Storczyki Mariolki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej :))

Przezroczyste doniczki na prawde nie sa potrzebna przy phalaenopsisach. Znam kilka osob co maja w ciemnych i tez swietnie rosna i kwitna- sama jestes tego przykadem :D U mnie az takich dlugich korzeni zaden falek nie puscil :shock: GRATULUJE. Szklarnia, a wlasciwie tunel dopiero bedzie robiony, zabiore sie za niego (a wlasciwie moj maz) w polowie kwietnia, zeby roslinki juz na pocz. maja mogly w nim zamieszkac :)) Storczyki w tej szklarni sa tylko sprzedawane, jest to wielka szklarnia, gdzie sa rosliny i z holadni i z polski, ogrmny wybor- ceny hurtowe.

Pzodrawiam
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Mariolko! Nie wiem jak to się stało, że tak późno zajrzałam do Twojego wątku :?:
Twoja kolekcja storczykowa przyprawia o zawrót głowy ;:83 Jest tak piękna ;:333
Masz do nich rękę ! Sporo ciekawostek piszesz jak się nimi opiekujesz.
Mnie interesuje również, jak sobie radzisz z różnymi chorobami, szkodnikami itp., bo
domyślam się, że przy tylu kwiatach to chyba nieuniknione ??? Czy miewałaś takie problemy
i jak sobie radziłaś? Udało Ci się odratować jakiegoś "zdechlaczka? Podziel się z nami swoim doświadczeniem...
To oczywiście prośba ;:180

Pozdrawiam serdecznie, Joanna
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Mariolko!
Mam pytanie w sprawie trzymania dendrobium w tunelu. Są zawieszone? Cieniujesz je? :roll:
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Witam Mariolu ;:7
widziałam że masz w swojej pięknej kolekcji sabotka, mogłabyś mi poradzić jak sie opiekować takim storczykiem?Obecnie stoi na wschodnim oknie ale niedługo zmieniam pokój i będzie z oknem na północ czy storczykom będzie tam dobrze?
Z góry dziękuję :)
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Witam :)

Jedyne choroby jakie mialam to welnowce. Moze i to nie choroba, ale kiedys przez nieuwage mocno popalilam liscia moim cattleya, ktore z biegiem czasu uschly, teraz rosliny maja sie dobrze, ale wtedy bylam zdolowana :lol: Przedziorki na moich roslinach wydaje mi sie ze u mnie ciaglymi goscmi szczegolnie na denrobiach i phalaenopsisach. Zawsze zbieram je rekoma jak jakiegos zauwaze, oprysk na nie będę robila przed wstawieniem do tunelu. Nie robia wiekszych szkod i mimo to rosliny kwitna tak jakby ich nie bylo. Mialam niedawno takiego robaka, ktory wygryzal mi kwiaty i robil w nich dziury. Czytalam ze pojawia sie noca, a w dzien jest niewidoczny. I tak cowieczor sie skradalam, az za 3 razem złapałam i zabilam :roll: Problem zniknal. Tunelu nie cieniuje, folia nie jest przezroczysta tylko mleczna, wiec bezposrednie promnie sloneczne na rosliny nie padaja. Rosliny stoja na malych stoliczkach. Vandowate sobie wisza na drutach. Jakbyw wszystko wisialo, mialabym problemu z poruszaniem sie :D

Co do paphiopedilum to moje stoja na wschonim oknie, te z mamrurkowymi liscmi moga miec mniej swiatla niz te z gladkimi liscmi, ktore maja wyzsze wymagania swietlne. Ale mysle ze polnocne powinno byc dobre, czytalam kiedys ze na polnocnym oknie takze zakwitaja sabotki. Choc lepiej jakby mialy odrobine slonca, lecz nie jest to regula. Zygopetalum kwitnie mi na polnocnym, wiec paphiopedila powinny tym bardziej.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Mariolko - dziękuję za szybką odpowiedź. :lol:
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

witaj, Ja również dziękuję Ci za słowo otuchy:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ja też dziękuję Mariolko za ciekawy opis, jak sobie radzisz z intruzami...
Można powiedzieć, że żyjesz "w zgodzie z naturą" :P ! No, może poza likwidacją ;:125
jakiegoś dorodnego opuchlaczka (bo to on pewnie był tym nocnym gościem na Twoich
roślinkach).
Niech się dobrze mają Twoje piękności :!:

Pozdrawiam ciepło, Joanna :)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mariolko, a ja mam prośbę o parę informacji w kwestii nawożenia cymbidium.
Przeczytałam już tyle literatury, ze zupełnie zgłupiałam co robić! Mam ogród więc z wystawieniem go "na powietrze" nie będę miała problemu, ale podobno, doprowadzenie tego storczyka do powtórnego kwitnienia, to już " wyższa matematyka"! :roll:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Witaj :)

W sprawie cymbidium niewiele pomoge, bo mam tylko 2, ktore kwitly mi po jednym razie, ale to chyba przez szczesliwy przypadek. W tym roku mi nie zakwitly bo nie dbalam o nie :lol: Jakos tak zapomnialam o nich... W poprzednim roku nawozilam co tydzien, stalo od poczatku maja do pierwszych przymrozkow na dworze no i wtedy mi zakwitly. Pozniej przenioslam je do najchlodniejszego pomieszczenia niewiele podlewalam. Moze w tym roku poswiece im wiecej uwagi i doczekam sie kwiatow :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mariolko, właśnie to nawożenie zastanawia mnie najbardziej. Czy nawożenie cotygodniowe pełną dawką Bioponu 6:4:5 wystarcza, czy raczej zainwestować w nawóz f-my Peters? Stosowałaś go może u siebie?
Dzisiaj idę znowu na poszukiwania sphagnum do mojej sierotki, dziękuję z PW.
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Hej :)

Nawozy petersa slyszalam ze sa bardzo dobre. W okresie intesywnego rozwoju, nawozilam bym cymbidium co tydzien, i co jakis czas przeplukiwala czysta woda podloze. Na ten okres najlepszy bedzie z wieksza zawartoscia azotu, co wplynie korzystnie na rozwoj rosliny i mlodych przyrostow.

Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Niestety, nawozu nie znalazłam, ale kupiłam sphagnum. Planuję przesadzić sierotkę jutro, ale czy dodać jeszcze coś do niego/ czipsy kokosowe, korę/, czy nie potrzeba?
Moje wątki
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Hej :)

No tak myslalam ze trudno dostac nawozy Petersa. Guciu mozesz na dno doniczki mozesz dac kermazyt z 1 cm. Pozniej namocz mech wycisnij z niego wode, rozluznij go, jeśli za dlugie kawalki mozesz potnac. Porob po bokach doniczki male dziurki, i wrzuc go do samego mchu, niezbyt mocno ubitego. Mysle ze pomoglam :)

Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mariolko, dzięki, mam nadzieję, że może na Wystawie go kupię. A jak nie, to sprawdzę ofertę OrchidSklpiku.
A może spróbuję na allegro? A swój gdzie kupowałaś?
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”