Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Ojojoj... Jakoś wczoraj zupełnie przegapiłem nową odsłonę Twojego wątku ? mało brakowało, a zgubiłbym go na amen...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

christinkrysia pisze: Słonecznik"'Loddon Gold" i "Flore Pleno" ???
Masz rację bo już w ub roku męczyło mnie to a potem zapomniałam.
U odmiany "Flore pleno" w informacjach, które wtedy znalazłam jest podane, że płatki języczkowe brzeżne wyraźnie dłuższe i szersze niż gęsto ułożone rurkowe płatki środkowe.
" Loddon Gold " u tej odmiany płatki (kwiaty języczkowe) nie są zróżnicowane na środek i brzeg. Jedynie różnią się wielkością i dlatego kwiaty nie są regularnie okrągłe i raczej płaskie.
Nawet z tych zacytowanych informacji bardziej przychylam się do tego,że mój Słonecznik wielopłatkowy to" Flore Pleno " . Ciekawa jestem jak wyglądałyby obok siebie.
Krysiu,czy ten słonecznik masz może od Doroty Korzo_m?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witam niedzielnie, Krysiu :wit
Pokazałaś piękne chryzantemy... podobają mi się zwłaszcza te z drobnym kwieciem, które nieco przypominają marcinki... niestety chryzantem w ogrodzie nie mam; nie lubi ich M., więc na siłę ich nie wprowadzam posiłkując się właśnie marcinkami...
Kolory pokazujesz bajeczne; uwielbiam jesień...
Udanego popołudnia!
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Krysiu :wit U Ciebie każda pora roku ma swój urok - teraz chryzantemy przepiekne ;:138
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu :wit Cudne masz chryzantemy ;:215 Terminatorkę taką jak Twoja też mam :tan :tan
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj kochana ;:196 :wit
Wyobraz sobie jak jestem porażona widokiem Twojego ogrodu i takich pięknych kwiatów ;:oj Masz przepiękny zakątek ,uwielbiam taką różnobarwność koloru .Oj będę tu zaglądać ;:168
pozdrawiam ;:196
ps.co to za cudnie roślinka na 2 stronie 2 fotka
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu ale śliczne chryzantemy ;:138
moja - twoja też jest piękna , ale na tle tych żółtych ślicznie się prezentuje :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Cieszę się, że wracam do Twojego ogrodu :D Chryzantemy od Ciebie dobrze rosną, a Clara Curtis postanowiła zawładnąć całą rabatą. U Ciebie też ma tyle odrostów? Przekonałam się do chryzantem, pewnie będę szukać następnych, jeśli te przezimują bez problemów.
Pytałam Cię o oznaczanie dalii-należy owinąć karpę wstążką i doczepić nazwę lub opis-dobrze pamiętam?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu chryzantemki przecudne i u mnie zagościły dzięki Tobie ;:196 , Clara Curtis już kwitnie i ta żółciutka niska, która póki co podbiła moje serce, bo czekam jeszcze na następne, aż rozwiną nabrzmiałe pączusie :tan
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

No proszę chwilkę mnie nie było a tu takie piękne obrazki nic tylko podziwiać . Cudownie ;:63
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Krysiu jak tam bukiet z rozchodników? Melduję, że moje maleństwa od Ciebie zaczęły wypuszczać korzonki w wazonie. Jeszcze ze 2-3 tygodnie i posadzę te badylki do ziemi z nadzieją, że dożyją wiosny i przeprowadzki na działkę.
Żółta pomponowa chryzantema wcale nie odczuła przenosin i kwitnie w najlepsze.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu ,ale przepięknie zaczęłaś nowy wątek ,pokazałaś ślicze fotki oraz nowości ,które już chce ,śliczny ten Niepokalanek ,jak by co to pamiętaj o mnie ,no i te chryzantemy ,ja już nabyłam sobie kilka nowych odmian próbuję odbudować na nowo zniszczoną kolekcję, a Twoje to juz w pełnym rozkwicie są śliczne :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu dostałam żółtą chryzantemkę i spapuguję od Ciebie :D posadzę ją obok tej rudej :D :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, porównywanie roślin, sadząc je obok siebie - niezastąpione. Ja też od razu wyłapałem dużą różnicę w kwitnieniu 'Clary Kurtis' i mojej chrysanthemum rubellum, która dopiero pokazuje pierwsze kwiaty. Tak jak piszesz - różnica co najmniej 2 tygodnie!
Słonecznika (prawowitego) 'Loddon Gold' być może będę miał, wtedy nie umknie mi żaden szczegół :)
Pamiętam, jak rok czy dwa lata temu liczyliśmy (forumowicze) płatki na zawilcach japońskich, by sprecyzować odmianę ('Pamina' czy 'Prinz Heinrich') :;230
Dziś wykopałem pierwszą dalię.
Liczyłem, że może 'Tartan' da radę zakwitnąć ale widocznie to był dla niej zbyt duży wysiłek zregenerować się z pojedynczej bulwy. Ale najważniejsze, że jej nie straciłem. W tym roku rewelacyjny rok daliowy - 0 strat :tan
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

sweety - Aniu ja mam to samo - wpatruję się w interesujący mnie szczegół a reszta umyka.

Locutus - Loki witaj w mojej kolejnej odsłonie.
Faktycznie byłoby mi smutno bez Twoich odwiedzin tym bardziej,że kojarzę Cię z ojczyzną mojego Tatusia a i przy każdym spotkaniu z gadami i płazami na działce jakoś dziwnie od razu myślę o Tobie.Niedługo wstawię fotki dochodzącej do siebie jaszczurki - mam nadzieje ,że dobrze przezimuje.
Raczek - Aniu tak - zgadza się - mam go od Dorotki (korzo-m) w tym tygodniu wysyłałam jej bo zima skasowała go.
Z nazwą mamy kłopot i torszke trzeba pomyszkować w sieci aby stwierdzić co u nas rosnie
czy Helianthus x multiflorus 'Flore Pleno' (Słonecznik wielokwiatowy)
a może Helianthus x multiflorus 'Loddon Gold' (Słonecznik wielopłatkowy) ?
Ważne,że jest przecudny, do tego ładnie sie rozrasta i porobiłam sporo nowych sadzonek .
Strasznie gęsto miał w tym roku i może przez to był ciut niższy.

aguniada - Agnieszko dziękuję za miłe słowa.
Podejście do Chryzantem ostatnimi czasy bardzo się zmieniło, może dlatego,że jest więcej odmian i ich różnorodność przekonuje ludzi. Kiedyś nie do pomyślenia było dostać te kwiaty na imieniny lub inna okazję a teraz ... to normalne.
Te różowo-lawendowe nie wyglądają jak Chryzantemy i przepięknie pachną .
Własnie od nich wiele lat temu zaczęłam z nimi przygodę.
Ewiczka52 pisze:Krysiu :wit U Ciebie każda pora roku ma swój urok - teraz chryzantemy przepiekne ;:138
I tak jest bo każda pora ma swe królowe do ozdoby i tak jak latem wszyscy wypatrują pierwszych kwiatów na krzewach Róż tak jesienią królowymi sa Chryzantemy i Astry jesienne.

TerDob - Teresko ja faktycznie nazywam ją terminatorka bo jest nie do zniszczenia. Złocień czerwonawy "Clara Curtis" rośnie u mnie prawie od początku jak mam działkę. Kiedyś były wielkie zmiany na jednej z rabat i pomagała rodzinka. Zapomniałam oznaczyć gdzie rosła ale ona jednak powoli odbiła i nawet zakwitła w tym samym sezonie a miejsce było strasznie zmaltretowane.

dotii - Dorotko dziękuję w imieniu kwiatów. Ja ostatnio oglądałam Twoje rewolucje w ogrodzie bo robisz je z wielkim rozmachem.
Roślina o którą pytasz to Szałwia muszkatołowa - kilka fotek dla Ciebie z różnych faz kwitnienia
Kwitnie bardzo długo i kwiatów robi się coraz więcej - potrzebuje sporo miejsca. Po scięciu znów wraca do niewielkich rozmiarów bo zostaje tylko rozeta liści.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bożena Śmigielska ja już przepraktykowałam ten zestaw kolorystyczny w ub sezonie więc w tym prawie wszędzie występują w parze ... :;230
Poniżej na zdjęciu już wybarwiona na złocisto-rudy kolorek więc tez kontrast z żółtym jest pozytywnie odbierany.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tu zaplątała się Chryzantema czerwona - złamałam przy pieleniu pęd i posadziłam w cieniu pod gałązkami Hortensji. Widać dobrze jej było bo urosła i zdążyła zakwitnąć.

ewamaj66 - Ewciu same dobre wieści - miło się czyta.
Złocień czerwonawy "Clara Curtis" faktycznie ma sporo odrostów ale wiosną jak się wykopie i wybierze tylko te nowe to wcale tak dużo nie ma - sama zobaczysz. Tym bardziej,że ta odmiana musi rosnąc w większej kępie - wtedy widać jej urok.
Wszystkie odmiany ode mnie powinny przezimować bo przeciez my obie prawie jak na Syberii :;230
Pytasz ... o oznaczanie dalii- czy należy owinąć karpę wstążką i doczepić nazwę lub opis-dobrze pamiętam? ...
Ja robie tak - kupuję wstążki te specjalne na których w kwiaciarniach piszą i przyczepiają do stroików czy wianków pogrzebowych - jest sztywna, nie zwija się i dobrze trzyma napisy.
Na jednym końcu wstążki piszę nazwę odmiany (czasami kolor i wysokość) a drugim przywiązuję za grubsze kłącze ( nie łodygę bo one potrafią się wyłamać lub skruszyć ) i tak wędruje do piwnicy a wiosna w gruntu. Stałe oznaczenie. lepiej jak wstążka jest dłuższa bo przy wiosennym sadzeniu dobrze aby została na powierzchni ziemi.

ilona2715 - Ilonko jak miło czyta sie takie dobre wieści. Sporo osób uszczęśliwiłam rozsyłając wiosną sadzonki Chryzantem.
Lubię dzielić sie ładnymi kwiatami.

martinez_82 witaj. Widzę,że podobnie jak ja z końcem sezonu zaczynasz nadrabiać zaległości. Zimą będzie jeszcze więcej czasu więc na pewno zdążymy się poodwiedzać.
Pozdrawiam

tu.ja - Izuniu cieszy mnie czyli jeśli się uda to bedziesz mieć nowe Rozchodniki na wiosnę ale zima długa ... jak się nie uda to wiosną znów weźmiesz ode mnie.
U mnie jeszcze nie widać.
Mnie najbardziej zależy na tej delikatnie fioletowej bo jej nie mam a od 2 lat poluję na nią. Nazwy odmiany nie znam.

Obrazek
Obrazek

Rozchodnik Red Cauli tez jest piękny i wśród innych kwitnących bardzo sie wyróżnia - oby szybko sie rozrósł.

Obrazek
Obrazek

A na ostatnim zdjęciu niechcący wyszła dobra kompozycja z racji kontrastu. Juz nie miałam gdzie posadzić i wyszło przy Wiązówce błotnej Aurea.
Przy zamieszaniu wcięło etykietę i na chwilę obecną jest NN ... :;230

marzena06 - Marzenko Hmmm... ... kolejna osoba, która cieszy oczy kwiatami Chryzantem ode mnie - dziś wyjątkowo mi miło bo tyle osób pisze o pięknych kwiatach Chryzantem które sa z mojej działeczki.
Kochanie Niepokalanek to krzew i toto tak szybko się nie rozmnaża jak bylina a szkoda.

Bożena Śmigielska słowo " spapuguję"
tak mnie rozśmieszyło,ze o mało całego postu mi nie wcięło bo kliknęłam nie tam gdzie trzeba...

JacekP - Jacku masz rację - jak rosną obok siebie to sprawa całkiem prosta. Dzięki Forum można pozwolić sobie na tak ciekawe eksperymenty.
Ja też w tym tygodniu wykopałam 3 dalie bo dziwnie szybko zaczęły żółknąc liście od dołu. I dobrze zrobiłam bo jedno w karpie paskudnie wyglądało . Teraz umyte, wysuszone, opryskane i zasypane substratem kokosowym czekają na pozostałe.
U mnie nadal Złocień czerwonawy od Ciebie nie rozkwitł czy ma późniejszy termin.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”