lol:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Agnieszko m,piękne masz te storczyki ,mnie troszke przeszła miłość do storczyków obecnie nie mam w domu żadnego .
ale długo Cię to chorubsko trzyma
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20

Post »

Oj storczyki śliczne, a szczególnie ten na ostaniej focie, bynajmniej jak u mnie bardzo rzadka hybryda:)
I widzę, że masz mojego ulubionego, fioletowego ciapka;D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś cieszę się, że podobaja Ci się przedstawiciele mojej domowej obsesji :D W ogródku mam wiele kwiatowych miłości, a w domu tylko jedną, no jeszcze troszke mniejsza to paprocie :wink: :lol:

_oleander_ dziękuję, faktycznie ten z różowymi mazaczkami na brzegach jest śliczniusi, kwitnie u mnie już 3 raz i bardzo długo :D

Eluś bardzo się cieszę, że zawitał do Ciebie listonosz :D

Isiu zgadza się to są aktualne zdjęcia, ale tylko mala częśc kwitnących obecnie, kwitnie dużo, dużo więcej na pewno około 30-tu:D Zastanawiam sie co będą zimą robiły , jak teraz sie wykwitną :roll: :lol:
Sasaneczki wysiej jak najszybciej- bezpośrednio do gruntu, a jak wolisz to możesz i do skrzynek.

Haneczko dziękuję Ci bardzo za rady, o płukaniu gardła tym specyfikiem nie słyszałam, płuczę wodą utlenioną i sodą oczyszczoną :D więc wypróbuję i tego :lol: Czopów niestety nie było, wiec nie mogłam sie ich pozbyc, tylko bardzo zapuchniete migdały :roll: ale już coraz lepiej, dziś nawet popracowałam w ogródku, rozsypałam dwa 160 litrowe worki kory na kwaśne rabaty, a potrzebuję jeszcze z 10 takich worów, ale to dłuższe urabianie Pana M :roll: :lol: powycinałam przekwitnięte kwiatostany u host,i róż, i na koniec wyrwałam odrobinę ziela, które już wyjątkowo straszyło i uciekłam do domu, bo byłam cała mokra :roll: :lol:

Witaj Geniu, mnie jakoś tak zawojowały te storczyki, że chyba nie odpuszczą :roll: :lol:

Dziękuję Mariuszu, Twoje storczyki też sa prześliczne :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Agnieszko, cieszę się, że z Twoim zdrówkiem coraz lepiej :D
Kolekcja storczyków cudna !!!
Nasionka dotarły - pięknie dziękuję ;:168
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Agnieszko ,Ty w ramach kurowania - korujesz????Ja też dzisiaj trochę korowałam .Będzie mniej roboty na rabatach mam nadzieję.Zdrówka życzę!!
Maryna. :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”