Mój ogród - Ewelina - 2008r
Ewelino, mam chęć na zrobienie naleweczki i mam pytanie, ilo litrowe są Twoje słoje?
Po ślubie kobieta i mężczyzna stają się jednym.
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
Najtrudniejsze, to ustalić, którym...
ZIELEŃ W DOMU.... STORCZYKI....
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To sobie zrób ! ;:228 To nie jest takie trudne. Aby mieć ładny trawnik wystarczy przygotować podłoże , posiać trawę , a potem ją obficie podlewać , kosić co tydzień , nawozić co 4 -5 tygodni... i tak przez 300 lat !!!jol_ka pisze:Ewelinko Twój trawnik będzie mi się śnił po nocach - jest wzorcowy!!! też taki chcę!!!

------------------------------------------------------
I kolejne kolorki i zapaszki czyli kwiatki, krzaczki , ziółka i inne takie , które rosną w ogrodzie :

-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
no właśnie..zrobię sobie, zrobięEwelina pisze:To sobie zrób ! ;:228 To nie jest takie trudne. Aby mieć ładny trawnik wystarczy przygotować podłoże , posiać trawę , a potem ją obficie podlewać , kosić co tydzień , nawozić co 4 -5 tygodni... i tak przez 300 lat !!!jol_ka pisze:Ewelinko Twój trawnik będzie mi się śnił po nocach - jest wzorcowy!!! też taki chcę!!!![]()
![]()
I zgodnie z ta definicja ja nie mam trawnika tylko posianą trawę , bo ma lat 9 dopiero
![]()

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
Ewelinko ja odwiedzam Cię ...nie pozostawiam śladu bo jestem na etapie czytania Twojego poprzedniego wątku. Jestem tak zauroczona, że nie omijam żadnego postu. Trochę zdjęć ściagnęłam na dysk (dla siebie ale pokazałam mamie) Odezwę się jak skończe czytać.
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dobre... Żaża stoi pod wiśnia ze słoikiem w jednej ręce , a przepisem w drugiejżaża pisze: Wiśnie wiszą co prawda jeszcze na drzewie i dojrzewają, ale - ja, przepis na nalewkę i słoik cierpliwie czekamy.

JolkaT o podłoże u mnie nie jest aż tak gładkie i równe, ale dziś juz wiem , że naprawdę warto bardzo starannie je przygotować - to potem procentuje. Znajomi , którzy posiali trawę na byle czym i byle jak ( bo i tak urośnie) mają byle jaki trawniko-chwastownik i właśnie, po chyba 5 latach, dojrzeli do założenia go na nowo - porządnie.Mieszanka torfu/gliny/ piasku i ziemi ogrodowej w równych częściach,na grubość 20-30cm, całość przekopana, rozgrabiona , zwałowana, podlana. Na to siać. Całość lekko przegrabić , zwałować ponownie . A potem już tylko czekać te 300lat

Można też skorzystać z popularnej ostatnio trawy w rolkach , ale na tym się nie znam...
Lisko Cieszę się ,że podoba Ci się mój ogród

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Aniu , ja nie stosowałam , ale wiem ,że jest specjalny nawóz do zachwaszczonych trawników- zawiera chyba nawóz + preparat zwalczający rośliny dwuliścienne . Jeśli masz dużo tych chwastów i ciągle się sieją od sąsiadów, to ręczne ich usuwanie może być ...mało efektywne , delikatnie mówiąc. Zapytaj w centrum ogrodniczym o ten nawóz.
Ewelinko a jak w pierwszym roku? Ja zasiałąm trawnik na wiosnę w kwietniu. Do dzis nei dałam nawozu ale trawa jest śliczna... nie wiem czy jest potrzeba? Koszę we wtorek i sobotę. Dałam trochę nawozu jak kopałam ziemię...jol_ka pisze:no właśnie..zrobię sobie, zrobięEwelina pisze:To sobie zrób ! ;:228 To nie jest takie trudne. Aby mieć ładny trawnik wystarczy przygotować podłoże , posiać trawę , a potem ją obficie podlewać , kosić co tydzień , nawozić co 4 -5 tygodni... i tak przez 300 lat !!!jol_ka pisze:Ewelinko Twój trawnik będzie mi się śnił po nocach - jest wzorcowy!!! też taki chcę!!!![]()
![]()
I zgodnie z ta definicja ja nie mam trawnika tylko posianą trawę , bo ma lat 9 dopiero
![]()
tylko z samym przygotowaniem podłoża mi zejdzie ze dwa lata pewnie
, żeby było tak gładkie i równiuteńkie jak u Ciebie..
Czyli mówisz, ze za 299 lat będę miała trawnik

z uśmiechami Iza
u liski
u liski