Ogród Soczewki cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz3

Post »

Aga dziś ogród wzbogacił się o kolejne 2 Aladdinki i 3szt wymarzonych Chippendales Muszę przyznać, że kolorki obie te odmiany mają zbliżone do siebie z tą różnicą , że Aladdin na początku kwitnienia nie jest pomarańczowy. Jutro pokażę bo dziś zbyt dużo wrażeń i nie zdążyłam zrobić fotek. Z tym prezentowaniem to różnie bywa niestety mogę się na razie pochwalić pojedynczymi kwiatami bo pokrój i rozmiar krzaków pozostawia wiele do życzenia. Ale początek jest już dobry róże są w ogrodzie tylko teraz pielęgnować i czekać na efekty.

Magda naprawdę nie ma za co. Jeśli się nie rozsieją to pomyślimy o sadzonkach. Trzymam kciuki za pozytywny wynik egzaminu

Ala tylko jak ja ją mam podeprzeć? A może wystarczy ją delikatnie obwiązać żyłką lub czymś elastycznym coś w po dobie jak widziałyśmy w Nowym Dworze A w ogóle tam jest tak ciasno że ona powinna stać na baczność z każdej strony coś ją podpiera :;230

Ania a ja cie o ja cie zagapiaj :;230 tylko zostaw więcej miejsca bo ja po raz kolejny będę musiała wszystko poprzesuwać bo za ciasno się zrobiło.

Marpa dziękuję niestety jeszcze nie w każdym miejscu jest idealnie ale w ślimaczym tempie pracuję nad tym
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Chippendale ;:167
Obrazek Obrazek

Aladdin Palace ;:167
Obrazek Obrazek

Home & Garden o dziwnym kwiatku (pierwszy i pewnie to dlatego) i Knirps
Obrazek Obrazek

A teraz efekt wczorajszej pracy Wyzbierałam resztę wykarczowanej trawy i wkopałam obrzeże W poniedziałek trzeba będzie wysypać kamykami i kolejna poprawki zrobione.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witam Moniko, z przyjemnością obejrzałam najświeższe zdjęcia - ogród masz jak z obrazka, jest coraz piękniej, gęściej, bardziej kwiatowo! Doceniam też estetykę każdej pracy, za którą się weźmiesz...
Chippendale to nowy zakup?
Podziwiam Twój wiąz... czekam, aż mój rozrośnie się podobnie - jest już spory, ale nie tak rozłożysty, jak Twój egzemplarz...
Pozdrawiam niedzielnie! :wit
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Chipki nówki sztuki jeszcze w donicach i czekają na zrobienie nowej rabaty a raczej powiększenie starej ( w tym roku już kolejnej). Chorowałam na nie już od zeszłego roku.
Wiąz ma już 6 lat więc miał sporo czasu by się rozrosnąć a cięty był pierwszy raz dopiero w zeszłym roku. Myślę, że bardzo odpowiada mu to miejsce, bo mam w innym miejscu posadzony jeszcze jeden i niestety nie rośnie tak szybko. W piątek byłam w Nowym Dworze ( oczywiście zapomniałam spytać o derenia ale nie o tym chcę pisać tylko o wiązie) i w ogrodzie właścicieli rośnie wiąz tylko jest prowadzony w górę i po bokach ma zrobione kuleczki Wygląda to super. Chciałabym poprowadzić tak tego mniejszego ale efekt będzie niestety widoczny dopiero po kilku latach.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:3

Przepięknie komponujesz swój ogród, śmiało możesz zacząć świadczyć usługi w zakresie projektowania ogrodów. ;:173

Kamyczki nie dają mi spokoju. Tu gdzie teraz mieszkam jakaś kamieniowa posucha. W poprzednim miejscu zamieszkania, żwirownie są stałym elementem krajobrazu, ale to prawie 300 km stąd. ;:174

Piękne odmiany róż, mnie w serce zapadła Flora Danica. Przepiękny kształt i przepiękny kolor. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AniaDS pisze:Obrazek
o ja cie, ja cie, muszę to zgapić chyba ;:224
:wit Moniczko, musiałam zrobić powtórkę, to co zrobiłaś na tej rabatce, to jest mistrzostwo sztuki ogrodniczej. ;:180
Zapewniam Cię, że nie jedna osoba to zgapi. ;:196
Różyczki cudnie kwitną ;:138 i cieszą bardzo :D .
Gdzieś pisałaś o Lagunie. Mam pytanie, czy ona Ci mdleje po deszczu i następnie silnym słońcu ?
Takie zjawisko zaobserwowałam u swojej. Nie podoba mi się to ;:185
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Moniczko, a jakiej wielkości masz ogród?
Wygląda na duży ;:oj
Zostawię więcej miejsca :wink:
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Helenko projektowanie ogrodów byłoby spełnieniem moich marzeń, ale to nie takie proste. Bawienie się w hobbistyczne ogrodnictwo a zaprojektowanie komuś ogrodu to dwie różne sprawy. Podejmując tego rodzaju wyzwania jestem za tym by robić to profesjonalnie, a do tego są potrzebne studia. Nawet zaczęłam się tym interesować, ale niestety w Skierniewicach nie było tylu chętnych by mógł ruszyć kierunek, a do Warszawy nie za bardzo mam czas dojeżdżać. Mam małe dzieci, które wymagają opieki i zainteresowania. Nie mogę sobie pozwolić by nie było mnie cały weekend w domu. Po drugie w takich małych miejscowościach bardzo trudno rozwinąć skrzydła. A z tego co wiem na rynku skierniewickim jest już kilku projektantów.
Z kamykami u nas też jest problem. Przez ostatnie miesiące żwirownie były tak zajęte dostarczaniem materiałów pod budowę autostrad, że nikt nie miał czasu na zajmowanie się detalistami. Swoje kupiłam pod Sochaczewem i to dzięki Ali Georginii, bo w życiu bym nie znalazła sama tego miejsca.
Flora została już przesadzona poza ogrodzenie działki bo niestety nie pasowała kolorystycznie. Dzielnie przetrwała przeprowadzkę.

Majeczko uśmiech wypłynął na me lico. Dotarło do mnie wreszcie, że należy się skupić na dwóch, góra trzech kolorach na rabacie i sadzić więcej niż jedną sztukę tego samego gatunku roślin. Zbytnie rozdrabnianie prowadzi do powstawania chaosu. Z tą rabatą prawie sobie poradziłam , ale na środku jest rabata z wiązem gdzie panuje totalny miszmasz i już od kilku lat nie mogę znaleźć na nią pomysłu.
Do Laguny dopiero się przymierzam ale może Asia będzie mogła więcej powiedzieć na jej temat.

Aniu ogrodzona działka ma gdzieś ponad 1500 metrów + za płotem ponad drugie tyle. Więc można uznać , że spora. Na brak zajęcia nie narzekam, ciągle mam coś do zrobienia. Tylko mi zawsze czasu za mało
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ten kolor róż coraz bardziej przypada mi do gustu
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:D Moniczko, tak Asia ma Lagunę, ale jej jest posadzona od wschodu i nie ma takich przypadłości,
a mianowicie omdlewania w słonku. :D
Nie tak dawno pisałam u Dorotki, że jej ogród ma styl.
Jak się patrzy na Twój, można powiedzieć dosłownie to samo, Twój ogród ma swój styl.
Te dwa ogrody są zupełnie różne, a jednocześnie oba piękne.
Moim zdaniem jak ktoś sam i z uczuciem podchodzi do tworzenia takiego miejsca jak ogród,
to wtedy powstają właśnie tak piękne miejsca jak Wasze ogrody.
Jak zupełnie innym jest na przykład ogród Oliwki, a jest on również piękny i niepowtarzalny.
Moniczko dasz radę i rabatka o której piszesz na pewno będzie ciekawa. ;:108
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Maju to bardzo nie naborze, że ona omdlewa na słońcu bo ja właśnie mam dla niej miejsce gdzie przez cały dzień praży. Będę musiała to jeszcze dobrze przemyśleć. Zależy mi by róża którą tam posadzę zdobiła a nie szpeciła ogród. Zwłaszcza. że pergola na której będzie się podpierała widoczna jest z każdego miejsca ogrodu. Bardzo dziękuję za komplementy. Nie na marne mówi się , że ogród jest odzwierciedleniem charakteru ogrodnika ( do tego dodałabym jeszcze zasobności portfela :;230 )
Ale tak na poważnie właśnie dzięki pasji i miłości do ogrodnictwa możemy tworzyć swój mały piękny świat. Lubię oglądać ogrody innych forumowiczów jedne mi się podobają bardzo inne w mniejszym stopniu ale najważniejsze jest to, że należą do osób które nie uważają, że ogród jest dodatkiem do postawionego na działce domu. Ogród jest miłością, hobby, sposobem na wyrażeniem siebie, sposobem na życie. I chyba nie znalazłby się nikt na forum kto powie skończyłem, nie robię już nic.

U mnie róże za mocno nie szaleją bo większość z nich to świeżynki ale za to lawenda zaczęła zdobić ogród
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Śliczna lawenda :) A jak musi pachnieć :) Ja jeszcze czekam na rozkwitnięcie mojej :)
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Mariko wystarczy, że lekko poruszę krzaczkiem a zapach unosi się wokół. Lubię go ale na zewnątrz, w domu jakoś nie toleruję.

Znowu będę zanudzać Aladdinami. Mam 3 szt Jeden troszkę wygląda inaczej ale jest też piękny i może przy kolejnych kwitnieniach zmieni mu się kolorek. Pewnie gdy mi się nadarzy okazja kupię następne :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

To lecimy dalej z różami
Mariathersia
Obrazek Obrazek

Angielka Eglantyna. Wypuściła jeden długi pęd i na tym koniec. Jak na razie bez szaleństwa. Jak się rozrośnie to możliwe że ją ;:167 Ma ładny zapach

Obrazek Obrazek

Leonardo da Vinice W tej róży pokładam nadzieję. Posadziłam przed domem 3szt. Mają pełnić funkcje reprezentacyjną Jak na razie słabo im to wychodzi, ale są u mnie dopiero od wiosny

Obrazek Obrazek

Elfrid

Obrazek Obrazek

Wiliam i Roxy
Obrazek Obrazek

Bailando zaszczyciła mnie dopiero jednym kwiatem i Flamentanz

Obrazek Obrazek

Eden Rose ma dużo kwiatów ale udaje niską rabatówkę

Obrazek Obrazek

Wymarzona Pastella
Obrazek Obrazek

Aspiryna

Obrazek Obrazek

Heidi Klum Rose i Ballade zastanawiam się czemu ja kupiłam :?: Na razie nic szczególnego. Może jak się rozrośnie zmienię o niej zdanie

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”