Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Widzę, Krysiu, że mamy podobny sposób na uprawę ogórków. ;:108
Ja też prowadzę ich pędy w górę, z tym że wykorzystuję do tego drabinki z dziecięcego łóżeczka. ;:224
Sprawdzają się znakomicie, a ogórki też zapewne to lubią, bo nie chorują, a owoce ładnie rosną i dojrzewają. ;:215
Dobrej słonecznej pogody życzę. ;:3 ;:3 Już wystarczy tych deszczy, przynajmniej na jakiś czas. :!:
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kolejny deszczowy dzień ... powoli woda zaczyna być w nadmiarze.
Wypad samochodem na działkę w deszczakach bo trzeba było zebrać ogórki, borówkę i fasolkę szparagową.
Urosło wiec nic nie może się zmarnować.

Przełom lipca i sierpnia to czas kwitnienia liliowców ale jak każdego dnia pada deszcz a kwiat zyje tylko 1 dzień to prawda jest taka,że jeszcze nie wszystkie kwiaty widziałam. Po kilku dniach nieobecności zbieram przekwitłe kwiaty aby nie szpeciły i nie przyklejały się do liści .
Czasami połowę wiadra wychodzi i ... żmudne zajęcie :D ...

Kilka zdjęć z liliowcami w roli głównej

Obrazek

na tej rabacie zakwitają później bo to stanowisko półcieniste więc mają dopiero pierwsze kwiaty
Obrazek

poniżej liliowiec rudy, Jan Paweł , Quatrageos, Double Dragon,
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

trzeci sezon i wciąż NN - piękny duży kwiat - szkoda,że nie ma imienia :wink:
Obrazek
Obrazek

cyma2704 pisze: Cz 13 lip 2017 22:13
Krysiu ostróżki przesadzane, ale i tak wysokie, i pięknie kwitną. ;:oj Szkoda, że takie kruche i trzeba podwiązywać. Też posadziłam w tym roku kilkanaście. :) Hosty wyjątkowo piękne, a pod drzewami doskonale Ci rosną. ;:215 U mnie pod klonem niestety nie są zbyt urodziwe. Ogórkowa ścina świetna. ;:138 Tawułki doskonale się u Ciebie mają, tyle kwiatów.
Bobo kupiłaś chyba jako wielką sadzonkę, ma już piękny pokrój i zakwitnie wspaniale. :uszy U ciebie suszy nie było, trawnik pięknie zielony. U mnie od dwu dni pada, przez 5 tygodni była susza. Miłych chwil na działce.
Soniu ostróżki i wiele innych bylin z racji kruchości łodyg sprawiają nam problemy .
Hosty pod drzewami to nie jest dobry wybór stanowiska ale jak nie ma innego cienia to cóż zrobić ???
U mnie śliwa miałą mszyce, wiec po opryskach spadało wszystko na liście i były brzydkie. Chodziłam kilka razy z konewką aby zmyć środek do opryski opadający na liście bo nie wiedziałam jak zareaguje. następnego dnia z kolei kolejna kąpiel bo spadało 'truchło mszycowe"
Kępy host pod drzewami mają trochę za sucho, szczególnie gdy sa upały. Większość moich takich większych ma niedaleko kępy wkopane butelki z otworami na dole. Wlewając do nich wodę daję blisko korzeni i nie moczę kory.
Dzięki temu mam mniej ślimaków bo one lubią wilgotną ściółkę a przy takim sposobie podlewania ściólka pozostaje sucha.
Teraz padają deszcze wiec mokre jest wszystko ... i ślimaki mają raj.

Locutus pisze: Pt 14 lip 2017 13:19
Wiesz... Tę moją kredę też niektóre rośliny doceniają... Złotokap rośnie tak, że aż mi się wierzyć nie chce... :-P
Piękne fotki pokazujesz.
Pozdrawiam!
LOKI
Jurku znając swoja ziemię wiesz na co ją stać i warto się do tego stosować ale ... jak widać może czasami zaskoczyć.

Nas ostatnio zaskoczył taki gość - popatrz co spacerowało po trawniku ;:oj
Obrazek
Obrazek
Obrazek

na pierwszy rzut oka stwierdziliśmy,że to nasz rodzimy gatunek czyli rak błotny ale ... po zawarciu bliższej znajomości okazało się, że to rak sygnałowy obcy gość, inwazyjny, nosiciel raczej dżumy .
Na końcu szczypiec widać jasne plamki - po tym najłatwiej go rozróżnić .
Obrazek

W naszych ogrodach zdarzają się różne niespodzianki i zaskoczyć nas może zarówno fauna jak i flora

Dawno nie widziałam takiego liliowcowego bliżniaka - czyż nie jest uroczy ???
Obrazek

Na pozostałe posty odpowiem w kolejnym wejściu
Dobranoc
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu- gość-rak niesamowity ;:oj
Pierwszy raz widzę takie stworzenie "na żywo"
Sklejone kwiaty liliowców chyba też niezbyt często się ogląda!
Cuda i dziwy u Ciebie!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

O mamuńciu! ;:oj Jaki stwór! :roll:
A w Twoim ogrodzie spokój i śliczne liliowce! ;:63 ;:63
Wśród nich wybryk natury, ale sympatyczny ;:333 i taki obrazek z przyjemnością się ogląda. ;:215

U mnie też co dzień pada, na szczęście przelotnie i jakoś te deszcze słabo moczą ziemię, ;:223 woda gdzieś ginie i pod roślinkami ciągle jej mało. ;:222

Niech wreszcie Twój deszcz pójdzie sobie gdzieś ;:65 ;:65 , a najlepiej tam, gdzie ciągle brakuje wody z nieba. ;:108
Dobrej słonecznej pogody Ci życzę. Dużo ;:3 i samego zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O-wa :evil:
Takiego gościa to ja nie chciałabym spotkać.O nie.Wygląda niesympatycznie. A jeszcze roznosiciel. brr!
Ale liliowce to już całkiem sympatyczny, piękny widok.
Ja też je lubię.I to bardzo .
Ten fioletowy piękny :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Gościa na trawniku miałaś bardzo osobliwego ;:oj . Liliowce to cudne byliny a Ty masz ich całe mnóstwo ;:63 . Rzeczywiście obrywanie tych przekwitłych kwiatów to bardzo żmudne zajęcie a już przy takiej liczbie kęp to pochłania masę czasu. Gdyby kwiaty liliowców kwitły odrobinę dłużej to dopiero byłby spektakl ;:oj . Pozdrawiam i udanego weekendu Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Krysiu

Wdepnęłam na chwil,ale widzę,że u Ciebie lektura na dłużej ;:180

Piękny masz ogródek i dużo fajnych roślin ;:138 Liliowce, hosty, tawułki wszystko urocze deszcze służą tym roślinką :)
Jeśli pozwolisz poczytam i pooglądam w wolnym czasie,akurat urlopuję się to wieczory będą należały do FO. Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ciekawa jestem co zrobiliście z tym rakiem skoro to najeźdźca. Pewnie komuś się znudził jako domowe zwierzątko...
Liliowce cudne. Uwielbiam je. Zastanawia mnie ten Double Dragon. Mam takiego ( lub bardzo podobnego) jako Kwanso.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Krysiu Twój ogród pełen osobliwości liliowca bliźniaka nigdy jeszcze nie miałam ;:oj a już na pewno takiego obcego gatunku raka. Skoro inwazyjny to chyba pomniejszyłaś możliwość inwazji ;:oj Kwiaty moich liliowców zawsze żyją jeden dzień obojętnie jaka jest pogoda.
Hortensje ogrodowe pięknie kwitną, moje niestety zaczynały od zera tej wiosny :wink:
Miłego weekendu! :wit
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja się nigdy w pełni do mojej gleby nie dostosuję... Zawsze będę próbował siać rzeczy, które teoretycznie nie mają prawa w niej rosnąć... :;230

Rak mnie naprawdę zaskoczył... Cudny jest. ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeże jaszczurki to ja rozumiem ale raki na trawniku ?
Śliczny czy znalazł czysty strumień
Liliowcowe szaleństwo a bliźniak przecudny ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

U Ciebie zawsze coś ciekawego Krysiu! Rak niezwykły! Uciekł z restauracji? ;:306
Liliowiec też ciekawy, kiedyś tak dalia mi zakwitła!
Liliowce piękne, ale wiesz , że niezbyt się nimi pasjonuję. Choć mnogość kształtów i odmian mnie powala!
Czas hortensji jest bardzo miły! Mam wrażenie, że ktoś utkał koroneczki w ogrodzie! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu o ogórkach doczytałam wcześniej, tylko brak czasu na wpisy. Dziś uciekłam z ogrodu bo tropiki niemiłosierne do słońca termometr pokazuje 46 st, wszystko wysycha, także ogórki mi trafi.
Liliowiec NN mam taki sam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Obrazek

Upały dają się we znaki, mimo,że trwają dopiero kilka dni . Zero chęci do pracy na działce więc nadrabiam towarzyskie kontakty, domowe obowiązki i może troszkę posiedzę w swym wątku i ... popiszę .

kropelka pisze: Pt 14 lip 2017 15:18
Wcięło mi gdzieś posta... :evil:
Piękne zdjęcia, widoki wspaniałe!
Mariolko w upalne dni może wszystko wyparować ale data wpisu jest z okresu chłodniejszego czyli raczej ? złośliwość przedmiotów martwych :)
Ważne, że pamiętasz o mnie i wpadasz na spacerki choć wiemy,że w sezonie czasu wolnego za wiele nie ma. Dla Ciebie kilka zakątków z działeczki coby spacerek sie nie nudził.
Zapraszam

Rozkwitają hortensje czyli zaczyna się dla mnie wielkie święto

Kwiaty h. Dolprim Prim White na tle Tawułki chińskiej ładnie się prezentuje
Obrazek

Dla tawułki chińskiej to pełnia kwitnienia - dość długo trwa bo kwiatostany dochodzą nawet do 50 cm
Obrazek

Patrzę na maleńką Tawułkę kędzierzawą LILIPUT i ... uśmiecham się z racji ogromnej różnicy w wysokości i wielkości kwiatostanów :)
Liście dorastają do 10 cm, pędy kwiatostanowe do 20 cm ... prawdziwy liliput

po deszczu pędy połozyły się na karmniku ościstym więc do zdjęcia potrzebna była pomoc
Obrazek
Obrazek

Kasiula17 pisze: Pt 14 lip 2017 19:43
Ja znowu chce słoneczka bo pada i pada
Krysiu cudowności i jaki spory ten Twój raj ;:138
Ja mam wiele roślin bez odmiany jedynie nazwa gatunku a Ty tak dzielnie szukasz nazw ;:167
Kasiu na naszej działce myślę ,że ok 95% roślin ma imię. U mnie podłoże nie każdym pasuje i jeśli wiem z kim mam do czynienia to staram się stworzyć odpowiednie stanowisko aby danej rośliny nie stracić. Bez imion jest część liliowców, lilii i może coś by się znalazło
Pewnie takie skrzywienie zawodowe z racji wykształcenia i wykonywanego zawodu ( księgowa) tam bez porządku żadnego miesiąca by nie zamknął ;:306

Uwielbiam złocienie - poniżej Złocień maruna - Snowball
Obrazek
Obrazek
Obrazek

anabuko1 pisze: Pn 17 lip 2017 08:55
Krysiu :wit Jestem w końcu. :D
I jestem oczarowana twoim pięknym ogrodem.Rabaty takie wymuskane.
Porządeczek idealny.Do tego piękne kwitnienia. liliowce, dalie, piękne hortensje i cudna Szałwia muszkatołowa ;:215
No i śliczne , duże kępy hostowe, które i ja kocham ;:167
Oj teraz już Będę zaglądać do ciebie. :)
Ania witam i zapraszam na kolejne spacery - furtka otwarta a ja postaram się, abyś nigdy się nie nudziła.
Z porządkiem bywa różnie jak u każdej z nas bo sa okresy kiedy chwasty rosną jakby dostały coś na pobudzenie... wtedy trudno okiełznać całość a jest tego sporo bo 540 m kw.

Szałwia muszkatołowa czeka na przycięcie ale potrzebuję kilku torebek z dojrzałymi nasionami.
Jej kwiaty jakby się zasuszały na pędach i w takiej postaci trwają będąc wciąż ozdobą.
To dwuletnia bylin ale jej cykl można oszukać i wtedy jest wieloletnia.
Obrazek

szałwia przekwita ale ... rozkwitają dzielżany, iksje chińskie i wiele innych bylin
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ozdobą na działce mogą być też warzywa .
Głąbigroszek szkarłatny jak sama nazwa wskazuje kwiaty ma właśnie w takim kolorze. Do tego fajne cztero-skrzydłe strąki .... Można podziwiać i chrupać strąki - co kto lubi a jadalne sa też liście i kwiaty.
Obrazek
Obrazek

tencia pisze: Pn 17 lip 2017 21:54
Witaj Krysiu ,piękna ta Twoja miodunka Majeste, ogólnie to wszystkie rośliny w tym roku jakieś takie duże,chyba przez ten deszcz.Hosty zasługują na uznanie ,piękne kępy ;:215 .Krysiu jeślibyś chciała to mogę się z Tobą podzielić murarkami ,co prawda nie mam ich dużo ,ale jedną butelkę mogę oddać,bo na razie moje murarki są rurkach umieszczonych w plastikowych butelkach.Pozdrawiam serdecznie.
Ania dziękuję w imieniu miodunki. Właśnie z racji długich srebrzystych liści zamieszkałą u nas na działce. Trudno jej nie zauważyć spacerując po ogrodzie bo jej liście bardzo rzucają się w oczy.
To prawda,że w tym sezonie wiele roślin wymyka się spod określonych reguł.
Pod dachem krytym trzciną mamy kącik wypoczynkowy obsadzony głownie hostami. Z przodu między nimi posadziłam żurawkę i Bodziszek Endressa aby wprowadzić troszkę zwiewnej delikatności i ... koloru. Docelowa wysokość u niego to 40 -45 cm i kwitnie od czerwca do końca sezonu czyli dobry wybór ale w tym sezonie poszedł w górę na prawie 100cm , chyba korzystał z hostowego jedzonka ;:oj
Zaczął zagłuszać sąsiednie hosty i czeka go solidne przycięcie
Obrazek
Obrazek

Dziękuję za propozycję - jestem mile zaskoczona i chętnie z niej skorzystam.
Szczegóły dogramy na PW

marpa pisze:Napisane: Pn 24 lip 2017 06:08
Krysiu podziwiam staranność Twoich rabat i zdjęć ! ;:433 Liliowce i rabaty hostowe pięknie zaprezentowałaś! ;:333
Miłego tygodnia! :)
Maryniu dziękuję ? czasami się uda, a innym razem mimo starań nic nie wychodzi?bo rośliny wymykają się spod kontroli.
Jest to kłopotliwe szczególnie na wewnętrznych rabatach.

Jedną z nich jest ta poniżej pokazana z zastosowaniem tzw piętrowości nasadzeń.
Ściana oddzielająca od krzewów z tyłu jest z turzycy palmowej - gatunek czyli zielona i powinna maksimum do 100 cm dorastać. Mimo tego, że nic z nawozów nie dostała, omijana w podlewaniu urosła wyżej i prawie nie widać rozkwitających krzewów hortensji.
Ale ... patrząc od strony trawnika na krzewy hortensji całkiem zgrabnie wyszło zielone tło i już tak bardzo nie złoszczę się.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam i życzę powrotu "normalnej temperatury" bo ta obecna jest trudna do zniesienia.
Dobranoc
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne te różne , letnie kwitnienia
Bardzo ładne te kwiaty ma hortensja. Dolprim Prim White .Ja jej nie mam to podziwiam .
Ależ ta Tawułka chińska ma wysokie kwiatostany.Jeszcze takiej wysokiej niw widziałam.A krzaczki też wysokie ??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”