Lilie Henriego są urocze. Niestety lilie u mnie nie mają łatwego życia
Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI
Dziękuję Ci Krysiu za Flore Pleno! mam taka lilię, ale nie wiedziałam jak się nazywa, bo dostałam cebule bez nazwy. Masz bogata kolekcje lilii, ile Ci się mieści w Twoim niewielkim ogrodzie!!!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czasem znika mi któryś z zaprzyjaźnionych wątków (nie dostaję powiadomień) i potem nadrabiam. Tym razem zaniepokoił mnie fakt, że nie mam powiadomienia z Twojego wątku więc odszukałem i przeczytałem zaległe wpisy.
Piękne zdjęcia liliowców! 'Fairy Tale Pink' u mnie jeszcze nie kwitł i czeka go przesadzenie, bo może w innym miejscu zacznie kwitnąć.
'Catherine Woodburry' w ciemnej odsłonie nie do poznania
I to nie tylko z powodu koloru ale też jaśniejszej tęczówki! Przy jasnym wybarwieniu w ogóle nie widać tego dodatkowego koloru
Musiałbym pomyśleć, by jedną sadzonkę posadzić w półcieniu 
Piękne zdjęcia liliowców! 'Fairy Tale Pink' u mnie jeszcze nie kwitł i czeka go przesadzenie, bo może w innym miejscu zacznie kwitnąć.
'Catherine Woodburry' w ciemnej odsłonie nie do poznania
-
beatab

- Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Krysiu- ja też bardzo lubię lilie tygrysie - a Flora Pleno- podbiła moje serce, lilia Henriego- za to była największą cebulą- Patka pisze o złych warunkach - u mnie ten olbrzym wyrósł właśnie na piachu pod płotem - gorszych warunków nie można sobie wyobrazić - może właśnie lilie nie lubią przedobrzania 
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Krysiu, dzięki za nazwanie hortensji
. A ta ciemno-różowa z tyłu z lewej strony
U mnie też jedna hortensja (ogrodowa) ma ciągle podwiędnięte kwiaty, których część zaczęła schnąć. Zastanawiam się, czy to nie jest przypadkiem sprawa myszowatych, bo obok pojawiają się korytarze. Może w zimie zrobiły sobie gniazda pod korzeniami, pod okryciem
.
Lilię Henrye'go mam
a muszę zdobyć Lady Alice
.
U mnie też jedna hortensja (ogrodowa) ma ciągle podwiędnięte kwiaty, których część zaczęła schnąć. Zastanawiam się, czy to nie jest przypadkiem sprawa myszowatych, bo obok pojawiają się korytarze. Może w zimie zrobiły sobie gniazda pod korzeniami, pod okryciem
Lilię Henrye'go mam
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu, lilie, liliowce, hortensje i te - nieznane mi dotąd - werbeny
Cudne są.
Jedyne, co mnie nieco zmartwiło, to cytowane przez Ciebie przysłowia, które wróżą ciężką zimę.
Ja mam nieco inne zdanie na temat tego, co się dzieje z naszym klimatem. Mianowicie wydedukowałam sobie, że na lekkich glebach [np. na piaskach] powstanie pustynia, bo zimy mamy ostatnio bezśnieżne - mam na uwadze centralną Polskę - lata upalne i suche. to co mam myśleć?
Jedyne, co mnie nieco zmartwiło, to cytowane przez Ciebie przysłowia, które wróżą ciężką zimę.
Ja mam nieco inne zdanie na temat tego, co się dzieje z naszym klimatem. Mianowicie wydedukowałam sobie, że na lekkich glebach [np. na piaskach] powstanie pustynia, bo zimy mamy ostatnio bezśnieżne - mam na uwadze centralną Polskę - lata upalne i suche. to co mam myśleć?
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Krysiu, wszystko takie dorodne lilie, liliowce i hortensje, a przede wszystkim w ogóle nie widać tej suszy u Ciebie, doskonale wiem ile trzeba nalatać się z wężami, żeby utrzymać je wszystkie w takiej kondycji i formie, gdybym wiedziała wcześniej, że tyle z tym zachodu, to pewnie nie odpuściłabym chociażby tej linii kroplującej, ale wtedy były inne priorytety, a teraz nie mam ochoty na nowo "ryć" mówi się trudno i trzeba polatać
. Co do koleusków, jeśli nie zapomnę i starczy mi zapału, to w przyszłym sezonie może spróbuję z takimi drzewkami, bo naprawdę są super, jestem pełna uznania
i jeszcze sprawa wiciokrzewu, byłam u mojej ogrodniczki, owszem ma, ale z tego co mi powiedziała i z tego co przeczytałam, gdy porównywałaś wiciokrzew zaostrzony i wiciokrzew Halliana wnioskuję, że ma ten drugi, gdyż powiedziała mi, że na pewno nie jest zupełnie zimozielony, więc jeśli będziesz miała sadzoneczkę, to ja bardzo poproszę 
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Hortensje
sporo odmian zebrałaś już Krysiu w swoim królestwie jak ma się miejsce to można poszaleć! Wybór jest ogromny!
Lilie tygrysie ...pamiętam przed laty kiedy jeszcze nornice tak nie szalały na każdej działce były ich łany...Mnożyły się bardzo bo ich kuleczki rozsiewały się tu i tam...A dzisiaj pojedyncze egzemplarze gdzie nie gdzie zadoniczkowane najczęściej zobaczyć można.
Dzisiaj już obowiązek mnie wzywa..mamy pieska na służbie ,poranny obchód i trzeba jechać podlać co się da.
Miłego dnia Krysiu!

Lilie tygrysie ...pamiętam przed laty kiedy jeszcze nornice tak nie szalały na każdej działce były ich łany...Mnożyły się bardzo bo ich kuleczki rozsiewały się tu i tam...A dzisiaj pojedyncze egzemplarze gdzie nie gdzie zadoniczkowane najczęściej zobaczyć można.
Dzisiaj już obowiązek mnie wzywa..mamy pieska na służbie ,poranny obchód i trzeba jechać podlać co się da.
Miłego dnia Krysiu!
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam
Upał dalej nas męczy , susza coraz bardziej widoczna w lesie, parkach, ogrodach i na polach ...
Ciekawe jak to się zakończy ?
Dziś mile i rodzinnie spędziłam dzień na działce bo przyjechała córka z wnuczką.
Często takie dni kończą moczeniem nóg w stawie dla zabawy i ochłody.
Przy okazji wnuczka bawi sie z zaprzyjaźnioną zieloną żabką

Pochwalę się daliami , które zaczęły kwitnąc z małym opóźnieniem ale za to jak
Na tej rabacie poniżej 2 sa od Ciebie

Jej kwiaty mają 25 -28 cm szerokości - ogromne . W tej chwili chyba największe .

Żółte tez duże ale tak 22 - 25 cm.

dalia Melody Fanfare a za nią Cebu

Dwie dalie już mi padły ... po wykopaniu i oględzinach okazało się,że kłącza spróchniałe a przecież sadziłam żywe ... szkoda ...
Liliowce można pokochać i nie dziwię się . Jednak dla urody w ogrodzie musi być kępa bo wtedy kwitnienie trwa długo - u mnie jeszcze mnóstwo pąków dlatego podlewam je od czasu do czasu aby przy tym upale dały radę wykwitnąć się .
Wszystkie są śliczne i każdy ma w sobie to coś . Dla przykładu niski (40-48 cm)i kwiat mały ale purpurowy z zielonym gardziołkiem z daleka widoczny.
Siloam Royal Prince

Inny ciekawy Night Embers kwiaty ciemnoczerwone z kremowo-białą obwódką, brzegiem delikatna falbanka i leciutko pachnie. Zdjęcie nie oddaje prawdziwego uroku - mus zobaczyć w realu

I ostatnie dla pokusy w słonecznych kolorach dwie odmiany i obie są dziełem brata S. Franczaka
liliowiec Ewa cytrynowo-żółte płatki z jasnym pasem i zielona gardziel.
Zakwita później i ja to lubię ... a nie wszystkie na raz i nie wiadomo gdzie oczy podziać

Liliowiec ogrodowy Słowik o intensywnym żółtopomarańczowym kolorze.
U mnie pierwszy sezon - mam go od Halinki ( hala67)

Na dobranoc fotka jednej z popularniejszych odmian " bardzo starych" liliowców , która tworząc dużą kępę przykuwa wzrok ciemnoczerwonym kolorem kwiatów z szeroką żółta gardzielą wchodzącą strzeliście na płatki.
Purple Waters

Dobranoc i miłego świętowania
Upał dalej nas męczy , susza coraz bardziej widoczna w lesie, parkach, ogrodach i na polach ...
Ciekawe jak to się zakończy ?
Dziś mile i rodzinnie spędziłam dzień na działce bo przyjechała córka z wnuczką.
Często takie dni kończą moczeniem nóg w stawie dla zabawy i ochłody.
Przy okazji wnuczka bawi sie z zaprzyjaźnioną zieloną żabką

Alicjo lipiec i sierpień to miesiące , w których kwitnie mnóstwo bylin więc jest co pokazywać. Często nie nadążam ze wszystkim bo i goście częściej zaglądają ? Oczko wodne takie o niewielkich rozmiarach może by wystarczyło , u nas poprzednik wykopał mały staw bo ma ponad 70 m kw i coraz ciężej mężowi utrzymywać czystość bo zarasta roślinami, które ten pan posadził bezpośrednio w gruncie. Ostatnio nadwyrężył kręgosłup bo się uparł, że w jedno popołudnie wszystko zrobi i co ? smaruje? masuje ? i czeka na poprawęalicjad31 pisze:Krysiu jestemzawsze z miłą chęciom do Ciebie zaglądam
![]()
Zawsze masz coś pięknego do pokazania i do podziwiania .Śliczne liliowce piękne lilie i inne piękne rarytaskiTakie rześkie powietrze dzięki wodzie na działce bardzo by mi się przydało . Muszę z mobilizować niektórych członków rodziny do wykopania jako takiego zbiornika na nadmiar wody ,które będzie robić za oczko
,a jak jeszcze się go upiększy ....,To dopiero będzie
.Pozdrawiam serdecznie
![]()
Pochwalę się daliami , które zaczęły kwitnąc z małym opóźnieniem ale za to jak
Na tej rabacie poniżej 2 sa od Ciebie
Jej kwiaty mają 25 -28 cm szerokości - ogromne . W tej chwili chyba największe .

Żółte tez duże ale tak 22 - 25 cm.

dalia Melody Fanfare a za nią Cebu
Dwie dalie już mi padły ... po wykopaniu i oględzinach okazało się,że kłącza spróchniałe a przecież sadziłam żywe ... szkoda ...
Małgosiu niech będzie normalna jak dawniej z mrozem i porządnymi zaspami śniegu ... takie lubię.PEPSI pisze:No to już Krysiu wiem jaka będzie zima![]()
Masz cudne odmiany liliowców. Coraz bardziej podoba mi się ta roślina.
Liliowce można pokochać i nie dziwię się . Jednak dla urody w ogrodzie musi być kępa bo wtedy kwitnienie trwa długo - u mnie jeszcze mnóstwo pąków dlatego podlewam je od czasu do czasu aby przy tym upale dały radę wykwitnąć się .
Wszystkie są śliczne i każdy ma w sobie to coś . Dla przykładu niski (40-48 cm)i kwiat mały ale purpurowy z zielonym gardziołkiem z daleka widoczny.
Siloam Royal Prince
Inny ciekawy Night Embers kwiaty ciemnoczerwone z kremowo-białą obwódką, brzegiem delikatna falbanka i leciutko pachnie. Zdjęcie nie oddaje prawdziwego uroku - mus zobaczyć w realu
I ostatnie dla pokusy w słonecznych kolorach dwie odmiany i obie są dziełem brata S. Franczaka
liliowiec Ewa cytrynowo-żółte płatki z jasnym pasem i zielona gardziel.
Zakwita później i ja to lubię ... a nie wszystkie na raz i nie wiadomo gdzie oczy podziać
Liliowiec ogrodowy Słowik o intensywnym żółtopomarańczowym kolorze.
U mnie pierwszy sezon - mam go od Halinki ( hala67)

Na dobranoc fotka jednej z popularniejszych odmian " bardzo starych" liliowców , która tworząc dużą kępę przykuwa wzrok ciemnoczerwonym kolorem kwiatów z szeroką żółta gardzielą wchodzącą strzeliście na płatki.
Purple Waters
Dobranoc i miłego świętowania
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Nie wiem czy słusznie, ale wydaje mi się że kłącza dalii (i pacioreczników) są na tle innych roślin dość zawodne, jednak ze względu na urodę tych kwiatów co pewien czas do nich wracam. 28 cm jak na kwiat to sporo 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Masz piękne i okazałe odmiany dalii w tym roku! Podziwiam! Nie wiem co to za odmiany, ale ta piękna wielka żółta przypomina mi Kelvin Floodlight.
Liliowiec Słowik cudowny, podziwiałam go już bodajże u Jacka. Purple Waters fajnie wygląda w tym obfitym kwitnieniu.
Liliowiec Słowik cudowny, podziwiałam go już bodajże u Jacka. Purple Waters fajnie wygląda w tym obfitym kwitnieniu.
Miłka
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Przy takich upałach woda to jedyna ochłoda
Nie mam stawu, za to mam basen
Zazwyczaj nie korzystam, ale w tym roku moczyłam nogi ciągle
Nie mam stawu, za to mam basen
Zazwyczaj nie korzystam, ale w tym roku moczyłam nogi ciągle
- koniczynka2014
- 1000p

- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Taka żaba w stawie i to oswojona
Pięknie u Ciebie 
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
-
plocczanka
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie w Twoim ogrodzie! Zupełnie nie daje się zauważyć ujemnego wpływu upałów na roślinki i zieleń.
Zabawa z wnuczką superowa. Zazdraszczam. Pod tym względem jestem 'sierotą'.
Udanej niedzieli.
Zabawa z wnuczką superowa. Zazdraszczam. Pod tym względem jestem 'sierotą'.
Udanej niedzieli.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dalie przepiękne! Piszesz, że niektóre karpy spróchniały w ziemi. Mi też się rak stało. Zwłaszcza starsze karpy i teraz sobie uświadamiam, jaki błąd popełniałem. Otóż dzieląc je zazwyczaj wydawałem młode kłącza, bo były mniejsze. Największe były stare ale jak się okazuje, tracą żywotność. Więc odmładzanie karp konieczne! W tym roku wyleciały mi piękne odmiany 'Ace Summer Sunset' i 'Weston Spanish Dancer', choć wsadzałem duże kłącza.
Liliowce o. Franczaka piękne!
Liliowce o. Franczaka piękne!
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Krysiu widać, że wnusia obyta z działką i zwierzętami, żaby się nie boi.
Dalia Cebu kolory i kształt ma piękny. Liliowiec Ewa śliczny, ładny płatek i ten jasny pasek.