Makrofotografia - cz.2

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niesamowite fotografie!
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Prawda ???
Cudne ! Az się chce oprawić w ramki :-)
Pozdrawiam wszystkich autorów :wink:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj dorwałem Heliosa 44/2 :D i zrobiłem sobie taki prawie mikroskop

Poniżej pierwsze próby na tym co udało mi się upolować w pokoju.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dla uzmysłowienia skali... to na czym siedzi pajaczek to kilka złożonych kartek papieru
Obrazek

i jeszcze słupki kwiatu hibiskusa

Obrazek Obrazek

PS. Jakby komuś się zupełnym przypadkiem gdzies plątały po szafce niepotrzebne sanki do makrofotografi to chętnie przygarnę.... bo takie powiększenia to już powoli nie na moją rękę)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Post »

Pająk to chyba jakiś skakun?
Świetne ujęcia :-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PUMKA pisze:Pająk to chyba jakiś skakun?
Świetne ujęcia :-)
Pozdrawiam
Dzięki! :D :D :D

Co to za pajaczek to nie bardzo wiem - dorwałem go w pokoju w doniczce z kwiatkiem.
Skakun jakoś chyba nie bardzo, bo nie próbował skakać tylko wszędzie biegał i ciągnał za sobą nić.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Skakun moim zdaniem wygląda tak (zdjęcia z lata): Obrazek Obrazek
To chyba zwykły - pająk domowy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Bardzo mi się podobają zdjęcia makro ale dlaczego robale ? :;230
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coma95 pisze:Bardzo mi się podobają zdjęcia makro ale dlaczego robale ? :;230
Hmm.. a żabka (a w zasadzie to chyba rzekotka drzewna) może być ?

Obrazek Obrazek

no ale nie byłbym sobą gdyby nie było i robala :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ważki

Obrazek

Obrazek

i nieco bliżej ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Kontakt:

Re: Makrofotografia - cz.2

Post »

Podzielcie się proszę jaki aparatami robicie TE WSZYSTKIE boskie zdjęcia.... ;:3
Czy jest to umiejętność dostępna dla przeciętnego "zjadacza chleba"....???
Już wiem, że nie trzeba mieć lustrzanki ( 8) ) ale zapewne jakieś konwertery etc.

Pozdrawiam i liczę na uchylenie nam "rąbka tajemnicy " ;:58
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Uważam, że pszczoła i motyl to nie robal :lol:
Śliczne ujęcia owadów...
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PUMKA pisze:Podzielcie się proszę jaki aparatami robicie TE WSZYSTKIE boskie zdjęcia.... ;:3
Czy jest to umiejętność dostępna dla przeciętnego "zjadacza chleba"....???
Już wiem, że nie trzeba mieć lustrzanki ( 8) ) ale zapewne jakieś konwertery etc.
Mogę napisać jak ja sobie radzę - to żadna tajemnica.

Używam aparatu Panasonic Lumix DMC-FZ18. To jeden z całej serii tzw. 'ultra zoomów' Panasonica.
Można w tej serii znaleźć juz nieco stare modele FZ1, FZ2, FZ3, FZ4, FZ5, FZ10, FZ15, FZ20 nieco młodsze modele FZ7, FZ8 i FZ18 oraz najnowsze konstrukcje FZ28 i FZ38 oraz nico inaczej zbudowanego FZ50.

Generalnie z tej całej serii ja osobiście polecam modele środkowe, które są najabrdziej wszechstronnymi kompaktami jakie znam:
FZ7 - 6Mpx, 12x zoom (36-432mm), matryca CCD 1/2.5", stablizacja obrazu, przesłona F2.8(Wide)-F3.3(Tele)
FZ8 - 7.2Mpx, 12x zoom (36-432mm), matryca CCD 1/2.5", stablizacja obrazu, przesłona F2.8(W)-F3.3(T)
FZ18 - 8.1Mpx, 18x zoom (28-504mm), matryca CCD 1/2.5", stablizacja obrazu, przesłona F2.8(W)-F4.2(T)

Ponieważ posiadam Fz18, i znam go juz bardzo dobrze to bedę się dalej odnosił głownie od jego parametrów - ale dla FZ7, FZ8, FZ28 i FZ38 powinny być bardzo zbliżone

Aparaciki te wygladaja mniej wiecej tak:
Obrazek

zdjecie w trybie wide (ogniskowa 28mm)
Obrazek

i to samo zdjecie z 18-krotnym zoomem (ogniskowa 504mm)
Obrazek

i z zastosowaniem dodatkowego zoomu cyfrowego
Obrazek

Są to aparaty które aktualnie można kupić w bardzo niskiej cenie (od 300zł-700zł za używany - do 1000zł za nowy, chociaż juz coraz trudniej znaleźć). Aparaty może nie są super małe, ale za to bardzo lekkie, (kilkakrotnie lżejsze od body małej lustrzanki) co powoduje, że nie ma problemu z zabraniem ich na każdą wycieczkę (ja osobiscie przypinam go sobie na karabinku do paska i nawet nie czuję żebym coś niósł ze sobą). Dodadatkowym atutem jest bardzo dobry i banalnie prosty w obsłudze tryb auto (iA) który na pewno przypadnie do gustu niezbyt zainteresowanym w tajnikach fotografii innym użytkownikom aparatu (jak np. mojej żonie która równiez zniego często korzysta :D).

Jednakże po przełączeniu w tryby manualne aparat oferuje dostęp do wszystkich ustawień aparatu w sposób przypominający obsługę lustrzanki, a dzięki wbudowanemu joystikowi można z tych ustawień dość sprawnie i szybko korzystać.

Zarówno w trybie wide jak i tele posiadają przełacznik 'makro' który umożliwa im złapanie ostrości odpowiednio z 1cm i 1m (FZ18).
Beż żadnych specjalnych nakładek czy dodatkowych obiektywów mozna bez problemu zrobić np takie zdjecia :

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia zrobione w trybie telemakro to np. te ważki powyzej

Obrazek

Dodatkowo, ponieważ są juz od kilku lat na rynku można do nich odkupić sporo akcesoriów i to w bardzo niewygórowanych cenach (na pewno kilka razy taniej niż do lustrzanek). Ze wzgledu na niewielką wagę również kupno statywu (stołowego czy też wysokiego) nie stanowi problemu - można brac najtańsze, najprostsze wersje.

Oczywiście mają również wady - jakość obrazu odbiega od zdjęcia zrobionego lustrznką w podobnych warunkach głownie ze względu na wielkośc matrycy - co bardzo mocno daje się we znaki przy wysokich ISO (400 i więcej). Ale pamiętajmy, że za lustro o podobnych parametrach obiektywu muslilibyśmy zapłacić kilka tysięcy złotych i nosić ze sobą kilak dobrych kilogramów sprzętu).

A o 'nakładkach' do makro w następnym poście.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli chodzi o zdjęcia makro to z Lumixach mamy .. o ile się nie mylę 3 możliwości:
* soczewki powiększające (specjalne MAKRO lub z obiektywów szerokokątnych)
* Nakładki specjalne makro - jak np RAYNOX 250
* doczepienie odwróconego obiektywu portretowego.

Każda z tych metod wymaga dokupienia specjalnych pierścieni-tulejek do mocowania tychże adapterów. Tulejki te w Lumixach FZ sa wkręcane nie na delikatny obiektyw tylko na specjany do tego przeznaczony dodatkowy nieruchomy pierscień dookoła obiektywu.
Dzięki temu wszelkie nasadki 'siedzą' bardzo pewnie i - co bardzo ważne w zdjęciach makro - nie poruszają się w miarę łapania ostrości czy zoomowania (tak jakby to było gdyby były przymocowane do obiektywu)

Widziałem już 2 typy tulejek do FZ18 - takie które oferują na końcu gwint 52mm i takie z 58mm (od 20zł z przesyłką na eBayu - orgnialna tulejka Panasonica 58mm - cena 90zł)

Metoda z soczewkami jest najtańsza... komplet soczewek (4sztuki o róznych powiększeniach) to 40zł, (mozna również kupic konwerter wide - tzw rybie oko - który najczęściej można rozebrać i zostawić tylko silnie powiększajacą soczewkę.
Metoda ta niestety wprowadza największe zniekształcenia w obrazie.

Przykładowe zdjecie - oko komara - zoom x18 + soczewka ~12dioptrii
Obrazek

Metoda z doczepianiem odwórconego obiektywu - rownież dosyć tania (często można nawet dostaż od znajomych obiektywy ze starych aparatów produkcji ZSRR). Ja osobiscie dopadłem 2 obiektywy - Jupietr 9 - stałogniskowy 85mm oraz Helios 44MC/2 - stałogoniskowy 58mm. Do ich zamocowania potrzebujemy wspomniane tulejki oraz pierścień odwrotnego mocowania.

Jeżeli mamy tujeki 52mm. to potrzebujemy pierścień 52/49 do Heliosa i 52/55 do Jupitera
Jeżeli mamy tujeki 58mm. to potrzebujemy pierścień 58/49 do Heliosa i 58/55 do Jupitera

Zmontowana całość wygląda tak (niestety chwilowo nie mam lepszego :cry: ) :
Obrazek

a w wynikiem tego sa moje ostatnie zdjecia - jak te z konikiem polnym, żaba czy oczu ważki.
Koszta: używany obiektyw od 50zł, pierścień od 15zł + przesyłka

Metoda ze specjalnym konwerterm makro - niestty nie posiadam na razie takowego, wiec nie moga się na ten temat rozpisać . Wiem tylko, że do FZ18 pasuja Raynoxy DCR-250, M-250 i MSM-202, MSN-505 (ceny powyżej 200zł) oraz Digital King HD +10MC (120zł).

Istnieje jeszcze jedna metoda robienia zdjęć makro - z odsunięcięm obiektywu za pomocą specjalnych tuleji lub mieszka - ale ze wzgledu na to że w Panasonikach FZ nie da się wykręcić obiektywu - jest to metoda zarezerwowana wyłacznie dla posiadachy lustrzanek.

Generalnie najtańszy zestaw do fajnych zdjeć mako jaki mogę sobie wyobrazić to Panasonic FZ7 (500zł) + tuleka 58mm (30zł) + pierścień odwrotnego mocowania 49/58 (15zł) + Helios 44/2(50zł) - razem około 600zł (+ koszta przesyłek ~50zł)
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

lesioc, świetna robota.

Z mojej strony mogę dodać informacje o wykorzystaniu do zdjęć makro Konwertera Raynox DCR-250.
Właśnie takowego używam a efekty podziwialiście wcześniej.
Konwertera Raynox DCR-250 ma uniwersalny adapter umożliwiający zamontowanie na obiektyw o średnicy od 52 do 67 mm.

Tak to wygląda:

Obrazek

Przy okazji polecam mały statyw bardzo przydatny do zdjęć makro.

Dokupiłem jeszcze Konwerter szerokokątny 0.45x do obiektywów 58mm + filtr makro ale rzadko ich używam.

Obrazek

Mając ta wszystkie akcesoria macie duże szanse robić ładne zdjęcia ale trzeba jeszcze poznać podstawy,
tutaj odeślę Was do świetnie napisanych podstaw fotogABC fotografiirafii, dowiecie się o przesłonie, głębi ostrości i wielu rzeczach
niezbędnych do robieni ładnych fotek nie tylko makro.

Polecam: część I-sza ABC fotografii oraz część II-ga Przesłona, a głębia ostrości.

Ps. Może Administrator lub ktoś z Moderatorów przeniesie te posty do specjalnego tematu np: " Jak robić ładne zdjęcia makro"

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Moje ostatnie, jeszcze przed zimą robione.

Obrazek

Na zdjęciu owad jest od tyłu bo zależało mi na kolorowym tle a bzyg nie chciał się odwrócić.

Obrazek

Pozdrawiam, Krzysztof.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”