Canna - Paciorecznik cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Canna - Paciorecznik

Post »

Dzisiaj jeszcze obleciałem praktikera i znalazłem jeszcze canne YARA , kwiat żółty, prawdopodobnie inna nazwa to BURBANK :uszy
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Widzę,że zapoznasz się ze wszystkimi odmianami.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z cannami muszę przystopować choć są piękne !!!!!!! ale trzeba coś kupić innego ;:132
Oglądam je na razie z ciekawości , jak mam troszkę wolnego czasu w pracy to mogę sobie pozwolić na buszowanie w dużych sklepach , mam je wszystkie pod ręką - wiem już że mają część tych samych roślin , ale pod innymi nazwami , a gdzieś z boku dopiero prawidłowa łacińska , w każdym robię fotkę , mam więc porównanie.
Dzisiaj dostałem email z benex , że została wysłana do mnie paczka z sadzonkami , nie jestem zadowolony że wyszła w piątek ;:14 pogoda fatalna , jak je przetrzymają gdzieś to może byc kiepsko........
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do mnie też wysłali w piątek. Gdyby pocztą to może leżała by gdzieś na poczcie w ciepłym miejscu a kurierem to była w samochodzie na parkingu przez sobotę i niedzielę i wszystko zmarzło. Niby uwzględnili reklamację i mają dosłać po niedzieli.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko okaże się w poniedziałek . ;:224
Dzisiaj zrobiłem przegląd moich wysiłków z przed tygonia , jestem dobrej myśli , kiełki które wyszły są w ładnym stanie , troszkę podlałem ..... ;:136
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam właśnie dzisiaj nabyłam i tak się zastanawiam - posadzić do gruntu czy do nicy ? I kiedy należy to zrobić ??
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mareczku To nie tym się podlewa :D
Alinko Radzę posadzić w gruncie ale dopiero w maju po przymrozkach. Teraz posadź w doniczkę i traktuj jak roślinę pokojową. Ciepło i światło. Światło dopiero jak wyrośnie ponad ziemię.
W donicach sadzi się specjalne odmiany niskie a i tak donica musi być duża minimum 40cm średnicy.
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 09:49

Post »

Witam
Ja w połowie lutego wsadziłem canne do doniczki i wstawiłem do mieszkania w piwnicy zaczęła za mocno kłączować dzisiaj wygląda tak a co będzie w maju...?? Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gorzej co będzie do maja.Pewnie trzeba będzie przesadzić do większej donicy. W maju wysadzisz do gruntu i po kłopocie.
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Drozd- czy ja dobrze zrozumiałam- teraz do donicy a w maju do gruntu???
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Chciejstwo to straszna rzecz i postanowiłam wysiać Canny, może troszkę za późno ale nie liczę, że zakwitną mi w tym roku ...a na pewno wytworzą kłącza. Januszu po jakim czasie mogę spodziewać się siewek?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

NO:))
Z tą większą doniczką to będzie problem bo już za tą nieźle dostałem po głowie a oświetlonej piwnicy niestety nie mam więc będzie musiała sobie poradzić w tej
Zasilam ją substarlem do roślin liściastych balkonowych ... powinno wystarczyć ..
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko Dobrze zrozumiałaś. Teraz posadź do doniczki. Jak zacznie wyrastać z ziemi postaw blisko światła( na parapecie) i tak powinna stać aż się ociepli na dworze. Wysadzać do gruntu po majowych przymrozkach wcześniej przez parę dni hartując( wystawiać na dwór na parę godzin)
Elu Jak jest dobre nasienie i dobrze przygotowane( przed wysianiem trzeba zetrzeć papierem ściernym lub pilnikiem skorupę nasiona aż do białego środka) po tygodniu powinno w ciepłym miejscu skiełkować. Wcześnie posiane (styczeń,luty) mogą jeszcze w tym samym roku zakwitnąć.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jura A czy Ty dzieliłaś tę swoją kannę przed posadzeniem. Wydaje mi się,że posadziłaś całą karpę którą w jesieni wykopałaś.
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

WITAM
Ja jestem totalnym amatorem canne dostałem tak jak mówisz pod postacią wykopanej karpy nawet dwóch jedna ponoć zielono listna a druga czerwono no i jak zaczęła silnie kłączować to poleciała do doniczki a że ją się jeszcze jakoś dzieli to nie wiedziałem
dopiero jak zakupiłem w castoramie mix cana 20 kłączy za 28 pln to zobaczyłem jak to naprawdę ma wyglądać :))
a powiedzcie mi proszę czy ta która rośnie w doniczce jakoś jeszcze da się podzielić ?? czy dzielić teraz czy poczekać do maja aż będzie przesadzana do gruntu???
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”