Moje storczyki-Karnova

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki-Karnova

Post »

furious Niestety nie mam żadnej metki dostałam go i nic nie było przy nim ale podejrzewam, że to jest hybryda z marketu :wink: Także niestety nie pomogę.

actus A no pokazuje pomału abyście mieli co oglądać :wink: Kwitnienie jest Moje :tan

Dufin Ja w swojej "kolekcji" mam 5 białych każdy inny :wink: To musisz zakupić sobie znowu białego aby cieszyć się jego urodą

Teraz coś co mnie ucieszyło a zarazem smuci ;:145 Mam takiego małego "dziwoląga", niestety na zdjęciu nie ma już kwitnienia, nie miałam sprzętu podczas kwitnienia.

Zdjęcie całego, tak wyglądał.

Obrazek

Zdjęcie keik-a "dziwoląga" (mój N go tak nazywa :twisted:) uzyskanego a matecznej rośliny.

Obrazek

A teraz to co mnie smuci. Coś się dzieje z mateczną rośliną, pomóżcie zidentyfikować chorobę. Storczyk stoi na zachodnim oknie, nie przemarzł, jest podlewany w okresie zimowym raz na 2 tygodnie tak jak inne.

Obrazek

Obrazek

Liczę na pomoc.
Pozdrawiam.
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Karnova niestety o pomoc powinnaś się zwrócić w wątku problemowym, aby później każdy mający podobny problem, mógł znaleźć Twoja wiadomość. Ja niestety nie pomogę :(

Kupiłam już białego falka, właśnie czekam aż rozwinie łodygę no i mama ma białego a jeszcze Dendrobium nobile chyba będzie białe i D. phalaenopsis tez ;:306

Aż tyle keiki wypuszcza ta roślina? ;:oj wow a jak kwitnie? Keiki "dziwoląg" - co on ma za białe kulki na podłożu? jakby piasek?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

tyle keikow???? ;:oj ;:oj ;:oj to chyba normalne ze jak mamusia tyle keikow na swiat wydala to chyba cos sie z nia dzieje i pewnie umrze smiercia naturalna lub nie .niestety nie mam pojecia co jest na tym lisciu :(
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

Dufin Mój N też tak mówił, aby umieścić to w problemach i tak zapewne zrobię. Kwitnie na biało :D a co do pochodzenia to został kupiony w biedronce, kwitł bardzo długo. Później zaczoł przekwitać i puszczać "maluchy". Odnośnie podłoża, tak to chyba piasek. Zakupiłam podłoże z substrala, szczerze takie było w kwiaciarni.

actus Tak jeszcze jeden miał się chyba wytworzyć, ale jakoś przysycha. Czekam na następnego, jak puści więcej korzonków to wyląduję w małej doniczce. Szczerze pisząc, będzie mi przykro jak mateczna roślina "umrze", ale jak "dzieciaki" będą żyły i doczekam się ich kwitnienia to będzie dla mnie i tak wielki sukces.

Tak odbiegając od tematu choroby, muszę się pochwalić (nie tylko siebie), wszystkie zabiegi typu: przesadzanie, przycinanie i tym podobne, wykonuję mój N, jakoś ma pewniejszą rękę do kwiatów i nie tylko kwiatów ;:333

Pozdrawiam.
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ho hoo.. ja bym moich storczyków nie powierzyła nikomu a zwłaszcza mojemu N. ;:138 On by wyjął i wsadził takie samo, nie przejmując się zbytnio czy coś żyje czy nie :D Oj co to to nie :D

Roślina mateczna ma jędrne liście, więc chyba daje radę wykarmić małe i samą siebie ale co do plamy skonsultuj się na problemowym :) ja się na plamach nie znam :( jak jest mokra to dobrze to nie wróży a jak sucha to może to jakieś uszkodzenie mechaniczne? No sama nie wiem.. Myślę, że Jovanka mogłaby Ci pomóc :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

Mój N to super Ogrodnik i jak przesadza, czy pielęgnuje storczyki to zanim coś zrobi to czyta forum albo się pyta także jestem spokojna ;:173
Co do problemowego storczyka właśnie się zbieram do napisania w dziale problemowym.A plama jest sucha i dziwna... :(
Moje storczyki - Karnova
actus
1000p
1000p

Post »

to ty skarb masz w domu :tan
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

To prawda :heja to może Ty poducz Swojego N :tan abyście mogli wspólnie rozwijać Twoją pasję.
Moje storczyki - Karnova
actus
1000p
1000p

Post »

moi to motory i samochody ,przynajmniej nikt nikomu nie przeszkadza i każdy szanuje pasje drugiego. :D
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

No to super :D jak każdy ma swoją pasje :wink:
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Wspaniała,kolorowa,różnorodna gatunkowo i sympatyczna kolekcja storczyków-gratuluję ;:138
Warto było na Twój wątek trochę poczekać by dziś móc się nim zachwycić-punkty również dla Prekursora-Twojego N ;:333
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

Witaj Arku bardzo dziękuję za tak miłe słowa ;:168 Cieszy Mnie to, że podobają Ci się Moje kwiaty. Zapraszam oczywiście do dalszego zaglądania do wątku.

A poniżej następny Phalaenopsis zakupiony w markecie za 10 zł jako "bidulek" i tak oto odwdzięczył się za opiekę :tan

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających i goszczących ;:304
Moje storczyki - Karnova
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabell
100p
100p
Od: 18 gru 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Opieka super ;:63 bo na bidulka to on wcale nie wygląda i tak pięknie Ci zakwitł ;:333 śliczne są te z bordową warżką ;:108
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładnie się odwdzięczyła, długo czekałaś na kwiaty? :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p

Post »

Witajcie
anabell Bardzo dziękuj ;:180 ę, a no teraz to nie wygląda na bidulka i bardzo Mnie to cieszy. Zgadzam się co do tych warżek ;:168

Dufin Z tego co pamiętam to zakupiłam go tak gdzieś w październiku a zakwitł jakoś początkiem lutego.

Bardzo cieszy Mnie to, że zakwitł mimo niewielu kwiatów nadrobił ich wielkością co oczywiście cieszy :tan

Pozdrawiam ;:196
Moje storczyki - Karnova
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”