Donice produkcyjne i inne

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Gdzie kupię doniczki?

Post »

Mi nie zdarzyło się, by wysoka temperatura uszkodziła korzenie. Natomiast zbyt jasne doniczki z plastiku bywają przezroczyste dla światła i wtedy wewnątrz zaczynają rozwijać się glony.

Dać roślince nieco większą doniczkę to nie jest jakieś wielkie przestępstwo. Najczęściej roślinka dość szybko dostosuje swoje rozmiary do pojemnika, w którym rośnie. Jednak gdy doniczka jest duuuużo za duża to roślinka może mieć problemy ze wzrostem ponieważ korzenie nie będą w stanie przerosnąć całego podłoża. To spowoduje, że woda będzie w substracie dłużej zalegać co niesie zagrożenie zagniwania korzeni. Dodatkowo mogą dziać się dziwne rzeczy z kwasowością podłoża (może ono wzrastać), co powoduje dodatkowe komplikacje. Inna para kaloszy, że za duże doniczki to zwyczajne marnotrawstwo miejsca, co dość często zarzucają mi odwiedzający mój foliak kaktusiarze a ja powoli zaczynam przyznawać im rację :wink:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

blabla pisze:Inna para kaloszy, że za duże doniczki to zwyczajne marnotrawstwo miejsca, co dość często zarzucają mi odwiedzający mój foliak kaktusiarze a ja powoli zaczynam przyznawać im rację :wink:
e tam, słuchać starszych należy, ale swoje robić też nie grzech :wink:

a nawiązując jeszcze do odwiecznego problemu - okrągłe, czy kwadratowe, to okrągłe jest znacznie bardziej przyjazne, niż kanciaste, i skoro lepszą energię ma, to i roślinkom w nich na pewno lepiej się żyje! :D
ale to już zupełnie na marginesie i kompletnie nieprofesjonalnie ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
x-K-B
---
Od: 4 gru 2012, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja pierdziu ale Wy macie problemy :;230 .
Hipnotyzer
50p
50p
Od: 8 mar 2012, o 15:02

Post »

Roślina by dobrze się rozwijać potrzebuje jakąś określoną obiętość podłoża. Oszczędność powierzchni szklarniowej przy doniczkach kwadratowych polega na tym, że taka ilość podłoża jaka mieści się np. w doniczce okrągłej o srednicy 10 cm to w przypadku doniczki kwadratowej wystarczy pojemnik o boku 7 cm (około gdyż tego nie przeliczałem) by pomieścić taką samą ilość podłoża. Tym samym w donicach kwadratowych na jednostce powierzchni uprawnej możemy zmieścić o około 30% więcej roślin niż przy doniczkach okrągłych.
Kształt doniczek dla korzeni nie ma praktycznie żadnego znaczenia liczy się tylko odpowiednia ilość dobrego podłoża a zostanie ono całkowicie przerośnięte przez korzenie roślin.
Awatar użytkownika
celicacra
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Doniczki,pojemniki do produkcji

Post »

Ciekaw jestem, w jakiego typu pojemnikach prowadzicie swoje "uprawy". Dokładniej - w co wysiewacie, sadzonkujecie... Proszę zarówno o wpisy ogrodników amatorów (tych produkujących na własne potrzeby), jak i profesjonalistów.

A wiadomo, że wybór jest wielki, zaczynając od pudełeczek po spożywce, rękawów foliowych, doniczek i multiplatów.

Temat może dość banalny, ale uważam, że bardzo istotny.
Awatar użytkownika
Lesnik89
50p
50p
Od: 2 sty 2013, o 18:36

Re: pojemniki do produkcji

Post »

Staram się wykorzystywać pojemniki P (czyli te czarne kwadratowe z plastiku ), poza tym różnego rodzaju mini szklarnie dostępne w marketach, jako ,,inkubatory" :D Trochę rozmyślam nad krążkami torfowymi. Dobrym pomysłem jest użycie tutek po papierze toaletowym, gdy miałem jeszcze działkę, to część roślin hodowałem w tutkach w domu, jak wyrosły to do gruntu w tutce, bez zbędnego rozwalania bryłki. Tekturka się szybko rozkładała w ziemi 8-)

Aaaa i jak chodzi o pojemniki plastikowe to preferuję kwadratowe - ustawniejsze i lepsze dla roślin (nie zachodzi deformacja systemu korzeniowego)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Od biedy idzie wszystko, wiadomo kwadratowe lepiej ustawić itp . mniej miejsca zajmują .Ale z braku laku idą pojemniki po śledziach ,serkach . jogurtach ,śmietanie.
Doniczki coraz gorsze są.Tandeta jednorazowa.Pamiętam wyrób donkwiat Kraśnik na kilka lat starczyło.Teraz dużo jest holenderskiego tandetnego plastyku.No niemieckie są jeszcze dobre /szczególnie doniczki do róż :uszy
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Właśnie robię pojemniki ze styropianu.Wymiar podstawowy,jaki mi pasuje,to 25x20 cm,
głębokość 8cm. Dno z płyty 2cm,boki z 1cm. Sklejone klejem do sytyropianu,wzmocnione
po rogach szpilkami albo cienkimi gwoździkami,które po zaschnięciu kleju,wyciągam.
Większe,50 x 33 cm,z płyty wychodzą trzy,wykonanie jak wyżej.
Obrazek Obrazek

Mieści się 50 korków i jest trochę miejsca u góry,do przykrycia folią.
Awatar użytkownika
Lesnik89
50p
50p
Od: 2 sty 2013, o 18:36

Post »

Skąd masz takie styropianowe pudełka?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lesnik89 pisze: Aaaa i jak chodzi o pojemniki plastikowe to preferuję kwadratowe - ustawniejsze i lepsze dla roślin (nie zachodzi deformacja systemu korzeniowego)
kolego odwrotnie...
Powiedział bym że deformacja zachodzi w kwadratowych ze względu na symetryczny kształt, czynnik ma znaczenie przy dużych pojemnikach produkcyjnych a przy doniczkach do 3l jest to znikome zboczenie natury ;-)

Podstawowe znaczenie doniczek o podstawie kwadratu ma to do siebie że:
- ustawianie zajmuje mało miejsca, oszczędności związane z obszarem i transportem,
- zwarte ustawianie ogranicza wolne przestrzenie i nie przemarzają nam tak łatwo rośliny,

celicacra napisz o jaką produkcje Ci chodzi? Produkcja rozsady warzyw, iglaków czy bylin?
mirzan
---

Post »

Lesnik89 pisze:Skąd masz takie styropianowe pudełka?
Przecież napisałem,że robię.Nawet na miarę,na szerokość np 4 x 6 doniczek kwadratowych.
Awatar użytkownika
Ogoonek
100p
100p
Od: 27 gru 2012, o 21:57

Post »

Ja w wielodoniczkach, pojemnikach po jogurtach, śmietanie, serkach itp. Dostałam też sporo doniczek o różnych rozmiarach od mamy :) Widziałam, że niektórzy używają plastikowych kubeczków (takich do napojów).
Pozdrawiam, Ogoonek :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Ten świat jest już tak skonstruowany jeden wyrzuca nie ma co z tym zrobić , drugi nie ma i szuka i kombinuje :roll:
Na hurtowniach pełno paletodoniczek, skrzyneczek i innych i wyrzucić na smietnik ;:oj kiedyś kobieta jedna pozbyła się kłopotu i zarazem ja się wzbogaciłem o 500 doniczek , różnych , z dobrego grubego plastyku :D
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
mirzan
---

Post »

Być posiadaczem 500 doniczek różnych,do tego okrągłych,to niezły kłopot.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Ja mam pełno tych donic, około 1500 sztuk w piwnicy leżakują, kiedyś pewnie ze śmieciarką pojadą na wysypisko. Niekiedy przy posadzeniu roślin zwracam do szkółki i dają rośliny w gratisie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”