Moje doniczkowe :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje doniczkowe :)

Post »

Prawda Iwono ;:oj Dziś widać prawie każdy swoje gruboszki pokazuje. Ten to mi wygląda na multicolor (albo tricolor ;:219 ) + variegata... Piękny Magdo ;:167

Edit:
Ha, wiedziałam, że gdzieś to już widziałam ;:oj Aleksandra (BDG) ma taką, chybą tą samą, pod nazwą: Crassula Argenta f.Variegata cv Tricolor :!:
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

Iwona - a to nie jest przypadkiem taka Crassula jak Ola (AleksandraBdg) pokazywała ? Pisała, że jej się rozpadła nestety :( Miała ją opisaną jako Crassula Argentea F Variegata Cv Tricolor

Piękna roślina ;:oj Koniecznie muszę sobie w przyszłym sezonie coś takiego sprawić :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękny ten filodenron ;:oj Też jestem ciekawa co z tego listka będzie, ma bardzo ładne wybarwienie - trzymam za niego kciuki ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ja odczuwam podobnie jak Iwonka. Mam i różne variegatki portulacea, argentea, tricolor, multicolor - zgłupieć można. Dlatego trochę odpuściłam temat. Doszłam do wniosku, że jeśli roślina jest piękna i mnie się podoba, to jest najważniejsze. W temacie gruboszy jest taka dowolność nazw, tyle gatunków nowych się pojawia, że poza podstawowymi chyba już nikt tego nie ogarnia. A przynajmniej ja już nawet nie próbuję.
Nie zmienia to faktu, że roślinki masz piękne i zadbane ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Jeżeli takie osoby jak Iwona i Żaneta twierdzą że się to wszystko kręci to ufff... nie jestem sama ;:173 bo to naprawdę wszystko zaczyna się kręcić, i tak jak piszecie nie ważna nazwa ważne że cieszy oko ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Bardzo dziękuję, choć daleko mi do wiedzy i doświadczenia Iwonki, a za specjalistkę się absolutnie nie uważam ;:185
Zasadniczo uważam, że nazwa powinna być bardzo ważna, ale prawidłowa, dokładnie określona, pewna. Do tego dążę, by każda z moich roślinek miała poprawną nazwę: czy to variegata, czy forma, czy kultywar - niemniej nie wszystkie wyhodowane formy są rejestrowane (przykład: o rejestracji mówi się na wątku o grudnikach), stąd też dowolność nazw, i w moim odczuciu największa właśnie w rodzinie gruboszy. Stąd "odpuściłam temat" i po prostu cieszę się wyglądem roślin. Najważniejsza (w moim odczuciu) jest nazwa rodzajowa i gatunkowa, może później cechy je wyróżniające (typu 'hobit' 'golum'), a potem... wygląd roślinki. Jest i cieszy oko, i to jest "to" :D
Nie pozwalam sobie natomiast na dowolność nazw w specjalizacji, jaką sobie wybrałam. Tu, jeśli chodzi o endemity Madagaskaru, muszę -gdyż chcę - mieć absolutną pewność nazewnictwa - to jednak już moje "odchyły" i inny temat :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Dziewczyny macie rację.. Kręćka można dostać od tych wszystkich nazw.. ;:219 Parokrotnie próbowałam zidentyfikować moje grubosze, ale niestety z mizernym skutkiem ;:131

Niemniej jednak pokazane tutaj roślinki robią wrażenie i jak najbardziej, swoją niezwykłą urodą, cieszą oko ;:108
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Proszę o zamknięcie tematu i zapraszam do części drugiej ;:4