Różany ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród Moniki

Post »

Małgosiu, zapraszam ;:4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, pokazywałaś, ale mało zdjęc i na pewno nie te, które teraz pokazałaś.
A ja bym je na 100% zapamiętała.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, obiecuję, że się poprawię ;:196

To moja kolejna różanka - powstała jako jedna z pierwszych, ale wciąż zmieniam jej wygląd, nasadzenia.
Obrazek

Jesienią zmieniłam niektóre róże na inne. Pozbyłam się Mainzer Fastnacht, które mnie denerwowały - kolor nijaki, chorowita (w tamtym roku jak na złość mało co chorowały) i kilku wielkokwiatowych. Dosadziłam 4 szt. Pomponelli, 2 Leonardo da Vinci i myślę, że będzie lepiej w połączeniu z tymi, które już są. Muszę jeszcze wykopać 2 szt. Abrahama Darby rosnące przy tylnych belkach i przenieść je do izolatki. W ich miejsce wsadzę Jamesy Galway, jeśli tylko Sip je wyśle. Jeśli nie, to kupię w innych źródłach, ale na pewno będzie to ta odmiana. Wciąż myślę nad Coral Dawn. Choruje już początkiem sezonu. Po opuszczeniu liści niemal do zera, gdy już ją mam zamiar wykopać, wypuszcza przepiękne kępy kwiatów i nowe, zdrowiutkie liscie i wtedy jej wybaczam i zostaje. Trwa to już kilka sezonów, a ja nadal nie wiem co z nią zrobić. Jednej się już pozbyłam i na jej miejsce jest Pirouette. Drugą zostawiłam i ... sama nie wiem co będzie dalej.

Poza tym jest tam sporo rabatowych róż i okrywowych na obrzeżach oraz powojniki bylinowe.
Obrazek

Obrazek

No i rośnie tu m.in. zachwalana ostatnio przez Ewę/Gloriadei White Cover. Ja kupiłam ją jako White Fairy, ale coś mi nie pasowało w tych kwiatuszkach i dwa lata temu zidentyfikowałam ją jako W.Cover. Śliczna różyczka kwitnąca b.obficie, zdrowa!
Obrazek

Z białych jest tam jeszcze Swany
Obrazek

Myślę jednak nad zabraniem bieli z tej różanki. Prawdopodobnie jesienią zmienią miejsce.

Berleburg - te oczywiście zostają :D Pasują kolorkami do reszty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Póki co zimno, ale niebawem czas cięcia krzewów. Może komuś przyda się ten link

Jak prawidłowo ciąć?

i jeszcze o sadzeniu piwonii - wrzucałam już ten link kilka lat temu w jednym ze swoich wątków, ale daję dla przypomnienia, bo wiosną również czas sadzenia piwonii.
Piwonie
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Moniczko dlaczego chcesz zabrać białe róże z tej rabaty?
Ciekawa jestem efektu końcowego. Czy na tej rabacie rośnie William Moris?
;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś róże zachwycające- wiadomo :D a ja nie mogę się napatrzeć na te bylinowe powojniki....są prześliczne, naprawdę bardzo mi się podobają, bardzo obficie ci kwitły .....muszę i ja się za jakimś rozejrzeć....
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, Majeczko, William Morris rośnie tutaj, przymałej altance:
Obrazek

Altanka jest wpleciona w tę długą rabatę ciągnącą się od domu wzdłuż całego ogrodu - widać tutaj jej fragment:
Obrazek

Aga, zachęcam do nabycia powojników bylinowych - są naprawdę uroczym dodatkiem do róż ;:108

Igorze, zerknij uważniej na listę i zobaczysz, że kupiłam też jeżówki :lol: Ta jeżówka, którą widziałeś na zdjęciu jest kremowo-zielonkawa, nie jest zupełnie biała. Kupiłam ją w ub.roku w LM. Nie była tania, więc mam nadzieję, że będzie się ładnie sprawowała.
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Masz aż tyle róż :shock: zazdroszczę :wit
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj :wit Pozwoliłam sobie na spacer w Twoim pięknym zakątku..:)
Terenu to Ty masz pod dostatkiem...i pięknie go urządzasz...zakupy imponujące..ale masz gdzie to wszystko pomieścić ;:138
Piękne masz róże..William Morris..zachwyciłam mnie;)))Pozdrawiam i mam nadzieję że zima choć mroźna ale szybko Nas opuści:)
.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorku, nawet nie strasz. U mnie w tym roku były większe mrozy.
Przez Ciebie pobiegłam przed chwilą do ogrodu, żeby sprawdzić miejsce z jeżówką. Niestety wygląda na to, że właśnie w tym miejscu nie było za bardzo śniegu :( Druga jeżówka - ciemnoróżowa odmiana Liliput ma dużo pierzyny. Mam zebrane nasiona z tej kremowej jeżówki, więc w razie spróbuję wysiać, choć nie lubię siania, bo wiem, że niekoniecznie wzejdzie to, czego się oczekuje.
Amatorko - :wit Ja ich już dawno nie liczę, gdy przekroczyły licbę 300szt. :lol:
Reniu :wit Witam i Ciebie w moim wątku i dziękuję za odwiedziny ;:196 William Morris jest bardzo łądny i fotogeniczny, ale słabo się krzewi jak dla mnie. Myślę, że warto go mieć, ale żeby rósł tak jak u mnie - w takim miejscu rabaty, że otoczony jest dużą ilością bylin, co odwraca uwagę od tego, że ma np.tylko 3 pędy.

Dzięki Igorowi pobiegałam po ogrodzie i ze zdumieniem stwierdziłam, że niemal wszystkie róże mają zielone pędy i ewentualnie przyciemnione na bordowo, ale żywe. Kiepsko wyglądają Pompony Flower Circus, co mnie bardzo martwi, mimo solidnego osłoniecia gałazkami jodły, ale mają jeszcze kopczyki, więc liczę na zieleń pod kopcem ;:224
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Dziękuję ślicznie..bliżej wiosny zapraszam..jak tylko nie zmarznie;))
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja też ostatnio sprawdzałam moje róże. W większości też są zielone, nie mówiąc o liściach. Wcale nie widać na nich działania mrozu.
Ja również zachwycam się powojnikami i zamierzam zrobić to samo. Posadzę je pomiędzy różami
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Często nie widac działania mrozu gdy jeszcze trzyma, dopiero jak odpuści gałązki robią się brązowe.. :roll: :?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, przypomnę się, na pewno ;:108

Małgoś, ja w tym roku chciałabym dokupić powojniki, ale pnące, wielkokwiatowe. Kiepsko u mnie rosną, ale może w końcu uda mi się je zadomowić ;:224

Selli, myślę, że tegoroczne mrozy były zbyt krótko, żeby aż takie szkody poczynić jak w poprzednich latach. Jestem dobrej myśli. Moje róże nigdy nie wyglądały o tej porze tak dobrze. Owszem, może być tak, jak piszesz, że miną mrozy i dopiero pędy zaczną zamierać, bo teraz są w pewien sposób zahibernowane. Mam jednak nadzieję, że będzie dobrze. To były wprawdzie mocne, ale zaledwie 3 tygodniowe mrozy. Już teraz ma być ciepło i za tydzień, dwa temp. będzie już dodatnia.

Igorku, myślę, że będzie tak, jak piszesz - to już ostatnia noc tak zimna. Przynajmniej tak wynika z prognoz ;:108 Ja korzystam z długoterminowej prognozy, która jest w miarę wiarygodna. Nie chce mi się wierzyć, że u niektórych brak śniegu :roll: U mnie zima na całego - biało i mroźno :D
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwierz,może nie być śniegu bo to co u nas leży trudno nazwać śniegiem.Szron zaledwie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”