Witam
Wandziu w...Ursusie

Do niedawna zupełne pustkowie i pola kapusty teraz niedaleko pełna parą trwają prace nad obwodnicą i robi się tu prawdziwie po Warszawsku
Masz racje z tym cieniem - u mnie jest on głównie od jodeł i roślin sąsiadów ale maty jeszcze to potęgują

Na szczęście po obcięciu dolnych gałęzi jodeł jest lepiej. Za rok znów trochę gałęzi przetnę i powinien być tam już tylko typowy półcień. Gorzej mam tuż pod domem gdzie miejscami jest pełen cień

Rośliny i ich dobór to głównie początkowo metoda prób i błędów. Część okazała się trafiona, część przesadziłam, kilka testuję, a kilka stało się plagą, z która walczyłam by nie pochłonęła mi ogrodu

Takimi plagami okazało się dzikie wino, bluszcz i barwinek... W cieniu radziły sobie aż za dobrze

Dawał radę nawet złoty chmiel...
Z roślin, które dobrze rosną w półcieniu mam oczywiście funkie, ostrokrzewy, rododendrony, różne hortensje w tym pnącą, trzmielinę, cisy, bukszpanika... Jest też trochę bylin : irysy syberyjskie, serduszka okazałe i wspaniałe, paprocie, trzykrotka, rodgersja, naparstnice, tojeść kropkowana, floksy wiechowate, tawułki, bodziszki, wielosiły, świecznica, zawilce, wiązówka, parzydła, dąbrówka, fiołki, epimedium, żurawki, miodunki, kopytnik, brunnera, peonie, bergenia, cienioznośny rozchodnik, dzwonki, przywrotnik ... A wiosna dojdą jeszcze kolejne rośliny cienioznośne
W najgorszym miejscu o dziwo poza wielką paprocią dobrze radzi sobie i kwitnie ten typowy "dziki" żółty kosaciec i tojeść kropkowana

Bardzo ładnie rosną też rodgersje, funkie i serduszka okazałe - mam w 3 odmianach i trzymają liście do zimy mimo, że wszędzie są informacje o ich zamieraniu latem... Jeśli masz tam półcień to pole do popisu jest ogromne

Wtedy możesz mieć tawułki, nawet te japońskie krzaczaste

Wszelkie irysy syberyjskie, zawilce, wiązówki, serduszka, bodziszki, przywrotnik, floksy wiechowate, epimedium, a nawet niektóre trawy i clematisy

Oczywiście te trzeba dobrze dobierać bo tylko niektóre nadają się w takie miejsca
Jak tylko śniegi spłyną i zaczną wyłazić rośliny postaram się pokazać moje cieniste miejsca oraz kilka bardziej słonecznych

Zapraszam też do obejrzenia ich w realu