Reszta kwitnień też rewelacyjna
Parapetowa kaktusiarnia DAK
-
Gaga1960
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 sie 2010, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK
Misio pysio,czy tam żaba piękne kwiaty wyprodukował
- annaoj

- Od: 3 sie 2012, o 21:29
UFO przemówiło!
Takich spotkań z obcymi sobie i wszystkim życzę!
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ufo śliczne! O której musiałaś fotografować ten kwiat? Czy rano jest już zupełnie zamknięty?
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Otwierał się nietypowo późno - kiedyś mogłam niemal nastawiać zegar na 21.00, teraz było to bardzo długo niemal do północy. Dopiero gdy zrobiłam zdjęcie zauważyłam, że ma całkowicie pomarszczoną szyję i skurczoną główkę (a jeszcze kilka dni temu na fotce UFO-ŻABY widać, że był jędrny jak świeży ogóreczek). Z przerażeniem stwierdziłam, że pewnie niewesoło jest w korzeniach i z godzinę biłam się z myślami, czy mu tam w tym stanie zaglądać. W końcu doszłam do wniosku, że lepiej stracić 3 kwiatki niż całego kaktusa. Okazało się to chyba słuszne. Ponad miesiąc temu był przesadzany, a że stał na parapecie narażonym na deszcz, został przez niego podlany po jakichś 5 dniach (powinnam go wtedy postawić w domu lub na osłoniętym parapecie). Niestety 5 dni okazało się, że to za mało. Miał wiele zgniłych korzeni. Te które pozostały wysuszyłam i włożyłam przed chwilą do nowej mieszanki (w miarę suchej) - do typowej mieszanki złożonej z 3 części ziemi, piasku i żwiru dodałam jeszcze ponad 10% antuki i z 10% czerwonej lawy. A całą podstawę zdezynfekowałam cynamonem.
Pozbawiony podłoża, schnąc otwierał nocą pąk do pełnych rozmiarów do rana, a zamknął go klasycznie ok. 13.00. Pomimo braku podłoża w ciągu dnia rozwijał pozostałe 2 pąki, które widzę, że szykują się teraz do otwarcia. Robi to wszystko kosztem siebie, ale nie mam sumienia mu tych kwiatów obrywać - to zresztą już niewiele by mu ulżyło, bo co miał się wysilić na kwiaty, to już i tak pobrał. Teraz wszystko w rękach kaktusowych bóstw.
- bardzo mi na nim zależy, bo wiele przeszedł i mam z nim sporo więzi emocjonalnej.
Pozbawiony podłoża, schnąc otwierał nocą pąk do pełnych rozmiarów do rana, a zamknął go klasycznie ok. 13.00. Pomimo braku podłoża w ciągu dnia rozwijał pozostałe 2 pąki, które widzę, że szykują się teraz do otwarcia. Robi to wszystko kosztem siebie, ale nie mam sumienia mu tych kwiatów obrywać - to zresztą już niewiele by mu ulżyło, bo co miał się wysilić na kwiaty, to już i tak pobrał. Teraz wszystko w rękach kaktusowych bóstw.
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Tu jesteś mi jak siostra - identycznie do tego podchodzę. Przecież to nasi wychowankowie!mam z nim sporo więzi emocjonalnej
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ufokaktus
Żabcia było ładniejsze 
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Kwiatuchy rewelacja
a odrościk też cieszy, w końcu rodzina się powiększa 
Aż poczułam echinopsisowy zapach
Ale miałaś z nim przejścia
a im więcej przejść tym kaktus bardziej ulubiony, też to znam.
Trzymam kciuki aby odbudował system korzeniowy
Ale miałaś z nim przejścia
Trzymam kciuki aby odbudował system korzeniowy
- Phacops
- 1000p

- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Jak tak kondycja tych kwitnących? Teraz nadszedł dla nich trudny okres. Normalnie kwiat otwiera się w nocy utrzymuje się do kolejnej nocy.... Tym czasem obecnie otwiera się w nocy a w ciągu dnia jest dosłownie spalony przez słońce. Moje sztuki teraz mają serie kwitnień i to je tak drenuje że wygląda wręcz tragicznie.... Jednak na tą chwile przez kilka dni nie ma szans aby je podlać. No chyba ze jakaś burza zapewni chłodniejszą noc....
-
Gaga1960

- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Szkoda,że te upały tak szybko wykańczają nasze kwiatki 
- DAK

Rzeczywiście pachniały cudownie - nieco limonkowy z lekką nutką jaśminu.Inez pisze:Aż poczułam echinopsisowy zapach...
Ubaw miałam z Portosa, który cały ranek leżał pod podwójnym kwieciem i co i rusz wciągał noskiem zapach. O godzinie 13ej jeszcze były w rozkwicie, ale teraz zwisają po nich wspomnienia. U podnóża trzyma się dobrze, tylko główka mu trochę sparciała.
Trochę martwię mnie zbyt wczesne następne pąki, gdy on jest w nie najlepszej kondycji.
A na pogodę to my w tym sezonie ciągle sobie narzekamy - najpierw pochmurno i mokro, teraz zbyt upalnie
- Phacops
- 1000p

- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
O to w tym chodzi w końcu to kaktusy one normalnie dostają solidnie w kość
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
U mnie w nocy właśnie taka temperatura była
I, tylko się nie śmiejcie, kujaki zostawiłam otwarte w kaktusiarce, żeby sobie posiedziały nad rozgwieżdżonym niebem, a ja co trochę się budziłam sprawdzając czy pada i nie trzeba lecieć zakrywać 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Co tu się śmiać, nie tylko Ty tak masz - po prostu życie... 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
- DAK

Ufożaba ma się dobrze. A tu fotka jako dowód na nieziemski zapach - mina Portosa mówi wszystko:

Gymnole zaczynają swój spektakl, na razie pojedynczo, ale może doczekam się bukiecików.
G. baldianum nieustająco zachwycają mnie różnorodnością:
G. michanovichi na razie ma tylko 2 kwiatki, ale następne pąki może zakwitną bukietem. Wiele pąków G. damsii zapowiadają się ciekawie: