Moja wielka improwizacja Fleur 78 - 3 cz.2009r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grzesiu, pewien jesteś, ze chodzi Ci o Bobiczka? ;:198 Bobiczek jest psem ;:54
Kotek to Dino :D
Tak ogólnie, to nie ma potrzeby udowadniania wyższosci kotów nad psami ;) ale Bobiczek jest wyjątkowy! W poprzednim wcieleniu na pewno był kotem! 8)
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kociaczku, .... już daję! ;:196

Ewuniu z Konstanytym-Kotem
, bardzo dziękuję za pozdrowienia i za wizytę w moim ogródku :D ! My również Was pozdrawiamy: ja, pies Bobik i kot Dino! ;:136 Zapraszamy częściej! :D

Grzesiu
, przypuszczam, że Ci się imiona pomyliły... :;230 :;230 :;230 No dobra, to i ja pójdę na lekką ugodę: Kochaj Dinusia bardziej, ale tylko troszeczkę bardziej!
Jeżeli masz ochotę, to na tej i kolejnych stronach (praktycznie do końca wątku), możesz zobaczyć sporo zdjęć Dinusia, od momentu jego przyłączenia do rodziny... :D

Kociczko
, może i masz rację, ale jest równie prawdopodobne, że w poprzednim wcieleniu Dinuś był psem... (a skoro mowa o wyższości, to Bobik jest wyższy!) :;230

Ale się kocio dzisiaj zrobiło! :lol: :lol: :lol:

Zanim przedstawię kolejne róże, jestem Wam winna jedną informację. Otóż ostatnio porządkowałam etykietki moich roślinek, i odnalazłam etykietkę jednej róży, którą do tej pory uważałam za anonimową. Otóż już wiem, że nazywa się Comtesse de Ségur . Pisałam o niej tu pod nazwą "Anonim 1". (Moderki, a może istnieje możliwość uzupełnienia nazwy w poście, w którym była prezentowana...?)

Jacques Cartier Zasadzony tej wiosny, mój pierwszy Portland. Podobno najlepszy. Zauroczył mnie! Pięknie pachnie, ciekawie kwitnie: kwiatuszki ściskają się jedne przy drugich... , bardzo dobrze powtarza. No i nie miał ani plameczki! Możne tylko jedna wada: kwiaty niezbyt długo pozostawały na krzaczku. Ale za wcześnie jest jeszcze mówić o wadach. Zobaczymy co będzie za kilka lat. Podobno róże historyczne potrzebują więcej czasu niż nowoczesne, aby się w pełni rozgościć na swoim miejscu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Je n' ai que 25 ans ( polskie tłumaczenie: Mam dopiero 25 lat). Nazwana tak z okazji 25- lecia Jardiland' u (Sieć sklepów ogrodniczo- zwierzęcych). Kupiłam ją tej wiosny, właśnie w Jardiland'zie, bo.... właśnie z okazji 25- lecia, było ich duuuuuuuuuzo i ciekawie wyglądały na etykietkach... :oops: :lol: Ale nie żałuję! Widać, że jest to "zdrowa, silna bestia!" Ciekawe ubarwienie kwiatów, zdrowe, ładne liście... Wydaje mi się, że rowniez pachnie, ale nie jestem pewna. (W tym roku będę musiała chyba zapisywać, bo zbyt dużo mam "młódek" ... :lol: )

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jubilé du Prince de Monaco Kolejna "młódka", zasadzona tej wiosny. Przypomina nieco "La Garçonne" (Nostalgie), o której już wkrótce. Nie pachnie, ale poza tym ma same zalety.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jude The ObscureTę różę rowniez posadziłam dopiero tej wiosny. Szukałam jej w wyszukiwarce Forum i znalazłam tylko raz, w moim wątku. I tego właśnie nie potrafię pojąć... ;:154 Ta róża powinna być obowiązkowa w każdym ogrodzie!!! Nie tylko, że ma piękny, bardzo szlachetny, perłowomorelowożółty kolor, nie tylko dlatego, że jest zdrowa jak rzepa, że kwitnie prawie non stop (popatrzcie na daty na zdjęciach) i że jest podobno bardzo łatwa w uprawie jak na różę Austina, ale przede wszystkim dla zapachu! Zapachu, który jest niesamowity. Nie potrafię opisywać zapachu róż, nie ma sensu, żebym przepisywała to co piszą inni. Powiem tylko, że jest poza wszelką konkurencją! Jest tak piękny, że kiedy zacznę wąchać Jude The Obscure, potrzeba mi duuuuużo silnej woli, żeby oderwać od niej nos. Tej jesieni dosadziłam drugą , w innym miejscu, żebym mogła, robiąc rundkę po ogrodzie, spotkać Jude dwukrotnie...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

cdn.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Alu róże marzenie, spisałam sobie nazwy i będę szukać, są naprawdę cudowne, każda po kolei :shock:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Z pokazanych dziś przez Ciebie róż wybór jest prosty ;)
Tyle, ze jak nie znalazłaś na forum zadnej róży Jude The Obscure, to prawdopodobnie w Polsce nie jest dostępna :( A na niepachnące to ja miejsca nie mam. Na pachnące jest mało :?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie róże piękne, ale ostatnia zniewalająca :D :D :D Tylko czy dałaby radę w moim lesie??
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Przepiękna!!! Z górnej półki :P
Uwielbiam morelowo brzoskwiniowe róże
Mam nadzieję, że pojawi się i w Polsce, bo bardzo pragnę ją mieć...

Pieszczotki dla wyjątkowo urokliwego futrzanego duetu
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Fleur-Kwiatuszku,Czy to lawenda jest taka jak krzew wybujała?
Piękna jest też agawa wśród róż.Był czas,że nawet ciocia Alina w Zakopanem na lato wystawiała przed dom agawy(mniejsze choć stare), w Krakowie na specjalnym kamiennym profilowanym słupku stała sobie taka agawa w czasach świetności Kossakówki, a ostatnio spotkałam się z tym zwyczajem w dworze we Wrząsowicach.
Bardzo lubię takie wielkie róże jak prezentujesz.
Pozdrowionka dla Niebieściucha Dino i psa Bobika.

Obrazek Obrazek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Jude de Obscure - nigdy nie widziałam na żadnej rózy tej nazwy - chyba jej w Polsce nie ma

piękna jest.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Oglądając Twoje róże, Fleur, coraz bardziej tęskni się za wiosną i latem :roll: Wspaniałe te róże :D :D
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Fleur-Kwiatuszku,Czy to lawenda jest taka jak krzew wybujała?...
To było również jedno z pierwszych pytań zadanych Ali, więc pozwolę sobie ją wyręczyć ... :oops:

To jest krzew o nazwie Perovskia ... w dalszym ciągu obiekt moich westchnień ;:333

(Alu, nie gniewaj się, ale nie mogłam się powstrzymać ) ;:65

Buziaki jak niebieskie krzaki ;:112
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Alusiu, róże zupełnie zachwycające ... a jaka radość patrzeć na Twoje słodkie futrzaczki ;:168
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amlos, dzięki!Perovskia łobodolistna, roślina miododajna,rozmnaża się łatwo ,szybko, w wysokim % przez sadzonki zielne pobrane w czerwcu.Znowu się czegoś nauczyłam.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Jesteście Wszyscy bardzo mili! Dziękuję!
Aniu- Amlos, nie gniewam się! Wprost przeciwnie! Mój M. twierdzi, że jeśli ktoś chce wykonać za Ciebie robotę, pozwól mu! Jemu to sprawi przyjemność, a Ty unikniesz roboty! :;230

O Jude The Obscure nie martwcie się, Chodunek Wam wyhoduje, tylko go poproście... :D

Przepraszam, że odpowiadam tak ogólnie, ale chyba muszę sobie zrobić dłuższą przerwę od komputera, albo sprawić okulary, bo bardzo szybko oczy mi się meczą przy komputerze. Przez jakieś 2 godzinki popracowałam dzisiaj w ogrodzie, bo pogoda całkiem przyzwoita. Już było wszystko O.K., a po 10-15 min. przy komputerze, znowu to samo... :? Natomiast oglądanie T.V. mnie nie męczy... :?:

Pozdrawiam Wszystkich, wrócę później! ;:100
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Fleur 78 pisze: bardzo szybko oczy mi się meczą przy komputerze. Przez jakieś 2 godzinki popracowałam dzisiaj w ogrodzie, bo pogoda całkiem przyzwoita. Już było wszystko O.K., a po 10-15 min. przy komputerze, znowu to samo... :? Natomiast oglądanie T.V. mnie nie męczy... :?:
Kwiatuszku, a moze uległ jakiemuś uszkodzeniu monitor i filtr przestał działać? Bo teraz chyba wszystkie monitory mają wmontowane filtry?
Wracaj szybko, bo jeszcze tyle róż zostało do obejrzenia! :D
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fleur-Kwiatuszku! A nie siedzisz aby za blisko monitora?Kup sobie wyciąg z borówki(luteinę)-pomaga.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”