Świętokrzyskie ogrody - larix

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Zenku :)
Cudna zieleń u Ciebie :P wszystko wygląda tak naturalnie :) wręcz baśniowo :) pięknie rosną Ci funkie/hosty :) a te kamienie są niesamowite :P skalniaczek coraz ciekawszy się robi :twisted: czekam aż posadzisz różyczki i rh - zwłaszcza że to moje ulubione roślinki ogrodowe :D
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Upały, ulewy, upały i tak w koło Wojtek. Na wieś jeździłem przez to rzadziej gdyż zwykle w weekend lało niemiłosiernie a w tygodniu nie mam kiedy. To co zastałem pod koniec czerwca to bujna zieleń, trawa i pokrzywy po pas. Chwasty rosną jak szalone na wilgotnej gliniastej ziemi. Po 2 latach sadzenia różnych roślin które ziemia "zjadała" doszedłem do wniosku, że należy pogodzić się z faktem, że nie wszystko co chce może tam rosnąć. Bolesna sztuka rezygnacji. Ale za to języczki, funkie, trojeście, bodziszki i wszystko co lubi ciężką ziemię rosną świetnie. Pare zdjęć mojego "buszu".

Języczki Przewalskiego są świetnym tłem dla host, naprawdę dobrana z nich para

Obrazek

nieźle też wygląda rodzinne sąsiedztwo języczek, Przewalskiego z pomarańczową

Obrazek

która na słońcu jest bardziej "opalona"

Obrazek

tojeść kropkowana uśmiecha się na żółto i jest niezawodnym "towarzyszem"

Obrazek

hosty które sadziłem w różnych miejscach walczą o swój kawałek światła

Obrazek

a czasem plączą się w sobie

Obrazek

gdzie ja się wespnę po tej starej drabinie?

Obrazek
Awatar użytkownika
foggia
500p
500p
Od: 25 lis 2008, o 21:43

Post »

Witaj Zenku.
Poraz pierwszy pospacerowałam po Twoim buszu i bardzo mi się tu podoba. Tworzysz świetne kompozycje roślinne. Urzekło mnie zwłaszcza zestawienie bodziszka i miodunki :)
Pozdrawiam serdecznie.
Maria
Miiniaturowy ogród
x_P-42

Post »

Piękne i bardzo naturalne ! Jestem wielbicielką właśnie takich ogrodów.Nie doczytałam, jak długo go uprawiasz, ale jest naprawdę sliczny. Z przyjemnością wypatrzyłam ukochane przeze mnie hosty - tak, jak u mnie w towarzystwie innych roślin m.in. języczek i tojeści.No i skalniaki...teraz już pewnie się roślinki rozrosły nieco.Pogoda im sprzyja, choć trzeba przyznać,że nie wszystkim : moja lewizja "Little Peache" w wyniku ulewy znalazła się w wymytym przez deszcz dołku i...wiesz, co się stało.Dobrze,że miałam 2 szt.:(
Mam hyzia na punkcie roślinek skalnych i denerwuje mnie moja niemoc, kiedy nie mogę czegoś zdobyć. Tak jest ze skrzydlinką skórzastą i litodorą. Masz je wśród swoich roślin ?Ciekawa jestem baaardzo :D

Jutro po południu wyjeżdżam na kilka dni - właśnie w Twoje okolice, może gdzieś, przejazdem, rzuci mi się w oczy Twój ogród.Pozdrawiam serdecznie :)

P.S.A po drodze mam kilka niezłych szkółek... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witaj Mario, cieszę się, że zajrzałaś do mnie i, że Ci się podobają moje rośliny. Rośliny zestawiam intuicyjnie choć przyznam, że chciałbym się nauczyć dobierać je według kolorów i faktury liści, terminów kwitnienia i kształtów kwiatów. Nie wiem zresztą jak jest lepiej. A Ty jak to robisz?

Polu - lubimy podobne klimaty ogrodnicze i podobne rośliny. Ogród tonący w zieleni, naturalny o którym często mówi się "w stylu angielskim". Rośliny skalne są jednymi z moich ulubionych roślin, skalniaki na zdjęciach obsadziłem tej wiosny a ich budowę rozpocząłem jesienią ubiegłego roku. Mam jeszcze górę kamieni i mnóstwo planów i nadzieje, że do jesieni uda mi się większość zrealizować. Niektóre kamienie ważą kilkaset kilo i ciężko je przemieszczać. Niestety nie mam skrzydlinki skórzastej i litodory bo chętnie bym się z Tobą podzielił. Znam ból poszukiwania roślin bo też ogarnia mnie czasami "gorączka złota". Miło, że odwiedzasz Świętokrzyskie, wiele tu ciekawych miejsc. Ciekaw jestem szkółek, które masz odwiedzić, może ich nie znam. Życzę udanego wyjazdu

:)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Larixie! Busz w naszych ogrodach, bo pogoda zwrotnikowa. U mnie języczki padły w czasie ubiegłorocznej suszy.Piszesz, że lubią glinę, spróbuję posadzić na takim stanowisku. U mnie co kawałek inna gleba, to podobno cecha charakterystyczna Ziemi Kieleckiej.
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Danio - ja języczki próbowałem sadzić na działce obok miasta i choć ziemia tam nie jest piaszczysta to jednak padły z braku cienia (podobnie jak parzydło i inne wilgocio i cienio lubne) Same "wilgotne stopy" to za mało, potrzebny jest jeszcze cień. Na wsi w cieniu i glinie rosą świetnie wiec gdybyś chciała sadzonki nie ma problemu :)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Bardzo ładne fotki.
No i roślinki super sprawa.
Języczka bardzo ładnie wygląda.
Nawet parzydło się znajdzie :D
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Lato w pełni, upały nieziemskie ale już czuć nadchodzącą powoli jesień. Szczególnie wieczorem gdy robi się chłodniej i szybciej zapada zmierzch.
Parę fotek różnych roślin i nie tylko.

Nie wiem co to za roślina, kiedyś kupiłem i zapomniałem jak się nazywa. Może Wy wiecie?

Obrazek

Podobna historia nn

Obrazek

Dyptam nawet nawet po "wystrzeleniu" nasion" wygląda ciekawie

Obrazek

Języczka pomarańczowa na tle floksów. Czy to dobre zestawienie kolorystyczne?

Obrazek

Odętka której udało się znaleźć kawałek miejsca dla siebie. Ale generalnie nie jest to "wiejska" roślina i przegra walkę z gliniastym podłożem i cieniem. Póki co pręży się do słońca.

Obrazek

Na działce obok Kielce wreszcie zagospodarowałem kilka z moich kamieni. Układ 5 kamieni stylizowany na japoński z ogrodów zen.

Obrazek

trochę inne ujecie. Ustawienie kamieni tak by mi się podobało wymagało wielu prób a kamienie były cieeeeżkie i długo czułem to w kościach.

Obrazek

szczególnie tak by z każdej strony wyglądały sensownie i by zachować zasady japońskiej kompozycji

Obrazek

Zaczątek paprociowego zakątka. Trochę niespójny i właściwie mi się nie podoba bo kamienie z różnych parafii i położone tymczasowo ale dobrane pod wymagania paproci, więc wapień obok andezytu i granitu. W planach przygotowanie jesienią jednorodnych stanowisk dla tych paproci co lubią wapienne skały i tych co wolą krzemianowe

Obrazek

Największym wyzwaniem jest dla mnie przygotowanie miejsca dla gruntowych storczyków które w uproszczeniu lubią wilgotne bądź kserotermiczne łąki i żyzne ciepłe buczyny. Na łąki pomysł mam ale na buczyny nie bardzo.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

To chyba tojeść orszelinowa :-)

Bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia, przepięknie zestawiasz rośliny kolorystycznie i według wysokości...oczywiście że floks plus języczka to dobre zestawienie :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Podoba mi się paprociowy zakątek,
uważam że to grupa niedocenionych roślin.
Powinny być częściej uprawiane w ogrodach.
A co do storczyków Polskich to już w ogóle rewelka
Sam chętnie bym takie posadził gdybym miał gdzie.
A jakie storczyki chcesz nabyć jak mogę spytać?
Mnie najbardziej z Polskich podoba się obuwik oczywiście :lol: :lol: :lol: :lol:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Stokrotko - dziękuje za miłe słowa i identyfikacje rośliny. Ponieważ mi się podoba więc chciałbym coś więcej o niej wiedzieć. Jeszcze raz dzięki. Rośliny zestawiam intuicyjnie. Ale chciałbym się nauczyć zasad kompozycji i właściwych zestawień szczególnie krzewów i drzew. To jeszcze przede mną.

Krzyśku - tak paprocie są niedoceniane ale chyba powoli zaczynają być coraz bardziej popularne o czym świadczy większy ich wybór w sklepach ogrodniczych. Niestety wciąż zdarzają się paprocie z opisem " paproć ogrodowa". Wiele gatunków można dostać tylko u kolekcjonerów a o niektóre nawet u nich trudno np. polyschitum lonchitis czy asplenium adiantum-nigrum, asplenium septentrioniale i parę innych. Ja powoli gromadzę różne gatunki kierując się przy tym moimi upodobaniami a nie tym by mieć wszystkie gatunki i odmiany. Co do storczyków to oczywiście obuwik jest simply the best ale jest parę innych które mi się podobają takich jak; buławniki, kruszczyki, stoplamki czy gółki, cała rodzina orchis ale tez inne. Prawdę mówiąc wszystkie są godne uwagi. Podobnie jak w przypadku paproci wolę gatunki rodzime choć dla niektórych paproci zrobiłem wyjątek. Storczyki gruntowe z różnych powodów są rzadko uprawiane w ogrodzie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i dla tego jestem pełen podziwu.
Może dzięki takim osobom jak Ty zmieni się troszkę
podejście do tych roślin i ludzie zaczną je szerzej uprawiać
bo warto :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Re: Świętokrzyskie ogrody - larix

Post »

Widzę ze gospodarza nie ma :roll: a to szkoda....bo ogród piękny, bardzo ciekawe kompozycje kwiatowe które urzekły mnie...no i skalniaki a nie wspomnę o kamieniach :lol:
W którymś ogrodzie napotkałam języczkę Przewalskiego i byłam pewna że to pustynnik......
Myślałam że istnieją ale tylko języczki pomarańczowe :oops:
Ona będzie na pierwszym miejscu moich nowych nabytków, muszę ją koniecznie zdobyć..... :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
larix
200p
200p
Kontakt:

Re: Świętokrzyskie ogrody - larix

Post »

Jolu - masz racje, zaniedbałem bardzo wątek. Muszę do niego wrócić. Od wiosny do jesieni mam mało czasu bo albo podróże albo ogród. Obiecuje jesienią pisać i zamieszczać ciekawe zdjęcia. Języczka Przewalskiego świetnie mi się rozrasta więc rozdaję ją znajomym. Jeśli chcesz chętnie i Tobie podaruje. Lubi półcień i wilgotną żyzną ziemię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”