Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasturcja w uprawie
U mnie powschodziło sporo nasturcji. Oczywiście wszystko padło z zimna.Ciekawe jak to się ma do zegara biologicznego? Nie lepiej było poczekać do wiosny?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Agrokasia ? w tym roku to w ogóle się zegar biologiczny roślinom powywracał po tych upałach... U mnie też jak zwykle nasiona zimowały w gruncie tu i ówdzie i co roku wiosną miałem samosiejki, tak teraz powschodziły jesienią i pozdychały gdy ściął je mróz.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ela, przepiękna Twoja nasturcja. Czy to Ladybird Cream? Ja w przyszłym roku będę siać Empress of India.
Ale takie zwykłe też mi się podobają. Taki mocny kolor, że aż bije po oczach...
Ale takie zwykłe też mi się podobają. Taki mocny kolor, że aż bije po oczach...
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Tropaeolum tricolor
Witajcie, czy ktoś z was wysiewał ta roślinkę z nasion? Wykiełkowała?
Jakie potrzebuje warunki do prawidłowego wzrostu i kwitnięcia?
Jakie potrzebuje warunki do prawidłowego wzrostu i kwitnięcia?
Pozdrawiam Marcin 

Re: Nasturcja ( (Tropaeolum ) w uprawie
W ubiegłym sezonie posiałam nasturcję pnącą,żeby szła po siatce ogrodzeniowej,ale ona za nic nie chciała,tylko się płożyła po ziemi,dlaczego?
Czy to prawda że nasturcja "przyciąga" mszyce (te czarne). Zakupiłam nasionka po raz pierwszy i tak się teraz zastanawiam po przeczytaniu tego wątku czy nie ściągnę na swój ogródek mszyc z całego osiedla (tylko ja w promieniu 300m sieję jednoroczne, inni mają tylko drzewa i krzewy ozdobne). Może jednak nie siać, bo jak obsiądą mi wszystkie roślinki???
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
To zależy chyba od tego jak ułożą się gwiazdy
- jeden ma mszyce, drugi nie. Roślinkę wypróbuj i tak, jest śliczna i niewymagająca a gdy pojawią się pierwsi najeźdźcy spryskasz je wodą z szarym mydłem.

Drako dzięki, jednak posieję-a co do gwiazd-może ułożą się idealnie dla moich nasturcji i nie trzeba będzie ich pryskać (dzięki za podpowiedź, że nie muszę używać chemii). Nasturcje kojarzą mi się z dzieciństwem-z wakacjami spędzanymi u babci-fakt, że to tylko 2km od domu, w którym mieszkałam z rodzicami, ale zawsze; babcia pozwalała mi zrywać kwiatki w ogródku i właśnie najbardziej utrwaliły mi się w pamięci nasturcje. Czy mogę je wysiać w połowie kwietnia, czy dopiero po "Zośce"?
W mojej poprzedniej wiadomości chodziło mi o inna odmianę nasturcji
czyli nasturcję trójbarwną.
czyli nasturcję trójbarwną.
Pozdrawiam Marcin 

- Agneska
Ninia - w połowie kwietnia według mnie za wcześnie. Nasturcje są bardzo wrażliwe na przymrozki. Lepiej siać w drugiej połowie maja niż stracić wszystkie siewki. Nasturcja szybko rośnie, nie będziesz długo czekać na kwitnienie.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
To mnie Agneska pocieszyłaś, że szybko rośnie i w związku z tym może dość wcześnie mi zakwitnie. 

- Agneska
Możesz też część posiać do doniczek torfowych jeśli zależy Ci na bardzo wczesnym kwitnieniu, no i jeśli masz miejsce na parapetach...
Nasturcja nie lubi przesadzania ale doniczka torfowa rozwiąże ten problem.
Nasturcja nie lubi przesadzania ale doniczka torfowa rozwiąże ten problem.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
A czy może masz jakiś sposób na pleśń pojawiającą się na doniczkach torfowych (tak miałam w roku ubiegłym, gdy próbowałam cokolwiek siać-na próbę- sprawdzałam, czy się nadaję na ogrodniczkę).
- Agneska
Może za dużo podlewałaś.
Albo kupiłaś ziemię z grzybem... Ja zawsze kupuję ziemię dobrych firm. Możesz też odkazić swoją przed siewem - np w piekarniu - aby pozbyć się patogenów.
Albo kupiłaś ziemię z grzybem... Ja zawsze kupuję ziemię dobrych firm. Możesz też odkazić swoją przed siewem - np w piekarniu - aby pozbyć się patogenów.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska