Myślałam również o chwaście który wyrasta nawet z najmniejszego kawałeczka bulwiastego kłącza, jest mięsisty i posiada włochate palczaste liście ściśle przylegające do łodygi, ostatecznie jest wysoki z kwadratową łodygą która koli (niby czyściec, ale jaka odmiana czy polny czy błotny to nie wiem, o dziwo błotny bardziej pasuje z wyglądu).
McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
Też przyszło mi to do głowy, bo szukałam jakichś innych pasujących chwastów (zbyt krótki opis, czy to na giętkiej łodyżce czy rosnące pionowo na grubej...do wyboru do koloru)
, ja się z podagrycznikiem bawiłam w rabatce kwiatowej, na szczęście z roku na rok jest go mniej bo systematycznie się go pozbywam (za to przyszwędała się równie paskudna gadzina, także okropnie ekspansywna, miałam w jednym miejscu po 2 latach mam na wszystkich trawnikach).
Myślałam również o chwaście który wyrasta nawet z najmniejszego kawałeczka bulwiastego kłącza, jest mięsisty i posiada włochate palczaste liście ściśle przylegające do łodygi, ostatecznie jest wysoki z kwadratową łodygą która koli (niby czyściec, ale jaka odmiana czy polny czy błotny to nie wiem, o dziwo błotny bardziej pasuje z wyglądu).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
mymysteryy O tak tak, właśnie, dziękuję 
Ginka Ja na ogół nie mam problemów z chwastami. Podgorycznik i gwiazdnica to właściwie wszystkie, które występują. Sporadycznie pojawia się mlecz i inne takie :p
Ginka Ja na ogół nie mam problemów z chwastami. Podgorycznik i gwiazdnica to właściwie wszystkie, które występują. Sporadycznie pojawia się mlecz i inne takie :p
- mymysteryy

- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobno kiedyś się go jadałoGinka pisze:czyściec, ale jaka odmiana czy polny czy błotny to nie wiem, o dziwo błotny bardziej pasuje z wyglądu).
- Ginka

Nawet nie kiedyś
, niektórzy chodzą w tych czasach na bulwy na bagna (ale to ci co są blisko natury
).
To się masz w sumie Michał fajnie, bo u mnie na przykład chwastów do wyboru do koloru
(na podagrycznik anglicy stosują gazety polane octem, po uprzednim skoszeniu nisko zielska, ale to zapewne na wielkie łany żeby się nie bawić w wykopki), ekologicznym pozbyciem się go jest również przykrycie miejsca czarną folią na rok
, lub gęste sadzenie aksamitek (podobno to nie służy chwastowi).
Ogólnie podagrycznik również się je
(zastępuje smakowo pietruszkę w zupach i sałatkach).
To się masz w sumie Michał fajnie, bo u mnie na przykład chwastów do wyboru do koloru
Ogólnie podagrycznik również się je
- McMArchewka
- 1000p

Kochani
Nareszcie mam możliwość dodania zdjęć ^^ Są one co prawda z zeszłego tygodnia, ale dziś będzie więcej, bo pikuję pomidory i sieję dyniowate, i nasturcje 
I jednocześnie dziękuję już za okrągłe 30.000 wyświetleń! ^^ Jest to bardzo motywujące i cieszy mnie to duże zainteresowanie moim skromnym wątkiem

Pomidorki były takie w zeszłym tygodniu

Moja mama tak się koło tej sałatki krzątała, że ją zrzuciła... Mała strata, wysiałem na grządkę mieszankę a także kupiłem kilka flanców

Siew buraków

Tu też

Widok ogólny

Póki co to wszystko idzie zgodnie z moimi planami. W najbliższym czasie zostanie wzniesiony tunel dla pomidorów. Dobra, kończę jeść śniadanie i idę pikować
I jednocześnie dziękuję już za okrągłe 30.000 wyświetleń! ^^ Jest to bardzo motywujące i cieszy mnie to duże zainteresowanie moim skromnym wątkiem

Pomidorki były takie w zeszłym tygodniu

Moja mama tak się koło tej sałatki krzątała, że ją zrzuciła... Mała strata, wysiałem na grządkę mieszankę a także kupiłem kilka flanców

Siew buraków

Tu też

Widok ogólny

Póki co to wszystko idzie zgodnie z moimi planami. W najbliższym czasie zostanie wzniesiony tunel dla pomidorów. Dobra, kończę jeść śniadanie i idę pikować
- Ginka

Widzę, że deska poszła w ruch
(osobiście wolę długie deski, na szczęście jedna się na włościach znalazła i jest zarezerwowana do ogródka i nie wolno jej ruszać
, na moje 4,5m grządki jest na ponad dwie długości więc nie muszę się męczyć z metrem żeby odmierzać).
A co to za krzaczki w rogu rabatki? jakieś zioła? (mi o dziwo majeranek przezimował, mimo że jest opinia o jednoroczności w naszym klimacie).
Zimno na dworze, a to przez śnieżne chmury
(widziałam pojedyncze płatki), na wszelki wypadek schowałam wszystkie krzaczki i roślinki do domu i piwnicy (szaleńcze zasiewy maciejki poszły pod agrowłókninę
), wolę dmuchać na zimne.
A co to za krzaczki w rogu rabatki? jakieś zioła? (mi o dziwo majeranek przezimował, mimo że jest opinia o jednoroczności w naszym klimacie).
Zimno na dworze, a to przez śnieżne chmury
- McMArchewka
- 1000p

Pomidory przepikowane
Te krzaczki to zioła. Dziś już ich tam niema, zostały przeniesione. Na ich miejscu stanie tunel dla pomidorów. Z truskawkami podobnie - zostały przeniesione do doniczek, a na ich miejscu rośnie sobie cebula i czosnek
- Milcia120
- 500p

- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne grządki, sadzonki pomidorków też ładnie rosną co to za odmiana?
Bardzo fajnie wyszedł Ci warzywniak.
Teraz tylko poczekać aż to wszystko zacznie rosnąć. 
- Ginka

Michał widać ma pełne ręce roboty (w każdej dziedzinie), czekamy z niecierpliwością na postępy i kolejne fotorelacje
.
-
krysia67
- 200p

- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Michałku, żyjesz ?
Pochwal się swoimi rozsadami/uprawami.
Czekamy na Twoje opisy i fotki.
pozdrawiam
Krystyna
Pochwal się swoimi rozsadami/uprawami.
Czekamy na Twoje opisy i fotki.
pozdrawiam
Krystyna
- McMArchewka
- 1000p

Tak, żyję, żyję
Wybaczcie moja nieobecności
Dziś dodam zdjęcia rozsad. Muszę się też wziąć za uzupełnienie dziennika ogrodniczego :0
-- 2 maja 2015, o 08:54 --
Tak, żyję, żyję
Wybaczcie moja nieobecności
Dziś dodam zdjęcia rozsad. Muszę się też wziąć za uzupełnienie dziennika ogrodniczego :0
-- 2 maja 2015, o 08:54 --
Tak, żyję, żyję
- McMArchewka
- 1000p

Tak oto moje rozsadki wyglądają na dzień dzisiejszy
-
krysia67
- 200p

- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Michałku, a co masz posiane na zdjęciu w pierwszej wielodoniczce ?
Ogórki ?
Pomidorki masz piękne niziutkie/malutkie. Spokojnie Ci urosną, mają jeszcze dwa tygodnie czasu.
Moje to już są chochoły /niektóre mają wysokość 40 cm/.
Przez dzień wynoszę na balkon co by przyhamować ich wzrost, a na noc prawie codziennie wnoszę do mieszkania /przez spodziewane przymrozki/.
Dobrze, że zakupiłam dwie duże /55 x 40 x 30 cm/ transparentne plastikowe skrzynki to łatwo jest z nimi wędrować
.
Jak bym je cały czas miała na południowym parapecie to nie wiem czy by doczekały do wysadzenia na miejsce stałe.
pozdrawiam
Krystyna
Ogórki ?
Pomidorki masz piękne niziutkie/malutkie. Spokojnie Ci urosną, mają jeszcze dwa tygodnie czasu.
Moje to już są chochoły /niektóre mają wysokość 40 cm/.
Przez dzień wynoszę na balkon co by przyhamować ich wzrost, a na noc prawie codziennie wnoszę do mieszkania /przez spodziewane przymrozki/.
Dobrze, że zakupiłam dwie duże /55 x 40 x 30 cm/ transparentne plastikowe skrzynki to łatwo jest z nimi wędrować
Jak bym je cały czas miała na południowym parapecie to nie wiem czy by doczekały do wysadzenia na miejsce stałe.
pozdrawiam
Krystyna
- McMArchewka
- 1000p

Krysiu, moje pomidorki już coraz większe ^^ Co prawda nie równają się z Twoimi ale znając życie będę sądził je dopiero za dwa tygodnie od dziś. Wynika to z tego, że muszem zbudować wpierw tunel foliowy. Także mają jeszcze czas
Dziś podleje je wodą z nawozem.
Wczoraj plewiłem chyba ze 2,5 h oczywiście nie skończyłem xD W najbliższym czasie przerywam buraczki oraz będę też myślał o siewie fasoli. Robiłem też dosiewkę marchewki, ponieważ nie wzeszła całość, którą wysiałem na redlinach. Dziś postaram się dodać zdjęcia
Wczoraj plewiłem chyba ze 2,5 h oczywiście nie skończyłem xD W najbliższym czasie przerywam buraczki oraz będę też myślał o siewie fasoli. Robiłem też dosiewkę marchewki, ponieważ nie wzeszła całość, którą wysiałem na redlinach. Dziś postaram się dodać zdjęcia