Pochylony świat na piasku cz.1
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Już znalazłem, że chlorofil absorbuje najwięcej światła o długościach 430, 453 i 662 nm. Teraz tylko znaleźć żarówki energooszczędne które mają maxima w tych zakresach 

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Wam kochani, że roztrząsacie u mnie zagadnienie, które mnie też bardzo interesuje. Wyciągając wnioski z powyższej dyskusji jednak część nasion wysieję, jak tylko do mnie przyjadą i postawię pod energooszczędną żarówką (nie muszę w nią inwestować, bo po prostu jest sobie na tej antresoli). W przyszłym roku będziemy bogatsi o moje doświadczenie.
A co zrobiliście ze zdjęciami na fotosiku - płacicie, czy przenosicie?
A co zrobiliście ze zdjęciami na fotosiku - płacicie, czy przenosicie?
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Kalendarz biodynamiczny on-line:
"Wstrzymać się od wszelkich siewów, sadzenia
wykonywania przetworów od 6-go do 8-go lutego. "
http://ww6.tvp.pl/View?Cat=4915&id=870331
Już poprawiłam Krzysiu
Teraz jest na 2009 r.!
http://ww6.tvp.pl/View?Cat=4915&id=870331
Już poprawiłam Krzysiu

Teraz jest na 2009 r.!
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Ale to jest z zeszłego rokuhanka55 pisze: Kalendarz biodynamiczny on-line:
http://ww6.tvp.pl/4915,643986,1.view#3

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Do/ŚWIETLENIE
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=600467
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=600467
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=590891Czarodziej_ pisze:Dobry zestaw na doświetlanie roślin polecam:
Świetlówka Osram Fluora L58/77 + oprawa + odbłyśnik
Świetlówka
Emituje przede wszystkim światło z niebieskiego i czerwonego obszaru widma.
Działanie tych świetlówek ma szczególny korzystny wpływ na procesy fotobiologiczne, przyspiesza wzrost roślin
Oprawa
Odbłyśnik
Zastosowanie odbłyśnika zwiększa nawet do 60 procent skuteczność świetlną układu.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj ANIU, widzę że usilnie się przygotowujesz do wiosny, nasion zakupiłaś tyle że starczy na zasadzenie połowy Twojego ogrodu.zarnuszka damasceńska, dimorfetka, eszolcja, gaura biała, gazania, gipsówka, godecja, kocimiętka, kompozycja biała i niebieska, len wielkokwiatowy, limnantes, macierzanka, mak polny, mieszanka do ogrodów skalnych, orlik, motylek, ostróżka letnia hiacyntowa, porcelanka, rojnik mieszanka, rozchodnik mieszanka, skalnica, szałwia omączona, szałwia powabna, ślazówka. Ufff...
Wydaje mi się że wśród tych nasion masz kilka roślin dwuletnich i bylin , które wysiewa się dopiero w końcu maja i w czerwcu. Możesz je wysiać wcześniej do gruntu lub pod osłony ( folię), ale nie ma sensu marnować na nie miejsca na parapetach , czy pod sztucznym oświetleniem, jeżeli masz mało miejsca na to wysiewaj te rośliny jednoroczne, które mają długi okres wzrostu od siewki do pierwszego kwitnięcia kwiatu, jak np: gazania, szałwia.
Wczesny wysiew nasion roślin dwuletnich i bylin , niewiele daje bo po przepikowaniu na miejsce stałe słabo kwitną lub wcale nie zdąża zakwitnąć ,i mając mało miejsca na parapecie lepiej z nimi poczekać do siewu według podanych na opakowaniu terminów. Pośpiech jest wskazany ,jeżeli mamy z niego zyski.
- kubanki
Haniu, jeszcze raz Ci dziękuję
A co Ty myślisz o kalendarzy biodynamicznym?
Tadeuszu, oczywiście nie zamierzam siać wcześniej niż jest to wskazane na opakowaniach. Generalnie wybierałam rośliny, które można od razu siać do gruntu, ale na parę takich, które należy wysiać w domu też się skusiłam. To gazanie właśnie i szałwia i jeszcze parę innych, ale na szczęście nie za wiele. Faktem jest, że ciężko już się doczekać wiosny. Jeśli byłaby taka pogoda jak dziś, to roślinki ładnie by rosły, bo słońce pięknie świeciło cały dzień. U mnie dom na południowym zboczu, od wschodu też ładnie oświetlony, więc warunki teoretycznie nie najgorsze.
Igo, w sumie masz rację, to sporo roboty, ale ja nie mam aż tak dużo zdjęć i wolę je mieć w jednym miejscu. Poza tym wydaje mi się, że ten imageshack szybko "chodzi". Jak uzupełnisz zdjęcia daj znać, bo kiedyś chciałam sobie odświeżyć Twój wątek i zaczęłam przeglądać zdjęcia od początku, to sporo brakowało
Jollu, o nie, w zeszłym roku miałam tak pozastawiany cały pokój i nigdy więcej. Jak mąż odkurzał mieszkanie to naprawdę klął, a z natury jest opanowany.

Tadeuszu, oczywiście nie zamierzam siać wcześniej niż jest to wskazane na opakowaniach. Generalnie wybierałam rośliny, które można od razu siać do gruntu, ale na parę takich, które należy wysiać w domu też się skusiłam. To gazanie właśnie i szałwia i jeszcze parę innych, ale na szczęście nie za wiele. Faktem jest, że ciężko już się doczekać wiosny. Jeśli byłaby taka pogoda jak dziś, to roślinki ładnie by rosły, bo słońce pięknie świeciło cały dzień. U mnie dom na południowym zboczu, od wschodu też ładnie oświetlony, więc warunki teoretycznie nie najgorsze.
Igo, w sumie masz rację, to sporo roboty, ale ja nie mam aż tak dużo zdjęć i wolę je mieć w jednym miejscu. Poza tym wydaje mi się, że ten imageshack szybko "chodzi". Jak uzupełnisz zdjęcia daj znać, bo kiedyś chciałam sobie odświeżyć Twój wątek i zaczęłam przeglądać zdjęcia od początku, to sporo brakowało

Jollu, o nie, w zeszłym roku miałam tak pozastawiany cały pokój i nigdy więcej. Jak mąż odkurzał mieszkanie to naprawdę klął, a z natury jest opanowany.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Witaj sąsiadko
Widzę ,że już się przygotowujesz do wiosennego szaleństwa z wysiewem nasion
Tylko kiedy ta wiosna będzie
u nas dzisiaj było -6 stopni i śnieg leży
Ja też mam już sporo nasion ,ale będę siać do folii dopiero w kwietniu ,tylko pomidory i paprykę wysieję wcześniej ,żeby mieć własne sadzonki 

Widzę ,że już się przygotowujesz do wiosennego szaleństwa z wysiewem nasion

- MążAni
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2009, o 20:58
No ładnie, wychodzę na niezłego brutalakubanki pisze: Jollu, o nie, w zeszłym roku miałam tak pozastawiany cały pokój i nigdy więcej. Jak mąż odkurzał mieszkanie to naprawdę klął, a z natury jest opanowany.

Kurcze, to znaczy, jak kot śpi na wodnych żyłach a pies unika ujemnego promieniowania (tylko jakiego - elektromagnetycznego?) to wówczas oceany wzbierają? Dobrze, postaram się gonić naszego kota, żeby nie spał na żyłach, może uratuję Kiribati... ;)hanka55 pisze:Anuś, to samo co o kotach śpiących na wodnych żyłach i psach,
unikających ujemnego promieniowania.
Coś w tym jest, skoro nawet oceany wzbierają ! :P
- kubanki
No ładnie, ja Cię Haniu proszę o opinię, a mój mąż tak bezczelnie komentuje...
Właśnie tak to u mnie wygląda co roku. Tata swoje z kalendarzem biodynamicznym, a mąż chodzi i się z niego podśmiewa. Ale do kopania studni wzięliśmy jednak pana z różdżką
I cieszymy się, że miejsce gdzie jest dom zamieszkują mrówki - one żył nie lubią, my też 
Reasumując siew 4-6 lutego na próbę parę nasionek, a potem po 25 lutego. I do maja...
Właśnie tak to u mnie wygląda co roku. Tata swoje z kalendarzem biodynamicznym, a mąż chodzi i się z niego podśmiewa. Ale do kopania studni wzięliśmy jednak pana z różdżką

Reasumując siew 4-6 lutego na próbę parę nasionek, a potem po 25 lutego. I do maja...