Ogródek Przemka - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka - cz.3
Zapraszam do tematu "Lista sprawdzonych odmian warzyw (strona4)". Najlepiej wysiać po 2 nasiona do pierścieni/doniczek o średnicy 10cm lub po jednym nasionku do pierścieni o średnicy 7cm. Chyba jednak lepiej po 2-3 nasiona i potem sadzić co 20cm w rzędzie. Możesz też wpierw podkiełkować nasiona i dopiero wysadzać. Okres produkcji rozsady w domku to ok. 20-25 dni. W niższych temperaturach ten okres nieco się wydłuża. Nie wiem jakie masz warunki pogodowe ale w Polsce bób można wysadzać pod włókninę już na początku kwietnia.
Dla Figaro lepiej zwiększyć odstępy do 25-30 cm w rzędzie. Nasiona wysiewam w domu (w zimnej piwnicy trwa to znacznie dłużej) na regale-układam kuwety z pierścieniami jedna na drugiej. Jak wykiełkują idą na tydzień na parapet a następnie lądują w tunelu i czekają na dobre warunki do wysadzenia w gruncie.
Dla Figaro lepiej zwiększyć odstępy do 25-30 cm w rzędzie. Nasiona wysiewam w domu (w zimnej piwnicy trwa to znacznie dłużej) na regale-układam kuwety z pierścieniami jedna na drugiej. Jak wykiełkują idą na tydzień na parapet a następnie lądują w tunelu i czekają na dobre warunki do wysadzenia w gruncie.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Dziękuję za wyjaśnienie, mam growbox z świetlówkami Fluora, więc tam zacznę przygodę z bobem, myślę , ze dużo szybciej wykiełkuję, tym bardziej, że będę go zaprawiał Nano Gro.
- MaKi
- 50p
- Od: 16 kwie 2013, o 01:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Przemku. W wątku pietruszkowym pisałeś o podkiełkowaniu nasion. Jak potem siejesz takie nasionka? Z ręki,czy z jakiegoś pudełeczka.Jak to poprawnie zrobić? Obawiam się,że uszkodzę kiełki.Do tej pory siałam tak, jakbym posypywała coś makiem.
-
MaKi Pietruszki korzeniowej nie podkiełkowywałem, bo jej nie uprawiałem ze względu na nornice. W tym roku zakupiłem jednak nasiona, podkiełkuję je na krążkach higienicznych a jak zaczną kiełkować przeniosę je pojedynczo pęsetą stomatologiczną (koszt ok. 9 zł) w płytkie rowki na grządce. Dobrze sprawdza się ta metoda przy produkcji rozsady selera tylko, że wtedy kiełkujące nasionka przenoszę do minidoniczek w multiplacie i robię to na stole, więc jest dosyć wygodnie. W ubiegłym roku siałem w tunelu podkiełkowane nasiona wczesnej marchwi- rządek miał jednak tylko 4 metry długości.W gruncie próbowałem przenosić nasionka palcami i malutkim śrubokrętem ale pęsetą jest jednak wygodniej. W tym roku będę chciał w ten sposób posiać 6 rządków marchwi na redlinach więc będzie troszeczkę zabawy. Dodam, że marchew mam kalibrowaną i zaprawioną (kolorowe nasiona) więc idzie to troszeczkę lepiej niż w przypadku nasion selera czy pietruszki.
- MaKi
- 50p
- Od: 16 kwie 2013, o 01:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemku.
Dziękuję za szczegółowe instrukcje.Właśnie wymieniłeś warzywa, których uprawa sprawia mi najwięcej kłopotów.
Mam ładne pomidory,ogórki,fasolkę,groszek ,czosnek ale marchew,pietruszka i cebula to klęska totalna.
Najczęściej mam bardzo ładną natkę z mikro korzonkami.
A tak przy okazji to masz duży talent do prowadzenia wątków tematycznych, jasno, zrozumiale i na temat.
Twój ogrodowy też lubię podczytywać.
Pozdrawiam
Dziękuję za szczegółowe instrukcje.Właśnie wymieniłeś warzywa, których uprawa sprawia mi najwięcej kłopotów.
Mam ładne pomidory,ogórki,fasolkę,groszek ,czosnek ale marchew,pietruszka i cebula to klęska totalna.
Najczęściej mam bardzo ładną natkę z mikro korzonkami.
A tak przy okazji to masz duży talent do prowadzenia wątków tematycznych, jasno, zrozumiale i na temat.
Twój ogrodowy też lubię podczytywać.
Pozdrawiam
-
Już by się chciało wysiewać nasionka kwiatków ale jakoś dzielnie udaje mi się wytrwać. Na pierwszy ogień czyli wysiew w lutym pójdą heliotropy, żeniszki i lobelia. W marcu wysieję szałwię błyszczącą (Salome, Markiza, Luna, Czardasz, Magic Fire, Scarlet Piccolo), być może koleusy (nasiona i tak już się przeterminowały) oraz aksamitki (Ania, Beata, Zuza, Valencia oraz Bonita Bolero). W kwietniu cynie kaktusowe (mix). Zastanawiam się jeszcze nad wysiewem lobelii lśniącej (trudno było zdobyć nasiona a potem i tak część się przeterminowała) ale wygląda na to, że rośliny rosnące w gruncie dobrze przezimują a z rozmnożeniem ich sposobem podziału nie ma większego problemu. Być może wysieję też starce i jakieś byliny np. smagliczki. Lubię niskie kwiatki więc staram się wybierać odmiany o niskim wzroście ale czasami trudno zdobyć ich nasiona. Ogrodnicy często stosują skarlanie roślin przyu pomocy środków chemicznych. Niestety, podobnie jak w ubiegłym roku nie zdecydowałem się na zakup regulatora wzrostu B-Nine 85 SP gdyż nie jestem w stanie zużyć całego opakowania a szkoda gdy coś się ma zmarnować/przeterminować.
- Biotit
Przemek, u Ciebie lobelia jest niska? Mi wydawało się , że ma ok 1 m.
-
-

Nasiona szałwii i aksamitek czekają na swoją kolejkę. Dzisiaj na kiełkownik powędrowały nasiona cebuli, heliotropów oraz buraka. Cebula szczypiorówka jest już podskubywana od kilku dni a na działce zaczynają pokazywać się ranniki. Te posadzone 2 lata temu są już prawie rozkwitnięte natomiast rośliny rozsadzane latem 2015 roku dopiero się pokazują.
- Biotit
Przemek, żebyś się nie rozczarował wschodami szałwii czerwonej, u mnie było kiepsko, pewno wsadzili niedojrzałe nasiona.
-
W przypadku nasion szałwii z kiełkowaniem oczywiście może być różnie ale głównym powodem niepowodzeń są albo przestarzałe nasiona albo grzyby na powierzchni łupiny nasiennej. W różnych latach różnie to wychodzi ale na pewno mam tyle nasion by sadzonek na moje potrzeby wystarczyło. W przypadku starszych nasion Nano-Gro powinno zadziałać. Sprawdzoną praktyką jest wysiewanie nasion różnych producentów.
U mnie szałwia też nie skielkowala, ale się nie poddaje
Powiedz mi Przemku gdzie kupiłeś ( w ktorym ogrodniczym) nasiona szałwi Luna?
Na opakowaniu cudny kolor

Powiedz mi Przemku gdzie kupiłeś ( w ktorym ogrodniczym) nasiona szałwi Luna?
Na opakowaniu cudny kolor

Za mały ogród, za dużo marzeń...
-
Ja z siewem nasion szałwii jeszcze poczekam. To roślina wrażliwa na przymrozki i pobyt w tunelu w kwietniu może jej zaszkodzić. Nasiona z firmy Polan pochodzą z zeszłego roku i sądzę, że kupiłem je we Wrocławiu. Ale jak będę w ogrodniczym w Lubartowie to popytam. Jak nie znajdziemy to śmiało mogę Ci je sprezentować bo ja zdecydowanie nastawiam się na czerwone a te miałem tylko posiać by się nie zmarnowały.
Ja sieję szałwie już od wielu lat do inspektu, który mam w foliaku przeważnie na początku kwietnia. W tym roku pokusilam się o wysianie w domu do pudełka próbki już w lutym, tak z ciekawości, skoro producent pisze, że już można. Na razie ani jednej sztuki.
Na początku eksperymentowałam też z odmianami/kolorami. Jednak podobnie jak ty stawiam na czerwone. Różowe czy fioletowe były takie bez wyrazu, blade. Najbardziej lubię je w kompozycji z mrozami/starcami, bo podkreślają czerwień.
Jednak jak zerknełam na twoje zdjęcie i ten bordowy odcień Luny, to powiem, że wróciła mi chęć na eksperymenty. Myślałam, że może gdzieś blisko kupiłeś to bym się i skusiła. Ja w tym roku kupilam nasiona w Garden, naprzeciwko Biedronki w centrum. Niestety tam mają raczej z roku na rok ten sam asortyment. Przynajmniej kwiatów.
Na początku eksperymentowałam też z odmianami/kolorami. Jednak podobnie jak ty stawiam na czerwone. Różowe czy fioletowe były takie bez wyrazu, blade. Najbardziej lubię je w kompozycji z mrozami/starcami, bo podkreślają czerwień.
Jednak jak zerknełam na twoje zdjęcie i ten bordowy odcień Luny, to powiem, że wróciła mi chęć na eksperymenty. Myślałam, że może gdzieś blisko kupiłeś to bym się i skusiła. Ja w tym roku kupilam nasiona w Garden, naprzeciwko Biedronki w centrum. Niestety tam mają raczej z roku na rok ten sam asortyment. Przynajmniej kwiatów.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Dziękuję za odpowiedź. Taki to u mnie sprzedawca w ogrodniczym. Handlowiec to może i dobry ale ogrodnik
Jednak to on namówił mnie do uprawy dymki, podjęłam się mimo że poprzednim razem cebulki mało co urosły. Skusiła mnie czerwona łupina.

Jednak to on namówił mnie do uprawy dymki, podjęłam się mimo że poprzednim razem cebulki mało co urosły. Skusiła mnie czerwona łupina.