Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1

Powojniki
Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Clemoholizm.....

Post »

Dziewczyny ulitujcie sięCzy Wy sumienia nie macie?Jak możecie mnie tak dreczyć :;230 Moja lista chciejstw od Waszych fotek zamieniła się na długi kilometrowy papirus :;230 :;230
malgosi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2010, o 08:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jutro zdobywam ścianę sąsiada :D

Na dzisiaj zaś wzięłam urlop, żeby odzyskać z 10 metrów płotu.
Rosną tam maliny, w malinach chwasty. Maliny słabo rodzą, przeszły mi od sąsiada (innego) no i takie są słabowite ...

Maliny słabowite ?
No dobra - usprawiedliwiam się sama przed sobą z tej gwałtownej żądzy mordu na malinach.
Ale obiecuję - posadzę w innym miejscu jakieś dobre odmiany.
Na razie zabieram się za przygotowanie pola walki.
Roundup chyba da radę malinom ?

Trzeba być zdrowo porąbanym, żeby planować takie czynności w dniu, w którym ma być 34 stopnie (Celsjusza).
Zamiast leżakowania ;:3

Ale co tam, już przeprowadzam zaawansowane analizy powojnikowe w celu ustalenia optymalnych odmian.
Co i tak skończy się wizytą w MOCU i kupowaniem wszystkiego, co mi w ręce wejdzie..

gosia22 - założę własny wątek w dziale Mój piękny ogród - dzięki za to, że mnie ośmieliłaś.
Ale obawiam się, że jak się tam rozgadam, to mnie admin wytnie :wink:

A dzisiaj postaram się wkleić zdjęcia w dziale Sezon 2010 kwitnie.
Pa - lecę w maliny :tan
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

LilaRose pisze:Teoretycznie to ma nie mieć :D . Żartem: 'Piilu' i 'Dr Ruppela' odróżniamy po... metce dołączonej
A na poważnie- 'Piilu' ma ewidentnie żółte pręciki, 'Dr Ruppel' beżowe... :roll: (też mi cecha... :roll: ) i jego róż jest intensywny, żrący..
Chyba najłatwiej odróżnić po wielkości kwiatów, Piilu ma kwiaty dużo mniejsze ;)
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

malgosi pisze:Jutro zdobywam ścianę sąsiada :D

Rosną tam maliny, w malinach chwasty. Maliny słabo rodzą, przeszły mi od sąsiada (innego) no i takie są słabowite ...

Maliny słabowite ?
No dobra - usprawiedliwiam się sama przed sobą z tej gwałtownej żądzy mordu na malinach.

Trzeba być zdrowo porąbanym, żeby planować takie czynności w dniu, w którym ma być 34 stopnie (Celsjusza).

Ale co tam, już przeprowadzam zaawansowane analizy powojnikowe w celu ustalenia optymalnych odmian.
Co i tak skończy się wizytą w MOCU i kupowaniem wszystkiego, co mi w ręce wejdzie..

gosia22 - założę własny wątek w dziale Mój piękny ogród - dzięki za to, że mnie ośmieliłaś.

Słońce najlepiej opala jak się jest w ruchu :D czyli dwa w jednym.Ja też tak miałam -jak olśniły mnie powojniki to weszłam to sklepu i kupowałam wg.obrazków :wink: potem zaczęłam czytać.Z różami miałam tak samo :lol:
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Aszka pisze:
malgosi pisze:Jutro zdobywam ścianę sąsiada :D

Maliny słabowite ?

Słońce najlepiej opala jak się jest w ruchu :D czyli dwa w jednym.Ja też tak miałam -jak olśniły mnie powojniki to weszłam to sklepu i kupowałam wg.obrazków :wink: potem zaczęłam czytać.Z różami miałam tak samo :lol:
Cieszcie się ze macie słońce ! ;:3 U nas pada od kilku dni i mamy po 13 góra 14°C , jak tak dalej będzie to wyciągnę kurtki zimowe ! brrrrr
Awatar użytkownika
stolar
50p
50p
Od: 27 lut 2009, o 10:47

Post »

Pierwsze kwiatki ;:138
Przesadzane w tym roku lichutkie Mazowsze (odbije, poczekam :tan )
Obrazek

I posadzona miesiąc temu arystokracja: Comtesse de Bouchaud

Obrazek

Reszta za dwa, trzy tygodnie :uszy
Na działce przy szpadlu można naprawdę odpocząć :)
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Re: Kwitnące odmiany powojników

Post »

Chciałam wam pokazać jak zmienia się kolor kwiatów powojników w zależności od podłoża.W tamtym roku kupiłam wiosną clematis Warszawska Nike.Kwitł bardzo pięknie kwiatami takiego koloru.

Obrazek

Po rocznym pobycie w moim ogrodzie , gdzie zaaplikowałam jej jesienią dolomit a wiosną wyściółkowałam ziemią popieczarkową zakwitła takim kolorem.

Obrazek

;:196 Kaśka
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu, oba oblicza Warszawskiej Nike- niezwykłe 8-)
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Co tam u waszych Clematisów? pokazujcie kwitnienia, jestem ich ciekawa, tyle się naczytałam o nich,takie kolekcje macie, no gdzie one?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Moje dopiero posadzone i jeszcze nie kwitną.. :( sama czekam niecierpliwie.Dzisiaj posadziłam Powojnik Jackmana ;:3
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

katarzynka575 pisze:Co tam u waszych Clematisów? pokazujcie kwitnienia, jestem ich ciekawa, tyle się naczytałam o nich,takie kolekcje macie, no gdzie one?
Zapraszamy tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=44&t=33974
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
MirekAW
50p
50p
Od: 28 wrz 2007, o 08:26

Post »

Nie jestem pewny czy zależy kolor od nawożenia, mój powojnik tej odmiany w pierwszym roku miał znacznie ciemniejsze kwiaty a nie dodawałem nawozów bo podłoże było od razu b. zasobne. A odcień powojników na zdjęciu bardzo zależy od oświetlenia - pora dnia, rodzaj pogody - ten sam czasem wygląda na zdjęciu jak dwa różne.
Pozdrowienia
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

MirekAW pisze:Nie jestem pewny czy zależy kolor od nawożenia, mój powojnik tej odmiany w pierwszym roku miał znacznie ciemniejsze kwiaty a nie dodawałem nawozów bo podłoże było od razu b. zasobne. A odcień powojników na zdjęciu bardzo zależy od oświetlenia - pora dnia, rodzaj pogody - ten sam czasem wygląda na zdjęciu jak dwa różne.
Pozdrowienia
A już najbardziej zależy od fazy dojrzałości, w jakiej znajduje się kwiat. W zeszłym roku zauważyłem na tej właśnie odmianie,na tym samym kwiatku wlaśnie takie przejście z ciemnego bordo do fioletu.Za kilka dni zrobię zdjęcie mojej Warszawskiej Nike, któa teraz wygląda tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Ja mam to samo z 'Rouge Cardinal'. Nowo otwarte kwiaty są bardziej purpurowe i kardynalskie a potem robią się bardziej fioletowe.
Najlepiej to widać na tym zdjęciu gdzie oba kwiaty są obok siebie, więc nawet jakby aparat przekłamywał kolory to chociaż nie ma
różnic w oświetleniu, porze dnia i rodzaju pogody, są po prostu te same.

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Macie racje ze kolor płatków zależy od dojrzałości kwiatu ale w tamtym roku jej kwiaty były dużo bardziej fioletowo granatowe . W tym roku ich kolor mnie zaskoczył.
Poniżej zdjęcia z tego roku robione na tym samym krzewie.

Obrazek

Obrazek

I moje wielkie rozczarowanie Piilu. Kaczuszka ma nieciekawy kolor. Matowy, bez wyrazu jakby posypany popiołem. Czy Wasze maja też taki kolor?

Obrazek

;:196 Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”