Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O jak imieniny , to ja też życzę Ci wszystkiego najlepszego, niech Cię nie opuszcza zdrowie i dobry humor a nornice niech już sobie idą z Twojego ogrodu. Bluszczyk na pewno odrośnie. U mnie rośnie dziko w trawie i jest regularnie koszony.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dziękuję, dziękuję Wam bardzo, Ewo i Krysiu, za piękne życzenia! Wprawdzie nie obchodzę imienin, poza tym wypadłyby w marcu, ale to nie jest istotne! Najważniejsze są zawsze intencje i za te z serca dziękuję ;:97 Też bym chciała, żeby Wasze życzenia się spełniły. Oj, jak bym chciała! :D
Jeszcze raz Wam dziękuję ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Tak a propos bluszczyku kurdybanka (jak to się odmienia? bluszczyka kurdybanku?) Znalazłam fajną stronę: http://zielona.org/Z_lak_i_lasow - ciekawe informacje, a nawet przepisy :) Warto połazić po całej stronie, łącznie z odnośnikami.

I to tyle tego of-topicu, życzę ciekawej lektury :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
IwonaA
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 09:33

Post »

Witaj Izuniu, przesyłam Ci zdjęcie rozmarynkowego bonsai, wstawiłam
je również w swoim wątku

Obrazek
Iwona
---------------
Życie jest piękne....
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Witaj Izuniu w te pochmurne, smętne dni.
Zaglądam do Ciebie....a tu niespodzianka w ostatnim poście. Ciekawa sprawa ..... co Ty na to ? :D Może i ja coś podobnego zrobię z moim rozmarynem :D . Odwiedzę w tej sprawie autorkę tego cuda :wink:

Pozdrawiam serdecznie
Maria
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O, niespodzianka! dziękuję bardzo Iwonko! ;:196

Witaj Marysiu! Mnie też przyszła ochota na spróbowanie sił w tworzeniu rozmarynowego bonzai :lol: Już pytałam Iwonkę w jej wątku, o jakieś wskazówki, bo to dość trudna sztuka i trzeba chyba cokolwiek na ten temat najpierw się dowiedzieć, żeby nie zniszczyć roslinki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Już chyba 4-ty albo 5-ty dzień leje bez przerwy, więc zdjęć nie mozna robić, a najgorsze, że nie mozna nic robić w ogrodzie :( Wszystkie prace stanęły, a ja mam jeszcze tyle do zrobienia! Znów nie zdążę przed zimą ;:145

Na szczęście mam trochę zdjęć w "archiwum", to może chociaż dokończę prezentację moich ziółek ;) Zostało jeszcze kilka bylinek, dwuletnie i jednoroczne.

Pięciornik kurze ziele (Potentilla erecta), zwany także kurzyśladem, lubi ziemię mocno wilgotną i miejsca słoneczne. Rozmnaża się z nasion.
To sliczna roślina, o drobnych żółtych kwiatkach. Kwiatki nieduże, ale zazwyczaj występują w dużej ilości. Niestety mój pięciorniczek był wiosną przesadzany i chyba się jeszcze nie zaaklimatyzował całkiem, a może miał za sucho i nie prezentuje się tak, jakby mógł. Mam nadzieje, że w przyszłym roku będzie lepiej :D

Obrazek

Pięciornik kurze ziele polecany jest w przewlekłych schorzeniach przewodu pokarmowego o łagodnym przebiegu, a także do płukania w zapaleniu dziąseł, jamy ustnej i gardła.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuniu a powiedz proszę gdzie można go szukać. W lesie na polu czy na łące? U mnie jakoś go nie spotkałam. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis) jest rośliną, która woli raczej miejsca cieniste i dużo wilgoci.
Obrazek Obrazek

Miodunka stosowana jest w chorobach dróg oddechowych (m.in. gruźlicy, zapaleniu płuc)
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A moje miodunki z lasu mają takie same kwiatki ale plamki ani jednej.
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mądre księgi podają, że na lisciach czasem występują plamy. Miałam kiedyś z lasu, i też były prawie bez plam, ale mi uschły :cry: Teraz mam inne, bardzo plamiaste! Chcesz?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, ja mojego pięciornika wyłopatkowałam z lasu, ale widziałam tez na poboczach dróg w poblizu lasu, a nawet przy płocie sąsiadki, przy samej drodze, ale ten mizerny bardzo.
Podobno rosnie też na łąkach i torfowiskach.
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Raz, dwa, trzy za siebie, Pierwsza!!!! Jestem i czekam.
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Na żadanie Cappuccino ;) powiem teraz, co w ostatnim czasie dowiedziałam się o walce z czarną plamistością i innymi chorobami grzybowymi róż.

Otóż przeczytałam (nie mam pojęcia gdzie), ze róże mocno zaatakowane przez grzyba nalezy jesienią krótko przyciąć. Jak krótko, to zależy od gatunku. Oczywiście trzeba dokładnie zebrać wszystkie opadłe liście, które mogą być źródłem ponownego zakażenia, bo na nich zimują i rozwijają się zarodniki grzybów. Wiosną krzak i ziemię wokół należy opryskać środkiem przeciwgrzybowym i po tygodniu oprysk powtórzyć innym środkiem.
O słuszności takiego postępowania przekonałam się w tym roku, kiedy to przesadziłam wiosną jedną z moich róż parkowych. Wkrótce po przesadzeniu przyszły przymrozki które zniszczyłu jej wszystkie pędy. Nie pozostało mi nić innego, jak obciąć wszystkie przy samej ziemi, bo nic się nie ostało. Liczyłam, ze wypusci od korzenia nowe pędy. Tymczasem pozostałe róże zaczęły wykazywać pierwsze objawy choroby. Zaczęłam więc pryskać, za każdym razem pryskająć także tę przyciętą różę: najpierw jeszcze bez pędów, potem z malutkimi gałązkami niesmiało wyłażącymi z ziemi, a później już z liśćmi. Pozostałym różom wytrwale obrywałam chore liście i zbierałam te które opadły. Zgadnijcie jaki jest efekt moich zabiegów? Róża, która została obcięta przy ziemi jest zdrowa!!! Ani jednego chorego liścia! Pozostałe do połowy gołe i wciąż pojawiają się chore listki.
Oznacza to, że radykalne przycięcie i opryski powinny przynieść spodziewany efekt, czyli zdrowe róże :D
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Kopalnia wiedzy ten Twój wątek, ciekawa lektura na jesienno-zimowe wieczory.
I nowy Pięciornik odkryłam.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”