Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Ale się u Ciebie dzieje,Ewo ;:138 same nowości :tan
a płot identyczny jak u mojego brata na Bibicach :uszy
ale za to on nie ma takiego ogródka...ani żurawinki,a o laskowych nie wspomne :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewuś Grzybków sobie pojadłam u Ciebie, bo u siebie nie mogę - dieta.

Dostrzegłam Lawendę w woreczku
- ja też mam - dostałam jako prezent z wczasów z DUBROWNIKA od (mam nadzieję) przyszłej Swańki z Warszawy.
Niesamowity zapach w sypialni wydostaje się z poduszeczki....

Ewuś ja mam dla Ciebie fasolnik zielony, a czy ten filecik udało Ci się zdobyć?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

EWUNIU czytam ,że czworonóg nadal niszczy . Czy nie jest Ci żal tej włożonej można powiedzieć syzyfowej pracy . Nie wspominam już o wydatkach . Dalia piękna u mnie rónież kwitną i jest na co popatrzyć . Masz dużo zimowych zapasów a lawendowy woreczek będzie przypominał minione lato . Piekna fioletowa różyczka albo hipek ,ale raczej Hibiskus patrząc na liście
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewunia ależ pięknie uchwyciłaś róże..
z wielką przyjemnością poogalądałam zdjęcia..

czemu ten Kraków tak daleko..

ale nic straconego..
jak córka się dostanie w przyszłym roku na studia.. to pewno będę częstym gościem ...
czuję jednak, ze się nie dostanie bo nie bierze korepetycji .. a cała jej klasa od pierwszej klasy bierze..

a wybiera się na kierunek z Twojej dziedziny
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Widzę, że ten rok jest dla Ciebie bardzo pracowity. Bardzo dużo zmieniasz i poprawiasz - w dodatku z piorunującymi efektami ;)
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś pięknie i smakowicie u Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Piękna dalia i faktycznie z fioletowych znaczeń nic nie zostało po rozwinięciu kwiatu.
Na wiosnę będziesz miała łan szafirków, już jestem ciekawa tego widoku.
O pachnącym szafirku słyszę (czytam) po raz pierwszy. Jaki to szafirek?

Rydza, chociaż to grzyb z blaszkami nie sposób pomylić z innym grzybem z racji jego pomarańczowo/czerwonego mleczka. Żaden inny grzyb tak nie krwawi.
Z wyglądu zewnętrznego można rydza pomylić z mleczajem rydzem (niejadalny), ale ten ma mleczko koloru białego. :)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo Janeczko jakie smakowite grzybki mniam mniam!
Ja w sobotę po południu nazbierałam koło mojej działku dwa wiaderka maślaków i potem obierałam te śliskie gady do 22-giej! I szlag jaśnisty mnie trafiał, że nie mogę grzebać w roślinach. Ale na sobotę mam transport na działkę ( ze znajomymi) więc mamnadzieję że odrobię zaległości... Niestety nie dotrę chyba na Targi do Lubania bo oni się nie wybierają :cry:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witam serdecznie acz nieco dżdżyście wszystkich odwiedzających.
Prace przy murku trwają,pan kierownik zdecydował poprawić mur i od strony Podwórkowego,żeby mieć porządek na jakiś czas,w związku z tym jeszcze nieco tynku odpadnie i mogą się zniszczyć niektóre sadzonki winorośli,uprzedziłam,że akebii pstrolistnej nie wolno ruszyć,ani zdejmować z podpory,a wawrzynka wilcze łyko otoczyłam palisadą. Z roślinami mobilnymi(w skrzynkach i w donicach) uciekłam w głąb Podwórkowego na ścieżki.Zimowit jesienny coraz wyższy i bardziej fioletowy.Nadal ładnie kwitnie ketmia syryjska od Tajgi.Kupiłam pysznogłówkę Monnarda,ale na razie została tak jak jak ją przyniosłam z Ogrodów Łobzów w doniczce,mam nadzieję,że panowie uporają się z pracą do końca tygodnia,w niedzielę i tak jako ludzie pracy jedziemy do Częstochowy,a z początkiem przyszłego tygodnia wysadzę narcyzy,żonkile i tulipany.Przeglądałam cebule,wyglądają nieźle.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ambo-wczoraj obierałam dwie duże miednice pełne kolczaków(kolega nazywał je bieliki owcze)przewidziane do zalewy octowej i trochę prawdziwków do suszenia.Dla siebie dostałam kilka rydzów i dwa czerwone kozaki,które na miejscu przygotowałam w zalewie octowej oraz kilka dosłownie kurek i malutkie prawdziwka do ususzenia.Maślaków nie było.Ale ponoć zaczynają się opieńki.U tegoż kolegi dwa tygodnie temu w pustej już szklarni wysiałam rzodkiewkę(mix:czerwona kula,biała,żółta i mix półdługich),koper Szmaragd i endywię,liczę,że wczesną jesienią będą miłym uzupełnieniem .
Teresat-już w zeszłym roku szafirkowa zatoka prezentowała się ładnie,o ile panowie od murku mi nie zadepczą części już wschodzących powinno być tak jak zaplanowałam.Na opakowaniu szafirków azureum(turkusowych z nieco jaśniejszą jakby pierzastą kulką u szczytu) jest z tyłu kartonika informacja:perfumada/aromatnyj/pachnący.Kwitnąc mają na przełomie kwietnia i maja.Zapraszam w tym terminie!
Lisko-nie każdy korków potrzebuje,nie każdy musi ulegać modzie na korepetycje,są uczelniane kursy przygotowujące w rozsądnej cenie i krótkim czasie tuż przed egzaminami też,polecam.(http://www.pk.edu.pl ) A odległość-4 godziny pociągiem?Wiesz,że mi w tym roku ani jeden oleander z czterech posiadanych nie zakwitł?
Tija-miło widzieć w wątku rabatkowym. Truskawki zaokienne są teraz drobniejsze,ale słodsze.
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Olgo-Jak na razie w Podwórkowym szafirki czują się dobrze,są niekłopotliwe w uprawie.Cieszy mnie gdy jeszcze jakieś inne niż miałam znajduję.Zawilców japońskich nie dostałam,portierka bała się wpuścić mnie do ogródka,bo nie dostała wytycznych od pana kierownika,nie naciskałam,ale liczę,że jeszcze trafię na odpowiedni moment,bo rozplenił się im jak chwast i naprawdę podzielić się mają czym.
Elsi-na pewno to:
Obrazek
Teresat-rydze zbieram od małego,trudno je pomylić.Do mniej znanych grzybów jestem nieufna.Tym razem kolega przywiózł rydze duże,ale okazało się nie robaczywe.Inne grzyby zebrane przez kolegę znalazłam pod nazwą naziemek owczy,jadalne i smaczne,rzadkie.Trafił na wysyp,trafił na ich matecznik.
Obrazek
Jadziu(Jakuch)-hibiskus naturalnie.I też podwórkowy.Znajomy ma jeszcze innego,obiecał dać i mnie.A zwierz cóż niewinny przecież.Kotu polałam obficie miejsce przezeń na mojej grządce uczęszczane olejkiem pomarańczowym do ciast.Na razie skutkuje.A pety i korki oraz kapsle z puszek ,czasem rozbite szkło zbieram cierpliwie i wyrzucam do kubłów na śmieci.Wiesz w okresie matur porzucono w załomie naszego murku cały 90 litrowy pełen kosz na śmieci,zielony,z pokrywą,kosz był nowy i ktoś w końcu go opróżnił i chyba sobie zabrał.
Obrazek
Zyto-mam również śródziemnomorską lawendę,zeszłoroczna,a nadal pachnie cudnie,będę miała troszkę własnej(mam 3 doniczki za oknem u Mamy),fasolnika fioletowego nie mam,tym bardziej cieszy mnie zielony przyobiecany.Zebrałam w Ogrodzie B. kilka szyszek ładnie pachnących żywicą z myślą o ozdobieniu choinki.
Grażyno R.-takie płoty pewno są na topie z racji braku problemów z rdzą(słupki też aluminiowe),ładnie ze strony dyrekcji szkoły,że poprawiają murek z naszej strony także,to tylko troszkę cementu więcej i kilka popołudniowych godzin panów woźnych,którzy wyraźnie znają się na rzeczy,mnie zajęłoby to znacznie więcej czasu,efekt nie byłby taki pewny,a na dodatek mur pewnie należy do nie odnalezionych dotąd spadkobierców zmarłego rok temu pana kamienicznika .
Priamie-jak już widać efekty w drugim roku uprawy to cieszy!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Och Ewuniu ,ale masz przeboje w tym podwórkowym . Czy znalazłaś już coś dla siebie jakiś ogródeczek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewo widzę, że podwórkowy nadal sprawia wiele kłopotów.
Ale mimo wszystko teraz zmienił się nie do poznania.
To już prawdziwy ogród z duszą. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ewo. Pachysandrę znam, mam zwykłą, bez białego obrzeża.
A czy pamiętasz, jak nazywała się roślina okrywowa o karbowanych liściach.
To było niedaleko trzeciego derenia jadalnego, zrobiłaś zdjęcie tabliczce z nazwą.
Przyszły mi cebule z Cebul i Lylipolu - będę ja z nimi biegała po ogrodzie :wink:
Najgorsze, że nie kupiłam znaczników, muszę chociaż noże jednorazowe nabyć,
aby przy innych sadzeniach cebul nie pokaleczyć.
Te zawilce za płotem to takie zwykłe, różowe???
Jakieś nieznane grzybki jadasz, ja się ograniczam do podgrzybków i borowików :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ech, zdjęcia rydzków na masełku narobiły mi apetytu ... Jutro wybieramy się stadnie i gromadnie na grzyby , może i nam się trafi ?
zyta.malek pisze:Dostrzegłam Lawendę w woreczku
- ja też mam - dostałam jako prezent z wczasów z DUBROWNIKA od (mam nadzieję) przyszłej Swańki z Warszawy.
Niesamowity zapach w sypialni wydostaje się z poduszeczki....
Ja mam lawendowe poduszeczki przywiezione przed ...trzema laty z Prowansji. I przyznam ,że stosuję małe oszustwo - dla przedłużenia ich żywotności . Od czasu do czasu skrapiam delikatnie wkład z suszonymi kwiatuszkami esencją lawendową - zapas tej ostatniej udaje mi się czasem uzupełnić ; przy czym mam na myśli ESENCJĘ , a nie inne lawendowe preparaty. Jest to wydajny produkt i baaardzo trwały. Polecam tę metodę wszystkim wielbicielom lawendowych aromatów :) Tą samą esencją traktuję bukiety suszonej lawendy - po kilka kropel na fioletowe kłosy i efekt ... niesamowity ! Tygodniami pachnie w całym mieszkaniu. :) :) :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewo ja sie jej nie wtrącam... niech robi co chce.
to jej życie :)

oleandry .. moje przemarzły.. jeden odbił.. jutro zrobię zdjęcie to Ci pokaże..
masakra
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”