Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20
- slotys
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 lut 2012, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20
Agusiu , niestety nie mam w swojej kolekcji Silver Dollar ale patrząc na Twoje zdjęcia faktycznie można się w niej zakochać...
Pytasz, którą hortensję lubię najbardziej... Kocham je wszystkie ale jednak szczególny sentyment mam do ogrodowych mimo ,że są trudniejsze w hodowli. Tutaj moją faworytą jest BELLA. U mnie to jeszcze niewielki krzaczek bo mam ją drugi sezon. Fascynuje mnie jej kolorystyka . Gama kolorów jej kwiatostanów jest obłędna . Piękna jest również BAWARIA . Ciekawie rozwijają się jej kwiatostany - najpierw są to niebieskie kuleczki z których rozwijają się niebieskawo-różowe kwiatuszki z białą obwódką .
Z bukietowych mam dwie faworyty . Do tego sezonu bezkonkurencyjna była dla mnie tylko i wyłącznie VANILLE FRAISE . Najwcześniej zakwita i ta jej kolorystyka kwiatów ... faktycznie apetyczna truskaweczka. Od tego sezonu zakochałam się również w POLAR BEAR. Ta z kolei ma ogromne ,białe , puchate misiowate kwiatostany . Już młoda wygląda ma silną odmianę .
Przyznam Ci się ,że nie przepadam za bukietówkami przewagą kwiatów płodnych . Chociaż mam takie w swojej kolekcji.
No , pięknie ale się rozpisałam . Wybacz ale o hortensjach mogłabym rozmawiać godzinami.....
Pytasz, którą hortensję lubię najbardziej... Kocham je wszystkie ale jednak szczególny sentyment mam do ogrodowych mimo ,że są trudniejsze w hodowli. Tutaj moją faworytą jest BELLA. U mnie to jeszcze niewielki krzaczek bo mam ją drugi sezon. Fascynuje mnie jej kolorystyka . Gama kolorów jej kwiatostanów jest obłędna . Piękna jest również BAWARIA . Ciekawie rozwijają się jej kwiatostany - najpierw są to niebieskie kuleczki z których rozwijają się niebieskawo-różowe kwiatuszki z białą obwódką .
Z bukietowych mam dwie faworyty . Do tego sezonu bezkonkurencyjna była dla mnie tylko i wyłącznie VANILLE FRAISE . Najwcześniej zakwita i ta jej kolorystyka kwiatów ... faktycznie apetyczna truskaweczka. Od tego sezonu zakochałam się również w POLAR BEAR. Ta z kolei ma ogromne ,białe , puchate misiowate kwiatostany . Już młoda wygląda ma silną odmianę .
Przyznam Ci się ,że nie przepadam za bukietówkami przewagą kwiatów płodnych . Chociaż mam takie w swojej kolekcji.
No , pięknie ale się rozpisałam . Wybacz ale o hortensjach mogłabym rozmawiać godzinami.....
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aguniu zdjęcia jak zawsze przepiękne...... a i rośliny na nich wzbudzają czysty zachwyt..... uwielbiam Twoje hortensje.... masz ich takie ilości, że aż zapiera dech.... Ten szpaler hortensjiwo-budlejowy jest niesamowity...... i z roku na rok będzie bujniejszy i obfitszy .... To był niesamowity pomysł..... strzał w dziesiątkę 
też tak myślęAGNESS pisze:Ten szpaler hortensjiwo-budlejowy jest niesamowity...... i z roku na rok będzie bujniejszy i obfitszy .... To był niesamowity pomysł..... strzał w dziesiątkę
-
andrzejek

- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Aga
Dzisiaj przejrzałem Rh i widzę ,że drugi choruje tak samo jak poprzednik i nie ma dla niego ratunku ,a miały stanowić centralny punkt rabaty z wrzosami
i nie mam pojęcia co w ich miejsce posadzić .Co do klona to nie było mnie w domu przez parę dni ,a jak przyjechałem to nie było już ratunku ...Rhapsody in Blue mnie ostatnio zachwyca i jest coraz bliższa mojemu sercu i ogrodowi .Hortensje zaczynają się i u mnie przebarwiać .Teraz wyglądają najpiękniej 
Dzisiaj przejrzałem Rh i widzę ,że drugi choruje tak samo jak poprzednik i nie ma dla niego ratunku ,a miały stanowić centralny punkt rabaty z wrzosami
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytam, że hortensje są Twoją wielką miłością
A u mnie właśnie pojawiła się nowa. Dziś kurier dostarczył 'Heyes Starburst'
Wydaje mi się, że i w Twoim guście... Na znacznik oznaczona dodatkowo Double Anabelle 
- tu_Brzoza
- 100p

- Od: 5 gru 2012, o 07:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że łzy po stratach już na dobre obeschły. Tak trzymać!straciłam 'stare' żeby otworzyć drzwi dla 'nowego' - także w kontekście roślinnym to pewien pozytyw ;-)
A nowy klon faktycznie jak marzenie.
Świąteczne dzień dobry!
Pogoda nas dziś rozpieszcza, więc grillujemy i odpoczywamy. A Wy jak spędzacie czas?
Feluś, otrząsnęłam się - jest dobrze ;-)
Aniu, świetne hortensjowe wieści! Zaraz poczytam o wspomnianej przez Ciebie odmianie - zaciekawiła mnie!
Andrzeju, przykro mi z powodu klona i rh... wykop różanecznik, zbierz liście i spal, a miejsce po nim zlej roztworem np. Previcuru. Po odkażeniu ziemi będziesz mógł coś w zastępstwie posadzić... planowałeś już jakąś roślinę?
Iwonko, bardzo dziękuję!
Aguś, cieszę się z Twoich słów! Hortensje to moja wielka miłość i faktycznie mam ich coraz więcej... zobaczymy co jeszcze przyniesie przyszłość
Małgosiu, super że tak dużo napisałaś na temat hortensji... przyznam, że odmianach ogrodowych słabo się znam. To chyba trochę przez niewiedzę szkółkarzy - bardzo często spotykam się z nazwą hydrangea macrophylla, bez podania szczegółów. Poczytam o polecanych przez Ciebie - Belli i Bawarii.
Z bukietowych moją absolutną faworytą jest Vanille Fraise - wielkość jej kwiatowych bukietów, ich cudowne przebarwianie (zeszłej jesieni były u mnie w kolorze głębokiej maliny) sprawiają, że faktycznie ma się na nią apetyt jak na lody truskawkowo-śmietankowe ;-)
Polar Bear nie mam, ale także bardzo mi się podoba. Jeżeli uda mi się w tym roku pojechać do Szmita, na pewno wrócę właśnie z nią.
Za hortensjami z dużą ilością kwiatów płodnych także nie przepadam... ale mam ;-), podobnie jak Ty.
Zainspiruj mnie jeszcze jakąś odmianą
Rozkwitają wrzosy pączkowe... na razie pączki w bieli, ale wkrótce nabiorą właściwych kolorów:

Pogoda nas dziś rozpieszcza, więc grillujemy i odpoczywamy. A Wy jak spędzacie czas?
Feluś, otrząsnęłam się - jest dobrze ;-)
Aniu, świetne hortensjowe wieści! Zaraz poczytam o wspomnianej przez Ciebie odmianie - zaciekawiła mnie!
Andrzeju, przykro mi z powodu klona i rh... wykop różanecznik, zbierz liście i spal, a miejsce po nim zlej roztworem np. Previcuru. Po odkażeniu ziemi będziesz mógł coś w zastępstwie posadzić... planowałeś już jakąś roślinę?
Iwonko, bardzo dziękuję!
Aguś, cieszę się z Twoich słów! Hortensje to moja wielka miłość i faktycznie mam ich coraz więcej... zobaczymy co jeszcze przyniesie przyszłość
Małgosiu, super że tak dużo napisałaś na temat hortensji... przyznam, że odmianach ogrodowych słabo się znam. To chyba trochę przez niewiedzę szkółkarzy - bardzo często spotykam się z nazwą hydrangea macrophylla, bez podania szczegółów. Poczytam o polecanych przez Ciebie - Belli i Bawarii.
Z bukietowych moją absolutną faworytą jest Vanille Fraise - wielkość jej kwiatowych bukietów, ich cudowne przebarwianie (zeszłej jesieni były u mnie w kolorze głębokiej maliny) sprawiają, że faktycznie ma się na nią apetyt jak na lody truskawkowo-śmietankowe ;-)
Polar Bear nie mam, ale także bardzo mi się podoba. Jeżeli uda mi się w tym roku pojechać do Szmita, na pewno wrócę właśnie z nią.
Za hortensjami z dużą ilością kwiatów płodnych także nie przepadam... ale mam ;-), podobnie jak Ty.
Zainspiruj mnie jeszcze jakąś odmianą
Rozkwitają wrzosy pączkowe... na razie pączki w bieli, ale wkrótce nabiorą właściwych kolorów:

- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Jeśli Twoją ukochaną hortensją jest Vanille Fraise, to myślę że i Diamant Rouge powinna Ci przypaść do gustu
U mnie dopiero od wiosny, ale już mi się podoba!
Aniu, wstawisz jej zdjecie, prosze?
- Lukrecja
- 1000p

- Od: 31 maja 2009, o 07:38
Uwielbiam te wrzosowe dywaniki! Moje już kwitną... choć jeszcze nie wszystkie. Twój hortensjowy świat - jak z bajki!
Zresztą, a co u Ciebie nie jest jak z bajki? Oglądając Twoje fotki, to człowiek niby taki "rozgadany" a skomentować nie ma jak, bo język zbyt ubogi!
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Aguniu, a napiszesz coś o pielęgnacji wrzosów? do tej pory ani w ogrodzie ani na balkonie nie udało mi się ich przezimować, a kuszą nadal...
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Dziewczyny, skoro piszecie o hortensjach poproszę o namiary na sprawdzonych sprzedawców, stacjonarnie lub w necie, Zdaje się, że Ania (sweety) kupowała w internecie (?)
-
andrzejek

- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Aga nie mam kompletnie pomysłu ,ale coś liściastego musi być ,żeby ta choroba nie właziła
- slotys

- Od: 9 lut 2012, o 09:53
Agusiu , hortensja o której pisze Ania jest piękna . Już chwilę temu trafiła na moją listę chciejstw. Wypatrzyłam ją kiedyś w wątku ILONKI - IMWSZ . Drugim moim chciejstwem jest CANDELIGHT . Pomimo tego ,że nie przepadam za ażurowymi kwiatami ta odmiana bardzo przypadła mi do gustu.
Piękne duże kwiaty mają również MAGICAL MOONLIGHT i MAGICAL CANDLE. Obydwie kupiłam tej wiosny więc za duże jeszcze nie są ale już cieszą oczy . Ta ostatnia ma bardzo ciekawą kolorystykę kwiatów . Najpierw są białe ,potem przechodzą w ciekawą zieleń by na koniec zróżowieć.
Z innych odmian zauroczyła mnie Różowa Anabella .Pomimo,że zakupiona i posadzona tej wiosny wyrosła na spory krzaczek . Ma piękny kolor kwiatów -ciemny róż ,który z czasem zmienia się w zieleń.
Prawdę mówiąc , ciężki orzech do zgryzienia jeżeli trzeba coś wybrać bo wszystkie są piękne...
Piękne duże kwiaty mają również MAGICAL MOONLIGHT i MAGICAL CANDLE. Obydwie kupiłam tej wiosny więc za duże jeszcze nie są ale już cieszą oczy . Ta ostatnia ma bardzo ciekawą kolorystykę kwiatów . Najpierw są białe ,potem przechodzą w ciekawą zieleń by na koniec zróżowieć.
Z innych odmian zauroczyła mnie Różowa Anabella .Pomimo,że zakupiona i posadzona tej wiosny wyrosła na spory krzaczek . Ma piękny kolor kwiatów -ciemny róż ,który z czasem zmienia się w zieleń.
Prawdę mówiąc , ciężki orzech do zgryzienia jeżeli trzeba coś wybrać bo wszystkie są piękne...