Canna - Paciorecznik cz.1
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
Dzisiaj jeszcze obleciałem praktikera i znalazłem jeszcze canne YARA , kwiat żółty, prawdopodobnie inna nazwa to BURBANK 

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Widzę,że zapoznasz się ze wszystkimi odmianami.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- markonix
Z cannami muszę przystopować choć są piękne !!!!!!! ale trzeba coś kupić innego
Oglądam je na razie z ciekawości , jak mam troszkę wolnego czasu w pracy to mogę sobie pozwolić na buszowanie w dużych sklepach , mam je wszystkie pod ręką - wiem już że mają część tych samych roślin , ale pod innymi nazwami , a gdzieś z boku dopiero prawidłowa łacińska , w każdym robię fotkę , mam więc porównanie.
Dzisiaj dostałem email z benex , że została wysłana do mnie paczka z sadzonkami , nie jestem zadowolony że wyszła w piątek
pogoda fatalna , jak je przetrzymają gdzieś to może byc kiepsko........

Oglądam je na razie z ciekawości , jak mam troszkę wolnego czasu w pracy to mogę sobie pozwolić na buszowanie w dużych sklepach , mam je wszystkie pod ręką - wiem już że mają część tych samych roślin , ale pod innymi nazwami , a gdzieś z boku dopiero prawidłowa łacińska , w każdym robię fotkę , mam więc porównanie.
Dzisiaj dostałem email z benex , że została wysłana do mnie paczka z sadzonkami , nie jestem zadowolony że wyszła w piątek

- drozd
Do mnie też wysłali w piątek. Gdyby pocztą to może leżała by gdzieś na poczcie w ciepłym miejscu a kurierem to była w samochodzie na parkingu przez sobotę i niedzielę i wszystko zmarzło. Niby uwzględnili reklamację i mają dosłać po niedzieli.
- markonix
Wszystko okaże się w poniedziałek .
Dzisiaj zrobiłem przegląd moich wysiłków z przed tygonia , jestem dobrej myśli , kiełki które wyszły są w ładnym stanie , troszkę podlałem .....

Dzisiaj zrobiłem przegląd moich wysiłków z przed tygonia , jestem dobrej myśli , kiełki które wyszły są w ładnym stanie , troszkę podlałem .....

- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam właśnie dzisiaj nabyłam i tak się zastanawiam - posadzić do gruntu czy do nicy ? I kiedy należy to zrobić ??
- drozd
Mareczku To nie tym się podlewa
Alinko Radzę posadzić w gruncie ale dopiero w maju po przymrozkach. Teraz posadź w doniczkę i traktuj jak roślinę pokojową. Ciepło i światło. Światło dopiero jak wyrośnie ponad ziemię.
W donicach sadzi się specjalne odmiany niskie a i tak donica musi być duża minimum 40cm średnicy.

Alinko Radzę posadzić w gruncie ale dopiero w maju po przymrozkach. Teraz posadź w doniczkę i traktuj jak roślinę pokojową. Ciepło i światło. Światło dopiero jak wyrośnie ponad ziemię.
W donicach sadzi się specjalne odmiany niskie a i tak donica musi być duża minimum 40cm średnicy.
- drozd
Gorzej co będzie do maja.Pewnie trzeba będzie przesadzić do większej donicy. W maju wysadzisz do gruntu i po kłopocie.
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drozd- czy ja dobrze zrozumiałam- teraz do donicy a w maju do gruntu???
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Chciejstwo to straszna rzecz i postanowiłam wysiać Canny, może troszkę za późno ale nie liczę, że zakwitną mi w tym roku ...a na pewno wytworzą kłącza. Januszu po jakim czasie mogę spodziewać się siewek?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
NO:))
Z tą większą doniczką to będzie problem bo już za tą nieźle dostałem po głowie a oświetlonej piwnicy niestety nie mam więc będzie musiała sobie poradzić w tej
Zasilam ją substarlem do roślin liściastych balkonowych ... powinno wystarczyć ..
Z tą większą doniczką to będzie problem bo już za tą nieźle dostałem po głowie a oświetlonej piwnicy niestety nie mam więc będzie musiała sobie poradzić w tej
Zasilam ją substarlem do roślin liściastych balkonowych ... powinno wystarczyć ..
- drozd
Alinko Dobrze zrozumiałaś. Teraz posadź do doniczki. Jak zacznie wyrastać z ziemi postaw blisko światła( na parapecie) i tak powinna stać aż się ociepli na dworze. Wysadzać do gruntu po majowych przymrozkach wcześniej przez parę dni hartując( wystawiać na dwór na parę godzin)
Elu Jak jest dobre nasienie i dobrze przygotowane( przed wysianiem trzeba zetrzeć papierem ściernym lub pilnikiem skorupę nasiona aż do białego środka) po tygodniu powinno w ciepłym miejscu skiełkować. Wcześnie posiane (styczeń,luty) mogą jeszcze w tym samym roku zakwitnąć.
Elu Jak jest dobre nasienie i dobrze przygotowane( przed wysianiem trzeba zetrzeć papierem ściernym lub pilnikiem skorupę nasiona aż do białego środka) po tygodniu powinno w ciepłym miejscu skiełkować. Wcześnie posiane (styczeń,luty) mogą jeszcze w tym samym roku zakwitnąć.
- drozd
Jura A czy Ty dzieliłaś tę swoją kannę przed posadzeniem. Wydaje mi się,że posadziłaś całą karpę którą w jesieni wykopałaś.
WITAM
Ja jestem totalnym amatorem canne dostałem tak jak mówisz pod postacią wykopanej karpy nawet dwóch jedna ponoć zielono listna a druga czerwono no i jak zaczęła silnie kłączować to poleciała do doniczki a że ją się jeszcze jakoś dzieli to nie wiedziałem
dopiero jak zakupiłem w castoramie mix cana 20 kłączy za 28 pln to zobaczyłem jak to naprawdę ma wyglądać
)
a powiedzcie mi proszę czy ta która rośnie w doniczce jakoś jeszcze da się podzielić ?? czy dzielić teraz czy poczekać do maja aż będzie przesadzana do gruntu???
Ja jestem totalnym amatorem canne dostałem tak jak mówisz pod postacią wykopanej karpy nawet dwóch jedna ponoć zielono listna a druga czerwono no i jak zaczęła silnie kłączować to poleciała do doniczki a że ją się jeszcze jakoś dzieli to nie wiedziałem
dopiero jak zakupiłem w castoramie mix cana 20 kłączy za 28 pln to zobaczyłem jak to naprawdę ma wyglądać

a powiedzcie mi proszę czy ta która rośnie w doniczce jakoś jeszcze da się podzielić ?? czy dzielić teraz czy poczekać do maja aż będzie przesadzana do gruntu???