Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

Dario gałęzie bezlistne tej odmiany są bardzo dekoracyjne, na dziedzińcu mojej pracy rosła taka wierzba to ją zaprosiłam i za 8 lat mam to co mam :D Gałęzie pocięte czekają na spalenie :D

Małgosiu co prawda Terenia napisała dasz radę ale się chyba nie odważę, bo ja jestem nieobliczalna a potem ;:222

Lisico witam Cię :;230 i potwierdzam mój ogród miejscami ma w sobie coś z dzikości, szczególnie za tzw ogrodzeniem, gdzie granica nieużytku i ogrodu się zaciera :D Nie mam uporządkowanego trzymanego w ryzach, bo on się nie chce dać okiełznać :;230 Pewnie to wynika z mojej natury ;:224
Wiesz ja chyba nie bardzo lubię czas takiej ni zimy ni jesieni :wink:
Dziękuję za pochwałę i dziękuję że jesteś ;:196

Lucynko dzisiaj nerwowo przebieram w nasionkach, bo na wysiłek nie bardzo mam chęć...muszę wypocząć do jutra. Cieszę się z wykonanej pracy, jeszcze parę drzew owocowych trzeba będzie przyciąć, ale poczekam na mróz. Za miesiąc, dwa polecimy jeszcze raz z piłą. Muszę owocowe trzymać na poziomie co najwyżej jednej części drabiny, bo jak widzę mojego starszego pana na wysokości 4 m to jakoś nie czuję się pewnie ;:222 Jak nie będzie śniegu to po świętach jeszcze uprzątnę resztę gałęzi i liście po leszczynie, które ciągle rozgrzebują uwalniające się kury ;:306
Cieszyniankę dostaniesz tylko po wiośnie, bo na wiosnę ona kwitnie a potem rozrasta się w liściach i wtedy chyba można dzielić :D porobię Ci też sadzonki moich chryzantem, bo na to też miałaś chęć ;:215
Utulam łebek ;:4 niech nie ćmi, bo nie ma powodu ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:oj ile masz do spalenia gałęzi, a do kominka nie nadają się ,fajne będzie ognisko.
zapachniało mi ziemniaczkami z ogniska , chyba sobie jutro upiekę w piekarniku w mundurkach :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Już się cieszę, Marysiu na nowe roślinki. ;:33
Za chwilę idę pod prysznic i do łóżeczka. Coś niewyraźnie się czuję. Nie, żebym była chora, tylko łepetyna jakaś nieswoja.
Tobie życzę dobrej , spokojnej, zdrowej nocki i udanego weekendu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu palić będziemy dopiero na wiosnę, bo teraz mokro i gałęzie mokre, świeże. A ziemniaczki wyszorowane pokrojone w duże kawały polane dobrą oliwą i posypane rozmarynem to ja często piekę ;:215

Lucynko może zmierz sobie ciśnienie? wszystko przez te świąteczne emocje :D Byle do wiosny Kochana, mnie już ręce swędzą żeby sprzątać na grządkach :;230 i to jest wada ogrodu krok od domu ;:306
Dobrej i spokojnej nocy ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Wnoszę o szybkie nadejście zimy, w przeciwnym przypadku wiosną poczujesz się bezrobotna ;:oj
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Marysiu, też posadziłam sobie tę wierzbę z patyka wziętego od znajomej.
W sumie to miałam trzy, ale dwie M uszkodził podkaszarką i musieliśmy usunąć.
Ostatnio patrzyłam na zdjęcia, jak fajnie i szybko urosła.
Ale muszę szybko posadzić gdzieś kolejną, bo tamta chyba rośnie za blisko rury z gazem - ja nadal nie wiem, jaka to jest konkretnie rura i jakie w tym przypadku są przepisy. Ale podejrzewam, że ktoś nam w pewnym momencie każe ją usunąć.
Dzwoniłam do lokalnej gazowni, ale dowiedziałam się, że "mistrza nie ma, a to on by wiedział". Nikt nie umie mapy wyciągnąć i popatrzeć.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jesteś Ewuniu już myślałam o Tobie ;:196 nie martw się widzisz jaki przede areał :;230 oczywiście żartuję :wink:
I ja Ciebie cieplutko pozdrawiam ;:168

Dario a masz taką wierzbę ze złotymi gałązkami czy z zielonymi, bo ja mam dwie. Jakby co :?: to tą co cięłam mogę zatrzymać dla Ciebie. A z rurami bywa tak, że zupełnie nie ma ich tam gdzie powinny być. Wiem coś o tym, bo w sąsiedniej wsi robili kanalizację i bywało różne ;:oj

To idę wypoczywać :wit
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Te gałęzie, co leżą u Ciebie, to mają więcej czerwieni, moje takie bardziej jasnozielone. To parę ścinków możesz dla mnie zatrzymać. ;:108
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, może i dla mnie zostanie jakaś gałązka? Widziałam w kwiaciarni ciemierniki, uważasz że można kupić do ogrodu?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Kurcze, nie szkoda Ci było tej wierzby? Chyba, że faktycznie była za duża i już zabierała miejsce innym roślinom. :?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Moja wierzba mandżurska będzie przycinana na wiosnę,za wysoka się zrobiła. Posadziłam ją kiedyś w inny miejscu z patyka jak większość z nas.
Po kilku latach uschła ale pozostał gruby ładnie rozgałęziony i pogięty pień. Został przeniesiony w inne miejsce jako podpora do pnączy a teraz jest okazałym przynajmniej 6 metrowym drzewem z kilkoma pniami ;:oj
Agata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dario taką oliwkową też mam w innym miejscu. przycięłam parę patyków i wsadziłam do doniczki w tunelu.

Justynko chcesz patyki wierzby? nie ma sprawy! puszcza bardzo ładnie korzenie w wodzie a potem do ziemi. Myślę że do ziemi na wiosnę no albo można do doniczki i w chłodzie trzymać do wiosny.

Dorotko ja jej nie wycięłam całkiem tylko gałęzie obcięliśmy. Zostawiona na żywioł byłaby monstrualnym drzewem ;:oj teraz będę w miarę wyrastania ciachać pędy i będzie ok! U Ciebie mogłaby taka wielka róść, a Ty masz wierzbę pogiętą?

Agatko ja też na ogół przycinałam na wiosnę, ale w tym roku najgrubszej gałęzi piłką nie byłam w stanie przyciąć i wyrosło to to za wielkie.
Czy dobrze zrozumiałam, że ten pień przesadzony w inne miejsce puścił korzenie i się rozrósł?

Dzisiaj dzień iście wiosenny, jest bardzo ciepło ponad 10 st i słonecznie, niestety przepłacam to bólem głowy ;:202
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewakora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 14:13

Post »

Witaj Marysiu. ;:196
Moment nieuwagi i kilka stron do nadrobienia, ale już jestem. :oops:
Piękna wiosna u Ciebie, a widok zdjęć z gałęziami przypomniał mi moje lipcowe perypetie. Właśnie wtedy straciłam moje wielgaśne wierzby i strasznie mi ich szkoda, bo lubię duże drzewa, a one jak widziałaś były już spore.
Podziwiam Twoją pracowitość. ;:138
U mnie trochę z tym kiepsko, bo .... :wink:
Pozdrawiam Was serdecznie. ;:196 :wit
Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu własnie pokazałaś coś czego bardzo mi brakuje ;:145 świeżego powietrza i pracy w ogrodzie , a pogoda wręcz wymarzona do takich prac u nas w cieniu prawie 12 stopni czasem nie ma tyle w deszczowe lato :shock:
tylko dzień krótki ;:222 , może uda mi się wyrwać na działkę w poniedziałek bo już mam wolne i do pracy dopiero po nowym roku.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, zajrzałam, ale coś nie mam melodii do pisania. Ból głowy nie chce odpuścić. Sądziłam, że nie będę musiała truć żołądka tabletkami, ale dzisiaj się nie dało i łyknęłam dwie przeciwbólowe. Muszę jednak poczekać na jakąś ulgę. Ciśnienie mierzyłam. Jest - jak zawsze - książkowe. Raczej ciśnienie atmosferyczne ma tu swoje działanie.
Życzę Ci spokojnego wieczoru bez bólu głowy, bo wiem skądinąd, że też Ci dokucza. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”