Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18
Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18
Witaj .Im bardziej wędruję po forum tym więcej pięknych ogrodów znajduję.Cudnie u Ciebie.
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu jak zawsze u Ciebie przepięknie, super krzewuszka u mnie biała padła.
Psmiętasz może jak się zwie ten bez? mam chyba podobny drobny, pach obłędnie i kwitnie po terminie tych tradycyjnych.
Psmiętasz może jak się zwie ten bez? mam chyba podobny drobny, pach obłędnie i kwitnie po terminie tych tradycyjnych.
- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wandziu,
Ależ piękne obrazy malujesz swoimi roślinami!
Każde zdjęcie ogląda się jak doskonałą kompozycję malarską.
Lubię przechadzać się po Twoim ogrodzie, bo jest to doświadczenie artystyczne, jakby się było na wernisażu jakiegoś młodego malarza...
Nawet nie mogę powiedzieć, że czerpię inspirację z Twojego ogrodu, bo jest w nim coś nieuchwytnego, całkowicie odmiennego od mojej koncepcji ogrodu. U mnie jest więcej geometrii, mniej improwizacji.
Jakiej muzyki lubisz słuchać i jaka wg Ciebie najlepiej pasuje do Twojego ogrodu?
Ależ piękne obrazy malujesz swoimi roślinami!

Każde zdjęcie ogląda się jak doskonałą kompozycję malarską.
Lubię przechadzać się po Twoim ogrodzie, bo jest to doświadczenie artystyczne, jakby się było na wernisażu jakiegoś młodego malarza...
Nawet nie mogę powiedzieć, że czerpię inspirację z Twojego ogrodu, bo jest w nim coś nieuchwytnego, całkowicie odmiennego od mojej koncepcji ogrodu. U mnie jest więcej geometrii, mniej improwizacji.
Jakiej muzyki lubisz słuchać i jaka wg Ciebie najlepiej pasuje do Twojego ogrodu?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krychna, Lilaki Krysiu mam trzy sztuki. To są lilaki Meyera szczepione na pniu. Zaraz po kwitnieniu ścinam wszystkie kwiatostany i kuleczka właściwie robi się sama. jeśli coś wystaje poza obręb, to obcinam. Za rok cała główka obsypana jest znowu kwieciem. To dzieje się podobnie jak przy hortensjach bukietowych: w miejscu obcięcia pędu pojawiają się dwa nowe odrosty. Lilaki te mam już od bardzo dawna. Nigdy nie przemarzły, kwitną co roku. Nie nawożę, nie podlewam - rosną same. Polecam serdecznie. Ja mam jeden przy tarasie, a dwa przy furtce.
Tym przy furtce zrobiłam tylko jedno zdjęcie. Teraz stoją już ogolone i zielone.

Jeśli chodzi o hosty, to wcale nie są takie małe. Tamto zdjęcie pokazywało je, gdy ledwo powychodziły z ziemi. Teraz są już dużo większe, tak że nawet na siebie nachodzą, co wcale mi się nie podoba.

Niektóre to już w ogóle wyrosły na prawdziwe potwory, które zagarniają wszystko wokół siebie.

adka321, oj tak, na forum jest dużo pięknych ogrodów i ciekawych roślin,wiele mija czasu zanim się wszystkie obejrzy. Ja sama jeszcze nie wszystkie widziałam i stale odkrywam coś nowego. A Ciebie chcę przywitać u mnie pierwszymi różami.
Crown Princess Margareta

Stanwell Perpetual - bardzo wczesna i mocno pachnąca. Trudna w nadawaniu formy, bo ma bardzo wiotkie pędy.

Mary Rose

tara, ten lilak Aniu nazywa się lilak szczepiony Meyera. Chyba istnieje też forma krzewiasta. Pachnie - tak jak piszesz = niesamowicie intensywnie i bardzo długo, choć kwiatuszki ma drobniutkie. Pozdrawiam Cię serdecznie
Lisico, sprawiłaś mi swoimi słowami ogromną przyjemność, kocham swój ogród i każde pochlebne słowo na jego temat to miód na moje serce. Ja faktycznie staram się malować rabaty jakby były obrazem. Zależy mi na tym, aby wszystko do siebie pasowało, bo tylko wtedy odczuwam prawdziwą radość, gdy w nim przebywam. Trudne zadałaś mi pytanie. Jaka muzyka pasuje do mojego ogródka? Na pewno spokojna, tajemnicza. pozwalająca odpłynąć myślami hen daleko w przestworza. W każdym razie takiej muzyki najbardziej lubię słuchać, a moje ulubione piosenkarki to Enya i Kate Melua. Poza tym oboje z mężem od zawsze śpiewamy w chórze, więc często obcujemy z muzyka wielkich kompozytorów: Bacha, Haydna, Mozarta, Gabriela Faure, Vivaldiego itp. Muzyka i ogród to moje dwie największe pasje. Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję.

Tym przy furtce zrobiłam tylko jedno zdjęcie. Teraz stoją już ogolone i zielone.

Jeśli chodzi o hosty, to wcale nie są takie małe. Tamto zdjęcie pokazywało je, gdy ledwo powychodziły z ziemi. Teraz są już dużo większe, tak że nawet na siebie nachodzą, co wcale mi się nie podoba.

Niektóre to już w ogóle wyrosły na prawdziwe potwory, które zagarniają wszystko wokół siebie.

adka321, oj tak, na forum jest dużo pięknych ogrodów i ciekawych roślin,wiele mija czasu zanim się wszystkie obejrzy. Ja sama jeszcze nie wszystkie widziałam i stale odkrywam coś nowego. A Ciebie chcę przywitać u mnie pierwszymi różami.
Crown Princess Margareta

Stanwell Perpetual - bardzo wczesna i mocno pachnąca. Trudna w nadawaniu formy, bo ma bardzo wiotkie pędy.

Mary Rose

tara, ten lilak Aniu nazywa się lilak szczepiony Meyera. Chyba istnieje też forma krzewiasta. Pachnie - tak jak piszesz = niesamowicie intensywnie i bardzo długo, choć kwiatuszki ma drobniutkie. Pozdrawiam Cię serdecznie

Lisico, sprawiłaś mi swoimi słowami ogromną przyjemność, kocham swój ogród i każde pochlebne słowo na jego temat to miód na moje serce. Ja faktycznie staram się malować rabaty jakby były obrazem. Zależy mi na tym, aby wszystko do siebie pasowało, bo tylko wtedy odczuwam prawdziwą radość, gdy w nim przebywam. Trudne zadałaś mi pytanie. Jaka muzyka pasuje do mojego ogródka? Na pewno spokojna, tajemnicza. pozwalająca odpłynąć myślami hen daleko w przestworza. W każdym razie takiej muzyki najbardziej lubię słuchać, a moje ulubione piosenkarki to Enya i Kate Melua. Poza tym oboje z mężem od zawsze śpiewamy w chórze, więc często obcujemy z muzyka wielkich kompozytorów: Bacha, Haydna, Mozarta, Gabriela Faure, Vivaldiego itp. Muzyka i ogród to moje dwie największe pasje. Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję.

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Wandziu, róże już u Ciebie szaleją!
Lilaki Meyera rosną wysokie? Wiem, że na pniu, wszystko inaczej wyprowadzone, ale orientujesz się może, jak wysoka jest forma krzaczasta?

Lilaki Meyera rosną wysokie? Wiem, że na pniu, wszystko inaczej wyprowadzone, ale orientujesz się może, jak wysoka jest forma krzaczasta?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Basiu ja Tobie odpowiem bo mam, nie przekracza 2 metrów ale tworzy kulę i potrzebuje przestrzeni.
Warto to mieć bo zapach rozsiewa po całym ogrodzie.
Warto to mieć bo zapach rozsiewa po całym ogrodzie.
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Wandziu piękne rododendrony rośną w Twoim ogrodzie , lubię je , ale one wymagają dużo pracy i dobrego miejsca , by ładnie kwitły ,ja też ostatnio przywiozłam kilka host , by obsadzić nimi część róż , ale u Ciebie to jest ich kolekcja i jakie duże , piękne pozdrawiam 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
apus, róże w tym roku mają niesamowicie dużo pączków,ale jednocześnie zauważam wielką inwazję mszyc. NIe wiem, jak tam u Ciebie, ale tutaj u nas jest ich ogrom. I ciągle mnożą się nowe. O lilaku już Ci odpowiedziała leszczyna. Ja nie mam krzaczastej formy, bo u mnie jest mało miejsca, więc chętnie sadzę to, co się da wyprowadzić na pieniek.
leszczyna, a więc potwierdzasz Krysiu, że ten lilak pachnie niesamowicie. Jest on naprawdę wart posadzenia w nawet najmniejszym ogrodzie. Tym bardziej że właściwie nie ma wymagań.
Igala, ja też mam taką zwykłą zieloną hostę, która w ogóle mi się nie podoba, a rozrasta się wszędzie. Można by nią wręcz zadarniać puste przestrzenie. A te moje odmianowe hosty to chyba z czasem będę przenosić na inne miejsce, żeby każda miała wystarczająco dużo przestrzeni i można by ją podziwiać z każdej strony.
inka52, to fakt, że host mam sporo. Lubię ich zieleń i nawet mi nie zależy na ich kwiatach, chociaż też mi się podobają. Fajnie jest obsadzić hostami puste miejsca, wtedy nie ma kłopotów z chwastami.

A tutaj moje nowe nabytki liliowców.

leszczyna, a więc potwierdzasz Krysiu, że ten lilak pachnie niesamowicie. Jest on naprawdę wart posadzenia w nawet najmniejszym ogrodzie. Tym bardziej że właściwie nie ma wymagań.

Igala, ja też mam taką zwykłą zieloną hostę, która w ogóle mi się nie podoba, a rozrasta się wszędzie. Można by nią wręcz zadarniać puste przestrzenie. A te moje odmianowe hosty to chyba z czasem będę przenosić na inne miejsce, żeby każda miała wystarczająco dużo przestrzeni i można by ją podziwiać z każdej strony.
inka52, to fakt, że host mam sporo. Lubię ich zieleń i nawet mi nie zależy na ich kwiatach, chociaż też mi się podobają. Fajnie jest obsadzić hostami puste miejsca, wtedy nie ma kłopotów z chwastami.

A tutaj moje nowe nabytki liliowców.

Byłam, podziwiałam i jak zwykle pięknie. Wandziu, jak wiesz ja też lubię liliowce, więc jestem bardzo ciekawa Twoich. Ja kei kolory kwiatów wybrałaś ?
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Wandziu, w dalszym ciągu szaleństwo zakupów u Ciebie trwa
Najpierw różaneczniki, teraz liliowce.
Ciekawa jestem jakie kolory wybrałaś.
Cudowne to zdjęcie z wijącą się kamienną ścieżką

Ciekawa jestem jakie kolory wybrałaś.
Cudowne to zdjęcie z wijącą się kamienną ścieżką

- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Widzę zakupy liliowcowe udane, ja też planuje jeszcze co nieco dokupić, ale wstrzymuję się bo na razie nie mam gdzie posadzić a najgorsze jest, że w ostatnim tygodniu czerwca będę u Barcikowskich 

Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Potwierdzam. W zeszłych latach nie były tak dokuczliwe. Ale może też dlatego, że sucho i mrówek dużo. Aż się trawa od nich rusza.NIe wiem, jak tam u Ciebie, ale tutaj u nas jest ich ogrom.
Masz piękny ogród. Ja zaczynam od nowa, ale na swoim. Dobrze, jest popatrzyć, że sąsiadka ma taki ogród, że można wyjść, posiedzieć i popodziwiać. U mnie kupa gruzu, wyrwane rury i resztki mebli.
Ale w drugim miejscu już zaczęłam działać. I nawet jedna hosta uratowania biedulka z biedronki jest

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Wando
Podziwiam soczyste i zadbane funkie ,aż miło popatrzeć.
Może po prostu skonsumować tę nielubianą hostę
Japończycy hodują te wielkie odmiany do celów kulinarnych
Wpadła mi w oko morelowa róża, od jakiegoś czasu choruję na taką.
Zaskoczyłaś mnie tą działalnością w chórze, muszę przyznać, że zaimponowaliście mi z E - Mem
Ciekawa jestem nowych liliowców
Podziwiam soczyste i zadbane funkie ,aż miło popatrzeć.

Może po prostu skonsumować tę nielubianą hostę

Japończycy hodują te wielkie odmiany do celów kulinarnych

Wpadła mi w oko morelowa róża, od jakiegoś czasu choruję na taką.
Zaskoczyłaś mnie tą działalnością w chórze, muszę przyznać, że zaimponowaliście mi z E - Mem

Ciekawa jestem nowych liliowców

- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Wandziu, byłam ostatnio w Arboretum w Wojsławicach, i akurat trafiłam na cudnie kwitnące i pachnące różaneczniki - no szał! Ale, ale, ale - całkiem możliwe, że podjadę tam jeszcze na kwitnienie liliowców. Tysiące mają ich tam posadzonych, ale się będzie działo. Jak na razie to nawet tudno mi sobie to wyobrazić jak to bedzie gdy tak wszystkie zakwitną.
Ja na takiego jednego swojego czekam już czwarty rok, może w tym sezonie zakwitnie?
Ponieważ zakupiłaś kolejne śliczności do ogrodu to życzę Ci, byś cieszyła się ich kwiatami jak najszybciej i jak najdłużej
Pozdrawiam
Ja na takiego jednego swojego czekam już czwarty rok, może w tym sezonie zakwitnie?
Ponieważ zakupiłaś kolejne śliczności do ogrodu to życzę Ci, byś cieszyła się ich kwiatami jak najszybciej i jak najdłużej

Pozdrawiam