Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozwoliłem swoim hipeastrum zawiązać nasiona

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Coś sknociłaś w przechowywaniu że już wybija pęd(miał za ciepło lub za dużo światła) teraz raczej musisz go już posadzić w ziemię. U mnie cebule są nie podlewane od połowy sierpnia i na razie wprowadzam je w stan uśpienia, jeszcze nie zaschły liście ale koło połowy października myślę że już pójdą na stanowisko zimowania i obudzę je dopiero w marcu. :D
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, Przemo . Pewnie rzeczywiście coś sknociłam :wink: . Światła to nie miał, ale ciepło pewnie było w piwnicy ..
No, nic - posadzę teraz, jak radzisz.
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Witam,

w dniu wczorajszym otrzymałam cebulę Amarylisa - przeczytałam cały ten wątek i nie będę dyskutowała nad poprawnościa nazwy :lol: , w sklepie nazwa handlowa była "Amarylis" i tego się trzymajmy ;)
Podczas ostatniego pobytu w sklepie ogrodniczym byłam tak zachwycona zdjęciami kwiatów na kartonikach z cebulami, że tym sposobem jedna z nich trafiła wczoraj do mnie - ku mojej wielkiej uciesze ;)
Moje pytanie jest taki. Na Ani zdjęciach widziałam, że jej cebula jest bez korzeni a moja przedstawia się tak:
Obrazek

Co powinnam teraz zrobić/ Czy obciąć korzenie i pozostawić do dalszego spoczynku, czy obciąć korzenie i wsadzić do ziemi, czy nie obcinac korzeni i wsadzic do ziemi :?: :?: :?:
Co robić dalej - to juz mniej więcej wiem dzięki temu wątkowi, nie wiem tylko jak wystartować ;)

Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Reposit-10

Post »

Nikt ze znawców doniczkowców nie odpowiada ... :wink: Według mnie, świeże korzonki świadczą o niedawnym
wyjęciu ich z ziemi, Lucynko . Ponieważ cebulka powinna mieć kilkumiesięczną przerwę, ułożyłabym ją
do snu (korzonki same uschną) - tzn. do pudełka z piaskiem lub trocinami, w chłodniejsze miejsce.
Do doniczki wsadziłabym gdzieś w listopadzie i ... na Gwiazdkę oczekiwałabym prezentu w postaci pięknych kwiatów.

Ps. Swoją cebulę kupowałam już po okresie spoczynku, z resztkami ususzonych korzonków;
była od razu gotowa do posadzenia. Teraz już rośnie ponownie -jutro wkleję fotkę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D
x-C-j
---

Post »

Zgodzę się z Amlos cebula jest przed okresem spoczynku należy ją przezimować tzn najlepiej w suchutki piasek i do jakiejś piwnicy gdzie temp. nie przekracza 12 stopni, patrząc na korzenie uważam jednak że powinna być w stanie spoczynku gdzieś do 15 grudnia dopiero wtedy powinno się ją wsadzić w ziemię i pędzić na kwitnienie, zbyt krótki okres spoczynku objawia się słabszym kwitnieniem a po nim w okresie wegetacji słabszym rozrostem cebuli. Ja swoje cebule układam teraz do snu wczoraj ściąłem uschnięte liście, idą właśnie do piwnicy a ponownie do ziemi dopiero pomiędzy 15 grudnia a 1 stycznia to zależeć będzie od siły cebul. :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie podlewam moich hipków od początku września, już 3 prawie całkowicie suche powędrowały do piwnicy. W tym roku lato spędziły na balkonie.
Zeszłego roku wysadziłam na działkę, jesienią wykopałam, a skutek był taki, że nie kwitły.
W Lidlu kupiłam plastikowe etykietki do roślin z ołówkiem, i podpisuję, kiedy który wędruje do piwnicy. Mam zamiar w tej samej kolejności pobudzać ich do kwitnienia, no chyba że któryś sam się pośpieszy i zacznie wypuszczać pączek.
Waleria
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Dziękuję Wam bardzo za wyczerpujące odpowiedzi. Zastosuję się do udzielonych mi rad i dzisiaj cebula powędruje do piwnicy.
A gdy tylko będę miała kwiaty to na pewno się tutaj pojawię ponownie...

Lucyna
Lucyna
Moje storczyki ...
Reposit-10

Post »

Obrazek Obrazek

To jest start cebulki z kilku postów wyżej. Miała ok. czterech m-cy odpoczynku (wg. zaleceń Przema)
i teraz ruszyła 'z kopyta'. :lol: Zobaczymy kiedy i ile wyda kwiatów ? :wink:
x-C-j
---

Post »

Widzę że na razie idzie błyskawicznie w górę, koniecznie musisz pokazywać kolejne etapy wzrostu oraz kwitnienie :D :D :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Muszę zacząć od początku, bo to co napisałam poprzednio gdzieś się w sieci zawieruszyło. Witam wszystkich. Jestem nowa. Chciałam ustosunkować się przede wszystkim do pytania czy sadzić kupione teraz cebulki . Dostałam w połowie września cebulki hipeastrum różnej wielkości, które wyglądały tak jak ta przedstawiona na zdjęciu. Miały dużo korzonków. Uzyskałam informację, że trzeba położyć w ciemnym miejscu i czekać na czubek zielonego, gdy się :lol: pokaże wsadzić do doniczki. Tak też zrobiłam. Pierwsze dwie zakwitły pod koniec września, jeśli mi się uda to pokażę fotki. Inne są w różnym stopniu zaawansowania pąków. na razie tylko 1 zaczęła najpierw wypuszczać liście.
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57

Post »

A to mój amarylis, który kwitł wiosną (nie wiem jaka odmiana, proszę o podpowiedź).
Teraz kupiłam dwa - Nagano (pomarańczowy) i Susan (ciemnoróżowy). Jutro idą do doniczek, a ja już nie mogę doczekac się kwiatów;:65 , więc oglądam wasze...

Obrazek

Zdjęcie robione było telefonem i chyba dlatego nie można powiększyc :cry:
Pozdrawiam, Małgosia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

A sprawdż odmianę " Baby Star "
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57

Post »

basga pisze:Udało się...BRAWO!
A swoją drogą prześliczne zdjęcie,czy to efekt winietowania? :P
A co to takiego "winietowanie" ? (ja dopiero zaczynam)

Anetko to chyba baby star, jak znowu zakwitnie, to będę mogła porównac, bo na tym zdjątku to mało co widac
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Ciemny pokój.Tylko kwiat oświetla latarka.Aparat cyfrowy Panasonic TZ3 bez użycia lampy błyskowej, tryb zwykły. Udało mi się wysłać ponieważ zdjęcie ma poniżej 1460 KB.Pozostałe zdjęcia, są "większe" i nie przechodzą.Muszę coś zmniejszyć w aparacie to pokażę następne. Rozkwita mi ciemniejszy, ale nie wiem jak się nazywa. Ten wysłany to Red Lion.Pozdrawiam Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”