Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...

Post »

Przygotowania do wiosny są nie tylko u ptaków - zakamuflowane w garażu stoją zakupy pod nowe nasadzenia ;:173 Zakupy robione zimowa porą częściowo po promocjach i na raty ;:215 Po raz pierwszy będę testowała koci żwirek na suche miejsce pod jodłami. Ciekawe czy lepiej się sprawdzi niż hydrożel ?

Obrazek

W domu na parapetach kolejni jednoroczni goście ogrodu rosną powolutku - to fotki jeszcze przed posianiem sprzed kilku dni. Teraz jest już miniaturowy lasek małych lobelii ;:4

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasia, zazdroszczę tak bliskiego kontaktu z przyrodą.
Ja muszę jeszcze poczekać przynajmniej do końca marca. W W-wie mieszkam w bloku i aż na 8 piętrze.
Na mój balkon przylatują choć na chwilę sikorki i wróble, czasami gołębie, teraz już parami. :tan
Kochasz swój ogród?.. ;:168 jestem bardzo ciekawa poukrywanych skarbów?. ;:65 ;:65
Niektóre rośliny wprost kochają słonko , trudno Ci będzie im dogodzić w cieniu.
Inne muszą mieć dużo wody, jak na przykład powojniki.
Jak zamierzasz wykorzystać ten koci żwirek, on zbiera wilgoć , a co dalej.... ;:173
Już posiałaś roślinki. ;:215
Ja poczekam i dopiero po 20 wysieję. Boję się, że za bardzo by mi porosły.
Do gruntu będę mogła wsadzić dopiero po 15 maja.
;:196
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Majka jak tylko masz chwilkę to serdecznie zapraszam do mnie na herbatkę/kawkę w realu ;:108 Upiekę coś słodkiego i siądziemy z Mufką na ogrodowe ploty na razie wśród doniczkowej zieleni w otwartym na ogród przeszklonym zimowym ogrodzie lub przy kominku ;:333 Przez okno zerkniemy na ptaki w karmniku i powoli ustępujące śniegi. Może jeszcze ktoś do nas dołączy na ogrodowe pogaduchy w oczekiwaniu na wiosnę ? Odprawimy jakieś czary żeby dobrze nam roślinki przezimowały i by już niedługo była wiosna ;:4

Zmagania w tym ogrodzie to częściowo właśnie dobieranie roślin tak by dawały radę w bardzo nieprzepuszczalnej zbitej ziemi która w cieniu jest wilgotna ale w słonku robi się zbitą skałą. Staram się tak poupychać wszystko by te lubiące słońce dostały go odpowiednio dużo ;:3 Niestety z niektórych roślin musiałam zrezygnować - np Comte de Chambord wybitnie potrzebował więcej słonka i musiał pojechać na działkę do Mufki ;:145 Pozostałe róże starałam się umieścić w najlepszych słonecznie miejscach :D Za to właśnie powojniki włoskie czują się tu rewelacyjnie ;:215 Po wielu zmaganiach udało się też przekonać lawendę, szałwię i kocimiętkę by jakoś rosły ale goździki, rozchodniki okazałe czy irysy bródkowe nie chcą :cry:

O kocim żwirku poczytałam trochę i ponoć właśnie dobrze zbiera wilgoć którą sobie potem rośliny odbierają. Jest też zasadowy co akurat powojnikom powinno pasować 8-) Przetestuję i zdam relacje jak podziałał bo cenowo wychodziłby dużo korzystniej niż aquażele...

Pierwsza tura posiana ale reszta jeszcze czeka - u mnie na szczęście część może być posadzona docelowo bardzo wcześnie i ostatnie tygodnie czekać na oszklonym tarasie dlatego w tym roku próbujemy trochę wcześniejszego siewu ;:333 Mama wybiera się na działkę pewnie już koło kwietnia o ile pogoda dopisze. Trzeba będzie trochę pokombinować jak pozabezpieczać siewki na drogę ;:224
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

To już dzisiejsze maleństwa ;:138 Lobelie dzielnie rosną :tan

Obrazek

Obrazek

Ogród z każdą chwilą budzi się i oczekuje wiosny - wyłażą przebiśniegi i tulipany. Krokusy wystawiają noski. Wszystko budzi się i chce już zobaczyć słonko ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Koty już też nie mogą się doczekać i siedząc na swoich czatowniach wypatrują pierwszych jej oznak. Najlepszym punktem obserwacyjnym zawsze jest wieża warowna na murach otaczających zamek... U nas równie dobrze sprawdza się szeroki słupek ogrodzenia ;:306

Obrazek

Drugi kot wyczekuje wiosny podglądając gości w karmniku...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W domu zaś na wiosnę czekają inne ptaszki :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Na wiosnę i wyjście do ogrodu oprócz ptaszków czekają jeszcze solarne latarenki ;:3

Obrazek

Obrazek

A ja czekając na wiosnę i na to by mój miniaturowy "Tajemniczy Ogród" obudził się z zimowego snu oglądam bukiety zasuszone z kwiatów zebranych w ogrodzie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam też bukiecik zasuszonej lawendy - aż nie chcę się wierzyć, że powstał z kwiatów młodziutkich sadzonek posadzonych wiosną.

Obrazek

Obrazek

Oraz bukiecik różyczek ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia, ślicznie dziękuję za zaproszenie?.. ;:196 Twój czas jest bardzo cenny.
Kiedyś pewnie uda nam się spotkać co najmniej w trójeczkę i poplotkować. ? :tan :tan
Masz rację czary mary, niech wiosenka przybywa. ;:65 ;:65

Piękne porobiłaś bukiety zasuszone z kwiatów zebranych w ogrodzie... ;:180
Mam podobne ptaszki, wybrałam kremowe z namalowanymi na nich czerwonymi różyczkami. ;:7
Fajnie je pokazałaś?.. :;230
Latarenki mi się podobają, muszę i ja się wypuścić na buszowanie w ogrodniczych.
W ogrodzie wyłażą roślinki i jak dobrze widzę niektóre prawie z pąkami. ;:333
To ostatnie dni kiedy mamy nieco więcej czasu? lada dzień zbiegnie nam się czasowo wiosna i święta.
Będzie co robić ?. ;:173
Kasiu a, później to ja poproszę jak najwięcej relacji o tym jak przetrwały skarby zakopane w Tajemniczym Ogrodzie.
Pozdrów Mufkę ;:168
Awatar użytkownika
anasstasia
500p
500p
Od: 27 sty 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

What beautiful bouquets! ;:63

Jakie piękne bukiety! ;:63
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=62905" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 29&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

no,no ładne Te Twoje bukieciki z zasuszonych kwiatuszków ;:63 //jeszcze trochę i nowe zaczniesz robić ;:108
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Bardzo dziękuję wam kochane, za przemiłe słowa o moich bukiecikach ;:196 Zaczęłam je przygotowywać w ostatniej chwili gdy prawie wszystko już było zbyt rozwinięte lub przekwitło by je wysuszyć :oops: W tym roku zaczynam suszenie wcześniej by potem było czym cieszyć się w zimowe miesiące :D Dzięki bukiecikom mam cząstkę ogrodu nawet zimą gdy wszystkie rośliny śpią pod śniegiem ;:19

Majeczko miłego buszowania po ogrodniczych :wink: Mam nadzieję, że polowy będą owocne ;:333
Moje latarenki pojawią się dzięki Mufce ;:167 Udało jej się kupić takie bardzo mocno przecenione z potłuczonymi solarami. Solarki dorobiłam z najtańszych dostępnych w merlenie ;:3 Na żywo nawet ładniejsze niż na fotkach, a przy zapalonym solarze tworzą się świetlne obrazki z wyciętych kwiatków :lol: Można też włożyć w nie świeczkę taką jak do podgrzewacza...

Pokaż proszę ptaszki jakie u Ciebie zamieszkały - nie widziałam nigdzie takich ślicznych z różyczkami. Może zapoznamy je z moimi szaraczkami to będą miały z kim pogadać w oczekiwaniu na wiosenny wylot na ogrody :?:

Po dzisiejszej śnieżycy aż nie chcę się wierzyć że wiosna mogłaby być szybko ale może jakoś się jej uda do nas zawitać :uszy Nie mogę się doczekać różnych cebulowych, które będą kwitły po raz pierwszy w tym roku :tan Brakuje mi już zieleni wokół, wszelkich prac ogrodniczych no i nie mogę się doczekać sadzenia roślinek na nowej rabacie... Prawie całą już rozplanowałam i niecierpliwie czekam na możliwość realizacji ;:65 Wiosna będzie bardzo trudna w tym roku - dużo zmian roślinnych ale i zaczną się poważniejsze treningi z psami... Będę się jednak pilnowała by pokazywać na bieżąco zmiany w ogrodzie :wink: A co najważniejsze podglądać jak wszystko pięknie rośnie w innych forumowych ogrodach ;:173 Bo mimo, że robię to cichaczem, to pilnie obserwuje i podziwiam piękne zdjęcia ogrodów :oops:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia zobacz moje ptaszki i kaczkę dziwaczkę.
Jest zupełny brak słonka i zdjęcia słabo mi wyszły.
Później usunę ..... ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:;230
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Dziękuję - super są ;:138 Pięknie prezentują się koło cudnych kwitnących storczyków :!: Może zostawisz to pogadają sobie z moimi szarymi ptaszkami :?: Szkoda byłoby usuwać ;:218
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witam cię Kasiu. Bardzo ciekawie opisujesz swój zimowy ogród czekający na wiosnę. Lubię komentarze umieszczane przy każdym zdjęciu, bo o wiele lepiej się te zdjecia wtedy ogląda. Twój ogródek wydaje mi się tym badziej ciekawszy, że z tego, co się zdążyłam zorientować, mamy podobne zakątki. Chodzi mi na przykład o rabaty przy wiklinowej macie. Też mam takie maty pozakładane od wiosny. Dają bardzo ładne tło dla rośli, ale także trochę cienia. Bardzo mnie ciekawi, jakie tam posadziłaś rośliny. Ja mam tam głównie iglaki, hortensje, trawki i żurawki. Może dałoby się coś jeszcze?
Odwiedzamy się wzajemnie z Mufką i z jej zdjęć pamiętam ciebie. Z tego względu jakby lepiej mi się do ciebie pisze. W jakiej mniej więcej okolicy masz swoją działkę, jeśli mogę spytać?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Witam Wandziu w...Ursusie :wit Do niedawna zupełne pustkowie i pola kapusty teraz niedaleko pełna parą trwają prace nad obwodnicą i robi się tu prawdziwie po Warszawsku :evil:

Masz racje z tym cieniem - u mnie jest on głównie od jodeł i roślin sąsiadów ale maty jeszcze to potęgują :( Na szczęście po obcięciu dolnych gałęzi jodeł jest lepiej. Za rok znów trochę gałęzi przetnę i powinien być tam już tylko typowy półcień. Gorzej mam tuż pod domem gdzie miejscami jest pełen cień ;:223 Rośliny i ich dobór to głównie początkowo metoda prób i błędów. Część okazała się trafiona, część przesadziłam, kilka testuję, a kilka stało się plagą, z która walczyłam by nie pochłonęła mi ogrodu ;:14 Takimi plagami okazało się dzikie wino, bluszcz i barwinek... W cieniu radziły sobie aż za dobrze ;:223 Dawał radę nawet złoty chmiel...

Z roślin, które dobrze rosną w półcieniu mam oczywiście funkie, ostrokrzewy, rododendrony, różne hortensje w tym pnącą, trzmielinę, cisy, bukszpanika... Jest też trochę bylin : irysy syberyjskie, serduszka okazałe i wspaniałe, paprocie, trzykrotka, rodgersja, naparstnice, tojeść kropkowana, floksy wiechowate, tawułki, bodziszki, wielosiły, świecznica, zawilce, wiązówka, parzydła, dąbrówka, fiołki, epimedium, żurawki, miodunki, kopytnik, brunnera, peonie, bergenia, cienioznośny rozchodnik, dzwonki, przywrotnik ... A wiosna dojdą jeszcze kolejne rośliny cienioznośne ;:108

W najgorszym miejscu o dziwo poza wielką paprocią dobrze radzi sobie i kwitnie ten typowy "dziki" żółty kosaciec i tojeść kropkowana :shock: Bardzo ładnie rosną też rodgersje, funkie i serduszka okazałe - mam w 3 odmianach i trzymają liście do zimy mimo, że wszędzie są informacje o ich zamieraniu latem... Jeśli masz tam półcień to pole do popisu jest ogromne :uszy Wtedy możesz mieć tawułki, nawet te japońskie krzaczaste ;:333 Wszelkie irysy syberyjskie, zawilce, wiązówki, serduszka, bodziszki, przywrotnik, floksy wiechowate, epimedium, a nawet niektóre trawy i clematisy ;:215 Oczywiście te trzeba dobrze dobierać bo tylko niektóre nadają się w takie miejsca ;:173

Jak tylko śniegi spłyną i zaczną wyłazić rośliny postaram się pokazać moje cieniste miejsca oraz kilka bardziej słonecznych ;:3 Zapraszam też do obejrzenia ich w realu ;:138
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu .
Twój ,,Tajemniczy ogród" budzi się do życia, ale zimowa odsłona tez mi się bardzo podobała.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj, Kasiu-Shido-Paprotko :wink: to niezwykłe zapraszać do zimowego ogrodu ;:108 Niezwykłe i ekscytujące, bo chętnie zajrzę do ciebie wiosną i z pewnością będę śledzić twój Tajemniczy Ogród. Właśnie za Wandą miałam pytać o miejsce twojego ogrodu i stronę Wa-wy, bo tylu ptaszków tak różnorodnych u siebie nie dane mi będzie chyba zobaczyć :)
Trafiłam do ciebie z wątku o clemkach, których też jesteś jak widzę pasjonatką.
Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”