Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja
Re: Passiflora
Kurczę, kupowałam quadrangularis! Jakkolwiek, to jest taka, jakiej jeszcze nie widziałam. Jak zrobię zdjęcie, to pokażę.
Pozdrawiam, Kasia.
Witam
Moja passiflora "Purple rain" wkońcu zakwitła
Wczoraj rano rozwinął się pierwszy kwiat

Pozdrawiam Ania

Pozdrawiam Ania

Mely oglądałam w necie purple haze...i jest identyczna
To na pewno ona
Widocznie to u nas w ogrodniczym wymyślili nową nazwę-purple rain 

ania.1 wiesz co poszperałam trochę w necie i wygląda na to że passi purple rain istnieje, to prawdopodobnie hybryda caerulei z purple haze właśnie, a że są bardzo do siebie podobne to nigdy nie wiadomo którą się ma
choć czy to ważne? w sumie gdyby nie Ty to bym nie wiedziała że taka odmiana istnieje 

pozdrawiam, Gosiek
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Witam!
Jestem tu nowy na forum, ja także posiadam passiflorę błękitną.

Witamy Cię SunFlower!
I tak jak obiecałam Mely, przedstwiam fotkę mojej dziwnej passi, która miała być quadrangularis... Co to może być?

I tak jak obiecałam Mely, przedstwiam fotkę mojej dziwnej passi, która miała być quadrangularis... Co to może być?

Pozdrawiam, Kasia.
Niestety nie wiem jaka to odmiana, ale wygląda prześlicznie
Mogę się dowiedzieć, gdzie taką można kupić? 

To Mely miała pomóc mi ją zidentyfikować. A kupiłam ją na allegro jako sadzonkę ok. 2 m-ce temu.
Pozdrawiam, Kasia.
hej
Katia jednego jestem pewna - to nie jest quadrangularis
sprzedawca pewnie wykorzystał fakt iż passi należą do roślin dwuliściennych (mają zarodek o dwóch liścieniach) czyli jak kiełkują to pierwsze pojawiają się 2 liście zazwyczaj lancetowate lub jajowate a dopiero potem roślina wytwarza te właściwe, charakterystyczne dla gatunku. Jak passi nie kwitnie trudno dokładnie stwierdzić co to za odmiana (choć jak kwitnie to też różnie bywa), sądzac po błyszczących i lekko ząbkowanych liściach może to być edulis - ale głowy nie dam
przekonamy się jak zakwitnie
a Ty będziesz mieć niespodziankę 

Katia jednego jestem pewna - to nie jest quadrangularis

pozdrawiam, Gosiek
Kolejne liście jakie wypuściła kupiona jako Quadrangularis są owalne więc nadal mam nadzieję że to jednak ona. Zdjęcie nadal kiepskie ale widać drugie listki. Nie wiem czy zacząć ją już zasilać czy jeszcze za wcześnie?pEtr pisze:Ciesze że że opisałaś. Właśnie wróciłem do domu i widzę że oprócz dwóch P.Cinnabarina wykiełkowały także trzy P.Quadrangularis, także jesteśmy chyba towarzyszami doli/niedoli. Niestety nawet druga para liści nie do końca nam wyjaśnia co to za gatunek, bo u passiflor dopiero po jakimś czasie wytwarzane są liście "dorosle".

alicja46 na tym etapie raczej to trudno stwierdzić, natomiast nie zasilaj ją niczym bo spalisz jej korzenie - jest za mała, to co ma w doniczce na razie jej wystarczy 

pozdrawiam, Gosiek
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rezczywiście ciężko cos powiedzieć po drugiej parze liści, ale moje siewki Quadrangularis mają je identyczne ;-]
Moje muszę przyznać też tak wyglądały, a wyrosło coś, co wcześniej pokazałam na fotce. Tzn. nie wiadomo co. 

Pozdrawiam, Kasia.