Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.
- iwa27
- 1000p

- Od: 19 maja 2009, o 07:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie wieczorową porą
Normalnie jestem załamana. Trzeci dzień tu jestem i trzeci dzień prawie bez przerwy leje – no nie są przerwy, ale akurat wtedy jak ja się za obiad biorę albo jakiś gość przyjdzie
Dziś to już był wiatr urywający głowę, gradobicie, trzy burze z piorunami ... wybaczcie mi ale ja naprawdę nie znajduję innego słowa jak JESTEM_ WULGARNY /-NA, zwyczajna JESTEM_ WULGARNY /-NA

W środę posadziłam moje piękne żurawki, a dziś azalię i różanecznik. Jadąc na wieś zatrzymałam się jeszcze w ogrodnictwie w Krapkowicach – no i nie byłabym sobą jakbym nie kupiła sobie coś nowego
Kupiłam sobie Krzewuszkę o bordowych kwiatach, pęcherznicę o żółtych listkach i hebe o drobniutkich listeczkach
Krzewuszkę posadziłam w moim żywopłocie w miejsce złotlina o pełnych kwiatach, którego dostałam od znajomej, ale się nie przyjął – od razu wiedziałam – prawie nie miał korzeni. Pęcherznica zajęła miejsce forsycji o żółtych liściach, której słonko popaliło listki – dam ją w okolicę przyszłego oczka wodnego tam będzie miała półcień. Hebe poszła na wrzosowisko.

W środę posadziłam moje piękne żurawki, a dziś azalię i różanecznik. Jadąc na wieś zatrzymałam się jeszcze w ogrodnictwie w Krapkowicach – no i nie byłabym sobą jakbym nie kupiła sobie coś nowego

Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

A teraz pochwalę się wam moim nowym skalniaczkiem na starej studni drenażowej, o której już krótko wspomniałam. Mąż wykopał dookoła domu rów, który kończy się właśnie w tej studni i włożył tam rurę do drenażu, przysypał żwirem, a następnie ziemią. Dobrze, że to zrobił bo teraz byśmy chyba pływali
Przy wpuszczaniu tej rury do studni okazało się, że możemy usunąć część tego brzydkiego pokrycia na studnię. To, co pozostało pokryłam ziemia i obsadziłam różnymi rozchodnikami, które dostałam od znajomych oraz kawałeczkiem karmnika. Ponadto, położyliśmy na tym piękny korzeń – następny podarunek znajomego leśnika
Przy studni rosła już posadzona jesienią irga rozkrzewiona, bukszpan przycięty na kulę i ostrokrzew meserwy, a dookoła studni posadziłam krzaczki trzmieliny i jedną gałązkę bluszczu. Od kuzynki Tadka dostałam w tym roku ukorzeniona gałązkę wierzby mandżurskiej i jakiś jałowiec (chyba
). No i tam właśnie znalazłam miejsce dla mojej małej kolekcji pięciu host czterech i żurawek
. Żurawki wg karteczek od sprzedawcy to: czerwona - Purple Petticoats, żółta - Key Lime Pie, pomarańczowa - Creme Brul’e, a ta zielona z czerwonymi nerwami Stopling. Proszę poprawcie mnie jeśli coś pomieszałam
. Co do host to nie mam pojęcia. Tą najdrobniejszą kupiłam w ubr. jako miks byliny , na tegorocznej nie było karteczki, a resztę dostałam od znajomych. A teraz zdjęcia

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Iwo
Z przyjemnością przeczytałam historię powstawania Twojego ogrodu i obejrzałam wszystkie zdjęcia.
Podziwiam ogrom włożonej pracy i konsekwencję z jaką realizujecie swoje plany.
Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia.
Serdecznie pozdrawiam
Agnieszka
Z przyjemnością przeczytałam historię powstawania Twojego ogrodu i obejrzałam wszystkie zdjęcia.
Podziwiam ogrom włożonej pracy i konsekwencję z jaką realizujecie swoje plany.
Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia.
Serdecznie pozdrawiam
Agnieszka
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- iwa27
- 1000p

Witaj Agnieszko. Bardzo miło mi cię gościć. Dziękuję za słowa uznania. Będę tu wklejać zdjęcia, oj będę, bo mam świra na punkcie swoich roślinek i robię im tysiace zdjęć 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Dzięki Gosieńko. Cieszę się że ci się podoba 
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
Powiem Ci Iwa, że to raczej nie będzie żuraweczka 'Stoplight'.
Ona powinna mieć żółte liście, a nerwy powinny być czerwone-bordowe, wybarwiające się w trakcie sezonu.
Obstawiam, że będzie to Heucherella 'Kimono' - jedna z popularniejszych odmian, 'Stoplight' jest w sumie u nas w kraju nowinką i jeszcze nie widziałem jej w sprzedaży bezpośredniej, pojawia się jedynie w sprzedaży on-line firm specjalizujących się w nowościach.
Przejrzałem Twój wątek i muszę przyznać że bardzo ładnie sobie poczynasz - tak trzymać!
Ona powinna mieć żółte liście, a nerwy powinny być czerwone-bordowe, wybarwiające się w trakcie sezonu.
Obstawiam, że będzie to Heucherella 'Kimono' - jedna z popularniejszych odmian, 'Stoplight' jest w sumie u nas w kraju nowinką i jeszcze nie widziałem jej w sprzedaży bezpośredniej, pojawia się jedynie w sprzedaży on-line firm specjalizujących się w nowościach.
Przejrzałem Twój wątek i muszę przyznać że bardzo ładnie sobie poczynasz - tak trzymać!
- iwa27
- 1000p

Violu, Pietrek, Onka dzięki, dzięki, dzięki
Bardzo się cieszę że się podoba to co wyczyniam w ogrodzie.
Dziś nareszcie nie padało, cały dzień niebo było bezchmurne, ale za to wiało tak, że głowę chciało urwać, a moje biedne roślinki, aż kładły się na ziemię, ale popołudniu w końcu się uspokoiło. Od rana do samego wieczora pracowałam w ogrodzie z małą przerwą na obiad. Wymyśliłam nowy skalniak, w związku z czym musiałam wykarczować spory płat ziemi z różnego chwaściśka. Dziś go nie pokarzę, bo jak skończyłam to już trochę ciemnawo było i nie dało zrobić się zdjęcia
Najpierw pytanko - czy takie ślimaki należy tępić czy nie

Jest ich sporo w części gdzie rosną drzewa owocowe. Jak je trzeba będzie tępić to wyzbieram je i zawiozę do lasu - mam problem z zabiciem czegokolwiek, mam za miękkie serce
ale tyczy się to jedynie zwierząt żeby była jasność, bo tak poza tym to niezła złośnica jestem
A teraz kilka zdjęć z mojego ogrodu. Oto co wyrosło na trawce przed domem
A tak kwitnie moja tawułka i piwonia

No i donice na koniec

Dziś nareszcie nie padało, cały dzień niebo było bezchmurne, ale za to wiało tak, że głowę chciało urwać, a moje biedne roślinki, aż kładły się na ziemię, ale popołudniu w końcu się uspokoiło. Od rana do samego wieczora pracowałam w ogrodzie z małą przerwą na obiad. Wymyśliłam nowy skalniak, w związku z czym musiałam wykarczować spory płat ziemi z różnego chwaściśka. Dziś go nie pokarzę, bo jak skończyłam to już trochę ciemnawo było i nie dało zrobić się zdjęcia
Najpierw pytanko - czy takie ślimaki należy tępić czy nie

Jest ich sporo w części gdzie rosną drzewa owocowe. Jak je trzeba będzie tępić to wyzbieram je i zawiozę do lasu - mam problem z zabiciem czegokolwiek, mam za miękkie serce
A teraz kilka zdjęć z mojego ogrodu. Oto co wyrosło na trawce przed domem
A tak kwitnie moja tawułka i piwonia

No i donice na koniec

Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3
- iwa27
- 1000p

Nie wiem, nie za bardzo się znam na grzybach, ale wyglada na jadalny. Kapelusz ma jak z zamszu, zielonkawy. W ubr pod brzozą miałam pięknego muchomora, może w tym roku też urośnie
Mój kawałek świata.
część 3
Mój kawałek świata.
część 3