Oooo, nalewka wieczorem jak najbardziej...
A
syropek? Dobry zwłaszcza jesienią i zimą!
30 dużych kwiatów czarnego bzu (całych baldachimów)
2 kg cukru
4 dkg kwasku cytrynowego/ soku z cytryny
Kwiaty obrać z łodyg ,zalać 1 litrem gorącej wody,dodać kwasek i odstawić przyciśnięte na 2 dni
Po 48 godzinach sok przelać przez sito dodać cukier i zagotować .Wlać syrop w czystych słoików i zakręcić .Dla zwiększenia pewności, aby słoiki dobrze się zamknęły można pasteryzować ok 5-10.
Kwiaty czarnego bzu maja działanie lecznicze, są stosowane w czasie przeziębień jako środek napotny , mają działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, działają rozkurczowo .Podnoszą również odporność organizmu.
W postaci syropu jest to bardzo aromatyczny dodatek do herbaty, napojów zimnych lub deserów.