Mój ciągle spędzający mi sen z powiek ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ciągle spędzający mi sen z powiek ogród...

Post »

W ogródku słychać jak na razie, a właściwie widać szkody wyrządzone przez nornice. Tępiłam je ile wlezie ale niestety nie wygrałam walki. Dużo więcej dzieje się na parapetach - wysiałam 37 odmian pomidorów, 4 papryki i mnóstwo ziół i kwiatów jednorocznych. Teraz tylko chodzę, spryskuję i patrzę jak rosną. Pogoda paskudna, a już było tak fajnie ciepło. Nawet pierwsze porządki się zaczęły typu cięcie, opryski brzoskwiń itp. Oby wiosna szybko do nas zawitała.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

wysiałam 37 odmian pomidorów,
Madziu! to się nazywa porządny start!!! :shock: :shock:
Ile docelowo wysadzasz krzaków pomidorów? Przerabiasz takie ilości?
mila1003
200p
200p

Post »

Krzaków będzie jakieś 70 w szklarni no i może jeszcze ze 30 w gruncie - po prostu to co mi zostanie wysadzę w grunt. Odmian dużo ale wiele na próbę, więc po 2-3 sztuki będzie. Sprawdzonych oczywiście więcej. Za wysieję za dużo nasion i potem szukam chętnych na sadzonki. W tym roku zaopatruję też w sadzonki moją siostrę i siostrę męża. A pomidorów co roku sieję więcej i co roku mi brakuje. Zawsze powymyślam coby z nich zrobić - głównie taki "sos" do spaghetti, gołąbków itp. tzn zmiksownane pomidory, cebula, czosnek i wszelkie zielsko z ogródka typu bazylia, oregano, itd. I taki miks ląduje w słoikach, a zimą pyszny sosik można zrobić, czy nawet dodać do zupy pomidorowej. Poza tym z pomidorków korzystają też moi rodzice, a i znajomi zawsze jak wpadną to coś im z wynalazków skapnie do zabrania do domu - zeszłym roku furorę robił Orange Strawberry i "zeberki" od Kozuli.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magdo, przepraszam za poslizg, to był zakręcony tydzień :oops:

Podziwiam, że przerabiasz takie ilości :shock:
Goście na pewno chętnie przychodzą na takie smakołyki :D
Ja po wszystkich owocach nie mam już siły na robienie pomidorów :(
Tylko raz się dałam namówic, właśnie sos do spaghetti.
Jeszcze co mnie kusi to kiszenie małych pomidorków. Znasz może dobry przepis?
mila1003
200p
200p

Post »

Niestety na kiszenie pomidorków nie mam żadnego przepisu. Ja walczę sporo z pomidorami, ale owoców u mnie jak na lekarstwo. Drzewka dopiero zaczynają owocowanie więc nie ma czego przerabiać, wszystko znika na bieżąco z drzewek i krzewów. Powoli zaczyna się wiosna. Pierwsze krokusy zaczynają powoli zakwitać. Późno w tym roku.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magdo, odbierz pw ;)
mila1003
200p
200p

Post »

Wiosnę czas zacząć. Kwitną już pierwsze krokusy, kolejne też zabierają się za kwitnienie.

Obrazek Obrazek

Przyszła też pora na wiosenne porządki. Pod piłę poszła wiekowa grusza, z której nie było już żadnych owoców. Teraz wreszcie się na coś przyda. Mąż zrobi z niej dwie ławy, potem jak skołujemy jakieś inne drzewo to jeszcze stół. Obecnie się suszy i czeka na ciąg dalszy prac. A od sąsiada wycyganiłam spory korzeń, trochę uszkodzony przez koparkę, ale może uda mi się go jakoś "naprawić", posadzić w nim jakieś rośliny i znaleźć mu miejsce w ogrodzie. Jeszcze brak koncepcji, ale to było działanie pod wpływem impulsu.

Obrazek

Obrazek
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magda, tak rzadko zagladasz na swój wirtualny ogród, a w ogrodzie szczególnie wiosną są kolosalne zmiany, tylko zdjęć nie widać. na pewno masz dużo pracy w ogrodzie - to wiem, ale pokaż swoje cudeńka. :D
mila1003
200p
200p

Post »

Leje ostatnio ciągle to i z aparatem nie chce się po ogrodzie latać, ale obiecuję uzupełnić wszystko jak tylko czasu trochę znajdę. Najbliższe dni spędzę na zabawie w podłożu po pieczarkach, ale za to gleba w warzywniku i rabatach trochę się rozluźni ;:138
rezygn0101
---

Post »

mila1003 pisze:Leje ostatnio ciągle to i z aparatem nie chce się po ogrodzie latać, ale obiecuję uzupełnić wszystko jak tylko czasu trochę znajdę. Najbliższe dni spędzę na zabawie w podłożu po pieczarkach, ale za to gleba w warzywniku i rabatach trochę się rozluźni ;:138
Nieszczęścia chodzą parami, najpierw ja zrobiłem Ci spustoszenie w ogrodzie :lol: a teraz jeszcze masz robotę z podłożem. :D
mila1003
200p
200p

Post »

Teraz ja przyjadę zrobić Tobie pewnego rodzaju spustoszenie - w sosnach :;230 Ty ciąłeś u mnie to odwdzięczę się tym samym. Już więcej mnie do siebie nie wpuścisz :D

A teraz trochę wiosennych barw i moje ulubione tulipany w roli głównej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witaj tulipanki śliczne oczko super pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
rezygn0101
---

Post »

mila1003 pisze:Teraz ja przyjadę zrobić Tobie pewnego rodzaju spustoszenie - w sosnach :;230 Ty ciąłeś u mnie to odwdzięczę się tym samym. Już więcej mnie do siebie nie wpuścisz :D
Przyjeżdżaj jeszcze pustoszyć. :lol:
Magda, masz (miałaś, bo już na pewno przekwitły) piękne tulipany. :D
Ustawiam się w kolejce po nadmiar.
W jakiej kondycji są brzoskwinie? ostatnie deszcze wyszły im na pewno na zdrowie. :D
mila1003
200p
200p

Post »

Niestety tulipanów i innych cebulowych już nie mam. Jesienią czekają mnie zakupy. Szkoda bo cześć cebul przywiozłam sobie we wrześniu 2009 z zagranicy i były faktycznie cudowne. Przez te deszcze i glinę w ogrodzie załatwiło mi cebulki co do sztuki. Zresztą było tak mokro u mnie, że chcąc wyrwać dużego mniszka rosnącego przy 4 letnim krzewie żylistka, wyjęłam z korzeniami również krzew. Nowo posadzone liliowce też już nie mają szans na zmartwychwstanie, a są to jedne z moich ulubionych kwiatów i dlatego strasznie żałuję. Długie godziny spędziłam szukając ich w internecie, nie mogąc się oczywiście zdecydować na wybór odmian. Szkód mnóstwo, nie tylko w ogrodzie, bo piwnice też ucierpiały, no ale co zrobić. Na pogodę nie ma się wpływu. A myślałam że skoro mieszkam wysoko to żadne deszcze i powódź mi nie straszne.
rezygn0101
---

Post »

Magda, po liliowce przyjedź do mnie coś się znajdzie, fakt odmiany in koguto :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”