Uprawa porów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Por i Seler

Post »

Dzięki ;:136 To bedzie rok ogrodowych rewolucji :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

elik_49 pisze:Radziłabym selera przepikować do wielodoniczek 31X31X45, w ubiegłym sezonie miałam je w tych mniejszych, duża ładna rozsada męczyła się, korzonki nie miały dostatecznej ilości miejsca.
przepikuję do większych -takich jakie polecasz, te mniejsze zostaną jeszcze dla siedmiolatki ;:3
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p
Od: 14 wrz 2010, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za info w sprawie wielodoniczek do selerka ;:180 Zakupiłem w rozmiarze 34x34x45. Męczy mnie jeszcze głębokość pikowania... Zdania forumków są podzielone. :roll: elik_49 czytałem, że w 2010r. pikowałaś po same liścienie. Jak się wtedy udały Twoje selerki? :)
Pozdrawiam!!!
Artur
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Tak, pikowałam po same liścienie, jeśli zrobisz to poniżej, to przepikowane siewki będą się przewracać, przynajmniej u mnie tak było, dlatego niektóre musiałam dodatkowo posypywać ziemią.
Nie sądzę by sposób pikowania miałby mieć jakieś zasadnicze znaczenie do dalszego wzrostu selera wysadzonego już do gruntu, wiadomo że zbyt głęboko nie sadzi się go. Pomimo usilnych starań, stosowania różnych metod nie mam dorodnych selerów, są takie średnie. A może sadziłam je koło warzywka którego nie tolerują :;230 , to jeszcze muszę rozważyć. Może mają wpływa na to nieodpowiednie zabiegi pielęgnacyjne, na pewno robię coś nie tak,ale nie zastanawiam się już nad tym. W ubiegłym roku były dwa razy podtopione, część zgniła zanim zdążyłam je wykopać. Dużo suszę zielonej naci która jest równie aromatyczna jak korzeń. W tym roku kupuję gotowe sadzonki u ogrodnika.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p

Post »

elik_49 wielkie dzięki za wyczerpujące info ;:180 Ja robię to pierwszy raz :) Postanowiłem więc, że najmniej wyciągnięte przepikuję na taką wysokość jak rosły w doniczce, troszeczkę wyciągnięte do połowy liścieni, te bardziej wyciągnięte po same liścienie, a te najbardziej wyciągnięte smacznie sobie zjem :) :heja :)
Pozdrawiam!!!
Artur
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Tylko weź je tak popikuj, że w razie potrzeby będziesz miał możliwość podsypania troszkę ziemią. Raczej stosuję się zasadę, że pikuje się zawsze głębiej niż rosła siewka, ale w ramach eksperymentu możesz się pobawić, tylko czy nie szkoda na to czasu.
Awatar użytkownika
bisubis
50p
50p

Post »

też już o tym myślałem... faktycznie zostawię trochę miejsca na ew. podosypanie ziemi do wielodoniczek dla tych płycej przepikowanych. Lubię trochę poeksperymentować... :wink: :)
Pozdrawiam!!!
Artur
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Ale ze mnie oferma ;:223 aż wstyd się przyznać, ale ponieważ już należę do naszego wspaniałego bractwa to się przyznam. Otóż od siedmiu miesięcy byłam cichą podglądaczką Forum. Co wieczór siedziałam przy kompie czytałam - pisałam, pisałam - czytałam i tak w kółko. Założyłam gruby zeszyt w którym mam rozdziały, podrozdziały i podpodrozdziały :D pod czas długich zimowych wieczorów kiedy mąż akurat okupował komputer siedziałam i czytałam swoje notatki. W rozdziale SELER jest podrozdział UWAGA i tam dużymi literami własnoręcznie wpisałam: nasiona nie przysypywać ziemią tylko lekko wklepać. I co?? Myślałam, że znam to na pamięć ;:14 Ale dzisiaj, kiedy pierwszy raz w życiu wysiewałam nasionka, byłam taka zdenerwowana że ta kwestia dla czegoś pomyliła mi się z papryką. W rezultacie papryka tylko przyklepana a seler zasypany ziemią. Paprykę oczywiście naprawiłam poprzez przysypania jej ziemią ale selerków już się nie da uratować. Ale nie wyrzucam ich a nuż coś wyrośnie :roll:
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Romaszka możesz być spokojna, na pewno selery wykiełkują, tylko że ten proces troszkę dłużej trwa. Śledząc ten wątek zauważyłaś, że takich osób było więcej do których i ja się również zaliczam.
Selery wykiełkowały i całkiem ładnie rosły.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, dzięki!! Ależ mi ulżyło. A jak mi, daj Boże, roślinki urosną i będę ich pikować to tę ziemie po niepikowanych roślinkach mogę jeszcze do czegoś wykorzystać czy muszę ją wysypać na grządki?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Ja taką ziemię wykorzystuję do pikowania, nie jest tego wiele ale dodaję ją do świeżej i mieszam. Nie zauważyłam jakiś negatywnych wpływów na roślinki, ale w sumie nie wiem czy dobrze robię.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela. Właśnie o to mi chodziło, czy można w niej pikować. Ja tak na chłopski rozum myślę, że tak. Bo tę roślinki które wykiełkują w tej ziemi to raczej jej nie wyjałowią. Pożyjemy zobaczymy ;:65
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Ja też nie wyrzucam tej ziemi. Wrzucam ją do worka z nową, zamieszam i z powrotem do doniczek w które pikuję.
Pozdrawiam, Monika
mariusz15
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2011, o 16:12

Post »

Czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcie selerów po przepikowaniu dla porównania jak się rozwijają po przesadzeniu i po pewnym czasie?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Przejrzyj ten wątek od początku, jest tu już trochę zdjęć, na pewno znajdziesz to, co cię interesuje.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”