Dzień dobry, jestem nowy na tym forum i potrzebuję pomocy.
Syn (15 lat, uczeń LO) zgłosił temat pracy badawczej do Olimpiady Biologicznej dotyczący wpływu wykorzystania kompostu pochodzącego z opakowań (karton, makulatura) na poprawę kiełkowania i wzrostu roślin. By móc przeprowadzić obserwacje na próbkach z wykorzystaniem tego typu kompostu i i analizę porównawczą próbek bez.
Temat zgłoszony we wrześniu, przyjęty przez nauczyciela, I etap pisemny OB się odbył. Jeżeli przejdzie dalej to będzie go czekało przeprowadzenie pracy badawczej .
Problem polega na tym , że sam nie zdąży go uzyskać takiego kompostu, proces kompostowania musi trwać jakiś czas, a być może będzie musiał zmierzyć się z tematem. Jeżeli przebrnie przez I etap OB (czego mu życzę).
Skąd taki pomysł, to wynik tego ,że w ubiegłym roku szkolnym brał udział w Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej i uzyskał tytuł finalisty etapu centralnego, a jeszcze rok wcześniej w szkole podstawowej był laureatem Konkursu biologicznego. Taka pasja.
Pomocy , czy ktoś z Państwa jest w posiadaniu tego rodzaju kompostu, nawozu i byłby gotów takiej pomocy udzielić .
Serdecznie pozdrawiam Adam
Kompost z kartonów,tektury
Re: Kompost z kartonów,tektury
Pozdrawiam.
Chciałem przypomnieć o kompostowaniu tektury i odpadów domowych w ciągu miesiąca.
youtu.be/oa-fc3cyCZQ
Przez cały rok robię to w kompostownikach typu "piecyk", a od kwietnia do listopada w wermikompostownikach.
Chciałem przypomnieć o kompostowaniu tektury i odpadów domowych w ciągu miesiąca.
youtu.be/oa-fc3cyCZQ
Przez cały rok robię to w kompostownikach typu "piecyk", a od kwietnia do listopada w wermikompostownikach.
Re: Kompost z kartonów,tektury
Pozdrawiam.
Nieocenionymi pomocnikami w kompostowaniu są dżdżownice kompostowe.
Pracują 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu.Bez ZUS,PiP, chorobowego,urlopu itd.
youtu.be/B74WxGUjgaE
Nieocenionymi pomocnikami w kompostowaniu są dżdżownice kompostowe.
Pracują 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu.Bez ZUS,PiP, chorobowego,urlopu itd.
youtu.be/B74WxGUjgaE