Ogródek Przemka - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka - cz.3

Post »

Zapraszam do tematu "Lista sprawdzonych odmian warzyw (strona4)". Najlepiej wysiać po 2 nasiona do pierścieni/doniczek o średnicy 10cm lub po jednym nasionku do pierścieni o średnicy 7cm. Chyba jednak lepiej po 2-3 nasiona i potem sadzić co 20cm w rzędzie. Możesz też wpierw podkiełkować nasiona i dopiero wysadzać. Okres produkcji rozsady w domku to ok. 20-25 dni. W niższych temperaturach ten okres nieco się wydłuża. Nie wiem jakie masz warunki pogodowe ale w Polsce bób można wysadzać pod włókninę już na początku kwietnia.
Dla Figaro lepiej zwiększyć odstępy do 25-30 cm w rzędzie. Nasiona wysiewam w domu (w zimnej piwnicy trwa to znacznie dłużej) na regale-układam kuwety z pierścieniami jedna na drugiej. Jak wykiełkują idą na tydzień na parapet a następnie lądują w tunelu i czekają na dobre warunki do wysadzenia w gruncie.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Dziękuję za wyjaśnienie, mam growbox z świetlówkami Fluora, więc tam zacznę przygodę z bobem, myślę , ze dużo szybciej wykiełkuję, tym bardziej, że będę go zaprawiał Nano Gro.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
MaKi
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 01:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Przemku. W wątku pietruszkowym pisałeś o podkiełkowaniu nasion. Jak potem siejesz takie nasionka? Z ręki,czy z jakiegoś pudełeczka.Jak to poprawnie zrobić? Obawiam się,że uszkodzę kiełki.Do tej pory siałam tak, jakbym posypywała coś makiem.
Pozdrawiamy Mirka i Krzysiek

Ogród pod sosnami-zapraszam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MaKi Pietruszki korzeniowej nie podkiełkowywałem, bo jej nie uprawiałem ze względu na nornice. W tym roku zakupiłem jednak nasiona, podkiełkuję je na krążkach higienicznych a jak zaczną kiełkować przeniosę je pojedynczo pęsetą stomatologiczną (koszt ok. 9 zł) w płytkie rowki na grządce. Dobrze sprawdza się ta metoda przy produkcji rozsady selera tylko, że wtedy kiełkujące nasionka przenoszę do minidoniczek w multiplacie i robię to na stole, więc jest dosyć wygodnie. W ubiegłym roku siałem w tunelu podkiełkowane nasiona wczesnej marchwi- rządek miał jednak tylko 4 metry długości.W gruncie próbowałem przenosić nasionka palcami i malutkim śrubokrętem ale pęsetą jest jednak wygodniej. W tym roku będę chciał w ten sposób posiać 6 rządków marchwi na redlinach więc będzie troszeczkę zabawy. Dodam, że marchew mam kalibrowaną i zaprawioną (kolorowe nasiona) więc idzie to troszeczkę lepiej niż w przypadku nasion selera czy pietruszki.
Awatar użytkownika
MaKi
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 01:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku.
Dziękuję za szczegółowe instrukcje.Właśnie wymieniłeś warzywa, których uprawa sprawia mi najwięcej kłopotów.
Mam ładne pomidory,ogórki,fasolkę,groszek ,czosnek ale marchew,pietruszka i cebula to klęska totalna.
Najczęściej mam bardzo ładną natkę z mikro korzonkami.
A tak przy okazji to masz duży talent do prowadzenia wątków tematycznych, jasno, zrozumiale i na temat.
Twój ogrodowy też lubię podczytywać.
Pozdrawiam
Pozdrawiamy Mirka i Krzysiek

Ogród pod sosnami-zapraszam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już by się chciało wysiewać nasionka kwiatków ale jakoś dzielnie udaje mi się wytrwać. Na pierwszy ogień czyli wysiew w lutym pójdą heliotropy, żeniszki i lobelia. W marcu wysieję szałwię błyszczącą (Salome, Markiza, Luna, Czardasz, Magic Fire, Scarlet Piccolo), być może koleusy (nasiona i tak już się przeterminowały) oraz aksamitki (Ania, Beata, Zuza, Valencia oraz Bonita Bolero). W kwietniu cynie kaktusowe (mix). Zastanawiam się jeszcze nad wysiewem lobelii lśniącej (trudno było zdobyć nasiona a potem i tak część się przeterminowała) ale wygląda na to, że rośliny rosnące w gruncie dobrze przezimują a z rozmnożeniem ich sposobem podziału nie ma większego problemu. Być może wysieję też starce i jakieś byliny np. smagliczki. Lubię niskie kwiatki więc staram się wybierać odmiany o niskim wzroście ale czasami trudno zdobyć ich nasiona. Ogrodnicy często stosują skarlanie roślin przyu pomocy środków chemicznych. Niestety, podobnie jak w ubiegłym roku nie zdecydowałem się na zakup regulatora wzrostu B-Nine 85 SP gdyż nie jestem w stanie zużyć całego opakowania a szkoda gdy coś się ma zmarnować/przeterminować.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek, u Ciebie lobelia jest niska? Mi wydawało się , że ma ok 1 m.
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Nigdy nie mierzyłem jej wysokości ale raczej jest niższa niż metr. Sądzę, że ma ok. 60-70cm
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nasiona szałwii i aksamitek czekają na swoją kolejkę. Dzisiaj na kiełkownik powędrowały nasiona cebuli, heliotropów oraz buraka. Cebula szczypiorówka jest już podskubywana od kilku dni a na działce zaczynają pokazywać się ranniki. Te posadzone 2 lata temu są już prawie rozkwitnięte natomiast rośliny rozsadzane latem 2015 roku dopiero się pokazują.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek, żebyś się nie rozczarował wschodami szałwii czerwonej, u mnie było kiepsko, pewno wsadzili niedojrzałe nasiona.
Moje wątki
Festina Lente
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W przypadku nasion szałwii z kiełkowaniem oczywiście może być różnie ale głównym powodem niepowodzeń są albo przestarzałe nasiona albo grzyby na powierzchni łupiny nasiennej. W różnych latach różnie to wychodzi ale na pewno mam tyle nasion by sadzonek na moje potrzeby wystarczyło. W przypadku starszych nasion Nano-Gro powinno zadziałać. Sprawdzoną praktyką jest wysiewanie nasion różnych producentów.
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie szałwia też nie skielkowala, ale się nie poddaje :)
Powiedz mi Przemku gdzie kupiłeś ( w ktorym ogrodniczym) nasiona szałwi Luna?
Na opakowaniu cudny kolor ;:oj
Za mały ogród, za dużo marzeń...
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z siewem nasion szałwii jeszcze poczekam. To roślina wrażliwa na przymrozki i pobyt w tunelu w kwietniu może jej zaszkodzić. Nasiona z firmy Polan pochodzą z zeszłego roku i sądzę, że kupiłem je we Wrocławiu. Ale jak będę w ogrodniczym w Lubartowie to popytam. Jak nie znajdziemy to śmiało mogę Ci je sprezentować bo ja zdecydowanie nastawiam się na czerwone a te miałem tylko posiać by się nie zmarnowały.
k-asia
100p
100p
Od: 5 mar 2015, o 15:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja sieję szałwie już od wielu lat do inspektu, który mam w foliaku przeważnie na początku kwietnia. W tym roku pokusilam się o wysianie w domu do pudełka próbki już w lutym, tak z ciekawości, skoro producent pisze, że już można. Na razie ani jednej sztuki.
Na początku eksperymentowałam też z odmianami/kolorami. Jednak podobnie jak ty stawiam na czerwone. Różowe czy fioletowe były takie bez wyrazu, blade. Najbardziej lubię je w kompozycji z mrozami/starcami, bo podkreślają czerwień.
Jednak jak zerknełam na twoje zdjęcie i ten bordowy odcień Luny, to powiem, że wróciła mi chęć na eksperymenty. Myślałam, że może gdzieś blisko kupiłeś to bym się i skusiła. Ja w tym roku kupilam nasiona w Garden, naprzeciwko Biedronki w centrum. Niestety tam mają raczej z roku na rok ten sam asortyment. Przynajmniej kwiatów.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Taki to u mnie sprzedawca w ogrodniczym. Handlowiec to może i dobry ale ogrodnik :?
Jednak to on namówił mnie do uprawy dymki, podjęłam się mimo że poprzednim razem cebulki mało co urosły. Skusiła mnie czerwona łupina.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”