Albuca spiralis zrobiła na mnie wspaniałe wrażenie,bardzo ciekawa roślinka widzę taką po raz pierwszy

Pozdrawiam i miłego weekenduu życzę

Czy jak Twój Echinopsis zaczął już rosnąć prawidłowo to go ciąłeś (usunąłeś węższą część) czy tylko posadziłeś głębiej? Mam jedną taką echinopsisową "rurkę" i zastanawiam się czego się spodziewać. Twój wygląda wręcz katalogowo. ;)sauromatum pisze:Rozwinął się również inny Echinopsis, którego wyhodowałem z wychudzonej i wyciągniętej odnóżki, którą wziąłem z pracy:
Takiego koloru kwiatów Echinopsisa jeszcze nie miałem

Także podział na strefy będzie jednak ściślejszy, muszę zrobić podziały żywopłotami z roślin iglastych żeby wiatr nie niszczył wszystkiego.
 Także podział na strefy będzie jednak ściślejszy, muszę zrobić podziały żywopłotami z roślin iglastych żeby wiatr nie niszczył wszystkiego. 
  Myślę, że aglaonemy (jakieś większe odmiany) dałyby radę. Znaczy dużo roślin da radę ale wygląd nie będzie ładny
 Myślę, że aglaonemy (jakieś większe odmiany) dałyby radę. Znaczy dużo roślin da radę ale wygląd nie będzie ładny  

Znaczy czy ktoś w ogóle ma urginię?
 Znaczy czy ktoś w ogóle ma urginię? 
 Nigdy nie lubiłem firanek, i zawsze marzyłem o domu bez nich. Już pomijając to, że zabierają koszmarnie dużo światła i wyklucza to uprawę większości roślin w głębi pokoju, to jeszcze zabierają światło, które powoduje, że my lepiej funkcjonujemy. No i oczywiście zabierają widok
 Nigdy nie lubiłem firanek, i zawsze marzyłem o domu bez nich. Już pomijając to, że zabierają koszmarnie dużo światła i wyklucza to uprawę większości roślin w głębi pokoju, to jeszcze zabierają światło, które powoduje, że my lepiej funkcjonujemy. No i oczywiście zabierają widok  Ja może widoku ładnego jeszcze nie mam ale kiedyś mam nadzieję, że będę miał
 Ja może widoku ładnego jeszcze nie mam ale kiedyś mam nadzieję, że będę miał  Oczywiście wiem, że jeśli mieszka się domu czy mieszkaniu, gdzie 3m dalej jest okno sąsiada to jakby firanki mają zastosowanie – ale wtedy jest coś za coś. Ja nie musze mieć żadnych firanek,od strony sąsiada mam juki więc sąsiad ma ograniczony widok na salon, a poza tym sąsiedzi są bardzo sympatyczni, i raczej nie podejrzewałbym, że maja potrzebę zaglądania nam w okna
 Oczywiście wiem, że jeśli mieszka się domu czy mieszkaniu, gdzie 3m dalej jest okno sąsiada to jakby firanki mają zastosowanie – ale wtedy jest coś za coś. Ja nie musze mieć żadnych firanek,od strony sąsiada mam juki więc sąsiad ma ograniczony widok na salon, a poza tym sąsiedzi są bardzo sympatyczni, i raczej nie podejrzewałbym, że maja potrzebę zaglądania nam w okna  Nasze domy są oddalone od siebie o jakieś 25 metrów, i oni mają od naszej strony tylko 2 małe okna z piętra.
 Nasze domy są oddalone od siebie o jakieś 25 metrów, i oni mają od naszej strony tylko 2 małe okna z piętra. 

Dzięki temu nie muszę martwić się, że odmiany nie kwitną równocześnie - taki mrożony pyłek nadaje się do zapylania tak samo jak i świeży. W tym roku zapyliłem jeden kwiat mrożonym pyłkiem odmiany 'Limona' z zeszłego roku (pyłek dostałem pocztą, nie mam tej odmiany), i nasiennik się rozwija poprawnie.
 Dzięki temu nie muszę martwić się, że odmiany nie kwitną równocześnie - taki mrożony pyłek nadaje się do zapylania tak samo jak i świeży. W tym roku zapyliłem jeden kwiat mrożonym pyłkiem odmiany 'Limona' z zeszłego roku (pyłek dostałem pocztą, nie mam tej odmiany), i nasiennik się rozwija poprawnie. 

). Roślina naprawdę piękna ale wymaga bardzo jasnego miejsca, a latem najlepiej mieć ją pod gołym niebem.
). Roślina naprawdę piękna ale wymaga bardzo jasnego miejsca, a latem najlepiej mieć ją pod gołym niebem. :
 :

Nadrzędną zasadą przy kupowaniu czy sprowadzaniu roślin do siebie jest aby mieć tylko takie rośliny, które zniosą warunki w naszym domu czy ogrodzie. Jeśli jakiś kwiat notorycznie jest problematyczny to może oznaczać, że u nas nie ma dobrych warunków dla niego, i szkoda czasu na takie rośliny
 Nadrzędną zasadą przy kupowaniu czy sprowadzaniu roślin do siebie jest aby mieć tylko takie rośliny, które zniosą warunki w naszym domu czy ogrodzie. Jeśli jakiś kwiat notorycznie jest problematyczny to może oznaczać, że u nas nie ma dobrych warunków dla niego, i szkoda czasu na takie rośliny 
 W tym momencie mam już kilkadziesiąt nowych siewek, a czekam na wykiełkowanie około 10 kolejnych krzyżówek
 W tym momencie mam już kilkadziesiąt nowych siewek, a czekam na wykiełkowanie około 10 kolejnych krzyżówek 

Ja miałem obawy, że taka operacja może cię nie udać ale poszło gładko
 Ja miałem obawy, że taka operacja może cię nie udać ale poszło gładko  W tym roku będę robił sadzonki z takiego starego kaktusa, którego mam od brata ale rósł u rodziców, i rok temu cały rok spędził w ciemnym pokoju. Bardzo się wyciągnął, wygląda źle - no i muszę go teraz odmłodzić. Sam kaktus jest dużą kępą, w dużej donicy - nie wiem co to za rodzaj nawet, nie kwitł nigdy choć jest spory.
 W tym roku będę robił sadzonki z takiego starego kaktusa, którego mam od brata ale rósł u rodziców, i rok temu cały rok spędził w ciemnym pokoju. Bardzo się wyciągnął, wygląda źle - no i muszę go teraz odmłodzić. Sam kaktus jest dużą kępą, w dużej donicy - nie wiem co to za rodzaj nawet, nie kwitł nigdy choć jest spory. 

, bo w Twojej okolicy cieplej niż u mnie, to ogród ruszył pełną parą i popracować w nim trzeba
 , bo w Twojej okolicy cieplej niż u mnie, to ogród ruszył pełną parą i popracować w nim trzeba  .
 . , a siewek masz takie mnóstwo
 , a siewek masz takie mnóstwo  , że chyba musisz zacząć rozbudowę domu
 , że chyba musisz zacząć rozbudowę domu  
  .
 . , ale chyba już coś więcej kwitnie w ogrodzie?
 , ale chyba już coś więcej kwitnie w ogrodzie?
 Siewki ciekawe.
 Siewki ciekawe.   

Nie mam już żadnych dolegliwości
 Nie mam już żadnych dolegliwości 
 Siewek w tym roku będę miał bardzo dużo i przydałoby się dodatkowe miejsce
 Siewek w tym roku będę miał bardzo dużo i przydałoby się dodatkowe miejsce 

Mam okna od podłogi
 Mam okna od podłogi  I mam wielki stół dla większości roślin domowych (czyli głównie zwartnic).
 I mam wielki stół dla większości roślin domowych (czyli głównie zwartnic).

Podlewanie nie zaszkodzi roślinom tak jak może zaszkodzić im susza. Jeśli ktoś ma bardzo sucho, w prognozie zero deszczu - to podlewanie nie zaszkodzi roślinom tak samo jakby nie zaszkodził im deszcz. A przymrozki oznaczają zamarznięcie tylko górnej części gleby, i to na chwilę, nie zamrozi korzeni. A dodatkowo mokre rośliny lepiej znoszą przymrozki, mają mniej uszkodzeń (jeden ze sposobów na przymrozki stosowany przez sadowników).
 Podlewanie nie zaszkodzi roślinom tak jak może zaszkodzić im susza. Jeśli ktoś ma bardzo sucho, w prognozie zero deszczu - to podlewanie nie zaszkodzi roślinom tak samo jakby nie zaszkodził im deszcz. A przymrozki oznaczają zamarznięcie tylko górnej części gleby, i to na chwilę, nie zamrozi korzeni. A dodatkowo mokre rośliny lepiej znoszą przymrozki, mają mniej uszkodzeń (jeden ze sposobów na przymrozki stosowany przez sadowników).
 Tu widać fragment rannikowych wysiewów:
 Tu widać fragment rannikowych wysiewów:

Gdzieś pewnie wysiałem ale nie pamiętam gdzie.
 Gdzieś pewnie wysiałem ale nie pamiętam gdzie. 

no bo i zdjęcia Twoich zwartnic wykorzystać mogę do grafiki a i młodymi ich siewkami obdarować mnie możesz.Wiesz mogłem nawet pójść z kimś o zakład,że nie odmówisz mojej prośbie no i zakład bym wygrał
 no bo i zdjęcia Twoich zwartnic wykorzystać mogę do grafiki a i młodymi ich siewkami obdarować mnie możesz.Wiesz mogłem nawet pójść z kimś o zakład,że nie odmówisz mojej prośbie no i zakład bym wygrał  Chyba jednak,jak ja to czasami mówię,wyczuwam dobrych ludzi nawet z dużej odległości
 Chyba jednak,jak ja to czasami mówię,wyczuwam dobrych ludzi nawet z dużej odległości  

i miłego i troszeczkę mokrego weekendu życzę
  i miłego i troszeczkę mokrego weekendu życzę 

Te udało mi się w miarę uratować:
 Te udało mi się w miarę uratować:
 Dużo roślin kwitnie, dużo drzew chce już wypuszczać liście (lub już to nawet zaczęło robić). Jednej czereśni ozdobnej to już nawet bardzo się spieszy do kwitnienia:
 Dużo roślin kwitnie, dużo drzew chce już wypuszczać liście (lub już to nawet zaczęło robić). Jednej czereśni ozdobnej to już nawet bardzo się spieszy do kwitnienia:

Wszystkie przyniosłem ze spaceru, zbierane np. z trawnika
 Wszystkie przyniosłem ze spaceru, zbierane np. z trawnika 

Ale uwielbiam te szafirki i sam je cały czas rozsiewam. Kiedyś pewnie tego pożałuję
 Ale uwielbiam te szafirki i sam je cały czas rozsiewam. Kiedyś pewnie tego pożałuję