Zalesienie działki

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Zalesienie działki

Post »

Lipa ma zerową wartość opałową. Nadaje się tylko do strugania. Ładne pnie, sezonowane i suszone są pożądane przez rzeźbiarzy? Mniejsze listewki przez wędkarzy do wyrobu woblerów. Więcej zalet nie znam jeśli chodzi o opłacalność finansową.

Co do kwitu na drzewo(drewno). Kwit jest głównie potrzebny do przewożenia drzewa, coś a la WZtka(choć kwit do transportu też powinien być). Jeśli asortyment z kwitu, po pół roku zgadza się z tym co masz na swoim terenie, to nikt nie będzie dochodził czy leży tu pół roku, czy dwa lata. Jeśli masz pół roczny kwit, i dziś będziesz wiózł drewno to w razie kontroli? ;:222 Teoria wygląda dużo groźniej. Tak tylko myślę, że tak mi się wydaję, ale nie wiem jak jest faktycznie. Jeśli na stanie masz tartaczke w B klasie lub żerdzie sosnowe, a kwit na opał...

Edit///
Oj, pominąłem jedną stronę tematu.
Co do rozstawy.
Sadząc 300szt na 144m2 to mniej więcej wyjdzie rozstawa co 0,5m. Nie można się sugerować tym że wyjdą patyki do nieba cienkie. Pierwsze co uprawa musi zrobić to dojść do zwarcia, po to aby zagłuszyć chwasty to raz, a dwa żeby właśnie jak najszybciej iść w górę. Docelowo zależy nam na jak najdłuższym smukłym pniu bez zbędnie rozbudowanej korony. Gałązkami brzozowymi raczej pogardzimy. Zakupione sadzonki brzozy pewnie będą miały minimum 40-50cm na start. Dobry start aby wyjść ponad trawę i sama trawa popędzi je w górę. Ziemi w czarnym ugorze na leśnych uprawach się nie utrzymuję. Jak dojdzie do zwarcia, to brzozy same dalej będą pędzić się w górę. Po kilku latach robi się pierwsze czyszczenie. Czyli kasuje te sztuki, które wybijają się z większości, czyli mniejsze i większe. Lub np co drugą brzozę. Nie pamiętam już dokładnie co i jak i kiedy, ale mniej więcej tak przedstawia się pierwsza pielęgnacja. Upraw założonych z brzozy zazwyczaj się nie kosi tak jak w przypadku innych gatunków. Chyba że w pierwszym roku. Będzie i czas żeby brzoza zyskała na grubości, ale to po kilkunastu latach i pierwszej trzebieży.

Możliwe że coś pokręciłem, bo to lata temu było. Jak znajdę książkę do hodowli lasu, to skoryguję.

Co można dosadzić do brzozy? O ile mnie pamięć nie myli, to brzozę można sadzić jako gatunki domieszkowe do innych. Czy do litych drzewostanów brzozowych można coś posadzić jako gatunek domieszkowy? Chyba nie. Rośnie za szybko to raz, a dwa będzie 'biczować' inne gatunki. Jedyne gatunki które mogą dotrzymać jej kroku to topole i modrzewie. Nie widzę zbytnio takiego rozwiązania.
W przygotowaniu...
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Portugalia Ty się twojogrodnik'a nie słuchaj :lol: On Cię namawia na tak katorżniczą robotę, że się za przeproszeniem potem skichasz. 12x12 m i co pół metra wsadzona brzoza, wyobraź to sobie :D Potem w tym gąszczu wycinanie i wyciągnie tego badziewia, mało tego trzeba starannie wycinać, bo ten chwast, jeśli tylko niedokładnie wytniesz, natychmiast puści odrosty. Kolejne mało tego Twoje drzewa mogą rosnąć do 10ciu lat jeśli chcesz je wyciąć, więc nie mają być badylami z zieleniną u góry jeśli w ogóle mają się do czegoś nadawać, nawet do ozdoby. Mówi Ci to praktyk, który toczy wojnę z brzozami od wieeelu lat :D
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ojoj :) ja nie namawiam do sadzenia co pol metra :) jak znajdę foto, to wstawię jak wygląda młodnik brzozowy :) ;:136 nie rozumiem tylko jednego? Czemu mają rosnąć do 10 lat? I pisząc o chwastach masz na myśli gęsty młodnik z brzozami, czy chwasty chwasty?

Editt//
Prawidłowa rozstawa dla brzozy według tabeli z
http://www.lasy.gov.pl/dzialalnosc_spol ... e-sadzonek

zakładając 6tys szt/ha to np 1m w rzędzie i 1,6m między rządami :) ale hodowla lasu nie zakłada litych drzewostanów brzozowych. Pod koniec chyba błąd tam jest. Im słabsze siedlisko tym więcej sadzonek chyba powinno być.
W przygotowaniu...
x-xm-a

Post »

twojogrodnik jeśli o mnie chodzi to nie musisz wstawiać zdjęcia :D i chyba musisz starannie przebrnąć przez temat :D np na poprzedniej stronie podałam więźbę sadzenia. A chwasty??? piszę wyłącznie o brzozie ;:224
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

A ja powtórzę po raz któryś, że do brzozy najlepsza jest sosna, tak jak w naturze rosną.

Sosna ma palowy system korzeniowy, brzoza płytki i się świetnie uzupełniają.
Ponadto sośnie nie szkodzi bujanie się brzozy i chlastanie jej gałązkami,
czego z kolei nie lubi ani modrzew ani świerk.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-xm-a

Post »

Dokładnie jak napisałaś, modrzew też w tej mieszance naturalnej występuje, ale jest jedno ale...nie nadaje się do palenia w kominku, nie wspominając że 10 letnia sosna to żadna sosna, ozdoba owszem
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p
Od: 3 lip 2011, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pora coś napisać jak się potoczyły losy zacieśniana działki-pola. Na niewielkim kawałku zasadziłem małe sadzonki sosny jeżeli wszystko będzie ok, a jak na razie widzę że tak jest jesienią wsadzę kolejne sadzonki. Przestałem mieć już takie wielkie ciśnienie na to zalesianie bo jak się tak bliżej temu tematowi człowiek przyjdzie to, więcej przy tym zachodu niż...

Teraz mam przed sobą nowe zadanie doprowadzić ten kawałek placu za wiatą do porządku, po ostatnich śniegach wyglądało to tak:
Obrazek
Obrazek

po uprzątnięciu wszystkich chaszczy, przycięciu i obieleniu drzewek oraz wypaleniu gałęzi i po dwóch koszeniach wygląda to tak.
Obrazek
Dużo pracy jeszcze jest, przede wszystkim z nierównościami których jest od groma, pytanie do Was o jakiś prosty szybki sposób na podrównanie terenu.
Jaki sposób na masę szybko rosnących pokrzywy możecie doradzić?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Przestałem mieć już takie wielkie ciśnienie na to zalesianie bo jak się tak bliżej temu tematowi człowiek przyjdzie to, więcej przy tym zachodu niż...
Tak to właśnie jest.

No, ale ładnie się zrobiło.
Z pokrzywami nie walcz za bardzo, bo one są bardzo pożyteczne.
Dzięki nim mogą przeżyć motyle z gatunku rusałek.
http://tnij.org/rusalki
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

sadzonki dębu można samemu pozyskać, ja robie tak od 2 lat ; jesienią zakopuje żołędzie a wiosna mam już piękne sadzonki do kolejnej jesieni puszczają sporo liści i dobrze rozbudowują system korzeniowy .
Tak samo robię z klonami też sie ładnie rozrastają ,zeszłej jesieni sadziłem w taki sam sposób kasztany :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=55509
w linku sadzonki dębu z pierwszego podejścia siewu .
Jeśli chodzi o sarny i zające to jeśli teren nie będzie ogrodzony to zjedzą każde drzewko tzn objedzą korę a ono potem uschnie.
Jeśli chodzi o sadzenie to polecam wiosenne w moim przypadku więcej sadzonek się przyjmowało niż z nasadzeń jesiennych.
Nie wiem jak jest z regulacją prawną jeśli chodzi o wycinkę ale do 10 lat można wycinać spokojnie tylko że do tego czasu to brzoza za bardzo nie urośnie.
Polecam orzecha włoskiego jego można wycinać bez pozwolenia gdyż zaliczany jest do drzew owocowych. poza tym drzewo orzechowe jak jest zdrowe jest dobrym materiałem stolarskim .
x-xm-a

Post »

Ale inaczej ;:333 naprawdę bardzo porządnie zrobiłeś
Pytasz o prosty szybki sposób na podrównanie terenu...nie znam poza 'ręcznym' zasypywaniem, może masz gdzieś kretowiska to wiadomo, nie narobisz się tak.
Ja to bym Cię namawiała na koszenie bez kosza jednak, co prawda i tak te łyse placki zaraz zarosną, ale ziemia powinna być użyźniana, a te ścinki po koszeniu to naprawdę dobry nawóz.
Pokrzywy też Ci z czasem znikną jeśli będziesz je kosić, albo się przeniosą, przynajmniej u mnie tak się dzieje
Awatar użytkownika
portugalia
50p
50p
Od: 3 lip 2011, o 18:24

Post »

Też kiedyś miałem taki pomysł z tym sadzeniem drzewka od żołędzia, ale zawsze nie było na to czasu.
Pokrzywy to zaraz po tych nierównościach największa zmora jak zaczynam je wyrywać to niczym sieć pajęcza z pod ziemi się wyciąga płytko pod ziemią, jakaś masakra, a jak pokołują to ze 2 dni czuć to miejsce.
Na razie kosiłem ten kawałek dwa razy za każdym razem po koszeniu biorę szpadel i tam gdzie jest górka ścinam ją i rzucam ziemie w dołki ale to bardzo żmudna praca, a i efektów od razu nie widać za wiele. Coś czuje i tak też przewidywałem że muszę się nastawić na długotrwałą morderczą walkę.
Dodam ze na zdjęciu widać też kompostownik ułożony z betonów porozbiórkowych.
Jeszcze jedno pytanie do Was jak walczycie z kretami na innym kawałku trawnika cały czas ryje mi kret i nie idzie go eksmitować, a co najlepsze to u sąsiada za płotem żadnego kreta nie uświadczysz.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
x-xm-a

Post »

Kret jest tam, gdzie ma stołówkę, prawdopodobnie masz w ziemi pędraki. Najczęściej to potwory chrabąszcze majowe, więc albo albo. Niestety pokrzywa tak wędruje.
No niestety to jest robota, jeśli od razu chcesz mieć efekty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-s-5
---
Od: 2 cze 2013, o 19:11

Post »

znalazłem przypadkiem to forum i temat gdy szukałem sposobu na poradzenie sobie z zadrzewioną działką.
w spadku po rodzicach dostałem działkę rolną ok 2 ha w granicach miasta.
jest ona całkiem sporo warta ale jest mocno zaniedbana. zarośnięta samosiejkami różnych gatunków drzew(w większosci starszych niż 10 lat.
ja nie jestem rolnikiem a z tego co się do tej pory byłem w stanie zorientować to usunięcie drzew z własnej działki o ile nie zagrażają niczyjemu życiu jest praktycznie niemożliwe.
a nawet jeżeli jest możliwe to opłaty są gigantyczne (sięgają nawet milionów złotych) na pewno mnie na nie nie stać.
ten temat traktuje o zalesieniu działki. wg mojej wiedzy zalesianie własnej działki jest równoznaczne z pozbyciem się do niej prawa własności bo drzewa które raz urosło wyciąć się nie da (poza owocowymi) i nic na takiej działce zrobić nie można bez zgody urzędników.
a tutaj widzę że chcecie własne działki zalesiać.
może mi ktoś wyjaśnić jak to jest bo chyba nikt z tu piszących nie jest samobójcą który chciałby stracić prawo do decydowania o losie swojej własności.
ja z pewnością wolałbym żeby ktoś nawet i za darmo dzierżawił i uprawiał tę działkę niż żeby doszło do sytuacji w jakiej jestem teraz, gdy działka jest zarośnięta masą drzew.
d-wilko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 00:08

Post »

złożenie wniosku o pozwolenie na wycinkę drzew nie kosztuje milionów. Fakt faktem że na raz zalesionej zupełnie działki(jak wnioskuję z opisu) wyczyscić jednego roku LeGALNIE się nie da, ale 2-3 lata i dasz radę. Duże kary i ogromne pieniądze wiążą się tylko z samowolką. Natomiast bez pozwolenia możesz wycinać jak wspomniałes- owocówkę i drzewa które(w zależności od gatunku) na wysokości pierśnicy czyli wysokości 130 cm nie przekraczają jakiegoś tam obwodu. Trzeba popytać w UG, w wydziale ochrony środowiska w uM.
x-xm-a

Post »

spike1975 pisze:..szukałem sposobu na poradzenie sobie z zadrzewioną działką. w spadku po rodzicach dostałem działkę rolną ok 2 ha w granicach miasta....
Po pierwsze;
Art. 5b. USTAWA o ochronie gruntów rolnych i leśnych
Przepisów ustawy nie stosuje się do gruntów rolnych stanowiących użytki rolne położonych w granicach administracyjnych miast.

Po drugie:
Art. 86. USTAWA o ochronie przyrody
1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew:
2) na których usunięcie osoba fizyczna uzyskała zezwolenie na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej;
7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane;
Wystąp o plan miejscowy/albo zmianę planu na np mieszkaniówkę. Nie bardzo rozumiem dlaczego tak długo czekasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”