Borówka amerykańska - 7 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Jeśli chodzi o moje to nie jest szara pleśń tylko prawidłowy proces dojrzewania. U kolegi wyżej nie wiem jak jest jak nie jest pewny niech wrzuci zdjęcie to coś doradzimy 

- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wykonuj oprysku. To wygląda mi na normalny proces dojrzewania 

-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kurde no ale żeby wszystkie tak naraz ? Erliblue bym zrozumiał ale nie Bonusa który jeszcze kwitnie
Dzięki za odpowiedz bo się wystraszylem że coś im jest
Dziś jak się przypatrzylem to przyrozowialy wszystkie odsłonięte owoce a te w cieniu gdzieś tam w gąszczu są zielone ;)

No dokładnie masz szarą pleśń i umnie też jest a to dzięki przedawkowaniu nawózu. Zapomniałem że dałem nawóz i dałem drugi raz i mam efekt. Zostaje Ci dokładnie poobrywać zarażone owoce i oprysk Signum lub Switch.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Mam małe pajączki na krzewach ? Szkodniki ? Co z nimi zrobic ?
Ale porażony mam tylko jeden krzak, więc czy koniecznie muszę pryskać? Tzn. jeśli nie ma potrzeby i choroba się nie przenosi na inne krzaki to mogę poświęcić owoce na nim i je po prostu oberwać?markis80 pisze:No dokładnie masz szarą pleśń i umnie też jest a to dzięki przedawkowaniu nawózu. Zapomniałem że dałem nawóz i dałem drugi raz i mam efekt. Zostaje Ci dokładnie poobrywać zarażone owoce i oprysk Signum lub Switch.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Są naturalne opryski np Boni Protect Forte na szara pleśń.
Zależy jak mocno masz porażony krzak, jak mocno to bym oberwał wszystkie owoce i opryskał resztę bo szara pleśń rozprzestrzenienia się powietrzem przez zarodniki. Jak nie chcesz stosować chemi w postaci Signum lub Switch to bardzo dobry i ekologicznym środkiem jest Polyversum WP.Pomidek pisze:Ale porażony mam tylko jeden krzak, więc czy koniecznie muszę pryskać? Tzn. jeśli nie ma potrzeby i choroba się nie przenosi na inne krzaki to mogę poświęcić owoce na nim i je po prostu oberwać?markis80 pisze:No dokładnie masz szarą pleśń i umnie też jest a to dzięki przedawkowaniu nawózu. Zapomniałem że dałem nawóz i dałem drugi raz i mam efekt. Zostaje Ci dokładnie poobrywać zarażone owoce i oprysk Signum lub Switch.
Ja w tym roku już mam po owocach nie mam ani jednego zdrowego na własną prośbę a bardziej przez sklerozę

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
@markis80 a co po topsinie nie można jeść owoców w ogóle?
Topsin nie ma dopuszczenia na borówkę więc nie ma określonego okresu karencji i niewiadomo czy owoce nie kumuluja środka chemicznego.Borowki uprawiam dla smaku i zdrowotnych właściwości, a Topsin używam w fazie bez owoców co najwyżej jak kwitnie ale i tak staram się używać Signum lub Switch jeżeli już potrzeba, są dużo droższe ale za to mniej toksyczne i dopuszczone w ochronie borówki. Topsin to straszna chemia, prewencyjnie jak w Twoim przypadku nie wyciągał bym armaty tylko coś mniejszego kalibru.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Pajączki to raczej przędziorki zwalczamy KOHINOR
Łodyga wygląda na zgorzel pędów - Switch 62,5
Listki coś podjada ale po KOHINOR powinno przejść.
Wygląda to na poparzenie słoneczne