Ja również posiałam tunbergię i słonecznik Pacino w tym roku. Do tego jeszcze parę innych roślinek. Stwierdzam jednak, że tunbergia jest najdelikatniejsza... Już dwie mi padły, chociaż po przepikowaniu o dziwo przyjęły się wszystkie rośliny, ale tunbergia wygląda najmarniej. Te, co rosną w miarę przyzwoicie, mają pousychane końcówki dwóch pierwszych listków.. Ciekawe, co źle robię
Balkony baiany
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj! Ślicznie tu u Ciebie
Czy zdjęcie kwitnącego słonecznika to Pacino?
Ja również posiałam tunbergię i słonecznik Pacino w tym roku. Do tego jeszcze parę innych roślinek. Stwierdzam jednak, że tunbergia jest najdelikatniejsza... Już dwie mi padły, chociaż po przepikowaniu o dziwo przyjęły się wszystkie rośliny, ale tunbergia wygląda najmarniej. Te, co rosną w miarę przyzwoicie, mają pousychane końcówki dwóch pierwszych listków.. Ciekawe, co źle robię
-
baiana
- 200p

- Od: 11 maja 2008, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam 
Słonecznik na zdjęciu był kupiony i nie cieszyłam się nim długo, bo dość szybko padł. W tym roku próbuję mieć swoje słoneczniki, ale jakoś dziwnie się powyginały:

Natomiast tunbergie mają się całkiem dobrze:

Też zauważyłam, że są bardzo delikatne, bo w zeszłym roku miałam je na słonecznym balkonie i padły (liście żółkły i opadały), więc teraz trzymam je na parapecie z innej strony, tam gdzie słońce jest tylko po południu i umiarkowanie podlewam. Mam nadzieję, że będziemy mogły podziwiać w tym roku swoje tunbergie!
Słonecznik na zdjęciu był kupiony i nie cieszyłam się nim długo, bo dość szybko padł. W tym roku próbuję mieć swoje słoneczniki, ale jakoś dziwnie się powyginały:

Natomiast tunbergie mają się całkiem dobrze:

Też zauważyłam, że są bardzo delikatne, bo w zeszłym roku miałam je na słonecznym balkonie i padły (liście żółkły i opadały), więc teraz trzymam je na parapecie z innej strony, tam gdzie słońce jest tylko po południu i umiarkowanie podlewam. Mam nadzieję, że będziemy mogły podziwiać w tym roku swoje tunbergie!
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
-
baiana
- 200p

Dziś zrobiłam zdjęcia moim pelargoniom i surfiniom. Czytałam, że trzeba je "uszczykiwać" żeby się bardzej rozrastały i kwitły, zwłaszcza surfinie...to znaczy obrywać je jakoś? Usuwać zwiędłe kwiaty?

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
-
baiana
- 200p

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Baiano, kiedy wysiewałaś tunbergię i słonecznik? Dorodne już z nich okazy
U mnie tunbergia (3 tygodniowa jak wszystkie siewki) w tej chwili prawie stoi w miejscu - ma jakieś 4-5 cm wysokości. Słonecznik również przyhamował (jest odrobinę wyższy od tunbergii).
Czy uszczykiwałaś swoją? Podobno pnącza powinno się uszczykiwać jak roślina młodziutka, wtedy lepiej kwitną (ale ile w tym prawdy i czy tyczy się wszystkich pnączy, tego niestety nie wiem).
Tak wyglądała moja tunbergia w ub. roku - 3 egzemplarze kupne w jednej długiej skrzynce (wg mnie wyjątkowo marnie) - balkon wietrzny i słoneczny:

Czy uszczykiwałaś swoją? Podobno pnącza powinno się uszczykiwać jak roślina młodziutka, wtedy lepiej kwitną (ale ile w tym prawdy i czy tyczy się wszystkich pnączy, tego niestety nie wiem).
Tak wyglądała moja tunbergia w ub. roku - 3 egzemplarze kupne w jednej długiej skrzynce (wg mnie wyjątkowo marnie) - balkon wietrzny i słoneczny:

- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
-
baiana
- 200p

Ariadno...może ja po prostu nie umiałam się z moją tunbergią właściwie obchodzić i biedaczka padła. Ale skoro mówisz, że powinna wytrzymywać, to dam w tym roku znowu część na słoneczko.
Lenka...dziękuję za nazwę...tych rozchodników to dużo jest
Mandragora...wysiewałam tunbergię na początku marca, wzeszła ekspresowo, już 20 marca musiałam ją przepikować i teraz się pnie do góry. Nie uszczykiwałam. Prawdę mówiąc myślałam, że jest dosyć marna, bo moja mama wysiała w tym samym czasie i ma prawie dwa razy taką! Słoneczniki wysiewałam trochę później.
Moim skromnym zdaniem Twoja zeszłoroczna tunbergia wyglądała bardzo ładnie i zdrowo
Aniu...dziękuję za miłe słowa
Lenka...dziękuję za nazwę...tych rozchodników to dużo jest
Mandragora...wysiewałam tunbergię na początku marca, wzeszła ekspresowo, już 20 marca musiałam ją przepikować i teraz się pnie do góry. Nie uszczykiwałam. Prawdę mówiąc myślałam, że jest dosyć marna, bo moja mama wysiała w tym samym czasie i ma prawie dwa razy taką! Słoneczniki wysiewałam trochę później.
Moim skromnym zdaniem Twoja zeszłoroczna tunbergia wyglądała bardzo ładnie i zdrowo
Aniu...dziękuję za miłe słowa
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
-
baiana
- 200p

Mam parę nowości 
Koleus. Bardzo mi się spodobał u którejś z Was i kupiłam sobie na giełdzie kwiatowej.

Brachycome dosadziłam do bukszpanu. Mam nadzeję, że dobrze im będzie razem

I smagliczki z chmielem.

Koleus. Bardzo mi się spodobał u którejś z Was i kupiłam sobie na giełdzie kwiatowej.

Brachycome dosadziłam do bukszpanu. Mam nadzeję, że dobrze im będzie razem

I smagliczki z chmielem.

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
-
baiana
- 200p

Na drugim balkonie mam już trochę ziół.
Oregano i bazylia.
Dwa rodzaje mięty.
Jest tu mniej słońca, więc będzie też fuksja, której jeszcze nie zdążyłam posadzić we właściwej doniczce

I mój winobluszcz nareszcie wypuszcza listki!

Oregano i bazylia.

Dwa rodzaje mięty.

Jest tu mniej słońca, więc będzie też fuksja, której jeszcze nie zdążyłam posadzić we właściwej doniczce

I mój winobluszcz nareszcie wypuszcza listki!

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany