A! Widzę, że masz linka do swojego ogródka w podpisie! Przybywam!
30 - metrowe maleństwo
Re: 30 - metrowe maleństwo
ihasia Witaj! Też się cieszę, że znalazłaś mój wątek:) Trawę zawsze możesz troszkę usunąć na rzecz rabatek;) Ja też mam trawnik - trawniczek
na środku, a po obwodzie mam rabatki i małą "kałużę";) A jaką masz wizję swojego ogródka, bo bardzo mnie ciekawi? U mnie największym problemem jest osłonięcie się od sąsiadów i wiatru, ale wtedy zabiorę sobie nasłonecznienie, którego i tak mam za mało... Bardzo mnie ciekawi Twój ogródek!
Ania ja mam ten problem, że chciałabym mieć za wiele roślin... Ale i tak niektóre nie dają rady, więc wcale nie płaczę jak mogę zamienić na coś innego;) Mam przed wejściem do domu taką rabatkę ( kiedyś pokażę). Kiedyś była tam tylko trawa, teraz jest brzoza youngii i rabata bylinowa, więc tam robię sobie szaleję z roślinkami
Najważniejsze jest miejsce na "posiedzenie" na powietrzu i zrobienie sobie namiastki intymności. Kwiatki to tylko dodatek na takim metrażu...
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Takie maleństwo a tak pięknie je zagospodarowałs Bożenko!
Co za kolekcja roślin...no super zielona oaza !! Jestem pod wrażeniem ...
Witaj na forum
Co za kolekcja roślin...no super zielona oaza !! Jestem pod wrażeniem ...
Witaj na forum
Witaj KaRolinko! Fajnie, że się podoba:) Jeszcze nie skończone to maleństwo...
A kilka zdjęć roślinek pochodzi z rabatki przed wejściem do domu, na której też jest oczywiście wszystkiego za dużo;) Dzisiaj tam robiłam porządek i ład, ale muszę poczekać aż tulipany przekwitną, żeby poprzesadzać co nieco;)
A kilka zdjęć roślinek pochodzi z rabatki przed wejściem do domu, na której też jest oczywiście wszystkiego za dużo;) Dzisiaj tam robiłam porządek i ład, ale muszę poczekać aż tulipany przekwitną, żeby poprzesadzać co nieco;)
-
evluk
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Śliczne to Twoje maleństwo Bożenko
Bardzo zaintrygowały mnie nasadzenia w tej skrzyni-super to wygląda
Czy mogłabyś zrobić fotkę tej skrzyni z dalszej odległości?
Bardzo mnie ciekawi jak się komponuje z całością działeczki
Bardzo zaintrygowały mnie nasadzenia w tej skrzyni-super to wygląda
Czy mogłabyś zrobić fotkę tej skrzyni z dalszej odległości?
Bardzo mnie ciekawi jak się komponuje z całością działeczki
-
magnolia15

- Od: 26 sty 2009, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie wygląda Twoja oaza zieleni i ta kolekcja roślinek robi wrażenie.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- edi13
- 1000p

- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Mój Peris nawet nie ma zamiaru kwitnąć
Piękny kolor ma rozplenica 
evluk Witaj u mnie! Niestety mam tylko te zdjęcia skrzyń z ubiegłego roku, które tu wstawiłam
Ale jeśli chcesz to opiszę Ci to nasadzenie lub narysuję;) Kompozycja zupełnie przypadkowa, to co miałam pod ręką... Mi też się spodobała. Najważniejsze jest tło z powojników, bo te na dole kwitną okresowo (oprócz dalii). Mam dwie takie skrzynie pod ścianą budynku, zajmują prawie cały bok ściany. Komponuje się nawet, nawet..., ale pewnie rabatka przy budynku wyglądałaby ładniej;) nie chciałam jednak tam nic sadzić, żeby nie było za mokro przy ścianie. Chociaż miałam pomysł z paprociami i hostami...
magnolia15 Witam Cię! Rzeczywiście to maleńka oaza wokół pustynnego widoku na ściany budynków;)
edi13 może u mnie jest trochę cieplej... Ale pociesz się, że u Ciebie już powojniki ruszają, a moje dwa suche badylki są pod obserwacją...
magnolia15 Witam Cię! Rzeczywiście to maleńka oaza wokół pustynnego widoku na ściany budynków;)
edi13 może u mnie jest trochę cieplej... Ale pociesz się, że u Ciebie już powojniki ruszają, a moje dwa suche badylki są pod obserwacją...
Witaj Bozenko- prosilas o zdjecia mojego miniaturowego skrawka:-)) juz sa. Dzisiaj juz podczas rozmowy z tesciowa planowalam co dalej będę w ogrodeczku robic- maz sie tylko w czolo pukal i smial pod nosem:-) w planach mam kuno jasminowca wonnego, zrobienie skalniaczka mikoskopijnego- tak nas fantazja poniosla ze i wedzarnie wymyslilam ze zrobie- malutka:-)) Ciekawa jestem czy mi sie to uda- poki co wchodze do Twojego ogrodu zeby oczy nacieszyc:-)))u mnie poki co szaro buro i ponuro.
evluk znalazłam jeszcze takie zdjęcie. I przy okazji stwierdziłam, że muszę do skrzyni drewnianą kratę ażurową dorobić zamiast tych tyczek bambusowych, bo mi się średnio podobają...

ihasia zaraz wpadam! A ja myślałam, że u Ciebie cieplej niż u nas
Jak mówiłam wszystkim, że robimy oczko w ogródku, to się pukali w czoło
Także wszystko przed Tobą, byleby to ładnie i estetycznie ułożyć:)

ihasia zaraz wpadam! A ja myślałam, że u Ciebie cieplej niż u nas
Jak mówiłam wszystkim, że robimy oczko w ogródku, to się pukali w czoło
Zrobiłam zdjęcie mojej Pęcherznicy 'Diabolo' prowadzonej "na pieńku"
Edytko ona ma też 1,2 m, wczoraj ją trochę zaplotłam wyżej i podpięłam. Korona zrobiła się trochę węższa, ale pewnie się rozrośnie;) Docelowo mam zamiar "pieniek" prowadzić do 1,3 albo wyżej jak będzie rosła;) Na tej siatce za pęcherznicą, tuja i innymi planuje na dniach postawić drewnianą ażurową kratę z clematisami, tylko nie wiem czy nie będzie im za bardzo wiało...

obok pęcherznicy rosną Tuja Szmaragd, bukszpan formowany na kulkę, tuja Golden Globe i rododendron, który co roku mi nie kwtinie ( schną pąki) i jest brzydki... Chce go zamienić właśnie na Limelight;)
Poza tym drewniane obrzeże będzie zamienione na obwódkę z bukszpanu, taką jak kilka zdjęć wyżej;)

Edytko ona ma też 1,2 m, wczoraj ją trochę zaplotłam wyżej i podpięłam. Korona zrobiła się trochę węższa, ale pewnie się rozrośnie;) Docelowo mam zamiar "pieniek" prowadzić do 1,3 albo wyżej jak będzie rosła;) Na tej siatce za pęcherznicą, tuja i innymi planuje na dniach postawić drewnianą ażurową kratę z clematisami, tylko nie wiem czy nie będzie im za bardzo wiało...

obok pęcherznicy rosną Tuja Szmaragd, bukszpan formowany na kulkę, tuja Golden Globe i rododendron, który co roku mi nie kwtinie ( schną pąki) i jest brzydki... Chce go zamienić właśnie na Limelight;)
Poza tym drewniane obrzeże będzie zamienione na obwódkę z bukszpanu, taką jak kilka zdjęć wyżej;)

- edi13
- 1000p

- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Wg mnie pieniek za gruby , wytnij przy samym dole gałęzie , zostaw tak aby było 5 góra sześć i zapleć warkocz, zwiąż opaskami i wbij obok palik . Koronę ciachnij ,ciężko mi powiedzieć ile bo zdjęcie przekłamuje wysokość , ale wszystkie te badylki na równo 30- 40 cm. Korona pięknie odbije 
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Moja Diabolo tez prowadze na pniu od czerwca chyba ale nie plote, tylko wyprowadzilam jeden najmocniejszy ped na prosto przy paliku - reszte wycielam. W tym roku ciachnelam jej gore i czekam az zacznie sie zageszczac, bo na razie chudzielec z niej jest ale podrosla przez sezon znacznie.
Edytko dziękuję, że zajrzałaś:) Właśnie też mi się wydawało, że jest za dużo gałązek na pień... Wobec tego ciachnę jak mówisz, tylko nie wiem czy zaplotę resztę, bo już się trochę odkształciły i stwardniały... A koronę chciałam ciąć po kwitnieniu... Czy jak teraz ją ciachnę to mi zakwitnie w tym roku?
Jule już byłam w Twoim ogrodzie, tylko nie zostawiłam wpisu... bo zamierzałam jeszcze raz wrócić i na spokojnie obejrzeć;). Poszukam u Ciebie tej pęcherznicy
evlukproszę Cie bardzo
Jule już byłam w Twoim ogrodzie, tylko nie zostawiłam wpisu... bo zamierzałam jeszcze raz wrócić i na spokojnie obejrzeć;). Poszukam u Ciebie tej pęcherznicy
evlukproszę Cie bardzo