Ładne kwiatki ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ładne kwiatki ;)

Post »

Norbercie, cena którą przytoczyłeś jest albo sprzed pandemii, albo szczęśliwy traf, ceny przez ostatnie półtora roku poszybowały wariacko w górę, ten liść kosztował mnie 220zł, mam nadzieję że kiedyś ceny znormalnieją. W dalekiej przyszłości mam też nadzieję kupić undulatę, ale to blisko 1000zł więc trochę zbierania drobniaków przede mną ;)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cenę, którą podałem była z zeszłego roku, z kwietnia. :wink:

220 za jednego liścia, to trochę już za dużo. Fakt, ceny niektórych gatunków hoi do tanich nie należą. Zresztą to dotyczy praktycznie wszystkich rzadkich roślin. Na to ma wpływ wiele czynników, w Polsce dużo sklepów nie ma z rzadkościami, a jak się trafią to czasami ceny są z kosmosu. :shock:
Alternatywy dużej nie ma, można pokusić o import z zagranicy, ale tutaj też różnie bywa. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To szaleństwo w hojach zaczęło się razem z pandemią i mam nadzieję że razem z nią też minie. W tej chwili jest licytacja undulaty na grupie sprzedażowej na FB, ale cena wyjściowa to 750zł, trochę za dużo jak na moje możliwości, ale może nazbieram przez sezon, hojowe postrzyżyny przede mną, a jak nie w tym sezonie to w przyszłym, cierpliwa jestem ;) O cenach innych kolekcjonerskich np. obrazkowatych to nawet nie wspominam, niektóre ceny jak za samochód, może dobrze że moje serce skradły hoje :) i hibiskusy oczywiście. Właśnie mnie jeden zrobił w..., już miał taki piękny pąk, zaczynał pękać i odpadł :evil: , wybaczam mu bo to jego pierwszy kwiat u mnie, od małej sadzonki, mam nadzieję że kolejny pokaże się w pełnej krasie, a ten żartowniś to Brown Derby.

Bardzo podobają mi się hoje o dużych liściach, ale totalny brak odpowiedniego miejsca ogranicza mnie bardzo. To listeczek hoi Monetteae na tle mojej ręki, a nie jestem krasnoludkiem ;)

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:shock: ;:oj
Niesamowite, dotychczas sądziłem że tą co mam, czyli hoja latifolia ma duże liście, a tutaj to olbrzym. ;:oj
Piękny okaz. ;:215
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

:wit Śliczne masz hibiskusy. Od zawsze o takich marzyłem, cudne są ;:167
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Norbercie, niestety na te wielkolistne potrzeba duuużo miejsca, a tego niestety u mnie brakuje, z chęcią wyhodowałabym z niej potwora, ale żeby inne się zmieściły co jakiś czas musi być przycięta.

Maćku, ciężko u nas dostać te odmianowe, bardzo ciężko a i ceny nie są przyjazne dla portfela, ale marketowe, za kilknaście złotych, też potrafią cieszyć oczy i są dużo łatwiejsze w utrzymaniu przy życiu ;), właśnie jeden z marketowych zakwitł :)

Obrazek

Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Iwona

Oj z wolnym miejscem znam ten ból. :wink: U mnie to towar deficytowy.
Na szczęście u mnie hoje wolno rosną, więc nawet taka wielkolistna znajdzie jeszcze miejsce. :)

A Twoje hoje szybko rosną, czy różnie? :)
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
anetq092
100p
100p
Od: 6 kwie 2021, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hoje i hibiskusy piękne ;:oj
Miałam wielką hoję, ale niestety ją przelałam :( Mam z niej dwie szczepki, stoją jak kołki, ewidentnie mnie nie lubią :( Ale daję im jeszcze szansę ;:173
Mój wątek, zapraszam :)
Doniczkowe u Anety.
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27

Post »

Zauroczyły mnie hibiskusy, no zauroczyły nie powiem.
Sama nie mam ale kto wie,tylko skąd takie odmiany znaleźć?
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit :wit :wit
:evil: Kiedy ta zimnica się skończy? Zapowiadają że weekend ma być ładny, oby to była prawda.

Norbercie, najszybciej u mnie rośnie pubicalix 'Silver Pink' i obscura, obscurę bardzo lubię bo kwitnie non stop, większość tak sobie, a i kołki się zdarzają. U mnie każdy kawałek miejsca na wagę złota. Dzisiaj przyszły dwie nowe, malutkie sadzoneczki :), ale też kilka moich poszło do ludzi :). A największą niespodziankę sprawiła mi Mathilde, owszem już kwitła, ale teraz ma blisko 20 pędów kwiatowych ;:167

Anetq092, miło mi że Ci się moje doniczkowce podobają ;:168
Przy ukorzenianiu hoi, najczęściej popełnianym błędem jest zbyt duża doniczka, lub za ciężka ziemia. Ja ukorzeniam w lechuzie/perlicie/seramisie i w przeźroczystych kubeczkach, widać korzenie ;). Daj jej szansę, warto, choćby dla kwiatów :)

Wiero, z odmianowymi hibiskusami u nas w kraju straszna bieda, ale i te marketowe trafiają się piękne jak ten różowy, i są lżejsze w uprawie, bo odmianowe są koszmarnie kapryśne. Ja ich po prostu nienawidzę i kocham, i nie mogę bez nich żyć, czasem mam ochotę rzucać doniczkami o ziemię jak widzę że któryś zaczyna zdychać :evil: a później kolejny kwiat się otwiera i się napatrzyć nie mogę ;). Tu na forum była dziewczyna która miała odmianowe i sprzedawała sadzonki ale już jej nie widzę :(
Kolejny kwiat otworzyła Creole Lady:

Obrazek

Ostatnio zauroczyły mnie dischidie, miałam dwie i nagle dokupiłam trzy maluchy ;:306
Skoro w sercu mam hoje to i dla dischidii znajdzie się kawałek miejsca, w końcu to bliskie kuzynki ;:198

Dischidia nummularia

Obrazek

Dischidia platyphylla

Obrazek

Pangolin Kisses

Obrazek

To nowy nabytek, mnie zauroczyła dwoma rodzajami liści, jedne drobne a drugie jakieś spichrzowe?, jak nadmuchane baryłki :)
Dischidia pectinoides

Obrazek

I ostatnia malizna, ruscifolia variegata, obym tylko dała radę utrzymać ją przy życiu :roll:

Obrazek

:wit :wit :wit
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ruscifolia Variegata na pewno poradzi sobie ,bo jest w dobrych rękach. Wszystkie hoy-e od Ciebie pięknie rosną ;:167

Obrazek

Nowy pędzik będzie ;:167
Obrazek

Panchoi była takim samym mikruskiem jak Ruscifolia Variegata ;:168

Obrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję za tak miłe słowa ;:196, niech Ci hojki rosną na metry :D

Dzisiaj wpadam tylko na chwilkę, zostawić pączuchy Mathilde, nabierają już kolorów :)

Obrazek

Obrazek

Nadal zimno :cry:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Uwielbiam te kropeczki na listkach.
Mathilde bardzo chciałabym zobaczyć w pełnym rozkwicie. ;:65
Annau
200p
200p
Od: 26 cze 2020, o 19:03

Post »

Pięknie kwitnie hoja. Ja już nie mogę się doczekać, aż zakwitnie moja, ale ona dopiero ze wzrostem ruszyła. Dużo ją nawozisz? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Ahh nie mogę się doczekać aż twoja hoja zakwitnie ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”