Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 20

Post »

Agusiu , niestety nie mam w swojej kolekcji Silver Dollar ale patrząc na Twoje zdjęcia faktycznie można się w niej zakochać...
Pytasz, którą hortensję lubię najbardziej... Kocham je wszystkie ale jednak szczególny sentyment mam do ogrodowych mimo ,że są trudniejsze w hodowli. Tutaj moją faworytą jest BELLA. U mnie to jeszcze niewielki krzaczek bo mam ją drugi sezon. Fascynuje mnie jej kolorystyka . Gama kolorów jej kwiatostanów jest obłędna . Piękna jest również BAWARIA . Ciekawie rozwijają się jej kwiatostany - najpierw są to niebieskie kuleczki z których rozwijają się niebieskawo-różowe kwiatuszki z białą obwódką .
Z bukietowych mam dwie faworyty . Do tego sezonu bezkonkurencyjna była dla mnie tylko i wyłącznie VANILLE FRAISE . Najwcześniej zakwita i ta jej kolorystyka kwiatów ... faktycznie apetyczna truskaweczka. Od tego sezonu zakochałam się również w POLAR BEAR. Ta z kolei ma ogromne ,białe , puchate misiowate kwiatostany . Już młoda wygląda ma silną odmianę .
Przyznam Ci się ,że nie przepadam za bukietówkami przewagą kwiatów płodnych . Chociaż mam takie w swojej kolekcji.

No , pięknie ale się rozpisałam . Wybacz ale o hortensjach mogłabym rozmawiać godzinami.....
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguniu zdjęcia jak zawsze przepiękne...... a i rośliny na nich wzbudzają czysty zachwyt..... uwielbiam Twoje hortensje.... masz ich takie ilości, że aż zapiera dech.... Ten szpaler hortensjiwo-budlejowy jest niesamowity...... i z roku na rok będzie bujniejszy i obfitszy .... To był niesamowity pomysł..... strzał w dziesiątkę ;:138
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AGNESS pisze:Ten szpaler hortensjiwo-budlejowy jest niesamowity...... i z roku na rok będzie bujniejszy i obfitszy .... To był niesamowity pomysł..... strzał w dziesiątkę ;:138
też tak myślę ;:215
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Aga :wit
Dzisiaj przejrzałem Rh i widzę ,że drugi choruje tak samo jak poprzednik i nie ma dla niego ratunku ,a miały stanowić centralny punkt rabaty z wrzosami ;:145 ;:145 i nie mam pojęcia co w ich miejsce posadzić .Co do klona to nie było mnie w domu przez parę dni ,a jak przyjechałem to nie było już ratunku ...Rhapsody in Blue mnie ostatnio zachwyca i jest coraz bliższa mojemu sercu i ogrodowi .Hortensje zaczynają się i u mnie przebarwiać .Teraz wyglądają najpiękniej ;:108
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytam, że hortensje są Twoją wielką miłością :D A u mnie właśnie pojawiła się nowa. Dziś kurier dostarczył 'Heyes Starburst' ;:138 Wydaje mi się, że i w Twoim guście... Na znacznik oznaczona dodatkowo Double Anabelle :D
Awatar użytkownika
tu_Brzoza
100p
100p
Od: 5 gru 2012, o 07:44

Post »

straciłam 'stare' żeby otworzyć drzwi dla 'nowego' - także w kontekście roślinnym to pewien pozytyw ;-)
Widzę, że łzy po stratach już na dobre obeschły. Tak trzymać! :)
A nowy klon faktycznie jak marzenie.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Świąteczne dzień dobry!
Pogoda nas dziś rozpieszcza, więc grillujemy i odpoczywamy. A Wy jak spędzacie czas?

Feluś, otrząsnęłam się - jest dobrze ;-)
Aniu, świetne hortensjowe wieści! Zaraz poczytam o wspomnianej przez Ciebie odmianie - zaciekawiła mnie!
Andrzeju, przykro mi z powodu klona i rh... wykop różanecznik, zbierz liście i spal, a miejsce po nim zlej roztworem np. Previcuru. Po odkażeniu ziemi będziesz mógł coś w zastępstwie posadzić... planowałeś już jakąś roślinę?
Iwonko, bardzo dziękuję!
Aguś, cieszę się z Twoich słów! Hortensje to moja wielka miłość i faktycznie mam ich coraz więcej... zobaczymy co jeszcze przyniesie przyszłość :)
Małgosiu, super że tak dużo napisałaś na temat hortensji... przyznam, że odmianach ogrodowych słabo się znam. To chyba trochę przez niewiedzę szkółkarzy - bardzo często spotykam się z nazwą hydrangea macrophylla, bez podania szczegółów. Poczytam o polecanych przez Ciebie - Belli i Bawarii.
Z bukietowych moją absolutną faworytą jest Vanille Fraise - wielkość jej kwiatowych bukietów, ich cudowne przebarwianie (zeszłej jesieni były u mnie w kolorze głębokiej maliny) sprawiają, że faktycznie ma się na nią apetyt jak na lody truskawkowo-śmietankowe ;-)
Polar Bear nie mam, ale także bardzo mi się podoba. Jeżeli uda mi się w tym roku pojechać do Szmita, na pewno wrócę właśnie z nią.
Za hortensjami z dużą ilością kwiatów płodnych także nie przepadam... ale mam ;-), podobnie jak Ty.
Zainspiruj mnie jeszcze jakąś odmianą ;:173

Rozkwitają wrzosy pączkowe... na razie pączki w bieli, ale wkrótce nabiorą właściwych kolorów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli Twoją ukochaną hortensją jest Vanille Fraise, to myślę że i Diamant Rouge powinna Ci przypaść do gustu :D U mnie dopiero od wiosny, ale już mi się podoba!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aniu, wstawisz jej zdjecie, prosze?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Całe krzaczka nie mam, a dodatkowo malutki :D Ale kwiatu jak najbardziej.

Obrazek
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Uwielbiam te wrzosowe dywaniki! Moje już kwitną... choć jeszcze nie wszystkie. Twój hortensjowy świat - jak z bajki! ;:167 Zresztą, a co u Ciebie nie jest jak z bajki? Oglądając Twoje fotki, to człowiek niby taki "rozgadany" a skomentować nie ma jak, bo język zbyt ubogi!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Aguniu, a napiszesz coś o pielęgnacji wrzosów? do tej pory ani w ogrodzie ani na balkonie nie udało mi się ich przezimować, a kuszą nadal...
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Dziewczyny, skoro piszecie o hortensjach poproszę o namiary na sprawdzonych sprzedawców, stacjonarnie lub w necie, Zdaje się, że Ania (sweety) kupowała w internecie (?)
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Aga nie mam kompletnie pomysłu ,ale coś liściastego musi być ,żeby ta choroba nie właziła
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Agusiu , hortensja o której pisze Ania jest piękna . Już chwilę temu trafiła na moją listę chciejstw. Wypatrzyłam ją kiedyś w wątku ILONKI - IMWSZ . Drugim moim chciejstwem jest CANDELIGHT . Pomimo tego ,że nie przepadam za ażurowymi kwiatami ta odmiana bardzo przypadła mi do gustu.
Piękne duże kwiaty mają również MAGICAL MOONLIGHT i MAGICAL CANDLE. Obydwie kupiłam tej wiosny więc za duże jeszcze nie są ale już cieszą oczy . Ta ostatnia ma bardzo ciekawą kolorystykę kwiatów . Najpierw są białe ,potem przechodzą w ciekawą zieleń by na koniec zróżowieć.
Z innych odmian zauroczyła mnie Różowa Anabella .Pomimo,że zakupiona i posadzona tej wiosny wyrosła na spory krzaczek . Ma piękny kolor kwiatów -ciemny róż ,który z czasem zmienia się w zieleń.

Prawdę mówiąc , ciężki orzech do zgryzienia jeżeli trzeba coś wybrać bo wszystkie są piękne...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”