Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 wrz 2007, o 18:04

Post »

Witam Wasz Wszystkie :)
i dziekuje za wszystkie informacje :) storczyka dwa dni temu przestawilam na lawe bo mysle ze to okno moje jeszcze jest za bardzo sloneczne i grzeje na nim dopiero od 12:00 w poludniei tak gdzies do 15:30 wiec pewnie dlatego mu te listki tak podwiedły, i pewnie szybko wysychał, szybciej niz mi sie wydawalo i pewnie go troszke tez podsuszylam :oops:
a sizal faktycznie zaraz zdejme :), ale musicie mi powiedziec jeszcze na czym polega to nawilzanie wacikami lisci?, mam je przecierac zwykła woda (lub jaką?) a od dolu spryskiwac?
i czy wogole storczyki lubia spryskiwanie?
ciesze sie ze Jovanka stwierdzila ze moj kwiatuszek ma korzenie ok:)
bo to mnie najbardziej martwilo:)
aha !!! czy znacie jakis godny polecenia nawoz, bo ja mam dwa jakies z kwiacaiarni, jeden NAWOMIX "storczyki" oraz INTERMAG-producent tez do storczykow, kojarzycie je :?:
a co do tego oswietlenia to jeszcze mi sie przypomnialo ze gdzies na necie znalazłam ze ponoc prostym sposobem sprawdzenia czy kwiatek nie ma za duzo slonca, jest dotkniecie lisci, i jeśli sa cieple to znaczy ze ma za cieplo., moj mial na oknie cieple liscie wiec go stamtad zabralam :)
mysle ze dobrze zrobilam:)
pozdrawiam
i za wszystkie rady dziekuje :)
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Post »

Witaj!

Skoro storczyk miał ciepłe liście, to znaczy że bardzo dobrze zrobiłaś przestawiając go.

Co do nawozów których nazwy podajesz, to nigdy o nich nie slyszałam. Osobiście stosuje nawóz do storczyków firmy POKON (chyba najbardziej znany).

Możesz storczyka spryskiwać, ale rano, tak żeby liście obeschły przed nocym obniżeniem temperatury. Nie zaleca się spryskiwać roślin w zimie, ponieważ są one w tym okresie bardziej narażone na gnicie wywołane pozostawaniem wody w kącikach liści. Uważaj też by nie zalać stożka wzrostu.
Jeżeli dysponujesz tylko kranówką, lepiej zrezygnuj ze spryskiwania - przy używaniu wody z kranu, na liściach gromadzi się kamień.
Lepszym rozwiązaniem by zapewnić storczykowi większą wilgotność powietrza jest ustawienie doniczki na tece z kermazytem lub innym porowatym materiałem. Nadmiar wody, którą podlewasz rośline wypływa na tackę przez otwory w dnie doniczki, i parując zwiększa wilgotność. przy tej matodzie zwróć uwagę na to, by doniczka nie stała bezpośrednio na kermazycie (chodzi o to by korzenie nie stały w wodzie i miały stały dostęp do powietrza).

Co do wody to najlepsza jest deszczówka - zarówno do podlewania, jak i spryskiwania czy przecierania :)

Powodzenia,
pozdrawiam,

Agata
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witajcie dziewczyny :)
znowu was odwiedzam.... bo znowu mam kilka pytan, moj kwiatuszek ktorego zdjecia wam przedstawilam wczesniej, zaczynami przekwitac :cry: , gubi kwiaty, wiec zastanawiam sie jak mam teraz z nim postepowac? jak podlewac i jak z tym spoczynkiem? nie chce popelnic bledow ktore by sie odbily na jego zdrowiu... :oops:
tak wiec czekam na wasze cenne rady i za wszystkie z gory dziekuje :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Edytko,

z tego co pamiętam gdzieś w Orchidarium są informacje na ten temat. Podpowiem kilka własnych spostrzeżeń. Przy pierwszym storczyku, Falenopsisie, którego dostałam - po przekwitnięciu obcięłam pęd za 3 oczkiem. W tej chwili - wszystkie Falenopsisy - a jest ich kilka - stoją sobie na parapecie z pustymi pędami. Nie obcinam ich - chcę zobaczyć jak będą się dalej zachowywały. Z tego co czytałam to są różne szkoły dotyczące przekwitniętych pędów kwiatowych. Jedni sugerują obciąć - inni - obciąć po 3 oczku, inni - zostawić. Ja w tej chwili zaliczam się do grupy 3. I zauważyłam, że niektóre pędy uschły na czubkach, a jeden usechł prawie w całości - więc w tym przypadku wiem, że go obetnę, bo widocznie nic już z niego nie będzie, a z pozostałymi liczę, że może ulegną przedłużeniu (obudzą się jakieś śpiące oczka) i ponownie zakwitną na tym samym pędzie...
Co do podlewania - to zobacz, czy przypadkiem Twój Falennopsis nie puszcza liści bądź nie tworzy korzeni. U mnie bardzo często było tak, że w trakcie przekwitania zaczął wyłaniać sie listek, korzenie też ładnie rosły - więc nie byo mowy o rozpoczęciu okresu spoczynku. Trzeba wówczas zaczekać aż zakończy wegetację. Chyba, że się mylę :? Dla przykładu - jeden z moich falenopsisów przekwitł - zaczął puszczać liścia i kilka dni temu zauważyłam, że idzie mu nowy pęd kwiatowy - czyli bez spoczynku, bez inicjacji - sam z siebie ... czasami, jak widać są nieprzewidywalne.. i w tym przypadku nie ma mowy o okresie spoczynku...
Poszperaj tutaj na forum, na pewno znajdziesz więcej interesujących Ciebie zagadnień dotyczących Twoich pytań i wątpliwości.

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
alice80
50p
50p
Od: 17 lis 2007, o 22:02

Mój Storczyk

Post »

A oto mój Storczyk. Obrazek
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam wszystkie koleżanki :D
niestety znow mam problem z moim kwiatuszkiem :( dzisiaj zauwazylam na najmniejszym listku od spodu czarna plamke i listek ogolnie jest pozółkniety , kwiatek jest w okresie przekwitu i w tej chwili ma kuz tylko niestety trzy kwiatuszki ale to przeciez normalne ze kiedys przekwitnie :) ale ten lisc mnie zaniepokoil i szczerze powiedziwaszy to nie wiem co mam z nim teraz zrobic :?: obciac :?: zostawic :?: pomozcie bo nie chce go zmarnowac
tak wyglada ten nieszczesny listek
Obrazek Obrazek

mam nadzieje że mi pomożecie :)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Edyto :P

To nie jest problem :P ,tak normalnie kończą swój żywot najstarsze liście.I nie trzeba nic wycinać.On zżółknie,odprowadzone zostaną wszystkie cenne substancje do storczyka i wtedy sam powinien odpaść..
Cięcie jedynie jest wskazane, gdy coś złego dzieje się z liściem-w ten sposób unika się przeniesienia choróbska.

Jest to zjawisko naturalne -falenopsis nie ma liści w *nieskończoność* i regułą dobrą jest gdy tworzy nowy i gubi stary liść --->to ,gdy storczyk jest w pełni dojrzały.U *młodszych*roślin może być wzrost nowych ,opadanie nie tak często.
Czyli prawie jak ...jesień :P :P :P

:P myślę,ze obawy rozwiałam.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Alice... Czuję, że jesteś z niego DUMNA ;:195 ! I tak trzymaj. Jest piękny i zdrowy - więc
niech Cię dłuuuuugo cieszy! ;:25

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Alice,

zademonstruj go w pełnej okazałości, pokaż jakiego koloru jest warżka itd... bo to co już zaprezentowałaś pobudza wyobraźnię i pokazuję że jest piękny...
Lucyna
Moje storczyki ...
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:P :P :P :P

Noo...ooo Alicja nas prowokuje - pokazała storczyk w odsłonie pierwszej!!!
i na dodatek ;:182 od tyłu.

Prosimy o fotki w całe okazałości :P

Gdy patrzę na to Twoje okno, zazdroszczę ładu, spokoju, widoku itp..

Na moich ;:55 lepiej nie mówić ;:1 , a kto ogląda , to i i tak... nie rozumie o co chodzi
z tymi kwiatami :P .

Awatar użytkownika
alice80
50p
50p

Post »

Witam i dziękuję za odwiedziny. Widziałam też Wasze okazałe roślinki i tylko mogę skromnie pogratulować umiejętności i wiedzy:) Jeśli chcecie mnie skrytykować jestem otwarta na krytykę.. bo moje doświdczenie marne ..

Moje doświadczenie ze Storczykami jest bardzo malutkie. Otrzymałam go w prezencie. Nie wiedząc jakie ma wymagania umieściłam go w ziemi uniwersalnej do roślin doniczkowych. ;:29 Szybciutko pochwaliłam się na forum .. i przyznałam do mojego błędu.
Okazało się, że muszę znowu naruszyć jego spokój i go szybko przesadzić.
Dzisiaj pobiegłam do kwiaciarni, gdzie pani mnie skrytykowała, nakazała MUSOWO przesadzić do doniczki, która zapewni światło korzeniom... i tak jak pisała na swojej stronce forum Lucyna "bla.. bla.. bla.." nagadała się madralińska pani ;:14
I oto moj kwiat jeszcze się trzyma.. zobaczymy co to z nim będzie?
Podłoże właściwe myślę ;:215
Obrazek
..i doniczka jak zaleciła pani m madralińska ze sklepu ;:14 ale średnio mi odpowiada ;:218
Obrazek
A tutaj warżka w pełni słońca hihi
Obrazek

i jeszcze jedno ;:23 Mam mieszkanie na 4 piętrze i krótkich kwiatuszków z okna nie widać .. Storczyk natomiast rewelacyjnie się prezentuje. Latem muszę go z okna wynieść bo zbyt duże słońce jest
Obrazek

;:100
Edyta27
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wielkie Dzięki Jovanko
czyli mowisz ze mam sie nie przejmowac i nic nie robic, ale czy to mozliwe zeby najmniejszy listek byl najstarszy? :?:
ale tak czy siak to Dzięki za porade :) czyli ten listek powinien sam odpasc, a te czarne plamki to nie jest proces gnijny? bo mi sie tak wydawalo, ale wierze tobie i mam nadzieje ze tak bedzie :)
pozdrawiam i dziekuje za pomoc
ps
mam jeszcze jedno pytanko widzialas zdjecia mojego kwiatuszka i powiedz czy po przekwitniecu powinnam go skrocic za 3 oczkiem :?: bo z tego co mi sie wydaje to on juz chyba byl przycicnany bo ma takie odrosty, ale swoim fachowym okiem ty ocen :) a moze zostawic pedy zeby uschly? :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj Alicjo :P

Tak czytam i myślę ;:24
że aż strach się bać coś odpowiedzieć Tobie :P .

Moze i ja będę mądralińska ale powiem,ze sam fakt udzielania informacji na zapytanie
nie mieści się jakoś w tej kategorii. Aby ocenić , czy to wymądrzanie mało uzasadnione,fantazje czy inne..-zje...... trzeba samemu wiedzieć.
Dla Ciebie jest to pierwsze spotkanie ze storczykiem , więc sporo inności i zaskakują.

I doniczka dla falenopsisa pożądana jest właśnie taka -aby była przezroczysta - i takie podłoże jakie masz obecnie też jest zalecane.
To są jednak zupełnie inne kwiaty - czasami to pokreślam -jakby nie z tego świata i wymagają czegoś innego.
To wymądrzanie mądralińskiej było mądre - jednak!!! ;:1 i po co tak krytykować pomocny głos?

Informacje jakie posiadają sprzedawcy dobrze zawsze należy *przesiać*,przełożyć ;:36 na nasze -oczywiście wysłuchać ,gdy się prosi o poradę .Specjalnie nie trzeba wdawać się w dyskusję i na chłodno przemyśleć.

Rozmowa w sklepie to i tak dużo ,bo i można się nic nie dopytać , być zbytym byle czym ,albo usłyszeć NIE MA - NIE MA....jak w kabarecie ;:7
Często to jest niewiedza ukryta , na szczęście coraz częściej zaczynają mieć wiedzę elementarną , jeszcze tylko niewiele się chce :P odpowiadać.

Tak więc,dla Twojego storczyka to i tak komfort,ze masz okazję poczytać o uprawie, na forum popytać.

powodzenia życzę w uprawie pierwszego skarbu- inne szybko pojawią wraz z wiedzą,

Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

też ..aż się boję coś doradzić ale na mój gust posadziłaś go zbyt głęboko...
Awatar użytkownika
alice80
50p
50p

Post »

Dziękuję Wam, moi drodzy. Nie wiem dlaczego się boicie? Ja jestem otwarta na krytykę :roll: I wdzięczna za porady. ;)
To mam go teraz znowu ruszac?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”