Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Re: Passiflora

Post »

Kurczę, kupowałam quadrangularis! Jakkolwiek, to jest taka, jakiej jeszcze nie widziałam. Jak zrobię zdjęcie, to pokażę.
Pozdrawiam, Kasia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit Moja passiflora "Purple rain" wkońcu zakwitła :tan Wczoraj rano rozwinął się pierwszy kwiat :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Ania :D
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ania.1 ale ładna!! - bardzo podobna do mojej purple haze :D
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Mely oglądałam w necie purple haze...i jest identyczna :roll: :shock: To na pewno ona :D Widocznie to u nas w ogrodniczym wymyślili nową nazwę-purple rain :lol:
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

ania.1 wiesz co poszperałam trochę w necie i wygląda na to że passi purple rain istnieje, to prawdopodobnie hybryda caerulei z purple haze właśnie, a że są bardzo do siebie podobne to nigdy nie wiadomo którą się ma :roll: choć czy to ważne? w sumie gdyby nie Ty to bym nie wiedziała że taka odmiana istnieje :D
pozdrawiam, Gosiek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Obrazek tak kwitła moja caerulea "Purple Haze".Sadzonkę kupiłam wiosną.Przed przymrozkami została wniesiona do domu,gdzie kwitnie nadal.
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

Witam! :D Jestem tu nowy na forum, ja także posiadam passiflorę błękitną.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Witamy Cię SunFlower!

I tak jak obiecałam Mely, przedstwiam fotkę mojej dziwnej passi, która miała być quadrangularis... Co to może być?

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
SunFlower
500p
500p
Od: 8 lis 2009, o 16:29

Post »

Niestety nie wiem jaka to odmiana, ale wygląda prześlicznie :D Mogę się dowiedzieć, gdzie taką można kupić? :wink:
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

To Mely miała pomóc mi ją zidentyfikować. A kupiłam ją na allegro jako sadzonkę ok. 2 m-ce temu.
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

hej :wit

Katia jednego jestem pewna - to nie jest quadrangularis :( sprzedawca pewnie wykorzystał fakt iż passi należą do roślin dwuliściennych (mają zarodek o dwóch liścieniach) czyli jak kiełkują to pierwsze pojawiają się 2 liście zazwyczaj lancetowate lub jajowate a dopiero potem roślina wytwarza te właściwe, charakterystyczne dla gatunku. Jak passi nie kwitnie trudno dokładnie stwierdzić co to za odmiana (choć jak kwitnie to też różnie bywa), sądzac po błyszczących i lekko ząbkowanych liściach może to być edulis - ale głowy nie dam :D przekonamy się jak zakwitnie :D a Ty będziesz mieć niespodziankę :heja
pozdrawiam, Gosiek
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

pEtr pisze:Ciesze że że opisałaś. Właśnie wróciłem do domu i widzę że oprócz dwóch P.Cinnabarina wykiełkowały także trzy P.Quadrangularis, także jesteśmy chyba towarzyszami doli/niedoli. Niestety nawet druga para liści nie do końca nam wyjaśnia co to za gatunek, bo u passiflor dopiero po jakimś czasie wytwarzane są liście "dorosle".
Kolejne liście jakie wypuściła kupiona jako Quadrangularis są owalne więc nadal mam nadzieję że to jednak ona. Zdjęcie nadal kiepskie ale widać drugie listki. Nie wiem czy zacząć ją już zasilać czy jeszcze za wcześnie?

Obrazek
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

alicja46 na tym etapie raczej to trudno stwierdzić, natomiast nie zasilaj ją niczym bo spalisz jej korzenie - jest za mała, to co ma w doniczce na razie jej wystarczy ;:65
pozdrawiam, Gosiek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Rezczywiście ciężko cos powiedzieć po drugiej parze liści, ale moje siewki Quadrangularis mają je identyczne ;-]
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Moje muszę przyznać też tak wyglądały, a wyrosło coś, co wcześniej pokazałam na fotce. Tzn. nie wiadomo co. :roll:
Pozdrawiam, Kasia.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”