Jeżówka Echinacea cz. 1
-
izaziem
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeżówka
A tego nie wiedziałam
a już się cieszyłam. Ale jest jeszcze pomarańczowa
. Zwykłe się sieją okrutnie a białe też się gorzej rozmnaża. Takie fikuśne mam pierwszy rok, dopiero się rozkręcają bo u mnie na 'dalekiej północy' inny klimat 
Fajne, fajne!
Ja w zeszlym roku wysiałam nasiona ze sklepu, wzeszło tylko kilka, rosly powolusieńku, przezimowaly w budynku, przetrwały tylko dwie różowe i jedna biała, w tym roku dopiero "poszły" do ziemi. Ogólnie, to raczej kiepski wynik, prawda?
Kiedyś miałam jeżówki, dostałam dorodne sadzonki i pieknie kwitły już w nastepnym roku, a z tych nasion, to taka marnizna...
Może ja coś żle zrobiłam? Czy one potrzebują jakichś specjalnych warunków przy wysiewie? Nigdzie takich informacji nie znalazłam, ale może Wy wiecie coś, czego ja nie wiem i dlatego Wam kiełkują, a mi nie..?

Ja w zeszlym roku wysiałam nasiona ze sklepu, wzeszło tylko kilka, rosly powolusieńku, przezimowaly w budynku, przetrwały tylko dwie różowe i jedna biała, w tym roku dopiero "poszły" do ziemi. Ogólnie, to raczej kiepski wynik, prawda?
Może ja coś żle zrobiłam? Czy one potrzebują jakichś specjalnych warunków przy wysiewie? Nigdzie takich informacji nie znalazłam, ale może Wy wiecie coś, czego ja nie wiem i dlatego Wam kiełkują, a mi nie..?
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
- falkenburg

- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jeszcze kilka:
'Tiki Torch'

'Praire Splendour'

'Coconus Lime'

Echinaceae pallida

pełna różowa 'Razzmattazz' - początek kwitnienia

pełna różowa 'Pink Shuttles' - początek kwitnienia

'Sunrise'

'Tiki Torch'

'Praire Splendour'

'Coconus Lime'

Echinaceae pallida

pełna różowa 'Razzmattazz' - początek kwitnienia

pełna różowa 'Pink Shuttles' - początek kwitnienia

'Sunrise'

Małgorzata i Krzysztof
-
izaziem

Podajecie te jeżówki jak króliki z kapelusza
Skoro nie zawiązują nasion to może próbować sadzonki? bo podział roślin też nie bardzo bo moje zwykłe białe jakoś nie jprzyrastają 
- agnesik12
- 200p

- Od: 31 sty 2008, o 10:25
izaziem pokaż swoją maui.
Falkenburg jestem pod wrażeniem ilości pełnych. Ja dopiero dorobiłam się hot papaya. Zamierzam się z kupnem coral reef. Ale strasznie spodobała mi się Twoja "Irresistible'. Czy jest to nabytek polski? Bo ja jeszcze takiej nie widziałam,
Falkenburg jestem pod wrażeniem ilości pełnych. Ja dopiero dorobiłam się hot papaya. Zamierzam się z kupnem coral reef. Ale strasznie spodobała mi się Twoja "Irresistible'. Czy jest to nabytek polski? Bo ja jeszcze takiej nie widziałam,
Agnieszka
-
izaziem

Może jutro uda mi się coś wstawić jak rozgryzę image
Coś mi sie dziwnego porobiło od oglądania tych cudnych jeżówek że nie pamiętam jak wygląda zwykła
Zaczyna mi kwitnąć różowa i jakaś taka blada?! a może zwykła? Jutro obfocę to mi powiecie 
Coś mi sie dziwnego porobiło od oglądania tych cudnych jeżówek że nie pamiętam jak wygląda zwykła
- falkenburg

Niestety to nabytek zagraniczny, trochę kupiona z przypadku bo też nie znaliśmy tej odmiany. Pełnokwiatowych to już jest sporo i niedługo powinny pojawic się w Polsce.agnesik12 pisze:strasznie spodobała mi się Twoja "Irresistible'. Czy jest to nabytek polski? Bo ja jeszcze takiej nie widziałam,
Małgorzata i Krzysztof
- agnesik12
- 200p

no czekam na nie z utęsknieniem. nie wiem czy w waszych rejonach też ale mnie bardzo ciężko kupić jeżówki. musiałam się nieźle nagłowić żeby zdobyć chociaż te kilka których mam.
Agnieszka
-
izaziem

I co nikt nie próbował robić sadzonek z pędów? Na mojej stronce wstawiłam wczoraj dwie jeżówy. Ta żółta dalej mi się nie podoba 
- falkenburg

Na sadzonki z pędów to chyba już za późno - na końcach są kwiaty, a i same pędy twarde wpółzdrewniałe.
Z tą żółtą poczekaj niech cała się rozwinie, wiele jeżówek w początkowej fazie nie wygląda tak jak byśmy chcieli. Dopiero w pełni kwitnienia ukazują swoje walory
Z tą żółtą poczekaj niech cała się rozwinie, wiele jeżówek w początkowej fazie nie wygląda tak jak byśmy chcieli. Dopiero w pełni kwitnienia ukazują swoje walory
Małgorzata i Krzysztof
- agnesik12
- 200p

hot papaya- w której jestem zakochana bo jest prześliczna!!! ; razmatazz; tiki torch
mieszkam w województwie łódzkim gdzie jeśli chodzi o byliny to pustynia! przynajmniej ja mam takie doświadczenia. praktycznie nic ciekawego nie można kupić.
w kilku firmach, które niestety nie prowadzą sprzedaży wysłkowej widziałam takie odmiany jak:
Echinacea 'Firebird'
Echinacea 'Green Eyes'
Echinacea 'Flame Thrower'
ale nigdzie w sprzedaży. czy ktoś z Was je ma?
pozdrawiam,
Agnieszka
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- falkenburg

Wczorajsze:
'Hope'

'Pink Shuttles'

'Razzmatazz'

'Pica Bella'

'Sunrise'

'Hope'

'Pink Shuttles'

'Razzmatazz'

'Pica Bella'

'Sunrise'

Małgorzata i Krzysztof
-
wesoly

- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cyt ? z sianiem to gorzej. Te pełnokwiatowe to są najczęściej niepłodne, mają puste nasiona?
Nie tak do końca proszę obserwować zwiędle pełne jeżówki czasami trafiają się nasiona jednak nie tak ja przy pustych formach. Zachęcam do wysiewania różnego typu jeżówek powstają fajne formy. Także zachęcam do sadzenia ich w dużych skupiskach wtedy motyle będą masowo gościły w naszym ogrodzie.
Jeżówki nie zawsze łatwo się rozmnażają. Są odmiany których nie polecam dzielić. Najnowsze odmiany jeżówek są objęte licencją dlatego cena jest wysoka.
jarek
Nie tak do końca proszę obserwować zwiędle pełne jeżówki czasami trafiają się nasiona jednak nie tak ja przy pustych formach. Zachęcam do wysiewania różnego typu jeżówek powstają fajne formy. Także zachęcam do sadzenia ich w dużych skupiskach wtedy motyle będą masowo gościły w naszym ogrodzie.
Jeżówki nie zawsze łatwo się rozmnażają. Są odmiany których nie polecam dzielić. Najnowsze odmiany jeżówek są objęte licencją dlatego cena jest wysoka.
jarek