Różyczki u Ewki cz. IV

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. IV

Post »

Kasiu - kiedy go kupowałam i wsadzałam,powiedziano mi,żeto prawdziwy potwór ( w dobrym znaczeniu),nie uwierzyłam,bo była taka malutka. Za głupotę iniewiedzę trzeba płacić! Różę Ci naprawdę polecam.

64. Giardina o nowoposadzonych różach pisałam wcześniej, że potrzebują czasu, że trzeba być wyrozumiałym. A tu kolejna niespodzianka! Wypuściła długie prawie 1,5 m pędy,które szybciutko rozłożyłam na pergoli w formie wachlarza. Teraz, gdy przekwitłai zaczęła wypuszczać kolejne pędy całkiem fajnie się zagęszcza. Ma piękne kwiaty i żałować tylko mogę, że posadziłam ją przy Constance Spry, bo kolor obu jest bardzo podobny. Ależ za kilka lat będzie jednak widowisko!. Już teraz nie mam wątpliwości, że będzie topową różą. Na podium dziś nie stanie, bo jeszcze zbyt młoda,niech się dziewczyna uczy szacunku do starszych, ale jest cudna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

65. Global Walter dopiero w 2018 r. zawitała do mnie i podobno ma być duża. Liczę na to, bo posadziłam ją w dalszym rzędzie. Pokazuję cały krzaczek, bo sądzę, że jakna świeżynkę, to całkiem nieźle się rozrosła. Ale do wielkości jej jeszcze daleko. Ma ciekawy kolor kwiatów, rośnie w bukiecie i jest pustaczkiem. Nie raz pisałam, że ostatnio szczególnie lubię pojedyncze płatki róż. W tym sezonie kwiat trzymała krótko, zdecydowanie zbyt krótko, ale to zapewne jest to też z powodu jej wieku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

66. Goldelse to kolejna fenomenalna rózyczka. Nie jest wysoka, co widać w zestawieniu z Bucavu, ale za to ma mnóstwo innych zalet. Kwitnie pokrywając niemal cały krzew dużymi kwiatami, zmienia ich barwę w zależności od długości kwitnienia. Wcześniej była zdrowa, teraz trochę podupadła na zdrowiu ze względu na plamistość. Ale nie przeszkadza jej to w niczym. Uwielbiam kształt jej kwiatów i doskonałość kwitnienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

67. Guajardno cóz, jak na razie to jedna z tych mniej udanych. Wzrost nawet dobry, bo mierzy ponad 1m, ale z wypuszczaniem kolejnych pędów ma problem. Do tego bardzo trzymakwiat, a że jest ich na krzewie niewiele, tym gorzej. Jedyna jej zaleta polega na urodzie i barwie kwiata, ale to zbyt mało, by zabrać ją dokądkolwiek. A przecież jest u mnie od 2016 r.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewcia postawisz Giardinę na podium gwarantuje, to naprawdę cud, miód, malina róża. Uwielbia słoneczko. powtarza kwitnienie nawet solidnie prawie do jesieni. To jedna z tych dziewczyn które u mnie mogą sobie poszaleć.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Giardina pnie się na podium :D . Robi duże wrażenie. Czy pachnie?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście Giardina pachnie, o czym nie wspomniałam w opisie.

68. Golden Gate kolejna nowość z ubiegłego roku, rosnie po drugiej stronie i choć słońca ma więcej niż Giardina, to nie rozrosła się aż tak. Wypuściła dwa dłuższe pędy i kilka mniejszych, zakwitła jako jedna z pierwszych świeżynek,ale kwiatów poskąpiła. Poglądowo pokazuję jak zwykle zdjęcie całego krzewu, będzie co za rok porównać. W tym sezonie mnie nie zauroczyła. Poczekam jeszcze z opinią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

69. Golden Celebration Każdego roku pokazuję bujnie kwitnące Goldenki i zachwycam się kwiatami. Niestety róża ta wymaga ciągłego podlewania, a ponieważ tego nie robię,w tym sezonie stała bidulka z obwieszonymi pędami i niemal od początku przekwitającymi i wysuszonymi kwiatami .Nie wzbudziła podziwu ani razu. Nadal ją oczywiście lubię,bo wiem, jak potrafi być cudna, ale ten rok nie jest jej łaskawy. Zdecydowanie wymaga podpierania, każda z 3 sztuk ma jakieś podpory.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

70. Goldspatz przecudnej urody kwiat z pojedynczymi płatkami. To ubiegłoroczna nowość ze szkółki RosaĆwik i jak wszystkie kupione bezpośrednio w tej szkółce krzewy rozrasta się fenomenalnie. Początkowo wypuściła mnóstwo cienkich pędów tworząc bardzo szeroki i niziutki krzew, ale w czerwcu zaszczyciła mnie grubym i dużym pędem, który będzie budował na pewno resztę. Mnóstwo drobnych kwiatów okryło krzew, ale nie było to zbyt długie kwitnienie. Będzie z niej pociecha!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

71. Graham Thomas vel Nothingham Pride może to vel jest nie na miejscu, ale pod nazwą Nothingham ją kupiłam. Została rozpoznana jako Graham Thomas, ale nadal pewności nie mam. Może gdyby się rozrosła..., gdyby nie chorowała...mogłabym ją porównać, a tak to błądzę po omacku. Czasem róże marketowe się sprawdzają, często jednak chorują,jak to jest w tym przypadku. Trudno tu mówić o pokroju czy wzroście, skoro na początku zachorowała i miała skarłowaciałe liście, a potem zaczęły jej się ususzać pędy. Pewnie skończy sięna tym, że kupię w szkółce Grahama i porównamw realu obie róże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli Giardina pachnie, to już żałuję, że jej nie mam. Widzę, że róże na literę G to głównie gold w różnych odcieniach :D .
Ewo, ostatnia róża wygląda zupełnie jak Graham Thomas. Być może jej marna kondycja to wina podkładki.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - dlatego nie kupujęjuż róż wmarketac,no bo inie wiadomo co się kupi i na jakiej jest podkładce, a o reklamacji nie ma przecież mowy. Trzymam się więc sprawdzonych szkółek!

72. Granny aż boiję się pisać, że u mnie jest taka sobie. Widziałam jejzdjęciana forum i zupełnie nie wiem, co jest przyczyną jej słabego krzewienia sięi wzrostu. Może ją źle tnę? Robię to nad pierwszym liściem właściwym patrząc od góry, no i to cięcie( nawet toczerwcowe) w związku z tym jest niskie, co powoduje, że niska (ok. 0,5 m)jest cały krzew. Rośnie wmiejscu, gdzie od południamajuż cień,słońce prześwitujenanią spiśród liści śliwy. Uwielbiam jej rozczochranie i drobne kwiaty. Zależy mi na tej róży szczególnie i sama nie wiem, co zrobić,by ją wzmocnić. Możepowinnam zastosować Magiczną Siłę? Wg mnie ma mało liści, czego na zdjęciu może nie widać, ale tak właśnie jest.

Obrazek

Obrazek

I tak doszłam do końca róż na G. Kocham Granny, choćona chyba mnie nie, uwielbiam Goldelse za niezawodność, a Ghitę za to, jaka potrafi być, gdy się o nią zadba. Giardina podbiła moje serce , podobnie jak Goldspatz. Nie umiem wybrać tej najważniejszej i najpiękniejszej.To silna grupa, zważywszy, że tych Gold nie jest mało, a ja też lubię te żółciutkie.
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Ewuniu śledzę Twoje abcadło różane , co do dzisiejszych spostrzeżenia do tych co posiadam, Graham rozrośnie Ci się nie wiadomo kiedy poczekaj jeszcze trochę mój przy tarasie robi za pnącą , zawsze po pierwszym kwitnieniu przecinam trochę dalej niż za pierwszy listek jak w opisach , gdyż nie lubię za bardzo dużych krzaków, co do Grany jest to złota róża , ciągle myślę o drugim krzaku , niezawodna kwitnie obficie i piękny okrągły masywny krzaczek,a Ghita była jedną z moich pierwszych róż , a to za zapach , którym rozsiewa woń wokół, ale zaczęła bardzo robić się duża i poszła na wygnanie , tam o niej zapomniałam , ale już 2 rok kwitnie poprawnie , bez nawożenia i teraz ją znów kocham rośnie razem z różą Majestic , która również trafiła na wygnanie teraz się uzupełniają pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu - obyś miałaz Grahamem rację! Róże z tyłu tnę wiosną wysoko, żeby były duże, te z przodu - niżej. Na szczęście możemy trochę wpływać nawielkość naszych róż,poza tymi, które z jakiś względów chorują.

H rozpoczyna się i kończy szybciutko i prawdę powiedziawszy nie ma się czym chwalić. Najsłabsze, a czasami nawet nierosnące, więc pójdzie raz dwa i przemilczę...

73. Haendel niestety nie rośnie, w tym roku nie zakwitła a w ubiegłym miala tylko 1 czy 2 kawiatki. Długo zastanawiałam się, gdzie ona jest. Tak naprawdę , jakby jej przecież nie było. Vhyba nie chce mi się dawać jej kolejnej szansy.
Zdjęcia brak.

74.Hansestadt Rostock, jeśli to ona to w trakciekwitnienia wyglądała fajnie, ale kwitła bardzo krótko i tylko rzutem na tasmie zdążyłam jej pstryknąć fotkę. Stąd ususzony już wygląd kwiata. Była przesadzona, jest niziutka i nie ma co się w tym roku rozpisywać.

Obrazek

Obrazek

75. Hella daję jej jeszcze rok, bo to młodzik z ubiegłego sezonu. Tak więc wiem o niej tyle samo , co o 2 poprzednich,czyli nic.

Obrazek

Mówiłam , że pójdzie szybko? Na podium nie staje żadna z tych róż!
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

76. Indian Ruffles cały czas mam mieszane uczucia w kwestii tej róży. Niby ciekawe, falujące kwiaty, ale cośmi w niej nie gra. Zbudowała ładny krzacek, gęsto ulistniony, ale kwiaty ma z małe, a przecież lubię nieduże kwiaty, ale nie takie. Krzaczek jest w miarę zdrowy i sięga ponad 1m. Nie przemarza. Nie czuję też jej zapachu. W sumie, jakją stracę, płakać po niej nie będę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

77. Inka dostałam ją w prezencie od córki . Szybciutko się przyjęłai zbudowała foremny krzaczek, chyba trochę mniejszy niż 1 m, ale ponieważ jest młodąróżą, może jeszcze troszkę się rozrośnie. Jest ładna, ale i tu znów oczekiwałabym nieco większych kwiatów. Na pewno rozświetla ciemny zakątek ( rośnie w półcieniu)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”