Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
_fox_

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Czyżby jakaś nowa rasa padlinożerców ? :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A tu mój karmnik :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, Ogrodnik88 ma rację - bażanty jadają padlinę (ale absolutnie nie jest to ich główne pożywienie). Jednak moim zdaniem świeża padlina a zjełczała słonina to dwie różne bajki. Ja bym zjełczałego tłuszczu nie dawała.
_fox_

Post »

Nigdy bym nie powiedział że taki fakt ma miejsce :( robaczki, stonkę tak, ale padlinę beeeeeee ;:224 kury to widziałem w akcji z kretem, ale to był żywy krecik, który nieopacznie wyszedł w ich rewirze. Człowiek jednak uczy się całe życie i sama obserwacja ptaków nie wystarczy :( Ogrodnik ;:180
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Stasiu, weszłam na ten wątek, bo chciałam się dowiedzieć jaki domek lęgowy mają kosy. Moja przygoda z ptaszkami ciągnie się już dziesięc lat, tj. od kiedy mam balkon i działkę. Na balkonie wysoko (lodża) powiesiłam zwykłą klateczkę od papug. Wyłamałam tylko szczebelki, aby sikorki mogły wchodzić do klatki. Moje ptaszeńki potrafią zjeść 40-50 kg słonecznika czarnego!!! Taką samą, tylko większą klatkę mam na działce. Teraz jest podwieszona pod wiatą z powodu kotów. Wiąże się to z dojeżdżaniem na działkę by uzupełnić ziarnka. Kupuję też kulki, które nikną w oczach. Twój sposób z pojemniczkami po jogurtach jest super. Teraz tak będę robić. Dokarmiam też wróble i gołębie, które siedzą u mnie całym rokiem. W rynnie mają gniazdo. Przewodzi nimi stary gołąb bez łapy. On się już mnie nie boi. Mojego kota też. Zresztą Lucek nie poluje, bo mu zakazałam. Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek ;:138 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Latem robiłam przetwory z wiśni, pamiętałam, że grubodzioby lubią pestki i zamroziłam je specjalnie dla nich. A później zapomniałam o tych pestkach w zamrażarce - do dziś. Do moich karmników (tubowe, ze słonecznikiem) przylatują głównie sikorki, wróble, mazurki... pod krzewem lilaka, na którym wiszą tuby, gromadzą się kawki, wrony, sroki... no wiadomo, jak to na przedmieściach.
Zastanawiam się, jak mogłabym wysypać te pestki dla grubodziobów?
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Tosia , kosy nie gnieżdżą się w budkach . Kosy wiją gniazda , niekiedy w bardzo zaskakujących miejscach

Obrazek

Można zachęcić je do gniazdowania na naszej działce poprzez zbudowanie jakieś półeczki np . pod okapem dachu czy tak jak na zdjęciu wśród pnączy

Obrazek

Na jednej z tych półek kosy wyprowadziły już dwa lęgi
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Tosiu, :wit gratuluję Tobie tak wielu pierzastych przyjaciół. Widzę, że jesteś, na ich punkcie, zakręcona - to tak jak ja. Dobrze, że Lucek jest posłuszny, bo co byś zrobiła gdyby nie był? Moja zaginiona kotka to oprócz nornic łapała czasami młodziutkie ptaszki. Często odbierałam jej żywe i wypuszczałam na krzaki w ogrodzie, a ile mi się razy nie udało???

Damroka, :wit , nie ma rady, musisz wysypać pestki na ziemię/trawę. Jeżeli grubodzioby zaglądają, to je znajdą. Robi się coraz cieplej ale nie wiem czy jest sen trzymać pestki do następnej zimy.

Amadyn, :wit dziękuję za podpowiedź. Mam winorośl, co się wije na ścianie garażu. Muszę pokazać mojemu M te półeczki aby je zrobił i umocował wśród gałązek. Może i u mnie znajdzie się jakaś rodzina kosów, co zechce założyć rodzinkę? Fajnie by było.

Podczas ostatnich, ciepłych dni wzięłam się za grabienie trawy z ziarna. "Moje" ptaki to już tak wybrzydzają, że bardzo dużo ziarna zostaje na ziemi. Może za duże porcje im sypię albo za dużo miejsc? A dokupiłam następny worek ziarna ale teraz sypię im troszkę mniej. Muszę poobserwować jak sobie poczynają?!
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

kiedy zdjąć karmnik ??wciąż przylatują sikorki na słonecznik :?:
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

No właśnie. Słonecznik mi się kończy, w jedynym sklepie wzięłam końcowe 5 kg. Zamówić przez internet (30kg) ?
Liczbę karmników ze słonecznikiem ograniczyłam do 2 (było 5).
Zwykłe dokarmianie :D , a ja mam tyle problemów. Może przesadzam ;:14 ?
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

Łał ale stołówka u ciebie j
ja mam takie wrażenie że teraz jest u mnie sikorek wiecej niż zimą
słonecznik znika błyskawicznie i też się zastanawiam czy dokupić jeszcze czy już odstawić stadko od miseczki ;:7
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Dziewczyny :wit :wit
U mnie też teraz jest bardzo dużo sikorek, więcej niż w "zimie". Ja dokarmiam ptaki miej więcej do połowy kwietnia. Muszą już być trawy i nasiona aby miały co jeść. A potem, przez cały rok, też sypię ale już bardzo mało. I tylko do dwóch karmników. Bo teraz mam pięć karmników, trzy tubowe, i dwa place do karmienia większych ptasiorów. Jak już pisałam, uwielbiam je "podglądać" i mogłabym to robić całymi dniami. Niestety, na takie przyjemności brakuje mi czasu.
Ja też muszę dokupić słonecznik. Mieszanki ziaren mam z dwadzieścia kilogramów, ale najlepiej schodzi...słonecznik. ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

No to dziś zamówiłam jeszcze 30 kg słonecznika, tak trochę z :wink: . Ale Ty Stasiu utwierdziłaś mnie, że dobrze zrobiłam.
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

U mnie tez sikory wcinają słonecznik, inne nasiona nie tak bardzo, słonina dalej na topie.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit Ja wczoraj dokupiłam czarny słonecznik i wymieszałam go z pozostałym ziarnem. Widać, że w nim było za mało słonia, a on tak bardzo, ptasiorom, smakuje. :shock: :wink:
Adresy do moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”