Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kogra pisze:Mam jeszcze pytanko : czy u was przyroda też robi takie numery, żeby nasiona i kwiaty były równocześnie ?
Zobaczcie , co się dzieje z moim dzwonkiem i miesięcznicą. :roll:
Obrazek
Ja wracam doTwojego zdjęcia dzwonka. Od dłuższego czasu usiłujemy z koleżanką zidentyfikować jej roślinkę.Nie widziałam jak kwitnie, ona też nie bardzo pamięta.Ponieważ teraz wygląda podobnie, to mam pytanie:czy jego korzeń to jest taka niby cebula/kłącze ?Pokażę zdjęcia:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:lol: Witaj Krysp 50 - dzięki za odwiedziny. Mój dzwonek czosneczkolistny / jak się okazało / ma całkiem inny korzeń. Przypomina trochę korzeń chrzanu, tyle że cieńszy, bo grubości palca. Poza tym łuski nasienne nie są jak w twoim przypadku okrągłe, lecz spłaszczone jak talerzyk , w którym znajduje się jedno nasionko. Więc nie jest to tendzwonek. Szkoda, że na twoim zdjęciu nie widać liści, bo wtedy łatwiej byłoby rozpoznać roślinę. Może zamieścisz jej zdjęcie ? :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Często zaglądam, podglądam :oops: , podziwiam :shock: , ale nie wpisuję :oops: .
Ta roślinka kwitła na wiosnę jasno-niebieskimi ,drobnymi kwiatkami i rozsiewa się.Gdyby nie ten "korzeń', zostałaby już dawno usunięta. A jedyne zdjęcie z liśćmi jest mało wyraźne, ale załączę, a nuż się uda....
Obrazek
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeżeli ta roślina kwitnie początkiem lata kwiatkami o kształcie dzwoneczków to może to być dzwonek - campanula lactiflora - liście ma podobne do niego.Być może że tak właśnie wygląda jego korzeń.Jest to roślina dość wysoka, rośnie od 1,2 do 1,5 m wysokości. Wymaga też palikowania, bo może się wykładać podczas wietrznych , ulewnych opadów.W tej odmianie jest kilka kolorów w odcieniach różu, niebieskiego, kremowego.Całkiem możliwe, że to właśnie ta odmiana. Żeby jednak być pewnym, trzeba by zrobić zdjęcie podczas kwitnienia. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesteś WIELKA ;:215 ;:84
Mówiąc szczerze, to nawet bym chciała, żeby było to!!!! Zaraz wyślę jej fotki kwitnących może jej się przypomni. O wyniku poinformuję, a jak nie - to będzie trzeba czekać do ....wiosny.. :wink:
Dziękuję ;:180

Już niedługo przypomnę się o nasionka : pomidorka, mydlnicy i jeszcze czegoś....zapomniałam,ale sprawdzę, bo po drodze u Ciebie pisałam, więc odwiedzę Ciebie prawie od początku jeszcze raz... :wink: :lol:
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu zapraszam do zwiedzania i czekam na zamówienie. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Grażynko jakiś czas nie zaglądałam do Twojego ogrodu, i o mało, a bym przegapiła takie smaczne zdjęcia. ;:92

Chyba muszę zjeść kolację, bo nie mogę się oderwać od widoku Twoich owoców.
Akuratnie takich nie mam u siebie w sadzie, a wiesz, że cudze bardziej smakują. :D
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Napisałam Ci na pw... ale cisza :cry:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A ja pochwalę się jeszcze jednym zbiorem. Na początku pomidorki - tak,tak, pomidorki a nie papryki - proszę nie mylić.Myślę że to jeszcze nie ostatni zbiór. :roll: :lol:

Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz trochę innych różności - śliweczki Ałyczy / doskonała na kompot i dżemik/ i Blufree, jeżynki i orzeszki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tak to wygląda wszystko razem. Czyż nie są to apetyczne zbiory ? :roll: :P :P :P :P

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

kogra,
cudowny urodzaj! Moje gratulacje! :D
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

mmmniam! pychotka! gratulacje! takie zbiory, że cho cho! pozdr
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Grażynko ale zaserwowałaś mi ucztę!!!! :D
Pychota niesamowita.Pomidory obłęd - a jaki mają smak,bardziej kwaśny czy bardziej słodki?
Wyglądają niesamowicie apetycznie. :D
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Ojej, ojej, Grażynko...
Idę coś zjeść :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kalmia - dzięki za gratulacje i witam Cię w moim skromnym kogrobuszu. Zapraszam częściej na odwiedziny. :lol: :lol: :lol:

Janku , Karolinko - tak, macie rację, to pychotka takie zbiory. Ja już podjadam w czasie zbierania i obmyślam sobie co z tych zbiorów będzie najlepiej smakowało.Było ciasto ze śliwkami, kompocik z Ałyczy w słoikach na zimę, koktail zjeżyny z jogurcikiem a orzeszki to pewno szybko zjem, bo bardzo je lubię, szczególnie kiedy jeszcze nie są całkiem zasuszone.

KaRo - te z 1 zdjęcia są bardzo mięsiste i słodkie tak jak te paprykopodobne i prawie nie wydają nasion - samo mięseczko. Te z 2 zdjęcia są lekko kwaskowate, szczególnie te żółte, natomiast te Malinowe mają bardzo cieniutką skórkę i są jak by były z cukrem, takie słodziutkie.Wszystkie pomidory mają bardzo małe komory nasienne za wyjątkiem tych żółtych.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ostatnie kwiaty tuż przed nadejściem jesieni :cry:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.