Ogród - moje marzenie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród - moje marzenie

Post »

anym Aniu moje powojniki rosną w miejscu nie osłoniętym na siatce, nisko przycinam jesienią, na zimę osłonić igliwiem, kopczyk i nic więcej nie robię. Z tego co już wiem, nie lubią mieć "nóżek" odsłoniętych jak kwitną, dlatego lepiej posadzić im coś np.jednorocznego. Nie lubią być przesuszane czyli woda i żarłoczne - nawóz najlepiej dla powojników. Ja używam nawozu gołębiego, ale w tym roku dam coś specjalistego dla powojników, bo przyznaję traktuję moje rośliny trochę po macoszemu, wstyd!
Dobrze sprawia się Błękitny Anioł, Rugocci ale pozostałe też dają sobie radę. Mam kilka nowych ale to zobaczę w tym roku co pokażą.

Obrazek

April masz rację trzeba do swojego ogrodu zapraszać te rośliny które to dla nas są atrakcyjne. Każda ogród ma swoją specyfikę i nie każda roślina może się sprawdzać, mam wiele takich przykładów gdzie oczarowana byłam kwitnieniem, kolorem itp. a w moim ogrodzie nie zdała egzaminu, coś było nie tak.

chalaputkowo Moniczko takie życie.
ulubionym moim powojnikiem jest Nelly Moser - może dlatego że był pierwszy, kwitł przepięknie. Mam do siebie pretensje bo zmieniłam miejsce myslałam będzie bardziej w eksponowanym miejscu ale okazało się, że lubi słoneczko Alchymist i Veltava miały większą siłę przebicia.
Nelly M. nigdy nie łapała żadnych chorób a tu z dnia na dzień jednego razu padła - uwiąd. Wówczas dowiedziałam się, że ma złe miejsce, odbiła ale strata w tym okresie w kwitnieniu.

nifredil Sabinko powojniki to twarde zawodnicy - odbije. Ja tez kilka myślałam, że ich już nie ma tu niespodzianka.

renzal Renatko przerabiałam z sąsiadem wcześniejszym - ogromny orzech, modrzewia - od orzecha wdarły się nornice, szczury - nie zbierał i zachowywał się jak pies ogrodnika sam nie zbierał i nikomu nie pozwolił. Nowy właściciel domu pierwsze co to wyciął orzecha.
Kochali iglaki - nasadzili bez namysłu, gęsto, tak jak piszesz niepozorne sadzonki modrzewia, choinek - a ten diabeł rośnie w oczach - nie dość, ze u niego ciemno to u mnie, korzenie - jakoś udało się ze nowy powycinał. Żadnych innych roślin nie było tylko trawa - taki las-busz.
U mnie też choroba uniemożliwiła - /mam nadzieję, że ten rok dam radę bo plany mam/ - normalne funkcjonowanie a działkę czasem widziałam od wielkiego dzwonu, rośliny musiały sobie radzić same, pewnie sporo padło ale to zobaczę dopiero wiosną.

Giardana z The President

Obrazek

JAKUCH Jadziu zakwitnie Sombreuil i no i oczywiście Capitan, dostały odpowiednie przeszkolenie aby nie przyniosły mi wstydu.

Oto kilka moich liliowców

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anusiu wiem ,że dostały odpowiednie przeszkolenie .Powtórzyłam im to samo ,żeby nie przynosiły wstydu swojej pani :wink: Fajne parę ;:oj liliowców toć to multum w porównaniu do moich
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Kompleksy murowane ;:145 , gdzie nie spojrzeć u Ciebie raj , liliowce prześliczne . Ja z powojnikami jak na razie mam same złe doświadczenia , co nie znaczy że dalej próbuję Tak też wyczytałam w jakimś poradniku że powojniki powinny mieć nogi w cieniu i trzeba od dołu koniecznie je zasłaniać , co innego z górą ;:333
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyciągnęłaś mnie chyba liliowcami.... :D
Wszystkie Karolki chyba tak mają.
Mój też odleciał pod niebo a potem się nisko pokłonił w deszczach.
Chyba zafunduję mu głębsze cięcie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Aniu kochana, Twój raj jest obłędny, kolorowy i pachnący ;:433 niech sobie sąsiadka stagnuje w swoim zafajdanym grajdołku, skoro kocha bałagan i smrodek. ;:202 Może na kolory i zapachy jest uczulona. ;:306 ;:145
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196 nie mogę wyjść z podziwu na widok Twojego Charlesa Austina. ;:oj
Czy masz jakąś jego pnącą wersję ?
Teraz , za tym sąsiedzkim parkanem możesz sobie przynajmniej sadzić co i jak chcesz. ;:215
Nie przejmuj się sąsiadką, może ma jakiś swój problem i tak głupio to wyszło z jej strony.
Trzymaj się i pomyśl, jak przekuć to na własną korzyść. ;:215
:wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ci dopiero raj, clematisy super, ale mandżurski to jest poezja dla oczu. Aniu czy on tak cały czas kwitnie.
Widziałam u kogoś bardzo podobny, ale z daleka i kwitł jesienią, widok niesamowity. W żadnym katalogu nie widziałam takiego Karolka ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ania,
Dzięki za informacje o mandżurskim, nie wiem, dlaczego i skąd miałam tę wiedzę, że przemarza i lepiej go omijać ;:224 Teraz to ja będę mądra i go sobie kupię ;:170
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu swego czasu bardzo chciałam mieć u siebie Charlesa Austin, ale jakoś nie mogłam go nigdzie kupić. Może i dobrze, bo widzę, że z niego niezły ' zawodnik ' i potrzebuje wiele miejsca. Ale prześliczny jest bardzo ;:138
Zachwyciły mnie u Ciebie powojniki i liliowce. Ja mam tylko dwa powojniki...one coś u mnie kiepsko sobie radzą, albo ja nie potrafię o nie zadbać :(
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu!
Przyszedłem z rewizytą, ale przyznam się, że zdarzało mi się po cichu buszować w twoich różankach :wink:
trafiałem tu od innych różomaniaczek :)
bo już wiesz, że mnie zaraziły ową różaną chorobą ;:138
Obejrzałem cały wątek - róże przepiękne nic dziwnego że sąsiadka postawiła parkan - ona chce mieć zdrowe oczy i nie chce mieć palpitacji serca patrząc na te śliczności - tylko dlaczego ukradła Ci składkowe powojniki ;:oj
Do tego mieszkałem w Twoim mieście przez trzy lata, ale to było w czasach gdy dopiero oglądałem się za dziewczynami i nie były mi w głowie kwiaty i ogród :D
Teraz będę już na bieżąco śledził wątek :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Ale powojniki . ;:215 Dużo ich masz . ;:215 Poproszę zdj. koreanki . :D Ile ją masz ? :wink: Napisz coś mi o niej , jak sobie radzi u Ciebie ? . :lol:
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Anusiu twój duet Giardina plus President-to również i moje zestawienie,ktore bardzo cieszy moje oczy.Mam zagwozdkę bo President bardzo się u mnie rozrosl i już zaslania roże zamiast być tylko podkreśleniem ich piękna.Boję się kopać i przesadzać aby nie zniszczyć klematisa .
Pięknie się ogląda Twoje ogrodowe piękności.Liliowce uwielbiam.Pozdrowionka.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani odpowiem łącznie, napisałam się i wcięło, komputer nie wiem dlaczego wyłączył się - o wiem kompa chce postawić mnie do pionu, coś przeskrobałam ;:108

JAKUCH, chalaputkowo, kogra, stasia_ogrod, Ignis05, daysy, justi177, dorotka350, any57, Koleszko, An-ka

Karolek rzeczywiście mnie tez zachwyca, pozwalam mu hasać lubię takie krzaczory.
Moniczko ale można go zdyscyplinować, tylko potrzebne nożyce.

Przygoda z powojnikami trwa ale jeszcze nie umiem z nimi postępować, jedynym który pokazuje swoje możliwosci to Mandżurski, kwitnie co prawda wcześnie ale jego zielone zdrowe liście są ozdobą do póznej jesieni, zdrowy.

Liliowców mam trochę, ale to dopiero początkująca choroba - choć pozostawia już nieodwracalne skutki.

Mama Tosi przestrzegała Any - przed różanymi dziewczynami ale nie posłuchał i wpadł po uszy :heja skąd my to znamy :;230 A przy okazji było się wyprowadzać z mojego miasta?

Pawełku dla Ciebie - Koreanki u mnie od 2012 r.

Mam dwie Jodły Koreańskie i obie super przezimowały, obie też będą miały niebieskie szyszki.

Obrazek

Obrazek

jest u mnie pierwszy sezon takie maleństwo ale szyszki będą niebieskie nawet hahaha

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hortensja pnąca

Obrazek

Obrazek

Anabel

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Too zły komputer . :? Dziękuję bardzo . ;:180 Piękne okazy, a szyszki niesamowite .Podobne maleństwo i ja mam , ciekawy jestem za jaki czas będzie miało szyszki . :D To zależy pewnie od wielu czynników . :wink:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paweł u mnie zakwitła w następnym roku, też miałam obawy kiedy zakwitnie.
Szyszki małe ale dekoracyjne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”