Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

witaj Iwonka ,Ładne roślinki pokazujesz ,korzenie super.Odpowiedziałem na Twój post u siebie,tyle na ile potrafiłem,pozdrawiam
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zazdroszczę Pigwowca :roll: :oops: , no i zakupki piękne zrobiłaś :wink:
coś mi się tak zdaje, że muszę się kilku żurawek dorobić.... 8)
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie wieczorową porą :lol: Normalnie jestem załamana. Trzeci dzień tu jestem i trzeci dzień prawie bez przerwy leje – no nie są przerwy, ale akurat wtedy jak ja się za obiad biorę albo jakiś gość przyjdzie ;:120 Dziś to już był wiatr urywający głowę, gradobicie, trzy burze z piorunami ... wybaczcie mi ale ja naprawdę nie znajduję innego słowa jak JESTEM_ WULGARNY /-NA, zwyczajna JESTEM_ WULGARNY /-NA ;:29

Obrazek Obrazek

W środę posadziłam moje piękne żurawki, a dziś azalię i różanecznik. Jadąc na wieś zatrzymałam się jeszcze w ogrodnictwie w Krapkowicach – no i nie byłabym sobą jakbym nie kupiła sobie coś nowego :lol: Kupiłam sobie Krzewuszkę o bordowych kwiatach, pęcherznicę o żółtych listkach i hebe o drobniutkich listeczkach ;:138 Krzewuszkę posadziłam w moim żywopłocie w miejsce złotlina o pełnych kwiatach, którego dostałam od znajomej, ale się nie przyjął – od razu wiedziałam – prawie nie miał korzeni. Pęcherznica zajęła miejsce forsycji o żółtych liściach, której słonko popaliło listki – dam ją w okolicę przyszłego oczka wodnego tam będzie miała półcień. Hebe poszła na wrzosowisko.

Obrazek Obrazek Obrazek
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

A teraz pochwalę się wam moim nowym skalniaczkiem na starej studni drenażowej, o której już krótko wspomniałam. Mąż wykopał dookoła domu rów, który kończy się właśnie w tej studni i włożył tam rurę do drenażu, przysypał żwirem, a następnie ziemią. Dobrze, że to zrobił bo teraz byśmy chyba pływali ;:144 Przy wpuszczaniu tej rury do studni okazało się, że możemy usunąć część tego brzydkiego pokrycia na studnię. To, co pozostało pokryłam ziemia i obsadziłam różnymi rozchodnikami, które dostałam od znajomych oraz kawałeczkiem karmnika. Ponadto, położyliśmy na tym piękny korzeń – następny podarunek znajomego leśnika :lol: Przy studni rosła już posadzona jesienią irga rozkrzewiona, bukszpan przycięty na kulę i ostrokrzew meserwy, a dookoła studni posadziłam krzaczki trzmieliny i jedną gałązkę bluszczu. Od kuzynki Tadka dostałam w tym roku ukorzeniona gałązkę wierzby mandżurskiej i jakiś jałowiec (chyba :oops: ). No i tam właśnie znalazłam miejsce dla mojej małej kolekcji pięciu host czterech i żurawek :heja . Żurawki wg karteczek od sprzedawcy to: czerwona - Purple Petticoats, żółta - Key Lime Pie, pomarańczowa - Creme Brul’e, a ta zielona z czerwonymi nerwami Stopling. Proszę poprawcie mnie jeśli coś pomieszałam ;:218 . Co do host to nie mam pojęcia. Tą najdrobniejszą kupiłam w ubr. jako miks byliny , na tegorocznej nie było karteczki, a resztę dostałam od znajomych. A teraz zdjęcia

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Iwo :)

Z przyjemnością przeczytałam historię powstawania Twojego ogrodu i obejrzałam wszystkie zdjęcia.
Podziwiam ogrom włożonej pracy i konsekwencję z jaką realizujecie swoje plany.
Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia.

Serdecznie pozdrawiam
Agnieszka
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witaj Agnieszko. Bardzo miło mi cię gościć. Dziękuję za słowa uznania. Będę tu wklejać zdjęcia, oj będę, bo mam świra na punkcie swoich roślinek i robię im tysiace zdjęć :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Iwa, jesteś niesamowita... Dozujesz nam ten swój piękny ogród po kropelce :wink: za każdym razem coś nowego i pieknęgo. Te korzenie nadają klimat Twoim rabatom a do tego te kamienie mrrrrrrr :wink:
Miłego weekendu :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Dzięki Gosieńko. Cieszę się że ci się podoba :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Pięknie ci to wyszło. Muszę przyznać, że masz talent do tworzenia rabatek. Jak wierzba się rozrośnie to hosty będą miały cień, który lubią.
Nowe zakupy rewelacyjne.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Powiem Ci Iwa, że to raczej nie będzie żuraweczka 'Stoplight'.
Ona powinna mieć żółte liście, a nerwy powinny być czerwone-bordowe, wybarwiające się w trakcie sezonu. :wink:
Obstawiam, że będzie to Heucherella 'Kimono' - jedna z popularniejszych odmian, 'Stoplight' jest w sumie u nas w kraju nowinką i jeszcze nie widziałem jej w sprzedaży bezpośredniej, pojawia się jedynie w sprzedaży on-line firm specjalizujących się w nowościach.
Przejrzałem Twój wątek i muszę przyznać że bardzo ładnie sobie poczynasz - tak trzymać! :)
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

No dziewczyno! postępy że hej bardzo ładne hosty tworzy Ci się super kolekcja.... muszę też dokupić żurawek bo mam tylko dwie :( , śliczny ten sklaniaczek Ci wyszedł
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Violu, Pietrek, Onka dzięki, dzięki, dzięki ;:79 Bardzo się cieszę że się podoba to co wyczyniam w ogrodzie.

Dziś nareszcie nie padało, cały dzień niebo było bezchmurne, ale za to wiało tak, że głowę chciało urwać, a moje biedne roślinki, aż kładły się na ziemię, ale popołudniu w końcu się uspokoiło. Od rana do samego wieczora pracowałam w ogrodzie z małą przerwą na obiad. Wymyśliłam nowy skalniak, w związku z czym musiałam wykarczować spory płat ziemi z różnego chwaściśka. Dziś go nie pokarzę, bo jak skończyłam to już trochę ciemnawo było i nie dało zrobić się zdjęcia :lol:
Najpierw pytanko - czy takie ślimaki należy tępić czy nie

Obrazek

Jest ich sporo w części gdzie rosną drzewa owocowe. Jak je trzeba będzie tępić to wyzbieram je i zawiozę do lasu - mam problem z zabiciem czegokolwiek, mam za miękkie serce ;:118 ale tyczy się to jedynie zwierząt żeby była jasność, bo tak poza tym to niezła złośnica jestem :twisted:

A teraz kilka zdjęć z mojego ogrodu. Oto co wyrosło na trawce przed domem :lol:

Obrazek

A tak kwitnie moja tawułka i piwonia ;:138

Obrazek Obrazek

No i donice na koniec

Obrazek Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

wydaje mi się zę wszystkie slimaki trzeba tępić bo żeruchy z nich straszne, ten grzyb to jadalny jest :shock: :shock:
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Nie wiem, nie za bardzo się znam na grzybach, ale wyglada na jadalny. Kapelusz ma jak z zamszu, zielonkawy. W ubr pod brzozą miałam pięknego muchomora, może w tym roku też urośnie
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Za Twoim przykładem zakupiłem korę i podsypię ją pod rośliny w moim ogrodzie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”