Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
Ojojoj... Jakoś wczoraj zupełnie przegapiłem nową odsłonę Twojego wątku ? mało brakowało, a zgubiłbym go na amen...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu,czy ten słonecznik masz może od Doroty Korzo_m?christinkrysia pisze: Słonecznik"'Loddon Gold" i "Flore Pleno" ???
Masz rację bo już w ub roku męczyło mnie to a potem zapomniałam.
U odmiany "Flore pleno" w informacjach, które wtedy znalazłam jest podane, że płatki języczkowe brzeżne wyraźnie dłuższe i szersze niż gęsto ułożone rurkowe płatki środkowe.
" Loddon Gold " u tej odmiany płatki (kwiaty języczkowe) nie są zróżnicowane na środek i brzeg. Jedynie różnią się wielkością i dlatego kwiaty nie są regularnie okrągłe i raczej płaskie.
Nawet z tych zacytowanych informacji bardziej przychylam się do tego,że mój Słonecznik wielopłatkowy to" Flore Pleno " . Ciekawa jestem jak wyglądałyby obok siebie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Witam niedzielnie, Krysiu
Pokazałaś piękne chryzantemy... podobają mi się zwłaszcza te z drobnym kwieciem, które nieco przypominają marcinki... niestety chryzantem w ogrodzie nie mam; nie lubi ich M., więc na siłę ich nie wprowadzam posiłkując się właśnie marcinkami...
Kolory pokazujesz bajeczne; uwielbiam jesień...
Udanego popołudnia!

Pokazałaś piękne chryzantemy... podobają mi się zwłaszcza te z drobnym kwieciem, które nieco przypominają marcinki... niestety chryzantem w ogrodzie nie mam; nie lubi ich M., więc na siłę ich nie wprowadzam posiłkując się właśnie marcinkami...
Kolory pokazujesz bajeczne; uwielbiam jesień...
Udanego popołudnia!
- Ewiczka52
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
Krysiu
U Ciebie każda pora roku ma swój urok - teraz chryzantemy przepiekne 

Pozdrawiam Ewula
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krysiu
Cudne masz chryzantemy
Terminatorkę taką jak Twoja też mam

- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj kochana
Wyobraz sobie jak jestem porażona widokiem Twojego ogrodu i takich pięknych kwiatów
Masz przepiękny zakątek ,uwielbiam taką różnobarwność koloru .Oj będę tu zaglądać
pozdrawiam
ps.co to za cudnie roślinka na 2 stronie 2 fotka

Wyobraz sobie jak jestem porażona widokiem Twojego ogrodu i takich pięknych kwiatów

pozdrawiam

ps.co to za cudnie roślinka na 2 stronie 2 fotka
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Krysiu ale śliczne chryzantemy
moja - twoja też jest piękna , ale na tle tych żółtych ślicznie się prezentuje

moja - twoja też jest piękna , ale na tle tych żółtych ślicznie się prezentuje

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Cieszę się, że wracam do Twojego ogrodu
Chryzantemy od Ciebie dobrze rosną, a Clara Curtis postanowiła zawładnąć całą rabatą. U Ciebie też ma tyle odrostów? Przekonałam się do chryzantem, pewnie będę szukać następnych, jeśli te przezimują bez problemów.
Pytałam Cię o oznaczanie dalii-należy owinąć karpę wstążką i doczepić nazwę lub opis-dobrze pamiętam?

Pytałam Cię o oznaczanie dalii-należy owinąć karpę wstążką i doczepić nazwę lub opis-dobrze pamiętam?
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Krysiu chryzantemki przecudne i u mnie zagościły dzięki Tobie
, Clara Curtis już kwitnie i ta żółciutka niska, która póki co podbiła moje serce, bo czekam jeszcze na następne, aż rozwiną nabrzmiałe pączusie 

- martinez_82
- 500p
- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
No proszę chwilkę mnie nie było a tu takie piękne obrazki nic tylko podziwiać . Cudownie 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Krysiu jak tam bukiet z rozchodników? Melduję, że moje maleństwa od Ciebie zaczęły wypuszczać korzonki w wazonie. Jeszcze ze 2-3 tygodnie i posadzę te badylki do ziemi z nadzieją, że dożyją wiosny i przeprowadzki na działkę.
Żółta pomponowa chryzantema wcale nie odczuła przenosin i kwitnie w najlepsze.
Żółta pomponowa chryzantema wcale nie odczuła przenosin i kwitnie w najlepsze.
- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Krysiu ,ale przepięknie zaczęłaś nowy wątek ,pokazałaś ślicze fotki oraz nowości ,które już chce ,śliczny ten Niepokalanek ,jak by co to pamiętaj o mnie ,no i te chryzantemy ,ja już nabyłam sobie kilka nowych odmian próbuję odbudować na nowo zniszczoną kolekcję, a Twoje to juz w pełnym rozkwicie są śliczne 

- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Krysiu dostałam żółtą chryzantemkę i spapuguję od Ciebie
posadzę ją obok tej rudej

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, porównywanie roślin, sadząc je obok siebie - niezastąpione. Ja też od razu wyłapałem dużą różnicę w kwitnieniu 'Clary Kurtis' i mojej chrysanthemum rubellum, która dopiero pokazuje pierwsze kwiaty. Tak jak piszesz - różnica co najmniej 2 tygodnie!
Słonecznika (prawowitego) 'Loddon Gold' być może będę miał, wtedy nie umknie mi żaden szczegół
Pamiętam, jak rok czy dwa lata temu liczyliśmy (forumowicze) płatki na zawilcach japońskich, by sprecyzować odmianę ('Pamina' czy 'Prinz Heinrich')
Dziś wykopałem pierwszą dalię.
Liczyłem, że może 'Tartan' da radę zakwitnąć ale widocznie to był dla niej zbyt duży wysiłek zregenerować się z pojedynczej bulwy. Ale najważniejsze, że jej nie straciłem. W tym roku rewelacyjny rok daliowy - 0 strat
Słonecznika (prawowitego) 'Loddon Gold' być może będę miał, wtedy nie umknie mi żaden szczegół

Pamiętam, jak rok czy dwa lata temu liczyliśmy (forumowicze) płatki na zawilcach japońskich, by sprecyzować odmianę ('Pamina' czy 'Prinz Heinrich')

Dziś wykopałem pierwszą dalię.
Liczyłem, że może 'Tartan' da radę zakwitnąć ale widocznie to był dla niej zbyt duży wysiłek zregenerować się z pojedynczej bulwy. Ale najważniejsze, że jej nie straciłem. W tym roku rewelacyjny rok daliowy - 0 strat

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
sweety - Aniu ja mam to samo - wpatruję się w interesujący mnie szczegół a reszta umyka.
Locutus - Loki witaj w mojej kolejnej odsłonie.
Faktycznie byłoby mi smutno bez Twoich odwiedzin tym bardziej,że kojarzę Cię z ojczyzną mojego Tatusia a i przy każdym spotkaniu z gadami i płazami na działce jakoś dziwnie od razu myślę o Tobie.Niedługo wstawię fotki dochodzącej do siebie jaszczurki - mam nadzieje ,że dobrze przezimuje.
Raczek - Aniu tak - zgadza się - mam go od Dorotki (korzo-m) w tym tygodniu wysyłałam jej bo zima skasowała go.
Z nazwą mamy kłopot i torszke trzeba pomyszkować w sieci aby stwierdzić co u nas rosnie
czy Helianthus x multiflorus 'Flore Pleno' (Słonecznik wielokwiatowy)
a może Helianthus x multiflorus 'Loddon Gold' (Słonecznik wielopłatkowy) ?
Ważne,że jest przecudny, do tego ładnie sie rozrasta i porobiłam sporo nowych sadzonek .
Strasznie gęsto miał w tym roku i może przez to był ciut niższy.
aguniada - Agnieszko dziękuję za miłe słowa.
Podejście do Chryzantem ostatnimi czasy bardzo się zmieniło, może dlatego,że jest więcej odmian i ich różnorodność przekonuje ludzi. Kiedyś nie do pomyślenia było dostać te kwiaty na imieniny lub inna okazję a teraz ... to normalne.
Te różowo-lawendowe nie wyglądają jak Chryzantemy i przepięknie pachną .
Własnie od nich wiele lat temu zaczęłam z nimi przygodę.
TerDob - Teresko ja faktycznie nazywam ją terminatorka bo jest nie do zniszczenia. Złocień czerwonawy "Clara Curtis" rośnie u mnie prawie od początku jak mam działkę. Kiedyś były wielkie zmiany na jednej z rabat i pomagała rodzinka. Zapomniałam oznaczyć gdzie rosła ale ona jednak powoli odbiła i nawet zakwitła w tym samym sezonie a miejsce było strasznie zmaltretowane.
dotii - Dorotko dziękuję w imieniu kwiatów. Ja ostatnio oglądałam Twoje rewolucje w ogrodzie bo robisz je z wielkim rozmachem.
Roślina o którą pytasz to Szałwia muszkatołowa - kilka fotek dla Ciebie z różnych faz kwitnienia
Kwitnie bardzo długo i kwiatów robi się coraz więcej - potrzebuje sporo miejsca. Po scięciu znów wraca do niewielkich rozmiarów bo zostaje tylko rozeta liści.

Bożena Śmigielska ja już przepraktykowałam ten zestaw kolorystyczny w ub sezonie więc w tym prawie wszędzie występują w parze ...
Poniżej na zdjęciu już wybarwiona na złocisto-rudy kolorek więc tez kontrast z żółtym jest pozytywnie odbierany.

A tu zaplątała się Chryzantema czerwona - złamałam przy pieleniu pęd i posadziłam w cieniu pod gałązkami Hortensji. Widać dobrze jej było bo urosła i zdążyła zakwitnąć.
ewamaj66 - Ewciu same dobre wieści - miło się czyta.
Złocień czerwonawy "Clara Curtis" faktycznie ma sporo odrostów ale wiosną jak się wykopie i wybierze tylko te nowe to wcale tak dużo nie ma - sama zobaczysz. Tym bardziej,że ta odmiana musi rosnąc w większej kępie - wtedy widać jej urok.
Wszystkie odmiany ode mnie powinny przezimować bo przeciez my obie prawie jak na Syberii
Pytasz ... o oznaczanie dalii- czy należy owinąć karpę wstążką i doczepić nazwę lub opis-dobrze pamiętam? ...
Ja robie tak - kupuję wstążki te specjalne na których w kwiaciarniach piszą i przyczepiają do stroików czy wianków pogrzebowych - jest sztywna, nie zwija się i dobrze trzyma napisy.
Na jednym końcu wstążki piszę nazwę odmiany (czasami kolor i wysokość) a drugim przywiązuję za grubsze kłącze ( nie łodygę bo one potrafią się wyłamać lub skruszyć ) i tak wędruje do piwnicy a wiosna w gruntu. Stałe oznaczenie. lepiej jak wstążka jest dłuższa bo przy wiosennym sadzeniu dobrze aby została na powierzchni ziemi.
ilona2715 - Ilonko jak miło czyta sie takie dobre wieści. Sporo osób uszczęśliwiłam rozsyłając wiosną sadzonki Chryzantem.
Lubię dzielić sie ładnymi kwiatami.
martinez_82 witaj. Widzę,że podobnie jak ja z końcem sezonu zaczynasz nadrabiać zaległości. Zimą będzie jeszcze więcej czasu więc na pewno zdążymy się poodwiedzać.
Pozdrawiam
tu.ja - Izuniu cieszy mnie czyli jeśli się uda to bedziesz mieć nowe Rozchodniki na wiosnę ale zima długa ... jak się nie uda to wiosną znów weźmiesz ode mnie.
U mnie jeszcze nie widać.
Mnie najbardziej zależy na tej delikatnie fioletowej bo jej nie mam a od 2 lat poluję na nią. Nazwy odmiany nie znam.

Rozchodnik Red Cauli tez jest piękny i wśród innych kwitnących bardzo sie wyróżnia - oby szybko sie rozrósł.

A na ostatnim zdjęciu niechcący wyszła dobra kompozycja z racji kontrastu. Juz nie miałam gdzie posadzić i wyszło przy Wiązówce błotnej Aurea.
Przy zamieszaniu wcięło etykietę i na chwilę obecną jest NN ...
marzena06 - Marzenko Hmmm... ... kolejna osoba, która cieszy oczy kwiatami Chryzantem ode mnie - dziś wyjątkowo mi miło bo tyle osób pisze o pięknych kwiatach Chryzantem które sa z mojej działeczki.
Kochanie Niepokalanek to krzew i toto tak szybko się nie rozmnaża jak bylina a szkoda.
Bożena Śmigielska słowo " spapuguję"
tak mnie rozśmieszyło,ze o mało całego postu mi nie wcięło bo kliknęłam nie tam gdzie trzeba...
JacekP - Jacku masz rację - jak rosną obok siebie to sprawa całkiem prosta. Dzięki Forum można pozwolić sobie na tak ciekawe eksperymenty.
Ja też w tym tygodniu wykopałam 3 dalie bo dziwnie szybko zaczęły żółknąc liście od dołu. I dobrze zrobiłam bo jedno w karpie paskudnie wyglądało . Teraz umyte, wysuszone, opryskane i zasypane substratem kokosowym czekają na pozostałe.
U mnie nadal Złocień czerwonawy od Ciebie nie rozkwitł czy ma późniejszy termin.
Pozdrawiam
Locutus - Loki witaj w mojej kolejnej odsłonie.
Faktycznie byłoby mi smutno bez Twoich odwiedzin tym bardziej,że kojarzę Cię z ojczyzną mojego Tatusia a i przy każdym spotkaniu z gadami i płazami na działce jakoś dziwnie od razu myślę o Tobie.Niedługo wstawię fotki dochodzącej do siebie jaszczurki - mam nadzieje ,że dobrze przezimuje.
Raczek - Aniu tak - zgadza się - mam go od Dorotki (korzo-m) w tym tygodniu wysyłałam jej bo zima skasowała go.
Z nazwą mamy kłopot i torszke trzeba pomyszkować w sieci aby stwierdzić co u nas rosnie
czy Helianthus x multiflorus 'Flore Pleno' (Słonecznik wielokwiatowy)
a może Helianthus x multiflorus 'Loddon Gold' (Słonecznik wielopłatkowy) ?
Ważne,że jest przecudny, do tego ładnie sie rozrasta i porobiłam sporo nowych sadzonek .
Strasznie gęsto miał w tym roku i może przez to był ciut niższy.
aguniada - Agnieszko dziękuję za miłe słowa.
Podejście do Chryzantem ostatnimi czasy bardzo się zmieniło, może dlatego,że jest więcej odmian i ich różnorodność przekonuje ludzi. Kiedyś nie do pomyślenia było dostać te kwiaty na imieniny lub inna okazję a teraz ... to normalne.
Te różowo-lawendowe nie wyglądają jak Chryzantemy i przepięknie pachną .
Własnie od nich wiele lat temu zaczęłam z nimi przygodę.
I tak jest bo każda pora ma swe królowe do ozdoby i tak jak latem wszyscy wypatrują pierwszych kwiatów na krzewach Róż tak jesienią królowymi sa Chryzantemy i Astry jesienne.Ewiczka52 pisze:KrysiuU Ciebie każda pora roku ma swój urok - teraz chryzantemy przepiekne
TerDob - Teresko ja faktycznie nazywam ją terminatorka bo jest nie do zniszczenia. Złocień czerwonawy "Clara Curtis" rośnie u mnie prawie od początku jak mam działkę. Kiedyś były wielkie zmiany na jednej z rabat i pomagała rodzinka. Zapomniałam oznaczyć gdzie rosła ale ona jednak powoli odbiła i nawet zakwitła w tym samym sezonie a miejsce było strasznie zmaltretowane.
dotii - Dorotko dziękuję w imieniu kwiatów. Ja ostatnio oglądałam Twoje rewolucje w ogrodzie bo robisz je z wielkim rozmachem.
Roślina o którą pytasz to Szałwia muszkatołowa - kilka fotek dla Ciebie z różnych faz kwitnienia
Kwitnie bardzo długo i kwiatów robi się coraz więcej - potrzebuje sporo miejsca. Po scięciu znów wraca do niewielkich rozmiarów bo zostaje tylko rozeta liści.
Bożena Śmigielska ja już przepraktykowałam ten zestaw kolorystyczny w ub sezonie więc w tym prawie wszędzie występują w parze ...

Poniżej na zdjęciu już wybarwiona na złocisto-rudy kolorek więc tez kontrast z żółtym jest pozytywnie odbierany.
A tu zaplątała się Chryzantema czerwona - złamałam przy pieleniu pęd i posadziłam w cieniu pod gałązkami Hortensji. Widać dobrze jej było bo urosła i zdążyła zakwitnąć.
ewamaj66 - Ewciu same dobre wieści - miło się czyta.
Złocień czerwonawy "Clara Curtis" faktycznie ma sporo odrostów ale wiosną jak się wykopie i wybierze tylko te nowe to wcale tak dużo nie ma - sama zobaczysz. Tym bardziej,że ta odmiana musi rosnąc w większej kępie - wtedy widać jej urok.
Wszystkie odmiany ode mnie powinny przezimować bo przeciez my obie prawie jak na Syberii

Pytasz ... o oznaczanie dalii- czy należy owinąć karpę wstążką i doczepić nazwę lub opis-dobrze pamiętam? ...
Ja robie tak - kupuję wstążki te specjalne na których w kwiaciarniach piszą i przyczepiają do stroików czy wianków pogrzebowych - jest sztywna, nie zwija się i dobrze trzyma napisy.
Na jednym końcu wstążki piszę nazwę odmiany (czasami kolor i wysokość) a drugim przywiązuję za grubsze kłącze ( nie łodygę bo one potrafią się wyłamać lub skruszyć ) i tak wędruje do piwnicy a wiosna w gruntu. Stałe oznaczenie. lepiej jak wstążka jest dłuższa bo przy wiosennym sadzeniu dobrze aby została na powierzchni ziemi.
ilona2715 - Ilonko jak miło czyta sie takie dobre wieści. Sporo osób uszczęśliwiłam rozsyłając wiosną sadzonki Chryzantem.
Lubię dzielić sie ładnymi kwiatami.
martinez_82 witaj. Widzę,że podobnie jak ja z końcem sezonu zaczynasz nadrabiać zaległości. Zimą będzie jeszcze więcej czasu więc na pewno zdążymy się poodwiedzać.
Pozdrawiam
tu.ja - Izuniu cieszy mnie czyli jeśli się uda to bedziesz mieć nowe Rozchodniki na wiosnę ale zima długa ... jak się nie uda to wiosną znów weźmiesz ode mnie.
U mnie jeszcze nie widać.
Mnie najbardziej zależy na tej delikatnie fioletowej bo jej nie mam a od 2 lat poluję na nią. Nazwy odmiany nie znam.
Rozchodnik Red Cauli tez jest piękny i wśród innych kwitnących bardzo sie wyróżnia - oby szybko sie rozrósł.
A na ostatnim zdjęciu niechcący wyszła dobra kompozycja z racji kontrastu. Juz nie miałam gdzie posadzić i wyszło przy Wiązówce błotnej Aurea.
Przy zamieszaniu wcięło etykietę i na chwilę obecną jest NN ...

marzena06 - Marzenko Hmmm... ... kolejna osoba, która cieszy oczy kwiatami Chryzantem ode mnie - dziś wyjątkowo mi miło bo tyle osób pisze o pięknych kwiatach Chryzantem które sa z mojej działeczki.
Kochanie Niepokalanek to krzew i toto tak szybko się nie rozmnaża jak bylina a szkoda.
Bożena Śmigielska słowo " spapuguję"
tak mnie rozśmieszyło,ze o mało całego postu mi nie wcięło bo kliknęłam nie tam gdzie trzeba...
JacekP - Jacku masz rację - jak rosną obok siebie to sprawa całkiem prosta. Dzięki Forum można pozwolić sobie na tak ciekawe eksperymenty.
Ja też w tym tygodniu wykopałam 3 dalie bo dziwnie szybko zaczęły żółknąc liście od dołu. I dobrze zrobiłam bo jedno w karpie paskudnie wyglądało . Teraz umyte, wysuszone, opryskane i zasypane substratem kokosowym czekają na pozostałe.
U mnie nadal Złocień czerwonawy od Ciebie nie rozkwitł czy ma późniejszy termin.
Pozdrawiam