Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Niecierpki z nasion
To jest mieszanka kolorów i roślinki różnią się między sobą odcieniem liści i łodyżek Zdjęcie robione jest telefonem, a więc nie jest najlepszej jakości.
Pięknie Ci rosną!W jakiej ziemi rosną?Może mam kiepską ziemię ,dlatego słabo rosną.Arnika2 pisze:To jest mieszanka kolorów i roślinki różnią się między sobą odcieniem liści i łodyżek.
Pozdrawiam,Basia
Rosną w ziemi do wysiewów z Pasłęka.Wzeszły bardzo ładnie, ale później bardzo padały mi siewki .Ponad połowa padła.Pikowałam jak ok. połowa pozostałych miała pierwszy liść właściwy i to je uratowało./pikowałam pod liścienie/
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alenka Bardzo ładne, bo takie same jak moje
Już myślałam, że tylko moje to jakieś mini mini.. 

Pozdrawiam, Agnieszka
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kiedy wysiewane? Nawozisz czymś?
Bardzo ładne
Bardzo ładne

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Moje wątki
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
jakoś w marcu na początku wysiane ,niczym nie nawoże ,właśnie chcialałam zapytać czy powinnam jeżeli tak to czym?Alenka pisze:...

- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wszystko nawożę florovitem rozcieńczonym i nie narzekają
Chyba będę musiała swoje przesadzić, bo coś im ciasno i spowolniły
Albo poczekam na ciepełko i już do mis powędrują i tyle..

Chyba będę musiała swoje przesadzić, bo coś im ciasno i spowolniły

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Moje wątki

Moje wątki
Viola K piękne okazy
moje są ciutkę mniejsze bo męczą się wszystkie razem, niestety głowię się gdzie mogłabym postawić bo już naprawdę nie mam miejsca
planowałam w kwietniu wynosić w ciągu dnia na balkon wtedy w nocy w domu mogłyby stać nawet na podłodze, ale jak jest wszyscy widzą

ja też podlewam florovitem wszystko jak leci i wcale nie zmniejszałam dawki

moje są ciutkę mniejsze bo męczą się wszystkie razem, niestety głowię się gdzie mogłabym postawić bo już naprawdę nie mam miejsca

planowałam w kwietniu wynosić w ciągu dnia na balkon wtedy w nocy w domu mogłyby stać nawet na podłodze, ale jak jest wszyscy widzą

ja też podlewam florovitem wszystko jak leci i wcale nie zmniejszałam dawki
Pozdrawiam, Beata
Odradzam nawożenie młodych niecierpków.Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś kiedyś czytałam, że nazwa wywodzi sie z tego, że 'nie cierpi' ani słońca, ani zbyt dużo wody, ani nawozu, dużej donicy,ani dotykania.Nawóz paradoksalnie może spowodowac zastój w rozwoju.Szczególnie nie lubi nawozów wolnodziałających.Dobrze reagują latem rozrośnięte juz rośliny na nawożenie stosunkowo często, ale bardzo słabym roztworem.Tutaj piszą o tym http://dajewscy.republika.pl/niecierpki.htm
Ja je uprawiam od dłuższego czasu i nigdy małych nie nawożę, wystarcza im przesadzanie, luźna ziemia z kokosem, dużo światła, umiarkowane podlewanie i rosną szybko.Nawóz rozcieńczony stosuję dopiero od połowy czerwca.
Moje siane 20 lutego już zaczynają się krzewić.
ViolaK zapewnij im więcej światła, powinny być bardziej krępe.
Ja je uprawiam od dłuższego czasu i nigdy małych nie nawożę, wystarcza im przesadzanie, luźna ziemia z kokosem, dużo światła, umiarkowane podlewanie i rosną szybko.Nawóz rozcieńczony stosuję dopiero od połowy czerwca.
Moje siane 20 lutego już zaczynają się krzewić.
ViolaK zapewnij im więcej światła, powinny być bardziej krępe.
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
W tym artykule jest napisane, że nie poleca się ich przechowywać w domu, a moja babcia od 3 lat niecierpka w zimie traktuje jak kwiat domowy i rośnie u niej bez problemu co roku pięknie kwitnąc. Ale to właśnie chyba o to chodzi bo babcia zapomina i go podlać i nawozu dać i chyba to mu służy 

Pozdrawiam, Agnieszka
Ja też robię podobnie np.koleusy,niecierpki.Na jesieni zostawiam po kolorze.
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kilka postów wcześniej jest zdjęcie mojego zimowanego niecierpka. Jesienią ułamałam mały boczny pęd, który się ukorzenił i ładnie podrósł w zimnym pomieszczeniu. Mimo to posiałam i walerianę i balsaminę. Ta druga w zeszłym roku bardzo szybko zakwitła, ale szybko zjadł ją przędziorek. Waleriany z kolei nic nigdy nie żre tylko jakiś grzyb chyba ją wygina i skręca jej liście. Do tej pory nie wiem, co to za przypadłość, ale ważne, że kwitnie mimo to.